Tak. Przy 1,1 wylata, przy 1,5 nie wylata i brzmi lepiej.
Waga wkładki a ramię gramofonu
- Charwel
- Gramofon: Pioneer PL-70
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Re: Waga wkładki a ramię gramofonu
Testowałem ostatnio dla kolegi Kinkiego igłę BD do Philipsa GP-401mk2.
Zalecany nacisk to lipa i fotomontaż. Igła dopiero zaczęła pracować w miarę przyzwoicie przy nacisku 2.25gr!
Więc nie bój się tylko zwiększaj nacisk, aż będzie w miare czysto. 2.25 gram bym uznał za max.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Yamaha MC-5/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F/HusaRIAA/Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono/Polk Audio Reserve R700/Sennheiser HD 660S
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zalecany nacisk dla oryginalnej igły AT20 to 1.25g.
Praktycznie wszystkie igły BD wymagają mocno wyższego nacisku niż deklarowany (taka natura).
Chyba nawet piszą o tym na stronach dacapo przy konkretnych igłach.
Praktycznie wszystkie igły BD wymagają mocno wyższego nacisku niż deklarowany (taka natura).
Chyba nawet piszą o tym na stronach dacapo przy konkretnych igłach.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Charwel
A no to dziękuję. Ustawię 2gramywinylowy_luke pisze: ↑10 wrz 2024, 17:15Testowałem ostatnio dla kolegi Kinkiego igłę BD do Philipsa GP-401mk2.
Zalecany nacisk to lipa i fotomontaż. Igła dopiero zaczęła pracować w miarę przyzwoicie przy nacisku 2.25gr!
Więc nie bój się tylko zwiększaj nacisk, aż będzie w miare czysto. 2.25 gram bym uznał za max.
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
zostaw 1,5 gr. i ewentualnie zwiększaj. tak chyba zdrowiej niż w drugą stronę. chociaż 2 gr. powinny więcej "tłustości" dodać a to chciałeś osiągnąć.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Leben CS300F + Snell C/IV + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- Charwel
Ustawiłem 2gr i wydaje się dobrze, chociaż jeszcze mi się bardzo głośna trąbka w dwóch miejscach przesterowała delikatnie, ale jest o niebo lepiej
- Charwel
No dobra. Problem pojawił się znowu. Obciążenie igły ustawione na 1,7gr. Słucham płyty z głośną trąbką i przy tym głośnym graniu trąbki w pikach głośności słyszę wręcz trzask a w pewnym momencie nawet igła przekroczyła do dalszej części utworu. Zwiększyłem na 2gr i nie przeskakuje, ale taki delikatny trzask w piku głośnego grania trąbki jest nadal. Coś z rezonansem jakimś? Zwiększyć jeszcze obciążenie igły? Brakuje mi pomysłów. Z wkładką Audio-Technica AT-VM95EN obciążonej na 2,2gr nic się nie działo, ale niestety gra gorzej. Ta igła BD jakaś kiepska jest? Nie miałem okazji założyć innej do tej mojej wkładki (AT20SLA).
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Analogis nie produkuje dobrych igieł.
Z trackingiem, czyli zdolnością igły do śledzenia modulacji rowka.
Do 2.25g możesz spokojnie zwiększyć.
Jak igła przeskakuje, albo właśnie słyszysz jakieś głośne zniekształcenia oznacza to mistracking i niszczenie bezpowrotne płyty. Pomyśl o tym jak o samochodzie na torze wyścigowym co odbija się od bandy do bandy tyle, że jest z diamentu a banda z plastiku
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Yamaha MC-5/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
- Charwel
Dobra! Znalazłem przyczynę! Jestem głąb i tyle. Napiszę resztę jak przyjadę do pracy, bo inaczej nie zdążę.winylowy_luke pisze: ↑13 wrz 2024, 20:29Analogis nie produkuje dobrych igieł.Z trackingiem, czyli zdolnością igły do śledzenia modulacji rowka.Do 2.25g możesz spokojnie zwiększyć.
Jak igła przeskakuje, albo właśnie słyszysz jakieś głośne zniekształcenia oznacza to mistracking i niszczenie bezpowrotne płyty. Pomyśl o tym jak o samochodzie na torze wyścigowym co odbija się od bandy do bandy tyle, że jest z diamentu a banda z plastiku![]()
- Charwel
No to tak. Ważę znowu ten nacisk igły i pokazuje 2gr i nagle mnie olśniło… Sprawdź czy jest poprawnie skalibrowana. No to biorę ciężarek kalibracyjny 10gr, stawiam na wagę, a ona mi pokazuje 14gr…Charwel pisze: ↑13 wrz 2024, 20:38Dobra! Znalazłem przyczynę! Jestem głąb i tyle. Napiszę resztę jak przyjadę do pracy, bo inaczej nie zdążę.winylowy_luke pisze: ↑13 wrz 2024, 20:29Analogis nie produkuje dobrych igieł.Z trackingiem, czyli zdolnością igły do śledzenia modulacji rowka.Do 2.25g możesz spokojnie zwiększyć.
