Dlaczego CD wyparło winyl?

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaf

Post autor: kaf »

Michal35452 pisze:Nie wiem jakiego radia słuchasz ale w tym co ja słucham to nie leci ;)
To z Torunia na pewno nie nadaje z MP3 :P
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Nie wiem jakiego radia słuchasz ale w tym co ja słucham to nie leci ;)
no nie byłbym tai na 100% pewny-bo co bo trójka? Dla mnie to nie argument.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Michal35

Post autor: Michal35 »

pan_winyl pisze:no nie byłbym tai na 100% pewny-bo co bo trójka? Dla mnie to nie argument.
Przynajmniej mam taką nadzieję. Ale w dzisiejszych czasach :think: . No chyba nie.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
PZ IX

Post autor: PZ IX »

Witam pierwszy raz na forum

Co do radia, które na pewno część audycji nadaje na czymś innym niż MP3 - w tym wypadku na odtwarzaczach CD, jest okoliczne Radio Gdańsk. Strefa muzyczna prawie na pewno na 100% jest nadawana z tego nośnika. Bywa (chociaż rzadko), że mają problemy techniczne z kompaktem i słychać wyraźnie typowy dźwięk przeskakującego srebrnego krążka.
Co do tematu to chyba wszystko już powiedziano. Dodam, że to tak naprawdę "niestety" CD jest LEPSZE. To winyl kastruje dźwięk, ale osobiście uważam, że kwintesencją winyla jest klimat vintage, obcowanie z nośnikiem no i takie klasyczne, miękkie brzmienie z uboższym wyższym pasmem (mówię tu o starych płytach). W sumie to doszedłem do wniosku, że chyba nie będę zbierał nowszej muzyki na gramofon, raczej jedynie to co pierwotnie wydawano na czarny krążek.

Swoją drogą niesamowicie zaskakuje mnie fenomenalny jak na tamte lata dźwięk, pamiętam 4,5 roku temu jak dostałem z kolumnami w prezencie all-in-one wieżyczkę Sony z jakimś lichym "patefonem" i słuchając pożyczonej na kilka dni płyty Ewy Demarczyk dostałem po prostu dziwnego olśnienia, po prostu "wow" i to chyba jeszcze było z krystaliczną wkładką - z tamtych lat 70-80tych tylko pamiętam odziedziczone nędznie brzmiące kasety, z których tlenek żelaza osiadał na głowicy po jednym odsłuchu kilku utworów. Zresztą nigdy, przenigdy nie uzyskałem satysfakcjonującego brzmienia z kaset. Nawet perfekcyjnie wyregulowany na słuch MDS 502, którego używałem jeszcze 8-9 lat temu nic kompletnie nie pomógł, dodatkowo siadała coraz bardziej mechanika. Jedynie Technicsa Żony zostawiamy sobie, bo sporo kaset w kolekcji jest. Myślę, że tam jest bardzo dużo jeszcze nigdy nie słyszanej przeze mnie muzyki... ;) Więc dla mnie taśma pozostanie takim pomocniczym nośnikiem.
Teraz to oczywiście sprzęt mam już "nieco inny" ;) ale efekt pozostał mimo wszystko niemal ten sam.

Autor dużo dużo za mocno się rozpędził z krytyką CD, gdyż zalet ma multum, łącznie z bardzo dobrym brzmieniem i świetną dynamiką, którą po prostu potem realizatorzy za przeproszeniem spie..... lili!
Ktoś jeszcze wspominał o trwałości CD - je też trzeba uważnie przechowywać, w dodatku chyba już myślę panowie zauważyli, że im nowsze rocznikowo CD pierwotnie czyste i nagranie na PC potem coraz gorzej dają się z biegiem lat odczytywać? ;) Ja to szczególnie w ostatnich latach zauważałem. Kiedyś specjalnie kupowałem Verbatimy, bo były świetne. Jakiś czas potem zdarzyło się mi trochę bubli i bardzo mocno się do nich zraziłem... Myślę, że zupełnie stare kompakty były staranniej wykonywane. Tutaj jak się nie poprawi sytuacja to zdecydowanie dobrze utrzywany winyl wygrywa. Zresztą wiadomo - wyciągamy z szafy czy strychu starego, zakurzonego i czasem lekko zjechanego frezarką zwana Bambino winylka i to jeszcze mimo "smażenia" i kołysania przyzwoicie gra!!
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

