Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
daru0105

Re: Polityka

Post autor: daru0105 »

Świetna recenzja filmu dla tych co nie byli.
Kto sponsrował i kto na tym wygra i trochę ciekawostek o Dudzie :)
https://www.youtube.com/watch?v=CkPjMzK8s18
Po tej recenzji śmiało można napisać, żę Zielona Granica to polityczny gniot
N0 i prawda o Holland
https://www.youtube.com/watch?v=Fx2GcpQLe0Y
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

amrowek pisze:
25 wrz 2023, 20:23
Sugerujesz , że pierze mózg jak Jaro :D
Nie, to Ty napisałeś :) Przykładowo, odczucie niepokoju, smutku czy chęci pomocy, bądź antypatii, w określonym kierunku nie jest równe z automatycznym odrzucaniem treści i przekazów tylko ze względu na opcję polityczną, wyznaniową czy orientację seksualną rozmówcy.
Ale stałe oglądanie, bezkrytyczne, pewnych treści może doprowadzić do ograniczenia przyswajalności innych treści, vide, stałe i bezkrytyczne oglądanie wiadomości tvpis.
amrowek pisze:
Przewidzieli , ze świnie pójdą :D
Ależ po co te pejoratywne określenia dla całej grupy społecznej :) Znam pojęcia ironii i sarkazmu, nawet je czasem stosuję :) Ale w przekazie pisanym jest to bardzo trudne, dlatego unikam, prostsze osobniki naszego gatunku ich nie dostrzegają i gównoburza gotowa :)
A odpowiadając na Twoje pytanie, zobacz jak rozkłada się średnia statystyczna inteligencji, z innymi czynnikami, na przykład z wiedzą "polityczną", czyli na jakiej zasadzie działa państwo, jak działają podatki, budżet, co jest dochodowe a co generuje największe straty w państwie jest podobnie. Dlatego też wszelkie powszechne wybory wygrywają nie najbardziej optymalne programy, a inne.
Jak już znamy rozkład społeczeństwa, wiemy na co reagują (a jak myślisz, po co są te wszystkie badania społeczne i ankiety robione przez różne instytuty czy uczelnie?) To łatwo jest sterować grupami ludzi, podatnymi na to.
amrowek pisze:
Hm Wiedźmin (książka, nie mylić z grą) też? Eh a ja gupi na wystawę Fridy Kahlo pojechałem a te jej obrazy to taki marketing był
Dobrze że jeszcze Mony Lisy nie dorzuciłeś.
Ale zarówno Avatar jak i Titanic są filmami fajnie wpisującymi się w tą dyskusję, poruszają tematy społeczne (oczywiście w drugim planie), bardzo dobrze operują nastrojową muzyką, toż tam emocje trzymają od początku do końca. I taki ma być film, wciągający, angażujący widza. Tylko że one nie wskazują nam jasno, na to kogo mamy uważać za dobrego, a kto jest winny całemu złu naszego świata, nie odnoszą się bezpośrednio do naszej, polskiej, rzeczywistości i jej realiów politycznych.
Zaś Wiedźmin wychodził w czasach kiedy ilość literatury była dużo mniejsza, ma swój klimat niepowtarzalny (na pewno w chwili powstania), Sapkowski ma solidny warsztat. Ale patrząc na statystki to nie są to absolutne bestsellery. Zauważ że pierwsze książki z sagi WIedźmina miały większy udział w rynku, niż ostatnio wydane - co potwierdza powyższe.
amrowek pisze:
Proszę oświećcie mnie kto obejrzał "Zieloną Granicę" wyłapałem tylko Syko.
Ja się w świnie nie zmieniłem na tym filmie :D
No kto jeszcze się nie bał i poszedł obejrzeć w kinie?
No, ale dla równowagi należało by zapytać, kto był na granicy, miał kontakt z tymi ludźmi, z policją czy przede wszystkim, strażą graniczną?
amrowek pisze:
Jak podał w poniedziałek dystrybutor filmu Kino Świat, „Zieloną granicę" przez weekend obejrzało w kinach aż 137 435 widzów. To plasuje film na pierwszym miejscu jeśli chodzi o wyniki otwarcia polskich filmów w 2023 roku
Żaden inny film nie wzbudził takich kontrowersji. I nie miał takiej "reklamy" ze strony najbardziej umiłowanej nam partii :)
Doman pisze:
25 wrz 2023, 22:36
Polacy 2,9
Z tym był bym ostrożny, filmweb ukrył negatywne komentarze ponieważ podał że jeszcze przed premierą pojawiła się masa negatywnych ocen wbita ze świeżo założonych kont, często z wątpliwych IP (vpn, sieci anonimizujące, maile chwilowe)...
kinky pisze:
25 wrz 2023, 23:47
nie zapominajcie o grupie Wawrzyka i aferze wizowej :P
Jak zwykle w punkt :)
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Agnieszka Holland: "Mój film jest naprawdę uczciwym filmem prawdziwej patriotki. To znaczy, zrobiłam go z miłości do Polski" :think: :think: :think:
Osobiście z mojej strony serdeczne podziękowania dla funkcjonariuszy SG za ciężką i niebezpieczną służbę w zwalczaniu przestępstwa, jakim jest nielegalne przekroczenie granicy państwowej. Niestety Pani reżyser nie pokusiła się na pokazanie ich w akcjach przeciwko zgrajom zbrojnych w kostki brukowe młodych byczków, którzy za nic mają prawo i porządek. Uchodźcami wojennymi byli Ukraińcy, przyjęliśmy ich tak, że chyba nikt nie mógł się tego spodziewać. Uważam że zdaliśmy egzamin z człowieczeństwa. Od przekraczania granicy są przejścia graniczne, a od ochrony zielonej granicy jest SG.
ps Rau już dawno powinien polecieć za aferę z wizami, no ale jest jedynką na liście w Łodzi, ot kłopocik. Wstyd.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

