Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Re: Polityka

Post autor: dale »

Wojtek pisze:
25 wrz 2023, 10:18
Wg mnie - nierealne.

Szeregowych policjantów bym tutaj nie karał. Oni działają z umocowania swojego szefostwa, które to wykonuje "polecenia z góry".
System jest tak skonstruowany że Policja jest zależna, czy tego chce czy nie.
Policjant który się postawi dostanie kopa, aż znajdzie się ktoś "mierny i wierny". Prosty schemat.
Dlatego jeśli karać to przede wszystkim polityków co nadużywają władzy.

Co też pewnie nie nastąpi.
Nie do końca nierealne, mało realne, ale możliwość istnieje. Już kiedyś się odbyło, więc precedens był. Każdy funkcjonariusz, każdej służby, przede wszystkim ma przestrzegać prawa. Jeśli polecenia są sprzeczne, są na to procedury. Ja wiem, że ludzie mają kredyty itp. Dlatego takich szeregowych bym się nie czepiał, ale są wypadki nadgorliwców, vide "dusiciel" https://tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/ ... ej-7352350
W innych instytucjach też są osoby awansowane z klucza politycznego, bądź rodzinnego. To trzeba będzie w przyszłości przypomnieć.
Wojtek pisze:
25 wrz 2023, 10:36
Ucierpi wrażliwość, ojoj. No tak, chrońmy obywateli żeby czasem za bardzo nie posmutnieli nad losem uchodźców.
Ja bym, dla równowagi, nagrał półtoragodzinny film dokumentalny, z prawdziwymi zachowaniami na jakie funkcjonariusze są narażeni. Bez cięcia, cenzury wyciszania...
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

Doman pisze:
25 wrz 2023, 10:54
amrowek pisze:
24 wrz 2023, 11:27
MaciejT pisze:
24 wrz 2023, 10:57
Czy obraz obok biednych kobiet z dziećmi, czasem w ciąży, obok intelektualistów i innych oszukanych, ale spokojnych ludzi pokazanych na spojlerach pokazuje też ogromne grupy młodych byczków próbujących siłowo sforsować granicę,
Nie tego nie ma. Raczej nie nazwał bym go politycznym gniotem, pomijając sympatie i antypatie do rożnych partii, ugrupowań, organizacji. Jeżeli potraktujemy film dosłownie to dupa z tego będzie. To nie jest film dokumentujący dokładnie to co się dzieje na granicy Polski i Białorusi. Jest to film fabularny. No cóż , nie ma dla nas znaczenia czy jesteśmy z prawa czy z lewa , nie lubimy jak ktoś przedstawia nas negatywnie. Przypomnijmy sobie "Pokłosie", "Kler", "Boże ciało" i ten film Holland wpisuje się dobrze w ten nurt. Akcja mogła by się dziać w dowolnym kraju na peryferiach UE a że dzieje się akurat u nas. Jesteśmy właśnie takim krajem. Czasem sam obraz mówi więcej niż gdyby kwestie wypowiadali aktorzy. Czy jesteśmy Chrześcijanami, cywilizowanymi ludźmi, czy mamy w sobie empatię i ile jej mamy, co robi UE , i chyba podstawowe pytanie gdzie jest ta granica? . Film ma więcej pytań niż odpowiedzi, na niektóre musimy sobie odpowiedzieć sami. Ale najważniejsze aby wyrobić sobie zdanie o filmie trzeba go obejrzeć a nie kierować się tym co mówią ci co filmu nie widzieli.
skoro obejrzałeś film to przeczytaj jeszcze wywiad z Holland w polityce jakieś 2, 3 tygodnie temu. ja po przeczytaniu tego wywiadu za film podziekuje nawet gdyby był mega hitem. na pytanie: "przyjmiemy te kilkaset milionów migrantów z Afryki? pani Holland poweidziała "a jakie mamy wyjście, zastąpią nas jak barbarzyńcy zastąpili rzymian". albo inna jej wypowiedź że Polacy wyjeżdzają z Polski nie głównie z powodów materialnych tylko z powodu "duszności" nie wiem może chodziło jej o smog:)
Niestety ostatnie filmy Holland są wyraźnie antypolskie.
Nie wiem czy tu znaczenie,że jest pochodzenia żydowskiego, czy robi filmy na zlecenie. Może jedno i drugie
Ale po wypowiedziach widać, że polaków nie darzy szacunkiem.
Dlaczego Holland nie zrobiła filmu jak przyjeliśmy emigrantów z Ukrainy?
Jak pomagaliśmy Żydom z narażeniem życia,podczas drugiej wojny światowej. Chociaż jeden taki ku pokrzepieniu serc :)
Niech to pokaże w ten swój piękny sposób widzenia na człowieczeństwo, jak Polacy pomagali potrzebującym.
Nie zrobi takiego. To nie jej target i nie jej sponsorów
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Wojtek pisze:
To teraz brzmi tak jakby aspekt był stricte finansowy, a nie kulturoznawczy albo przynajmniej takie były priorytety.
Mówisz co najmniej tak, jakby ani kultura, ani finanse nie podlegały ocenie etycznej. Płacąc za coś, wspieram to finansowo - każde dziecko to wie. Finansując coś, co budzi mój sprzeciw, nie byłbym uczciwy wobec siebie. Chyba że się mylę, to mnie popraw.
Inaczej: jestem gotów wydać swoje pieniądze na dzieło wybitne, nawet jeśli nie zgadzam się z jego przesłaniem (np. "Aqualung" Jethro Tull). Jednak ten konkretny film nie zapowiada się na dzieło wybitne i nawet jego najwięksi chwalcy nie tytułują go takowym.
Wojtek pisze:
Może i lepiej że już nie ma tej akredytacji?
A tutaj nie rozumiem, co chcesz powiedzieć. Uważasz, że nie powinienem być recenzentem? Czy może uważasz, że recenzent nie powinien mieć bezpłatnego wstępu na coś, o czym ma napisać?
Wojtek pisze:
Skoro tak to jak wytłumaczysz pojęcie "uczciwa fikcja" w ujęciu dzieła sztuki?