PZ IX pisze:CD pierwotnie czyste i nagranie na PC potem coraz gorzej dają się z biegiem lat odczytywać
Nagrywalne CD, czyli CDR to zupełnie inna technologia niż CD. W tym pierwszym sa jakieś związki organiczne które laser "wypala". Nic dziwnego, że to z czasem gnije ;) Fabryczne CD są tłoczone za pomocą matryc trochę podobnie jak winyle. Wydaje mi się, że takie płyty o ile nie zostaną zniszczone fizycznie, porysowane, powinny być wieczne.
PZ IX

Re: Dlaczego CD wyparło winyl?

chudy_b pisze:
PZ IX pisze:CD pierwotnie czyste i nagranie na PC potem coraz gorzej dają się z biegiem lat odczytywać
Nagrywalne CD, czyli CDR to zupełnie inna technologia niż CD. W tym pierwszym sa jakieś związki organiczne które laser "wypala". Nic dziwnego, że to z czasem gnije ;) Fabryczne CD są tłoczone za pomocą matryc trochę podobnie jak winyle. Wydaje mi się, że takie płyty o ile nie zostaną zniszczone fizycznie, porysowane, powinny być wieczne.
A to ciekawe pomimo, że to raczej nie do końca tak tak piszesz - związki organiczne to nie tylko coś co podlega powolnemu niszczeniu w przeciągu stosunkowo niedługiego czasu. Możesz tę metodę nieco przybliżyć? W internecie o tłoczeniu informacji na CD jakoś cienko z opisem... Słyszałem dawno temu, że u mnie w mieście była nielegalna tłocznia płyt kompaktowych, jednak parę lat później stając się posiadaczem mojej pierwszej nagrywarki CD-R myślałem, iż to po prostu archaizm wzięty z czasów czarnej płyty i wydedukowałem, że je wypalano, a nie tłoczono materiał muzyczny tudzież inny typ informacji. :)
Czy może to się odbywa p prostu w ten sposób, ale pomiędzy którymiś procesami się po prostu tłoczy materiał np. przed naniesieniem lakieru (CD)?
https://www.youtube.com/watch?v=ut_40U0t9pU

Dużo, bardzo dużo zależy też od jakości lakieru pokrywającego warstwę refleksyjną, na której jest nagranie. Podlegając z biegiem czasu utlenieniu (widać to szczególnie na kiepskich płytach) coraz bardziej utrudnia, a potem wręcz uniemożliwia odczyt. W dobrym CD porysowanie z kolei tej warstwy aż do gołego aluminium nawet w miejscach, gdzie nie ma informacji może skutkować stopniowym wżeraniem korozji wgłąb płyty tam, gdzie nawet lakier jest w porządku.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2015, 10:02 przez PZ IX, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pan_winyl

Wydaje mi się, że takie płyty o ile nie zostaną zniszczone fizycznie, porysowane, powinny być wieczne
mam już kilka ponad 23 letnich płyt i niestety nie jest różowo. Pomimo przechowywania ich w prawidłowy sposób i na 100% dobrego tłoczenia, słabsze lasery już nie dają im rady (przeskakiwanie etc)

A co do CDR pełna zgoda, tutaj okres żywotności nagranej płyty to jakieś 10 - 15 lat (przy założeniu że nośnik był dobry) bo słaby nośnik klęknie i po 2 latach :( a znajdź tu panie dobry nośnik dziś :(

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
PZ IX

Brzmi złowieszczo. Czyli jednak dobrze składowany winyl trwałością chyba przebije CD, w sumie to nie spodziewałbym się nigdy problemów z odczytem starych kompaktów...
Awatar użytkownika
kaf