dale pisze:
26 wrz 2023, 08:57
Przykładowo, odczucie niepokoju, smutku czy chęci pomocy, bądź antypatii, w określonym kierunku nie jest równe z automatycznym odrzucaniem treści i przekazów tylko ze względu na opcję polityczną, wyznaniową czy orientację seksualną rozmówcy.
Nie odbieram , tak tego. Aby wiedzieć o czym się mówi , pisze warto to zobaczyć aby nie pisać o niczym czy też głupot.
dale pisze:
bardzo dobrze operują nastrojową muzyką, toż tam emocje trzymają od początku do końca. I taki ma być film, wciągający, angażujący widza.
Są filmy o mniejszym budżecie i spełniające te kryteria.
dale pisze:
Żaden inny film nie wzbudził takich kontrowersji. I nie miał takiej "reklamy" ze strony najbardziej umiłowanej nam partii
"Kler" , były kina które go nie wyświetlały i podobna agitka była , że w obronie Dąbrowy Górniczej.
dale pisze:
No, ale dla równowagi należało by zapytać, kto był na granicy, miał kontakt z tymi ludźmi, z policją czy przede wszystkim, strażą graniczną?
Piszemy o filmie i jest to film fabularny a nie dokumentalny, czy też na faktach. Znając realia uważam , że pewne rzeczy mogły się zdarzać.
MaciejT pisze:
26 wrz 2023, 09:06
Osobiście z mojej strony serdeczne podziękowania dla funkcjonariuszy SG za ciężką i niebezpieczną służbę w zwalczaniu przestępstwa, jakim jest nielegalne przekroczenie granicy państwowej.
No cóż lepiej późno niż wcale, ale tylko tam czy na całym obszarze i tylko im?
MaciejT pisze:
Uchodźcami wojennymi byli Ukraińcy, przyjęliśmy ich tak, że chyba nikt nie mógł się tego spodziewać. Uważam że zdaliśmy egzamin z człowieczeństwa. Od przekraczania granicy są przejścia graniczne, a od ochrony zielonej granicy jest SG.
Nie tylko, proponuje sprawdzić definicje bo a nóż się okaże że nie tylko. Skoro zdaliśmy to już nie musimy. A jak Polacy wiali przez zieloną granicę to OK.