Patrzysz na obraz w galerii i mówisz "Przecież to nie wygląda jak zdjęcie! Oddajcie mi kasę za bilet!"?
Czytasz bajkę dla dzieci i mówisz "Co to za szajs? Przecież koty nie chodzą do przedszkola. Zwracam ten paszkwil do księgarni."
Nie kombinuj, dobrze?
Baśń, fantasy, surrealizm, abstrakcjonizm - to czysta fikcja. Film fabularny dziejący się w konkretnym miejscu i czasie, szczególnie tu i teraz, nie jest czystą fikcją. I tam, gdzie utwór nie jest fikcją (realia, rzeczywiste osoby itp.), twórca jest winien odrobinę uczciwości, tj. poznania i następnie ukazania tematu z więcej niż jednej strony. Stąd szczególnej odpowiedzialności i maksymalnej rzetelności należy oczekiwać od twórcy filmu biograficznego lub historycznego.
Wojtek pisze:
Kto decyduje o tym kto jest zorientowany, a kto niezorientowany no i jeśli już mowa o orientacji to wokół jakiej prawdy bądź nieprawdy?
Prawda jest to wypowiedź zgodna ze stanem faktycznym. Ni mniej, ni więcej. Zorientowany jest ten, kto o danym temacie czegoś już się dowiedział, najlepiej z więcej niż jednego źródła.
Dla przykładu wróćmy do nieszczęsnego filmu "The Doors" Olivere'a Stone'a. Po raz pierwszy oglądałem ten film jako człowiek kompletnie niezorientowany w temacie. Znałem Doorsów z muzyki i tekstów. Morrisona z paru utworów poetyckich drukowanych tu i tam. Początkowo też uwierzyłem, że jest to rzetelna biografia. Na co ojciec dał mi do przeczytania "Święto przyjaciół" Franka Lisciandro i zobaczyłem całkiem innego J.D.M. Studiując kolejne materiały, pisane przez różnych ludzi z autopsji, może nie wyrobiłem sobie takiego wyobrażenia o frontmanie Doorsów, jakiego byłbym w stu procentach pewny. Ale zyskałem wielostronny ogląd jego osoby i wiem już na pewno, że obraz Stone'a jest jednostronny. Osoby znające dobrze Morrisona przyznają, że bywał taki, jak na ekranie, ale na pewno wyłącznie taki nie był.
Oczywiście co innego, gdyby Stone nakręcił film czysto fikcyjny, jedynie inspirowany postacią takiej czy innej gwiazdy, w rodzaju "The Rose" Marka Rydella. Ale biorąc się za biografię osoby z imieniem i nazwiskiem, nie można już opowiadać, co ślina na język przyniesie.

