Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Post autor: JacK »

Kilka razy już jeździłem przez połowe kraju tylko dlatego że chciałem posłuchać sobie i sprawdzić działanie używanego sprzętu który chciałem kupić. To też generuje koszty i absorbuje czas ale przynajmniej jest jakąś alternatywą przed zupełnym kupowaniem w ciemno. Czasami jak chciałem jakoś umówić się na 2-3 godzinny odsłuch, sprzedający piętrzył problemy zasłaniając się brakiem czasu lub miejsca na odsłuch. Wtedy taką oferte z całym należnym jej szacunkiem olewałem. Jak ktoś naprawde chce sprzedać i nie ma nic do ukrycia to dogada się z kupujacym, w innym przypadku szkoda kasy.
... i myśl pozytywnie bo słuchanie muzyki to najpiękniejsze hobby jakie znam :D
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
eenneell

Post autor: eenneell »

A moze jednak poszukac komisu? w dobrym -masz kilkadziesiat wzmakow; powybierac mozna, posluchac, potargowac sie,czasem zostawic stary sprzet w rozliczeniu (choc to sie raczej nie oplaca) ;)
Awatar użytkownika
deha

Post autor: deha »

Szczerze powiedziawszy to jeszcze nie zdarzyło mi się wejść do takiego komisu gdzie będzie kilkadziesiąt wzmacniaczy, łaziłem jak szukałem gramofonu i chyba znalazłem tylko kilka gdzie było coś ciekawego. Jeśli możesz polecić coś (Wrocław) to chętnie wysłucham ;) ale może nie tutaj, bo robimy offtopic :)
eenneell

Niestety! Wrocław znam słabo! :oops:
W Krakowie to znam, taki komis(wspominałem o nim w sklepach etc)
Z offtopiciem to bez przesady; wszak tu są zakupy??? ;)
Awatar użytkownika
Nygen

Post autor: Nygen »

Ja kompletnie nie znam się na sprzętach i takich tam, ale poszukując gramofonu dla siebie trafiłem na allegrowicza froimgracz. To wrocławski komis. Jak coś się u nich pokaże ciekawego zawsze można podjechać i obejrzeć na miejscu. Może się przyda.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Hmm... trudny orzech do zgryzienia mi dałeś deha :) Biorę pod uwagę jedynie wzmacniacz gdyż chyba to Cię przede wszystkim interesuje.

Sharp Optonica SM-3000 > Yamaha CA-710 > Dual CV-1600 > Technics SU-7600 >= Technics SU-7300 > Yamaha CA-V2 > Yamaha CA-410

Yamaha AX-470 jest poza zestawieniem, ale jak coś to uplasowałbym ją gdzieś na poziomie Yamahy CA-710.

Dual CV-1600 jest fajny, ale jedną z głównych idei stojących za tym projektem było wykorzystanie go jako wzmacniacz mikrofonowy na imprezach ;) Stąd mnogość funkcji mikrofonowych i typowych dla preampów mikrofonowych ustawień, zazwyczaj niespotykanych w wzmacniaczach zintegrowanych. To wszystko kosztem ewentualnych ulepszeń/dodatkowych funkcji odsłuchowych. Np. filtr "Presence" jest w sumie bezsensowny w kontekście odsłuchu ;)

Przy okazji, znowu zauważyłem, że aukcje Center-Com są mocno zawyżone cenowo :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
deha

Mówisz o aukcjach Audio-Vintage? Mam wrażenie, że oni przesadzają z ceną i to czasami grubo...

Co ciekawe Sharp Optonica jest chyba najtańszy z całego zestawienia, jednak martwi mnie trochę kiepski opis Sprzedającego. Muszę to przemyśleć, chyba wstrzymam się trochę z zakupem, przynajmniej na 2-3 dni, a potem zobaczymy

Poza tematem. Po tej całej akcji z Akai otrzymałem na konto zwrot całości tego co wpłaciłem (razem z kosztem wysyłki) ;) Zadziałało chyba moje stanowcze stanowisko... i upomnienie dla tego Pana od allegro :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

deha pisze:Mówisz o aukcjach Audio-Vintage?
Oni swoją drogą, ale pisałem o Center-Com. Ostatnio widziałem także Center-Audio, które chyba jest jakimś drugim kontem. Ogółem Center :D
deha pisze:Co ciekawe Sharp Optonica jest chyba najtańszy z całego zestawienia
Fakt :) Pod względem mocy trochę przegrywa z Yamahą i Dualem, ale nadrabia ogólną konstrukcją i zaawansowaniem sekcji przedwzmacniacza.
Te Sharpy nie są zbytnio znane.
deha pisze:jednak martwi mnie trochę kiepski opis Sprzedającego.
Może zadzwoń do niego i się wywiedz :)

Sprzedawca ma jeszcze tuner do kompletu i konkretną kolumnę Klipsch (szkoda, że tylko jedną, a nie parę).