dalej podtrzymuje , że warto obejrzeć film aby widzieć o czym się mówi, pisze, nawet jak się nie zgadza z jego wymową.
Przynajmniej świadczy to o tym, że mam własny rozum, własne zdanie o czymś co widzieliśmy a nie podtrzymywać jedynie słuszny przekaz i dąć w tubę pseudo narodową.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2023, 09:54 przez amrowek, łącznie zmieniany 1 raz.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
daru0105

MaciejT pisze:
Agnieszka Holland: "Mój film jest naprawdę uczciwym filmem prawdziwej patriotki. To znaczy, zrobiłam go z miłości do Polski" :think: :think: :think:
Osobiście z mojej strony serdeczne podziękowania dla funkcjonariuszy SG .........
:lol: :lol: :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=8mCYjAdCcak :D
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
daru0105

amrowek pisze:
26 wrz 2023, 09:50

dalej podtrzymuje , że warto obejrzeć film aby widzieć o czym się mówi, pisze, nawet jak się nie zgadza z jego wymową.
Nie zawsze warto.
Wystarczy obejrzeć dobrą recenzję.
Nie każdy chce marnować kasę i czas na potencjalnego paszkwila
Awatar użytkownika
amrowek

daru0105 pisze:
26 wrz 2023, 09:56
Nie zawsze warto.
Wystarczy obejrzeć dobrą recenzję.
Nie każdy chce marnować kasę i czas na potencjalnego gniota
po co jeździć ferrari , porsche czy lexusem wystarczy rower.
Po co czytać książki czy też słuchać muzyki wystarczy dobre streszczenie. Masz płyty winylowe czy ich streszczenia :D ?
Awatar użytkownika
MaciejT

amrowek pisze:
"Kler"
Ale kler to chyba miał lepsze otwarcie, prawda? To AŻ 137 k widzów to w porównaniu do 935 k kleru pikuś jednak.
amrowek pisze:
lepiej późno niż wcale
Byłeś szybszy?
amrowek pisze:
tylko tam czy na całym obszarze i tylko im?
Wszystkim, a szczególnie służącym tam, gdzie było najgoręcej.
amrowek pisze:
Nie tylko, proponuje sprawdzić definicje bo a nóż się okaże że nie tylko.
Ale co masz na myśli?

Co do streszczeń i płyt winylowych: Przed zakupem lubię posłuchać sampli.
Awatar użytkownika
daru0105

To mi się podoba
" W tym filmie nie zobaczysz młodych ludzi rzucających kamieniami w straż graniczną z obcęgami do przecinania drutów, zobaczysz młodą zabiedzona rodzinę intelektualistów, która stawia czoła tym polskim troglodytom"
Taki obraz Polski poszedł już w świat. Media w USA i Europie już tak to widzą
Holland się wypowiedziała "każdy ma prawo do fikcji artystycznej"
Awatar użytkownika
amrowek

MaciejT pisze:
26 wrz 2023, 09:59
Ale co masz na myśli?
to co napisałem , definicja.
MaciejT pisze:
Wszystkim, a szczególnie służącym tam, gdzie było najgoręcej.
Szok , :shock: , ale teraz wcześniej i czy później też . Czy to tylko taka chwila jest?
MaciejT pisze:
Byłeś szybszy?
A , powiem więcej nie musiałem nawet :D eh.
Awatar użytkownika
daru0105