Zorientowany w temacie jest po prostu ten, kto zadał sobie trud zyskania możliwie wielostronnej informacji dotyczącej tematu. Albo kto poznał temat z autopsji niezależnie od własnej woli (np. osoby, które przeżyły wojnę, mają o niej więcej pewnej wiedzy ode mnie).
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Doman pisze:
25 wrz 2023, 10:54
ja po przeczytaniu tego wywiadu za film podziekuje nawet gdyby był mega hitem.
nikt nie zmusza, w przeciwieństwie do tych którzy zabraniają
daru0105 pisze:
25 wrz 2023, 08:53
Ty już zaczynasz od podśmiechiwek jak zwykle w takich dyskusjach. Więc dyskusja z tobą nie ma sensu
Nie oglądałem tego filmu.
A więc jak chcesz dyskutować o filmie? Na podstawie paru scen wyrwanych z kontekstu czy na podstawie jedynego słusznego przekazu partyjnego?
dale pisze:
25 wrz 2023, 07:23
Amrówku, sam pisałeś że jest to film fabularny, prawda? Znaczy że podczas kręcenia autor miał pełną swobodę w pisaniu historii filmu? No to teraz przemyśl dlaczego wybrał takie sceny,m zbudował tak jednostronny obraz sytuacji i jaki jest jej odbiór.
Dale , film każdy kto go obejrzał odbierze inaczej. To twórca decyduje co i jak chce pokazać. Matejko ma "Bitwę pod Grunwaldem" przemalować? Odbiorca może się z tym zgodzić lub nie.
dale pisze:
25 wrz 2023, 07:23
No to teraz przemyśl dlaczego wybrał takie sceny,m zbudował tak jednostronny obraz sytuacji i jaki jest jej odbiór.
Referendum może miało się odbyć w tej sprawie a film ma więcej pytań niż odpowiedzi
daru0105 pisze:
25 wrz 2023, 11:44
Niestety ostatnie filmy Holland są wyraźnie antypolskie.
No np " W ciemności". Typowe antypolskie kino,
daru0105 pisze:
25 wrz 2023, 11:44
Dlaczego Holland nie zrobiła filmu jak przyjeliśmy emigrantów z Ukrainy?
Jak pomagaliśmy Żydom z narażeniem życia,podczas drugiej wojny światowej. Chociaż jeden taki ku pokrzepieniu serc
Niech to pokaże w ten swój piękny sposób widzenia na człowieczeństwo, jak Polacy pomagali potrzebującym.
Nie zrobi takiego. To nie jej target i nie jej sponsorów
Rozumiem, że "Zieloną granicę" już obejrzałeś ?

A o pomocy Żydom w czasie II WŚ już podałem tytuł, z 2011 r no i Holland. Ale pewnie przeoczyłeś no bo o Żydach jest a to już element wywrotowy jest no i taki antypolski ....to pewnie dlatego. :D

Strasznie dużo recenzentów , się zrobiło którzy nie widzieli filmu , ale potrafią go zrecenzować , no no brawo :clap: :D
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2023, 20:12 przez amrowek, łącznie zmieniany 1 raz.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

amrowek pisze:
25 wrz 2023, 19:47
Dale , film każdy kto go obejrzał odbierze inaczej.
Ni. to nie jest prawda, cała tak zwana "socjotechnika" i różni "spindoktorzy" opierają się szeregu zależności i zasad, aby wywołać określoną reakcję u odbiorcy przekazu. Tak samo filmowcy, od prostego doboru muzyki, poprzez operowanie światłem czy kompozycją kadru, jedne elementy wprowadzają niepokój, inne zmuszają do skupienia na określonej rzeczy czy osobie, tak samo pokazana fabuła.
Więc nie mów mi że każdy odbierze film inaczej, bo raczej mało jest zwyroli, którzy widząc dziecko na drutach, pomyślą sobie "niechby nie przyjeżdżał... dobrze mu tak...", i nie pochwalą stojącego w tle żołdaka. A jeszcze jak żołdak jest grubo ubrany, oszpejowany i ogólnie mało "zachęcający" - jaki ma być przekaz? (pytanie retoryczne)
amrowek pisze:
25 wrz 2023, 19:47
film ma więcej pytań niż odpowiedzi
Jak wyżej, dla średnio wrażliwego człowieka i średnio rozwiniętego, taki katalog pytań będzie możliwy do przewidzenia.

