Dziwne zachowanie ramienia
- pawelgrab
Re: Dziwne zachowanie ramienia
roszczeniowość to taka postawa życiowa - rozumiem i podaję podatność dla gp400 1 = cm/dyne - 20x10(-6) - ciekawe co ty teraz obliczysz
a i źródło poniżej żeby się nie powtarzać - miłego kalkulatorowania :
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
-
Roberto66
- Gramofon: Technics sl-d2
Co do skaczącej igły. Igła została uszkodzona po wyskoku ramienia do góry i zniszczenia w wyniku upadku. Pisałem o tym wcześniej.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
-
Roberto66
Gdybym wiedział że zostanie to uznane za postawę roszczeniową to ugryzł bym się w język, a może trafniej powiedzieć w palce. Ale doceniam wysiłek i dziękuję. Jak policzę to poinformuje o wynikach'
Wzór i parametry
Do obliczeń używa się wzoru:\(f = \frac{1000}{2 \cdot \pi \cdot \sqrt{M \cdot C}}\)Gdzie:\(f\) – częstotliwość rezonansowa (w Hz)\(M\) – całkowita masa efektywna (w gramach), czyli suma: masa efektywna ramienia + masa wkładki + masa śrub mocujących\(C\) – podatność (compliance) wkładki (w \(\mathrm{\mu m/mN}\) lub \(\mathrm{cu}\))\(\pi \) – stała matematyczna (\(\approx 3,14159\))
Interpretacja wyników
Poniżej 8 Hz: Układ jest zbyt miękki. Ramię może wpadać w rezonans na pofałdowanych płytach, powodując przesterowania lub uszkodzenie głośników. Pomiędzy 8 Hz – 12 Hz: Idealny zakres, w którym wkładka stabilnie śledzi ścieżkę, a subniskie częstotliwości są tłumione.
Powyżej 12 Hz: Układ jest zbyt sztywny.
Powstaje rezonans w paśmie słyszalnym, co skutkuje zniekształceniami dźwięku.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
- pawelgrab
Kolego nie twórz teorii spiskowych i nie kręć, masz uszkodzoną mechanicznie igłę to wymień lub wyszukaj inną wkładkę do grania i zapytaj czy warto
twoja masa efektywna układu wynosi ok 18g -19g , natomiast podatność 20/10 cm/dyne więc twoja optymalna częstotliwość rezonansowa jest w punkcie ok 8,5 hz a więc z całą pewnością rezonans własny układu nie wbudza wkładki , mało tego przedział dobrego grania to 6-16 hz, więc o co tobie chodzi
odkopałem technikscy dla liczących
viewtopic.php?p=508090#p508090
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
O tej:
Brzmi to tak jakbyś teraz próbował wyjaśnić problemy z uszkodzoną igłą niedopasowaniem do gramofonu.
Nie tędy droga.
Ty to rozumiesz, tak?
Czy może problem polega na tym że ty już wiesz lepiej od nas?
Czy ty komuś łaskę robisz że tu piszesz z nami? Człowiek by pomyślał że to nie ty szukasz pomocy.
Zmień ton proszę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Roberto66
No właśnie o to - chciałem to policzyć. Ty to wiesz, wszyscy na forum to wiedzą . Ja tego nie wiedziałem, chciałem policzyć.
Policzyć chciałem po to, żeby metodą eliminacji, dojść do sedna problemu. Daleki jestem od teorii spiskowych.TO wszystko. Źródła różnie podają ten przedział dobrego grania niektóre 8-12hz.
- pawelgrab
Posłuchaj Kolego, Wojtka nie olewaj i nie denerwuj raczej, ponieważ większego specjalisty od wkładek igieł i tego tam w Polandii nie znajdziesz, zwróć uwagę na jego "podpis" - powinno dać ci do myślenia to raz, dwa piszesz teraz
ja za ciebie policzyłem w pamięci co tam chciałeś doktorować - powiem inaczej ogarnij się kolego , przemyśl i napisz po polsku co tobie nie leży, za przeproszeniem syn manipulator, popsuty gramofon, zakup igły do gp400/1 czy inna wkładka bo dźwięk nie pasuje - teraz to już nikt tego nie wie a tutaj trudno ogarniać cuda, natomiast rzeczy teoretycznie niemożliwe dla ciebie załatwia się od ręki
- sedna twojego problemu po czterech kartkach wątku nie widać i nie słychać - przynajmniej dla mnie 
no nikt nie siedzi w twojej głowie wcześniej pisałeś o problemach z gramofonem więc ci rad udzielał inż. elektronik znaczy Łukasz i to za free - ponadto Bacek wrzucał nawet zdjęcia rozbiórkowe, olałeś ich, potem chciałeś igłę wymieniać, zaproponował tobie Jacek i to oryginały więc tylko brać i nie marudzić - olałeś go, Wojtek chciał doradzić o wkładkach bezskutecznie bo najważniejszy był u ciebie jakiś rezonans
-
Roberto66
A którędy jeśli łaska.
Nie, jeszcze nie wiem. Jak się dowiem to nie omieszkam poinformować - dla potomności. Twoja podejrzliwość prowadzi cię na manowce.
-
Roberto66
Duża nadinterpretacja.
Wyjeżdżam na weekend stawiać płot. Będę zajęty. Informacja gdyby ktoś poczuł się olany.
- pawelgrab
a może wznosić ogrodzenie - popytaj al albo na jakim forum budowlanym
pzdr.
- Jacek.TG
- Gramofon: Akai AP-306C
W tym miejscu muszę stanąć w obronie kolegi Roberto66, ponieważ jesteśmy dogadani na prv i zakup igieł jest na etapie finalizacji....zaproponował tobie Jacek i to oryginały więc tylko brać i nie marudzić - olałeś go...