Na końcu recenzji dla tych co nie oglądali:
"Dlaczego Pani Holland nie zrobi filmu o murze w Izraelu i zamkniętych tam jak w getcie Palestyńczyków
Tam snajper Izraelski zastrzelił dziecko lub dwoje.
Dlaczego Pani nie zrobi o tym filmu dokumentalnego, albo chociaż fikcyjnego jak ten
No dlaczego?
Bo ona nie sra we własne gniazdo i straciła by sponsorów
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2023, 10:14 przez daru0105, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Chłopaki ale wiecie, że te dywagacje są o niczym. Atematyczne po prostu. Zadym się zrobiła już na skraju farsy. Na prawdę.
Zrobić ognisko w sobotnie popołudnie z oglądaniem starych Indiana Jonesów. Konfa stawia piwo i grilowanego Żyda (wstęp bez podatku). KO wina Tuska, a czecia droga modlitwę i stawia tacę, bo to ukryte pragnienia jej głównego leadera.
Wierzcie mi ludzie towarzysko nie są tacy wredni jak w internetach. Baaa, w ogóle nie są. Znam wielu z Was.

p.s. a to trochę nie na temat też, czemu Pani Holland nie zrobi..itd.." choćby dlatego, że cała kasa ministerialna poszła na never ending story Reset.
Poza tym ważkie to pytanie co do artystycznego credo, ale artyści wybierają tematykę sami. Na zawołanie jest w cyrku. No i czas. Szybko jest w McDonaldzie. Może dać jej szansę?
Takie moje zdanie, ale i tak Was lubię. Chociaż chwilowo prestję tu zaglądać, bo odlecieliście snadnie. :P :roll:
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2023, 10:18 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MaciejT

amrowek pisze:
26 wrz 2023, 10:09
to co napisałem
Przepraszam ale to co napisałeś jest niejednoznaczne, przeczytaj sam a zrozumiesz. Nie wiem które moje zdanie masz na myśli. Definicja czego?
amrowek pisze:
Szok ,
Dlaczego szok? I wcześniej, i teraz. Szczególnie za służbę na granicy z Białorusią. Ciebie to dziwi?
amrowek pisze:
A , powiem więcej nie musiałem nawet eh.
To dlaczego piszesz "lepiej późno niż wcale"?

Darek tera przeczytałem Twój ostatni post. Masz rację.
Awatar użytkownika
daru0105

darkman pisze:
26 wrz 2023, 10:14
Chłopaki ale wiecie, że te dywagacje są o niczym. Atematyczne po prostu. Zadym się zrobiła już na skraju farsy. Na prawdę.
Zrobić ognisko w sobotnie popołudnie z oglądaniem starych Indiana Jonesów. Konfa stawia piwo i grilowanego Żyda (wstęp bez podatku). KO wina Tuska, a czecia droga modlitwę i stawia tacę, bo to ukryte pragnienia jej głównego leadera.
Wierzcie mi ludzie towarzysko nie są tacy wredni jak w internetach. Baaa, w ogóle nie są. Znam wielu z Was.
Bo na tych forach i w domu nie powinno być zakładki "Polityka" :)
Tutaj to pikuś co się dzieje w takiej zakładce na najbardziej znanym forum o audio
Ludzie co się znają po kilkanaście lat dostają bany regularnie za dobór słów
Tam raczej strach się odezwać :lol:
Awatar użytkownika
daru0105

Bardziej jemu wierzę niż wilkowi w owczej skórze czyli Holland
"@maxbuggy3704
Jestem żołnierzem. Spędziłem prawie 200 dni na granicy. Widziałem od groma uchodźców. Ale dzieci znikome ilości... Najczęściej mężczyźni w kwiecie wieku i kobiety. Jak były już dzieci to żaden z żołnierzy nie przechodził obojętny koło nich. Zawsze dostali wody, jedzenie czy coś słodkiego. Nigdy na oczy nie widziałem nadużywania siły co do rodzin z dziećmi. Wręcz przeciwnie. Co do facetów-niektorzy sami się prosili o użycie środków przymusu bezpośredniego. A ta pani reżyser jest na dnie sławy i chciała się wybić aby jeszcze jej nazwisko było na językach..."
Zablokowany