Ale przecież na tym opiera się cały marketing... A Ty twierdzisz że jest inaczej... po prostu tego nie dostrzegasz.
Awatar użytkownika
pedro9

Post autor: pedro9 »

A u nas(?) w grajdołku, cichuteńko. Słychać popiskiwanie jeno... granica, socjotechnika itepe bzdety.
Prawdziwa polityka (aka real politik) jest, jak to wyśpiewał Cz. Niemen onegdaj, dzieje się "obok nas".
Piotr
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

dale pisze:
25 wrz 2023, 20:09
Tak samo filmowcy, od prostego doboru muzyki, poprzez operowanie światłem czy kompozycją kadru, jedne elementy wprowadzają niepokój, inne zmuszają do skupienia na określonej rzeczy czy osobie, tak samo pokazana fabuła.
Sugerujesz , że pierze mózg jak Jaro :D
dale pisze:
Jak wyżej, dla średnio wrażliwego człowieka i średnio rozwiniętego, taki katalog pytań będzie możliwy do przewidzenia.
Przewidzieli , ze świnie pójdą :D
dale pisze:
Ale przecież na tym opiera się cały marketing... A Ty twierdzisz że jest inaczej... po prostu tego nie dostrzegasz.
Hm Wiedźmin (książka, nie mylić z grą) też? Eh a ja gupi na wystawę Fridy Kahlo pojechałem a te jej obrazy to taki marketing był.

Proszę oświećcie mnie kto obejrzał "Zieloną Granicę" wyłapałem tylko Syko.
Ja się w świnie nie zmieniłem na tym filmie :D
No kto jeszcze się nie bał i poszedł obejrzeć w kinie?

edyta
Jak podał w poniedziałek dystrybutor filmu Kino Świat, „Zieloną granicę" przez weekend obejrzało w kinach aż 137 435 widzów. To plasuje film na pierwszym miejscu jeśli chodzi o wyniki otwarcia polskich filmów w 2023 roku

Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/z ... ice-opinie
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Doman
Gramofon: Hitachi HT-354

Post autor: Doman »

kończąc wątek filmu...
na filmweb jakoś super nie jest...
https://www.filmweb.pl/film/Zielona+gra ... 3-10039040

krytycu filmowi dali 7,5, Polacy 2,9. zazwyczaj patrzę na te drugie i się nie zawiodłem oglądając jakiś film ale co ja tam się znam.
Hitachi HT-354, Nordmende LB550, Kenwood KR-V75R, Nikko NA 390 II, Nikko NT 790
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

Doman pisze:
25 wrz 2023, 22:38
I nie bierzesz pod uwagę, że do ocen rzucili się ci co nie oglądali ale są z założenia przeciwko?
Doman
Gramofon: Hitachi HT-354

Post autor: Doman »

Peter007 pisze:
25 wrz 2023, 22:50
Doman pisze:
25 wrz 2023, 22:38
I nie bierzesz pod uwagę, że do ocen rzucili się ci co nie oglądali ale są z założenia przeciwko?
tak biorę, ja też nie oglądałem i oceniam ale patrząc na wcześniejsze dokonania pani reżyser i to co mówiła... szkoda że nie mieszka w Polsce a najlepiej na wschodzie Polski.

btw ocena krytyków 7,5 to są prawie arcydzieła światowego kina to w sumie powinienem obejrzeć;)
Hitachi HT-354, Nordmende LB550, Kenwood KR-V75R, Nikko NA 390 II, Nikko NT 790
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Wszyscy gadają o lasce, którą widzieli na migawkach w tv, że kiepska w łóżku, zmanierowana, tendencyjna w wyborze pozycji, że taka i owaka, że qrwa, puszczalska, nie wiadomo z kim sypia i od kogo bierze pieniądze, a może żydówka nawet i od lat się źle prowadzi itp, itd... a okazuje się, że spało z nią do tej pory tylko dwóch forumowiczów.
I oni akurat wypowiadają się o tej relacji najbardziej powściągliwie i w zupełnie innym tonie niż erotomani gawędziarze, którzy nie posmakowali, ale wiedzą lepiej jaka jest w łóżku :P ;)
A niektórzy to by może i spróbowali, ciekawość ich zżera, ale boją się, że będzie kiepsko, bo ludzie tak gadajo, dokładnie ci sami co jej nie znajo. I nie za kasę w takim razie gdyby już mieli spróbować, bo nie wiedzą komu ona ją oddaje, ale za darmo i owszem, chętnie by zrecenzowali i innych uchronili by bohatersko przed spróbowaniem :P

