amrowek pisze: ↑25 wrz 2023, 20:23
Sugerujesz , że pierze mózg jak Jaro

Nie, to Ty napisałeś

Przykładowo, odczucie niepokoju, smutku czy chęci pomocy, bądź antypatii, w określonym kierunku nie jest równe z automatycznym odrzucaniem treści i przekazów tylko ze względu na opcję polityczną, wyznaniową czy orientację seksualną rozmówcy.
Ale stałe oglądanie, bezkrytyczne, pewnych treści może doprowadzić do ograniczenia przyswajalności innych treści, vide, stałe i bezkrytyczne oglądanie wiadomości tvpis.
Przewidzieli , ze świnie pójdą

Ależ po co te pejoratywne określenia dla całej grupy społecznej

Znam pojęcia ironii i sarkazmu, nawet je czasem stosuję

Ale w przekazie pisanym jest to bardzo trudne, dlatego unikam, prostsze osobniki naszego gatunku ich nie dostrzegają i gównoburza gotowa

A odpowiadając na Twoje pytanie, zobacz jak rozkłada się średnia statystyczna inteligencji, z innymi czynnikami, na przykład z wiedzą "polityczną", czyli na jakiej zasadzie działa państwo, jak działają podatki, budżet, co jest dochodowe a co generuje największe straty w państwie jest podobnie. Dlatego też wszelkie powszechne wybory wygrywają nie najbardziej optymalne programy, a inne.
Jak już znamy rozkład społeczeństwa, wiemy na co reagują (a jak myślisz, po co są te wszystkie badania społeczne i ankiety robione przez różne instytuty czy uczelnie?) To łatwo jest sterować grupami ludzi, podatnymi na to.
Hm Wiedźmin (książka, nie mylić z grą) też? Eh a ja gupi na wystawę Fridy Kahlo pojechałem a te jej obrazy to taki marketing był
Dobrze że jeszcze Mony Lisy nie dorzuciłeś.
Ale zarówno Avatar jak i Titanic są filmami fajnie wpisującymi się w tą dyskusję, poruszają tematy społeczne (oczywiście w drugim planie), bardzo dobrze operują nastrojową muzyką, toż tam emocje trzymają od początku do końca. I taki ma być film, wciągający, angażujący widza. Tylko że one nie wskazują nam jasno, na to kogo mamy uważać za dobrego, a kto jest winny całemu złu naszego świata, nie odnoszą się bezpośrednio do naszej, polskiej, rzeczywistości i jej realiów politycznych.
Zaś Wiedźmin wychodził w czasach kiedy ilość literatury była dużo mniejsza, ma swój klimat niepowtarzalny (na pewno w chwili powstania), Sapkowski ma solidny warsztat. Ale patrząc na statystki to nie są to absolutne bestsellery. Zauważ że pierwsze książki z sagi WIedźmina miały większy udział w rynku, niż ostatnio wydane - co potwierdza powyższe.
Proszę oświećcie mnie kto obejrzał "Zieloną Granicę" wyłapałem tylko Syko.
Ja się w świnie nie zmieniłem na tym filmie

No kto jeszcze się nie bał i poszedł obejrzeć w kinie?
No, ale dla równowagi należało by zapytać, kto był na granicy, miał kontakt z tymi ludźmi, z policją czy przede wszystkim, strażą graniczną?
Jak podał w poniedziałek dystrybutor filmu Kino Świat, „Zieloną granicę" przez weekend obejrzało w kinach aż 137 435 widzów. To plasuje film na pierwszym miejscu jeśli chodzi o wyniki otwarcia polskich filmów w 2023 roku
Żaden inny film nie wzbudził takich kontrowersji. I nie miał takiej "reklamy" ze strony najbardziej umiłowanej nam partii
Doman pisze: ↑25 wrz 2023, 22:36
Polacy 2,9
Z tym był bym ostrożny, filmweb ukrył negatywne komentarze ponieważ podał że jeszcze przed premierą pojawiła się masa negatywnych ocen wbita ze świeżo założonych kont, często z wątpliwych IP (vpn, sieci anonimizujące, maile chwilowe)...
kinky pisze: ↑25 wrz 2023, 23:47
nie zapominajcie o grupie Wawrzyka i aferze wizowej

Jak zwykle w punkt