To chyba jakiś początkujący handlarz, ale możliwe że ten Sharp to jego prywatny sprzęt. Rozmowa telefoniczna powinna to wyjaśnić :)
deha pisze:Poza tematem. Po tej całej akcji z Akai otrzymałem na konto zwrot całości tego co wpłaciłem (razem z kosztem wysyłki) ;) Zadziałało chyba moje stanowcze stanowisko... i upomnienie dla tego Pana od allegro :D
No to brawo. Cenna uwaga dla wszystkich kupujących :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
deha

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Osobiście nie przepadam za Denonami, nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia. Ot takie grajki. Coś jak wzmaki Technicsa z 90's.
Dotyczy to nie wszystkich klocków oczywiście :)

eenneell Yamaha fan ;)

Yamaha A-500 można sobie odpuścić, a AX-V401 to gorszy model od AX-450, który jest ciut niższy od wspomnianego wcześniej AX-470 (ale to ta sama seria).
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Wojtek pisze:eenneell Yamaha fan ;)
:D :D
Wojtek pisze:Yamaha A-500 można sobie odpuścić,
:?:w kategorii do 300zł :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: B> Dobry wzmak :!:
Wojtek pisze:AX-V401 to gorszy model od AX-450, który jest ciut niższy od wspomnianego wcześniej AX-470 (ale to ta sama seria).
AX-450, AX-470 ; to Malesja :mrgreen:
AX-V401 made in Japan,(zalety; pilot. 3 gniazda z tyłu-230v i "0" kłopotów (99%)) :)
Na alegro, rzadko trafiają się okazje, (Przygodę z Akai trudno nazwać "okazją"- nie- tanie i nie -ok?)
Okazja to jest wtedy, kiedy na "starociach" kupujesz Lenco za 50zł :!: :)
PS
"skromny" i " nieefektowny" to nie są synonimy słowa "gorszy"-
PS2
Ma znaczenie AC; czy to 220 V czy 230~240V
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

eenneell pisze::?:w kategorii do 300zł :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: B> Dobry wzmak :!:
Moim zdaniem tak sobie. Do 200 złotych to jeszcze :)
eenneell pisze:AX-450, AX-470 ; to Malesja :mrgreen:
Jakoś im to nie przeszkadza w byciu dobrymi i szanowanymi wzmakami :)

Aukcja z AX-V401 standardowo nie zawiera pilota, więc trzeba by robić dodatkowe poszukiwania :)
eenneell pisze:(Przygodę z Akai trudno nazwać "okazją"- nie- tanie i nie -ok?)
To była okazja. Normalnie AM-2600 schodzi drożej (okolice 500zł).
eenneell pisze:Okazja to jest wtedy, kiedy na "starociach" kupujesz Lenco za 50zł :!: :)
To już jest mega okazja :) Dla mnie okazją jest wszystko co można dostać znacznie taniej niż "normalna" cena w danym miejscu :)
eenneell pisze:Ma znaczenie AC; czy to 220 V czy 230~240V
A to niby jakie? :) 230V zazwyczaj się nie widzi, zazwyczaj 220V i 240V. Jedno i drugie będzie równie dobrze działało w Polsce.

Co na to wszystko deha? :D
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Ogólnie się, zgadzam:
1). AC 220- 230/240 i "Malezja"wyznacza cezure czasowa ( Yama) ;)
2) Jeśli u handlarza coś co warte 500zł kosztuje 250- jest wątpliwą okazją( wiadomo o co chodzi)... ;)
Na alegro mozna od "niezawodowego" gościa coś trafić- choć "myśliwi polują"
Ja sie nie wymądrzam, tylko dziele (moze oczywistymi) doswiadczeniami i spostrzeżeniami.
Pozdro :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

eenneell pisze:Na alegro mozna od "niezawodowego" gościa coś trafić- choć "myśliwi polują"
Wiadomo :)
eenneell pisze:2) Jeśli u handlarza coś co warte 500zł kosztuje 250- jest wątpliwą okazją( wiadomo o co chodzi)... ;)
Przecież tak można powiedzieć o każdej okazji :) Nawet o Lenco za 50 złotych. Zawsze jest ryzyko (nawet przy zakupach nieokazyjnych).
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