Ja tam się wybieram, nikt mi nie będzie mówił i recenzował chociaż zapewne mało zorientowany jestem.

świnie.jpg

Dyskutując Panowie o tym czy owoc, którego nie posmakowaliście, ale widzieliście w tv reklamę jest słodki czy kwaśny nie zapominajcie o grupie Wawrzyka i aferze wizowej :P
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Doman pisze:
25 wrz 2023, 23:34
ja też nie oglądałem i oceniam ale patrząc na wcześniejsze dokonania pani reżyser
Ale w sensie, że słabe są?
https://www.filmweb.pl/person/Agnieszka ... ilmography

A tak a pro po konia, to jak idziesz na koncert, to obchodzi Ciebie kto go zrobił, kto produkował i za czyje pieniądze? Wiesz to?
Pewnie chodzi o 'W ciemności'. Fakt szkoda taśmy monża ich było utopić w pierwszych kadrach i zrobić z tego noweletkę tylko.
Z drugiej strony to Panowie jeden chce by robić filmy jak Polacy ratowali Żydów z narażeniem życia własnego i rodziny, a drugiemu nie pasuje dorobek reżyserki.
Może się kurła jakoś ogarnijcie i ustalcie wspólne pryncypia, bo czytać hadko.
W Kopii Mistrza, też skandal bo gościu posyła po rybę, do karczmy prowadzonej przez wiadomo kogo.
Co złego w Tajemniczym Ogrodzie to nie wiem, ale się domyślam, że rośliny zbyt koszerne.
Hm.. Obywatel Jones to wiadomo wpierdala gulasz z trupa, ale nie ma co rwać szat bo przecież z Żyda zapewne. Czego zatem? Też źle?
W Krzewie Gorejącym, to Wasi prześladują wszystkich wokół, wiec chyba OK? No i Janosik, ten przecież zabiera im czyli bagatym i daje nam czyli okradanym.
W Europa Europa to kolo jest obrzezany, więc to raczej dyskwalifikuje film już w przedbiegach, no i H, że brat w Bergen Belsen za niewolnika robi. Niesmak pozostaje.

Pokot to wiadomo wg antypolskiej :lol: noblistki Olgi Tokarczuk, to jasne, że nie podchodzi, a treść drugorzędna.
To jak z tymi dokonaniami pani reżyser?

Podobno bracia Karnowscy mają robić film biograficzny o Wawrzyku! I to ma być pewniak na Oskara w przyszłym roku.. :angry-extinguishflame:

Tylko tyle? Piąteczka Konfy:
Nie chcemy Żydów, homoseksualistów, aborcji, podatków, UE
Czy aż tyle?
Ale jak Q nie chcecie podatków? Pojebało was? Oczywiście istnieją systemy bez podatkowe o charakterze publicznym ale na razie to wam się nieźle w głowach pierdoli. :lol:
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Trzecia kadencja...
20230926_070030.jpg
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Trzecia kadencja ...
Załączniki
CPK_Koncepcja-2-1920x1200-1-1.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Szelak pisze:
26 wrz 2023, 08:06
Trzecia kadencja
Yo jakiś kosmodrom na chwałę gen. Heramaszewskiego? Prezent od apologetów WRON.
Jak dalej tak pójdzie to kaczory zabiorą paszporty do H na bal będziecie latać. Tymczasem niektóre kraje przywracają kontrolę graniczną dla przekraczających z Polski, więc wizja nie jest tak od cepa znowu.
To co prawda kiełbasa wyborcza opozycji akurat, bo i ta nie jest wolna od kierunkowej głupoty, ale coś w tym jest.
Zablokowany