Jak igła przeskakuje, albo właśnie słyszysz jakieś głośne zniekształcenia oznacza to mistracking i niszczenie bezpowrotne płyty. Pomyśl o tym jak o samochodzie na torze wyścigowym co odbija się od bandy do bandy tyle, że jest z diamentu a banda z plastiku![]()
Skalibrowałem, ustawiłem 1,8gr i skończyły się problemy. Przepraszam za zamieszanie.
Robert
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fajna waga. I przy okazji się wyjaśniło że koszyk + wkładka jednak nie ważą aż tyle co myślałeś
Bo jak czytałem o tym to mi wychodziło że albo śrubki albo kabelki ważyły 6g żeby ten pomiar się zgadzał
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Charwel
-
piotrz231
Cześć Wszystkim! W poszukiwaniu jak najlepszej jakości odsłuchu zacząłem interesować się rezonansem. Niestety dopiero teraz zacząłem się tym interesować. Z kalkulatora na vinylengie wyszło mi, że rezonans wynosi zaledwie 6.49 Hz. Wcześniej wszystko zważyłem, i tak:
- waga Stantona bez szczoteczki to 6,44 grama
- mój najlżejszy headshell waży 8,36 grama
- śrubki to około 0,95 grama
- kalkulator masy efektywnej ramienia wyliczył mi około 18,3 grama
Compliance dla Stantona 681eee wynosi 25.
Żeby osiągnąć rezonans na poziomie 7 Hz musiałbym zejść z wagą headshella w okolice 4 gramów.
Czy jesteście w stanie potwierdzić, że dobrze wszystko wyliczyłem oraz doradzić jak mogę uzyskać poprawny rezonans? Szukam w necie jakichś ultralekkich koszyczków, ale nie mogę znaleźć.
- waga Stantona bez szczoteczki to 6,44 grama
- mój najlżejszy headshell waży 8,36 grama
- śrubki to około 0,95 grama
- kalkulator masy efektywnej ramienia wyliczył mi około 18,3 grama
Compliance dla Stantona 681eee wynosi 25.
Żeby osiągnąć rezonans na poziomie 7 Hz musiałbym zejść z wagą headshella w okolice 4 gramów.
Czy jesteście w stanie potwierdzić, że dobrze wszystko wyliczyłem oraz doradzić jak mogę uzyskać poprawny rezonans? Szukam w necie jakichś ultralekkich koszyczków, ale nie mogę znaleźć.
- JootWoo
- Gramofon: SL1300MK1/SL1800MK2
Pytanie jaki to model gramofonu i czy producent czasem nie podaje masy efektywnej ramienia w manualu.
Co do liczenia tej masy kalkulatorami to ja tego nie weryfikowałem, może bardziej doświadczeni Koledzy się wypowiedzą czy dają prawidłowe wyniki.
Ja rezonans badałem płytą testową.
Można to zrobić obserwując ruchy wkładki i słuchając zniekształceń dźwięku.
Albo podpiąć pod interfejs audio pre gramofonowe do komputera i puścić przez soft do analizy audio.
Co do liczenia tej masy kalkulatorami to ja tego nie weryfikowałem, może bardziej doświadczeni Koledzy się wypowiedzą czy dają prawidłowe wyniki.
Ja rezonans badałem płytą testową.
Można to zrobić obserwując ruchy wkładki i słuchając zniekształceń dźwięku.
Albo podpiąć pod interfejs audio pre gramofonowe do komputera i puścić przez soft do analizy audio.
TECHNICS SL-1800 MK2/TECHNICS SL-1300 MK1
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, Shure V15 III, Technics EPC205C, Grace F8, Elac 792, Elac 455,
Sch Ma MkI/DIY CS Bl VI P/MF V90-LPS -->Lux L30/M Hall 25.2
Grdg Prof Box 850a/B&W DM2/B&W DM4
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, Shure V15 III, Technics EPC205C, Grace F8, Elac 792, Elac 455,
Sch Ma MkI/DIY CS Bl VI P/MF V90-LPS -->Lux L30/M Hall 25.2
Grdg Prof Box 850a/B&W DM2/B&W DM4
-
piotrz231
Gramofon to JVC QL-A2. W manualu nie znalazłem takiej informacji.