Tak. Przy 1,1 wylata, przy 1,5 nie wylata i brzmi lepiej.
Waga wkładki a ramię gramofonu
- Charwel
- Gramofon: Pioneer PL-70
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Re: Waga wkładki a ramię gramofonu
Testowałem ostatnio dla kolegi Kinkiego igłę BD do Philipsa GP-401mk2.
Zalecany nacisk to lipa i fotomontaż. Igła dopiero zaczęła pracować w miarę przyzwoicie przy nacisku 2.25gr!
Więc nie bój się tylko zwiększaj nacisk, aż będzie w miare czysto. 2.25 gram bym uznał za max.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zalecany nacisk dla oryginalnej igły AT20 to 1.25g.
Praktycznie wszystkie igły BD wymagają mocno wyższego nacisku niż deklarowany (taka natura).
Chyba nawet piszą o tym na stronach dacapo przy konkretnych igłach.
Praktycznie wszystkie igły BD wymagają mocno wyższego nacisku niż deklarowany (taka natura).
Chyba nawet piszą o tym na stronach dacapo przy konkretnych igłach.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Charwel
A no to dziękuję. Ustawię 2gramywinylowy_luke pisze: ↑10 wrz 2024, 17:15Testowałem ostatnio dla kolegi Kinkiego igłę BD do Philipsa GP-401mk2.
Zalecany nacisk to lipa i fotomontaż. Igła dopiero zaczęła pracować w miarę przyzwoicie przy nacisku 2.25gr!
Więc nie bój się tylko zwiększaj nacisk, aż będzie w miare czysto. 2.25 gram bym uznał za max.

- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
zostaw 1,5 gr. i ewentualnie zwiększaj. tak chyba zdrowiej niż w drugą stronę. chociaż 2 gr. powinny więcej "tłustości" dodać a to chciałeś osiągnąć.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- Charwel
Ustawiłem 2gr i wydaje się dobrze, chociaż jeszcze mi się bardzo głośna trąbka w dwóch miejscach przesterowała delikatnie, ale jest o niebo lepiej

- Charwel
No dobra. Problem pojawił się znowu. Obciążenie igły ustawione na 1,7gr. Słucham płyty z głośną trąbką i przy tym głośnym graniu trąbki w pikach głośności słyszę wręcz trzask a w pewnym momencie nawet igła przekroczyła do dalszej części utworu. Zwiększyłem na 2gr i nie przeskakuje, ale taki delikatny trzask w piku głośnego grania trąbki jest nadal. Coś z rezonansem jakimś? Zwiększyć jeszcze obciążenie igły? Brakuje mi pomysłów. Z wkładką Audio-Technica AT-VM95EN obciążonej na 2,2gr nic się nie działo, ale niestety gra gorzej. Ta igła BD jakaś kiepska jest? Nie miałem okazji założyć innej do tej mojej wkładki (AT20SLA).
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Analogis nie produkuje dobrych igieł.
Z trackingiem, czyli zdolnością igły do śledzenia modulacji rowka.
Do 2.25g możesz spokojnie zwiększyć.
Jak igła przeskakuje, albo właśnie słyszysz jakieś głośne zniekształcenia oznacza to mistracking i niszczenie bezpowrotne płyty. Pomyśl o tym jak o samochodzie na torze wyścigowym co odbija się od bandy do bandy tyle, że jest z diamentu a banda z plastiku

Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
- Charwel
Dobra! Znalazłem przyczynę! Jestem głąb i tyle. Napiszę resztę jak przyjadę do pracy, bo inaczej nie zdążę.winylowy_luke pisze: ↑13 wrz 2024, 20:29Analogis nie produkuje dobrych igieł.Z trackingiem, czyli zdolnością igły do śledzenia modulacji rowka.Do 2.25g możesz spokojnie zwiększyć.
Jak igła przeskakuje, albo właśnie słyszysz jakieś głośne zniekształcenia oznacza to mistracking i niszczenie bezpowrotne płyty. Pomyśl o tym jak o samochodzie na torze wyścigowym co odbija się od bandy do bandy tyle, że jest z diamentu a banda z plastiku![]()
- Charwel
No to tak. Ważę znowu ten nacisk igły i pokazuje 2gr i nagle mnie olśniło… Sprawdź czy jest poprawnie skalibrowana. No to biorę ciężarek kalibracyjny 10gr, stawiam na wagę, a ona mi pokazuje 14gr…Charwel pisze: ↑13 wrz 2024, 20:38Dobra! Znalazłem przyczynę! Jestem głąb i tyle. Napiszę resztę jak przyjadę do pracy, bo inaczej nie zdążę.winylowy_luke pisze: ↑13 wrz 2024, 20:29Analogis nie produkuje dobrych igieł.Z trackingiem, czyli zdolnością igły do śledzenia modulacji rowka.Do 2.25g możesz spokojnie zwiększyć.
Jak igła przeskakuje, albo właśnie słyszysz jakieś głośne zniekształcenia oznacza to mistracking i niszczenie bezpowrotne płyty. Pomyśl o tym jak o samochodzie na torze wyścigowym co odbija się od bandy do bandy tyle, że jest z diamentu a banda z plastiku![]()

Skalibrowałem, ustawiłem 1,8gr i skończyły się problemy. Przepraszam za zamieszanie.
Robert
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fajna waga. I przy okazji się wyjaśniło że koszyk + wkładka jednak nie ważą aż tyle co myślałeś

Bo jak czytałem o tym to mi wychodziło że albo śrubki albo kabelki ważyły 6g żeby ten pomiar się zgadzał

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Charwel