Mój pierwszy Thorens

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Re: Mój pierwszy Thorens

Post autor: pavlos »

ahaja pisze:
17 kwie 2025, 18:42
Po polerce prędzej czy później będzie się utleniać.
Jestem tego świadom, dlatego hint flytier-a o polakierowaniu jest OK.
ahaja pisze:
17 kwie 2025, 18:42
Fajne jest zrobienie farby proszkowej, dodatkowo tłumi rezonans talerza.
Dzięki za fotki. Ostatecznie mógłby być i lakier proszkowy, jednak nie czarny, chociaż osobiście wolałbym jednak mieć ten akcent metalicznie błyszczący. Wypolerowany lub - ostatecznie - wieśtuning u galwanizera.
Awatar użytkownika
flytier

Post autor: flytier »

Jestem z Krakowa.

Czego szukać? Nie bardzo rozumiem. Ogólnie, to gościa, który będzie chętny to zrobić. Tam nie ma filozofii. Tylko niekoniecznie będzie tanio.
Piotr Welcz

Post autor: Piotr Welcz »

flytier pisze:
17 kwie 2025, 14:33
Piotr Welcz pisze:
14 kwie 2025, 06:32
pavlos pisze:
14 kwie 2025, 00:19
Łał! Ale śliczności. Gratuluję pasji :clap:

Podziel się patentem - jak wypolerowałeś talerz na takie lusterko?
Próbowałem różnych metod, ale nie wychodzi mi równomiernie...
Szczerze. Miałem się za to brać ale jak widziałem minę żony, idąc do warsztatu grzebać w gramofonie to zleciłem temat :D Oddałem to w ręce faceta który zajmuje się detalingiem samochodów. Zrobił mi to za pomijalną kwotę. Niestety talerz nie jest zrobiony idealnie. Nieruchomy wygląda pięknie ale kiedy kręci się widać niedoskonałości. Mam zatem plan kupić drugi talerz i sam się tym zająć. Plan jest taki: Zakręcę talerz w jakieś dwa dyski lub listwy z drewna i dorobię oś. Ten etap jest decydujący musi być mega precyzyjnie. Potem wkręcę go w wiertarkę stołową o niskich obrotach i zorganizuje jakiś blacik na wysokości talerza do zainstalowania papieru ściernego a potem jakiejś tarczy polerskiej. I będę tak długo tarł aż będzie lusterko. A co z tego wyjdzie to się okaże.
Dość niebezpiecznie brzmi :)
Poza tym nawet w całkiem sporą wiertarkę stołową nie zmieści się taki talerz. Odległość od kolumny wiertarki jest zbyt mała. Chyba, że masz dostęp do naprawdę dużego urządzenia.
Mam duże urządzenie. Myślę, że zmieści się.
Tymczasem wreszcie znalazłem środek do drewna. Próbowałem nabłyszczyć drewno prontem, fornitem i nie dawało to efektu super połysku. Moja córa kupiła środek do konserwacji podstrunnicy w gitarze. I on zrobil mega połysk na starym fornirze !!!! Nie chcę zmieniać plinty. Chcę zachować gramofon w stanie fabrycznym ale poprawić wygląd.
Załączniki
20250417_203846.jpg
20250417_203644.jpg
Thorens TD-320/TP16 MK IV/Yamaha MC-505
Ifi Audio Zen phono
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Post autor: sk-victor »

Wydaje mi się, że tutaj jednak w lustro nie ma co próbować się pchać. To ma być matowe lub "porysowane po obwodzie". Podejrzewam, że próba nadania lustrzanego połysku skończyła by się jeszcze większą frustracją. To ma gubić niedoskonałości a przy chromie czy innym lustrze tylko by uwypukliło niedoskonałości. To się kręci ;) i jakiekolwiek zafalowanie bądź inna wada wtedy będzie jeszcze bardziej wk…
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

No to teraz pomysł kompletnie z d...
https://allegro.pl/oferta/gumowa-opona- ... 5331502278
A może jednak?
Awatar użytkownika
flytier

sk-victor pisze:
17 kwie 2025, 21:59
Wydaje mi się, że tutaj jednak w lustro nie ma co próbować się pchać. To ma być matowe lub "porysowane po obwodzie". Podejrzewam, że próba nadania lustrzanego połysku skończyła by się jeszcze większą frustracją. To ma gubić niedoskonałości a przy chromie czy innym lustrze tylko by uwypukliło niedoskonałości. To się kręci ;) i jakiekolwiek zafalowanie bądź inna wada wtedy będzie jeszcze bardziej wk…
Zauważ, że na matowych lakierach na autach widać najdrobniejszą skazę w przeciwieństwie do połysku :)
Awatar użytkownika
flytier

