Dziwne zachowanie ramienia

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawelgrab

Re: Dziwne zachowanie ramienia

Post autor: pawelgrab »

roszczeniowość to taka postawa życiowa - rozumiem i podaję podatność dla gp400 1 = cm/dyne - 20x10(-6) - ciekawe co ty teraz obliczysz :D a i źródło poniżej żeby się nie powtarzać - miłego kalkulatorowania :

Philips-TA.jpg
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Roberto66
Gramofon: Technics sl-d2

Post autor: Roberto66 »

Wojtek pisze:
wczoraj, 17:37
Skoro był wypadek i "grot się nakruszył" i już źle odtwarza to masz igłę do wymiany.
Szukanie dziury w całym kompletnie mija się z celem.
:? Nie wiem o jakiej dziurze mówisz. Chciałeś cenę poddałem cenę i znowu niedobrze?
Co do skaczącej igły. Igła została uszkodzona po wyskoku ramienia do góry i zniszczenia w wyniku upadku. Pisałem o tym wcześniej.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
Roberto66

pawelgrab pisze:
wczoraj, 17:50
roszczeniowość to taka postawa życiowa - rozumiem i podaję podatność dla gp400 1 = cm/dyne - 20x10(-6) - ciekawe co ty teraz obliczysz a i źródło poniżej żeby się nie powtarzać - miłego kalkulatorowania :
Gdybym wiedział że zostanie to uznane za postawę roszczeniową to ugryzł bym się w język, a może trafniej powiedzieć w palce. Ale doceniam wysiłek i dziękuję. Jak policzę to poinformuje o wynikach'
Wzór i parametry
Do obliczeń używa się wzoru:\(f = \frac{1000}{2 \cdot \pi \cdot \sqrt{M \cdot C}}\)Gdzie:\(f\) – częstotliwość rezonansowa (w Hz)\(M\) – całkowita masa efektywna (w gramach), czyli suma: masa efektywna ramienia + masa wkładki + masa śrub mocujących\(C\) – podatność (compliance) wkładki (w \(\mathrm{\mu m/mN}\) lub \(\mathrm{cu}\))\(\pi \) – stała matematyczna (\(\approx 3,14159\))
Interpretacja wyników
Poniżej 8 Hz: Układ jest zbyt miękki. Ramię może wpadać w rezonans na pofałdowanych płytach, powodując przesterowania lub uszkodzenie głośników. Pomiędzy 8 Hz – 12 Hz: Idealny zakres, w którym wkładka stabilnie śledzi ścieżkę, a subniskie częstotliwości są tłumione.
Powyżej 12 Hz: Układ jest zbyt sztywny.
Powstaje rezonans w paśmie słyszalnym, co skutkuje zniekształceniami dźwięku.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Roberto66 pisze:
wczoraj, 23:30
Gdybym wiedział że zostanie to uznane za postawę roszczeniową
Kolego nie twórz teorii spiskowych i nie kręć, masz uszkodzoną mechanicznie igłę to wymień lub wyszukaj inną wkładkę do grania i zapytaj czy warto :lol: cała filozofia, natomiast podejrzewam, że za dużo naczytałeś al czy czegoś tam i wierzysz w teorie spiskowe o skaczących ramieniach i zapadających się mostach pod wpływem rezonansu - no tak w teorii istnieje taka możliwość ale schodząc twardo na ziemię to nie masz co wymądrzać się z liczeniem i matematyką ponieważ na forum wszyscy wiedzą, że dla przykłady taki gp400/1 dobrze zgrywa się z technicsem sl d2 :lol: ot i cała filozofia na twoje dywagacje, a jeżeli masz jeszcze wątpliwości to tak bez liczenia :

twoja masa efektywna układu wynosi ok 18g -19g , natomiast podatność 20/10 cm/dyne więc twoja optymalna częstotliwość rezonansowa jest w punkcie ok 8,5 hz a więc z całą pewnością rezonans własny układu nie wbudza wkładki , mało tego przedział dobrego grania to 6-16 hz, więc o co tobie chodzi :roll:

odkopałem technikscy dla liczących ;)
viewtopic.php?p=508090#p508090
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Roberto66 pisze:
wczoraj, 23:14
:? Nie wiem o jakiej dziurze mówisz.
O tej:
Roberto66 pisze:
wczoraj, 14:53
Być może to jest przyczyną wyskakiwania igły i jej degradacji.
Brzmi to tak jakbyś teraz próbował wyjaśnić problemy z uszkodzoną igłą niedopasowaniem do gramofonu.
Nie tędy droga.
Ty to rozumiesz, tak?
Czy może problem polega na tym że ty już wiesz lepiej od nas?
Roberto66 pisze:
wczoraj, 23:14
Chciałeś cenę poddałem cenę i znowu niedobrze?
Czy ty komuś łaskę robisz że tu piszesz z nami? Człowiek by pomyślał że to nie ty szukasz pomocy.
Zmień ton proszę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Roberto66

pawelgrab pisze:
dzisiaj, 07:48
więc o co tobie chodzi
No właśnie o to - chciałem to policzyć. Ty to wiesz, wszyscy na forum to wiedzą . Ja tego nie wiedziałem, chciałem policzyć.
Policzyć chciałem po to, żeby metodą eliminacji, dojść do sedna problemu. Daleki jestem od teorii spiskowych.TO wszystko. Źródła różnie podają ten przedział dobrego grania niektóre 8-12hz.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Posłuchaj Kolego, Wojtka nie olewaj i nie denerwuj raczej, ponieważ większego specjalisty od wkładek igieł i tego tam w Polandii nie znajdziesz, zwróć uwagę na jego "podpis" - powinno dać ci do myślenia to raz, dwa piszesz teraz
Roberto66 pisze:
dzisiaj, 16:36
Policzyć chciałem po to, żeby metodą eliminacji, dojść do sedna problemu
no nikt nie siedzi w twojej głowie wcześniej pisałeś o problemach z gramofonem więc ci rad udzielał inż. elektronik znaczy Łukasz i to za free - ponadto Bacek wrzucał nawet zdjęcia rozbiórkowe, olałeś ich, potem chciałeś igłę wymieniać, zaproponował tobie Jacek i to oryginały więc tylko brać i nie marudzić - olałeś go, Wojtek chciał doradzić o wkładkach bezskutecznie bo najważniejszy był u ciebie jakiś rezonans :doh: ja za ciebie policzyłem w pamięci co tam chciałeś doktorować - powiem inaczej ogarnij się kolego , przemyśl i napisz po polsku co tobie nie leży, za przeproszeniem syn manipulator, popsuty gramofon, zakup igły do gp400/1 czy inna wkładka bo dźwięk nie pasuje - teraz to już nikt tego nie wie a tutaj trudno ogarniać cuda, natomiast rzeczy teoretycznie niemożliwe dla ciebie załatwia się od ręki :D - sedna twojego problemu po czterech kartkach wątku nie widać i nie słychać - przynajmniej dla mnie ;)
Roberto66

Wojtek pisze:
dzisiaj, 12:05
Nie tędy droga.
A którędy jeśli łaska.
Wojtek pisze:
dzisiaj, 12:05
Czy może problem polega na tym że ty już wiesz lepiej od nas?
Nie, jeszcze nie wiem. Jak się dowiem to nie omieszkam poinformować - dla potomności. Twoja podejrzliwość prowadzi cię na manowce.
Roberto66

pawelgrab pisze:
dzisiaj, 17:09
Posłuchaj Kolego
Duża nadinterpretacja.
Wyjeżdżam na weekend stawiać płot. Będę zajęty. Informacja gdyby ktoś poczuł się olany.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Roberto66 pisze:
dzisiaj, 17:26
olany
:lol:
Roberto66 pisze:
dzisiaj, 17:26
stawiać płot
a może wznosić ogrodzenie - popytaj al albo na jakim forum budowlanym :lol: - bo widzisz wg, prawa budowlanego płot i ogrodzenie to są dwie zupełnie różne rzeczy - pomimo, że potocznie wydają się tożsame
pzdr.
Awatar użytkownika
Jacek.TG
Gramofon: Akai AP-306C

Post autor: Jacek.TG »

...zaproponował tobie Jacek i to oryginały więc tylko brać i nie marudzić - olałeś go...
W tym miejscu muszę stanąć w obronie kolegi Roberto66, ponieważ jesteśmy dogadani na prv i zakup igieł jest na etapie finalizacji.
ODPOWIEDZ