Kiepska jakość nowych płyt.

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
gentile

Re: Kiepska jakość nowych płyt.

Post autor: gentile »

Odczytałem z tłoczenia na winylu przy labelu YEX 749 - 6, YEX 750 - 4, (jeśli dobrze widzą moje stare oczy). Zdjęcie covera z tyłu może później wrzucę jak znajdę więcej czasu ale na oko żadnych specjalnych kodów czy oznaczeń nie widzę poza standardowymi napisami. Co do kodów Parlophone to przyznam, że, cytując klasyka: "nie wiem o co się księżnej pani rozchodzi" :) Ten 50th Anniversary kupiłem jakieś 2 tygodnie temu, więc może to być najświeższa, skopana wersja. Aż tak bardzo w temacie nie siedzę. Ale szum, szelest miedzy utworami aż bił po uszach.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2026, 18:00 przez gentile, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kraf101

Post autor: kraf101 »

blispx pisze:
02 maja 2026, 18:08
oryg brytolski Abbey misaligned ma szelest na rozbiegówce strona B z tego co pamietam ale dalej już gra zajebiście, ciekawe czy dawni audiomaniacy też na to narzekali :think:
Jak mięli narzekać?
Jeszcze przez mgłę dzieciństwa pamiętam w sklepach stanowiska do przesłuchiwania płyt, wyposażone w słuchawkę telefoniczną.
I co? Był specjalny egzemplarza pokazowy?
- Pani da, posłucham tej Humer.
- To jak bierze pan?
Jeżeli nie do kasy, płyta szła z powrotem na półkę, i jeżeli należała do wypłowiałowego "kanonu", to mogła znaleźć nabywcę po N przesłuchaniach, na sprzęcie klasy Bambino. Nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek oceniał stan okładki pod kątem ilości zejść z półki i wejść na zad.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

gentile pisze:
wczoraj, 16:27
Zdjęcie covera z tyłu może później wrzucę jak znajdę więcej czasu ale na oko żadnych specjalnych kodów czy oznaczeń nie widzę poza standardowymi napisami.
Jasne, ja siedzę. Stąd zaoferowałem swoją pomoc przy identyfikacji. :D
Kody żadne na okładkach de facto nie wystepują. nie o nie chodzi. Przy zidentyfikowanym już wydaniu, zdjęcie nie będzie potrzebne - to standardowa okładka.
Twój press to 7Press obejmujący lata toczenia 1984-1991. Detale mogłyby zidentyfikować, a racze wykluczyć któryś rok ale serie tłoczeń bywały bez zmian.
kraf101 pisze:
wczoraj, 17:48
Nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek oceniał stan okładki pod kątem ilości zejść z półki i wejść na zad.
Dokładnie tak. W owych czas słuchało się muzyki i jej pożądało. Dostęp był słaby lub żaden ze wskazaniem na to drugie.
Z tym, że za moich czasów kasa było od razu u tej Pani :).. a kolejki, a to takie same :roll:
Większości płyt zresztą słuchało się poznawczo i tak też jej kupowało. Słuchanie i poznawanie było w domu.
Inna sprawa, że te bdb kapele zwykle pochodziły z importu rodzinnego gdzieś z Westu i to od razu były 1st pressy po prostu, choć wtedy mało kto się tym zajmował kolekcjonersko. Ważny był wykonawca i tytuł.

p.s. ale Blis miał coś innego całkiem na myśli. Raczej nie tak odległą przeszłość. A odniósł się do pierwszego wydania tej płyty z przesuniętym materiałem na calvados.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

1wszy press tak ma -1/-2 ten z okładką misaligned następne 1/2 zostaly poprawione także jeśli chodzi o jabłko, swego czasu myślałem nawet że mam sponiewierany egzemplarz
Załączniki
s-l1600.jpg
DDX-1000 > RMG-309i/SME3012 > SPU/MPU > Lundahl > AN Kondo/ANK > 300B > Audio Nirvana
CM4 Diretta Host > Holo Red Diretta Target (DDC Mode) > Holo Cyan 2 > AN Kondo > 300B > Audio Nirvana
gentile

Post autor: gentile »

darkman pisze:
wczoraj, 18:06
gentile pisze:
wczoraj, 16:27
Zdjęcie covera z tyłu może później wrzucę jak znajdę więcej czasu ale na oko żadnych specjalnych kodów czy oznaczeń nie widzę poza standardowymi napisami.
Jasne, ja siedzę. Stąd zaoferowałem swoją pomoc przy identyfikacji. :D
Kody żadne na okładkach de facto nie wystepują. nie o nie chodzi. Przy zidentyfikowanym już wydaniu, zdjęcie nie będzie potrzebne - to standardowa okładka.
Twój press to 7Press obejmujący lata toczenia 1984-1991. Detale mogłyby zidentyfikować, a racze wykluczyć któryś rok ale serie tłoczeń bywały bez zmian.
Dzięki za info. Żyłem w totalnej ignorancji. Możesz wrzucić linka do strony gdzie można rozkminić te YEXy?
zielmar

Post autor: zielmar »