Piotr Welcz pisze:
17 kwie 2025, 20:41
flytier pisze:
Piotr Welcz pisze:
14 kwie 2025, 06:32

Szczerze. Miałem się za to brać ale jak widziałem minę żony, idąc do warsztatu grzebać w gramofonie to zleciłem temat :D Oddałem to w ręce faceta który zajmuje się detalingiem samochodów. Zrobił mi to za pomijalną kwotę. Niestety talerz nie jest zrobiony idealnie. Nieruchomy wygląda pięknie ale kiedy kręci się widać niedoskonałości. Mam zatem plan kupić drugi talerz i sam się tym zająć. Plan jest taki: Zakręcę talerz w jakieś dwa dyski lub listwy z drewna i dorobię oś. Ten etap jest decydujący musi być mega precyzyjnie. Potem wkręcę go w wiertarkę stołową o niskich obrotach i zorganizuje jakiś blacik na wysokości talerza do zainstalowania papieru ściernego a potem jakiejś tarczy polerskiej. I będę tak długo tarł aż będzie lusterko. A co z tego wyjdzie to się okaże.
Poza tym nawet w całkiem sporą wiertarkę stołową nie zmieści się taki talerz. Odległość od kolumny wiertarki jest zbyt mała. Chyba, że masz dostęp do naprawdę dużego urządzenia.
Tymczasem wreszcie znalazłem środek do drewna. Próbowałem nabłyszczyć drewno prontem, fornitem i nie dawało to efektu super połysku. Moja córa kupiła środek do konserwacji podstrunnicy w gitarze. I on zrobil mega połysk na starym fornirze !!!! Nie chcę zmieniać plinty. Chcę zachować gramofon w stanie fabrycznym ale poprawić wygląd.

Ale, to naprawdę musi być duża wiertarka. Mam w pracy dwie duże. W żadnej talerz się nie mieści.

Bo pronto nie do tego.
Woski bardziej. O ile pronto , to nie wosk.
Awatar użytkownika
sk-victor

flytier pisze:
17 kwie 2025, 22:16
Zauważ, że na matowych lakierach na autach widać najdrobniejszą skazę w przeciwieństwie do połysku :)
Tylko że auto nie jest okrągłe i się nie kręci...
Awatar użytkownika
flytier

W mylnym błędzie jesteś :)
Awatar użytkownika
sk-victor

flytier pisze:
17 kwie 2025, 22:45
W mylnym błędzie jesteś :)
Czyli prawdę mówię. Podwójna negacja ;)
Piotr Welcz

flytier pisze:
17 kwie 2025, 22:18
Piotr Welcz pisze:
17 kwie 2025, 20:41
flytier pisze:

Ale, to naprawdę musi być duża wiertarka. Mam w pracy dwie duże. W żadnej talerz się nie mieści.

Bo pronto nie do tego.
Woski bardziej. O ile pronto , to nie wosk.
Sprawdziłem. Zmieści się:) Właśnie zamówiłem nowy uchwyt wiertarski bo oryginalny ma bicie :/ Niedługo zacznę nad tym pracować. zrobię jakieś fotki i opiszę proces i efekt.
Ifi Audio Zen phono
Awatar użytkownika
flytier

No , to kurcze ciekawe, że weszło.

Zamiast desek, które planujesz do przytrzymania zrobić ja bym to zamocował na trzpieniu o średnicy otworu w talerzu z gwintem na końcu. Od strony futerka i od drugiej strony dać podkładki by talerza nie uszkodzić i dokręcić śrubą kontrując ją drugą, by się nie odkręciło. Prostsze w wykonaniu niż dorabianie desek, o których wspominałeś.
Piotr Welcz

flytier pisze:
22 kwie 2025, 17:42
No , to kurcze ciekawe, że weszło.

Zamiast desek, które planujesz do przytrzymania zrobić ja bym to zamocował na trzpieniu o średnicy otworu w talerzu z gwintem na końcu. Od strony futerka i od drugiej strony dać podkładki by talerza nie uszkodzić i dokręcić śrubą kontrując ją drugą, by się nie odkręciło. Prostsze w wykonaniu niż dorabianie desek, o których wspominałeś.
Thorens ma trochę inaczej talerz wykonany. Nie da się tak.
Ifi Audio Zen phono
Awatar użytkownika
flytier

A, to przepraszam :)
ODPOWIEDZ