Post autor: kaf »

O trwałości nośników CD/DVD był czteroczęściowy artykuł w Radioelektroniku, rocznik 2007, numery 7, 9, 10 i 11.
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
chrzan49

Post autor: chrzan49 »

Vinyl jest prawie wieczny.CD juz nie.Postepujące psucie jakości kosztem ceny spowodowalo b.marną kondycję obecnych srebrnych krążków.W domu jako tako ale np w samochodzie podlegaja błyskawicznej degradacji.
Niestety CD tez ma ograniczenia techniczne i wcale nie jest tak rozowo jak pisano kiedyś zachłystując się nowym nośnikiem .Najlepiej brzmiały magnetofony DAC ale tez się wykruszyły.
Trzab dodać żę kiedys znacznie lepiej realizowano nagrania ,póxniej doszła kompreska i zabiała muzykę.Realizatorzy zamiast talentu i smaku pier...ą (sorry ale to jedyne słowo jakie mi pasuje)nagrania tworząc bałagan .Niektorych ,a jest coraz wiecej takiej "produkcji" nie da sie słuchać.Vinyl był robiony gdy się przykładano.
Podobnie z radiem.Jakość emisji okropna, zwłaszcza na komercji (o tym zaś co nadaja wolę zmilczeć) co natychmiast wychodzi gdy używamy lepszgo sprzętu.Kroluje chłam chiński z marketu
czy internet gdzie straszna kaszanka i poprawy nie zobaczymy.
Dlateego odkurzajmy nasze vinylki i na talerz.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

chrzan49 pisze:Realizatorzy zamiast talentu i smaku pier...ą (sorry ale to jedyne słowo jakie mi pasuje)nagrania tworząc bałagan .
Polecam obejrzenie na YT filmiku Reduktora Szumu - Loudness War

https://www.youtube.com/watch?v=ydg-ajN1u9o
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Cd się mieści w samochodzie a winyl nie i to zdecydowało imho. Chyba że ma się auto jak Wallace&Grommit :)
W sumie nośnik nie ma dla mnie większego znaczenia. Ważniejszy jest mastering. Dziś prawie wszystko nagrywane jest w kompach na protoolsach i poddawane kompresji. Potem wydają to na winylu ale nie ma to większego sensu. Dlatego jeśli winyl to stary lub analogowo zmasterowany. Fajnie jest to pokazane w filmie "Sound city" Dave Grohla. Polecam.
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Post autor: holy_shit_89 »

Obrazek
Awatar użytkownika
pan_winyl

Cd się mieści w samochodzie a winyl nie i to zdecydowało imho.
zapominasz że pomiędzy tymi nośnikami mieliśmy super popularne kasety :) decydowała jakość dźwięku i łatwość w przechowywaniu. Dodatkowo płyty CD są tańsze w produkcji niż płyty winylowe. Koniec końców zdecydowało a) wielozadaniowość nośnika, wielkość, ekonomia i jakość dźwięku (co by nie pisać dla 99% ludzi nie ma różnicy w odbiorze cd/vinyl)

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Post autor: KasparHauser »

Nie wiem skąd nagonka na trwałość CD. Płyty polskich wykonawców tłoczone w znanej tłoczni w Czechach od 1989 są w rewelacyjnej formie. Trzeba tylko umieć z tego korzystać, znaczy się szanować, a nie, tu pyrgnę, bo nie wiem gdzie pudełko, tu mi pies pogryzł itp.
Utlenienie może i z czasem będzie coraz większe, ale po 26 latach nie stwierdzam problemów w odczycie.

Gorszą opinią mogą się poszczycić płyty Andromedy z 1999 z całkiem fajną serią, gdzie jest m.in. Fogg, ale tam gdzie są napisy zrobiły się.dziury! Lakier odpada! (widziane na własne oczy)

Wszystko zależy od tłoczni, ale to już chyba było powiedziane w tym wątku.
ODPOWIEDZ