Felix1988 pisze:
01 maja 2026, 09:59
zielmar pisze:
30 kwie 2026, 12:00
Wydawało mi się, że prawie 100 lat od wynalezienia tego formatu muzycznego można by oczekiwać, że jakość tłoczenia jest dopracowana do perfekcji
Nie wiem od kiedy jesteś w temacie, ale zapominasz, że po roku 1990 winyl poszedł w odstawkę. Z majorsów chyba tylko EMI wciąż tłoczyła LP's, dzięki czemu mam płyty Iron Maiden, Pink Floyd czy Marillion z tych lat. Gdyby nie te mniejsze, głównie punkowe i metalowe, (sceny tanecznej, techno, etc., tu nie przytaczam, bo nie mam wystarczającej wiedzy, nigdy tego nie słuchałem, ale winyl też tam funkcjonował) wytwórnie, to na przełomie wieków tego nośnika praktycznie nie byłoby w sprzedaży. Były też niezależne, totalnie niezależne produkcje, np. 7" wydawane własnym sumptem, nawet bez klejonych kopert, bo drukarnie tego nie ogarniały. Nie podchodź więc do tematu w sposób, że przez ten cały czas ktoś to dopracowywał, unowocześniał, etc. Po roku 2010 winyl zrobił się modny, różne hipstery zaczęły "kolekcjonować" płyty, więc znowu ruszyła większa produkcja. No i ceny poszły w górę, co naturalne. Obstawiam, że przy obniżonych standardach produkcji, szczególnie w aspekcie kontroli jakości, tak więc efekty są niestety i widoczne, i słyszalne. Dlatego uważam, że nikt przy zdrowych zmysłach, mając wybór pomiędzy stanem ex klasyka z epoki, a współczesnym wznowieniem, nie sięgnie po tę drugą opcję. Zdaję sobie też jednak sprawę, że kupowanie starych płyt w ładnych stanach to obecnie drogie hobby, więc jeśli ktoś dopiero zaczyna, a myśli o zgromadzeniu chociaż kilku setek tych, powiedzmy, podstawowych tytułów, to tanio nie będzie i taka reedycja jest tu jakąś alternatywą. Coś za coś. Nie jest też jednak tak, że ta drożyzna to współczesny wynalazek - kto pamięta czasy sprzed transformacji ustrojowej, ten doskonale wie, że na giełdach, w komisach czy choćby w warszawskich sklepach też tanio nie było. Ale zaciskało się zęby i się kupowało, bo to muzyka była najważniejsza :)
Ok, nie jestem w temacie, wydawało mi się, że czarna płyta zawsze była. Czasem mniej popularna vide lata 90 - 00 ale od jakiś dwóch dekad to większość zespołów wydaje się na czarnym krążku. To nadal jest szmat czasu żeby, coś zrobić w temacie jakości.
Wg sztucznej inteligencji:
Według danych za 2025 rok, płyty winylowe zdecydowanie wygrywają pod względem liczby sprzedanych egzemplarzy i przychodów z płytami CD, umacniając swoją pozycję jako głównego nośnika fizycznego. Winyl notuje wzrosty już od niemal dwóch dekad.Oto główne dane dotyczące sprzedaży (głównie na rynku USA, który wyznacza trendy):Płyty winylowe (LP): W 2025 roku sprzedano ok. 47,9 – 48,5 miliona nowych sztuk.Płyty CD: Sprzedaż w 2025 roku wyniosła ok. 29,5 – 34,3 miliona egzemplarzy.
To nie są małe ilości, nie wierzę, że to wszystko jest tłoczone u pana Mietka w garażu, moim zdaniem leży kontrola jakości.
Oczywiście nie mówię tu o masteringu nagrań bo to zupełnie inna para kaloszy.
Denon DP-300F, Dual CS 491
Awatar użytkownika
Emiel
Gramofon: Thorens TD1500

Post autor: Emiel »

darkman pisze:
wczoraj, 18:06
Detale mogłyby zidentyfikować, a racze wykluczyć któryś rok ale serie tłoczeń bywały bez zmian.
Gdzieś znalazłem informację, że żeby być pewnym to warto też policzyć zwoje :)
Thorens TD 1500/2m Bronze/Lehmannaudio Black Cube lub Rotel RCD 1572 lub Luxman K-351 lub Bluesound Node 2i
i dalej Copland DAC 215 (jako preamp i ew. DAC)/Rotel RA 1592/Elac Vela FS 407 lub Copland DAC 215/Audeze LCD-XC
kable Audioquest
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

gentile pisze:
dzisiaj, 10:11
Dzięki za info. Żyłem w totalnej ignorancji. Możesz wrzucić linka do strony gdzie można rozkminić te YEXy?
Ju łelkam :)
Do 10tego Press' dość dobrze identyfikuje się via Beatles Collection:
http://thebeatles-collection.com/wordpress/
dotyczy wydań UK i FR-Pathe Marconi w tym exportowych. Aplikacja wymaga trochę wprawy i uwagi ze względu na ogrom materiału porównawczego i niuansów dla poszczególnych serii i lat.
Wydania US niestety mają dość rozległe źródła, jednak najlepsza jest publikacja Bruce Spitzer
Beatles' Story On Capitol Record vol 1 & 2
. Niestety out of print, jednak obecnie można zamawiać ją w wersji elektronicznej.

Ja korzystam z publikacji książkowej:
Beatles For Sale on Parlophone Records , Spitzer/Daniels, 445 str w formacie A4 (zawiera wszystkie znane wersje label SP,EP,LP na fotografiach.
(doskonała pozycja, de facto to biblia kolekcjonerów The Beatles)
https://www.abebooks.com/9780983295709/ ... 295700/plp
(tu już jest wszystko bez ograniczeń jak ww Collection)
Plus trochę innych książek dyskograficznych o Beatlesach jak również dość bogate archiwum własne.
Aaa, mam też parę płyt Beatlesów w kolekcji.
W razie problemów z identyfikacją LP's The Beatles chętnie pomogę.
ODPOWIEDZ