Mój pierwszy Thorens

Kosmiczne talerze z ramionami
Piotr Welcz

Re: Mój pierwszy Thorens

Post autor: Piotr Welcz »

pavlos pisze:
14 kwie 2025, 00:19
Łał! Ale śliczności. Gratuluję pasji :clap:

Podziel się patentem - jak wypolerowałeś talerz na takie lusterko?
Próbowałem różnych metod, ale nie wychodzi mi równomiernie...
Szczerze. Miałem się za to brać ale jak widziałem minę żony, idąc do warsztatu grzebać w gramofonie to zleciłem temat :D Oddałem to w ręce faceta który zajmuje się detalingiem samochodów. Zrobił mi to za pomijalną kwotę. Niestety talerz nie jest zrobiony idealnie. Nieruchomy wygląda pięknie ale kiedy kręci się widać niedoskonałości. Mam zatem plan kupić drugi talerz i sam się tym zająć. Plan jest taki: Zakręcę talerz w jakieś dwa dyski lub listwy z drewna i dorobię oś. Ten etap jest decydujący musi być mega precyzyjnie. Potem wkręcę go w wiertarkę stołową o niskich obrotach i zorganizuje jakiś blacik na wysokości talerza do zainstalowania papieru ściernego a potem jakiejś tarczy polerskiej. I będę tak długo tarł aż będzie lusterko. A co z tego wyjdzie to się okaże.
Thorens TD-320/TP16 MK IV/Yamaha MC-505
Ifi Audio Zen phono
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Piotr Welcz pisze:
14 kwie 2025, 06:32
. I będę tak długo tarł aż będzie lusterko. A co z tego wyjdzie to się okaże.
Trzymam kciuki.
Nie zdziwiłbym się, gdyby ustawiła się do Ciebie kolejeczka do polerowania Thorensów :lol:
Sam bym się ustawił... :roll:
Piotr Welcz

Post autor: Piotr Welcz »

pavlos pisze:
14 kwie 2025, 12:25
Piotr Welcz pisze:
. I będę tak długo tarł aż będzie lusterko. A co z tego wyjdzie to się okaże.
Trzymam kciuki.
Nie zdziwiłbym się, gdyby ustawiła się do Ciebie kolejeczka do polerowania Thorensów :lol:
Sam bym się ustawił... :roll:
Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy :think: Z pokrywami radzę sobie bardzo dobrze :dance:
Jeśli wyjdzie zgodnie z moimi oczekiwaniami to myślę, że zadowoli potencjalnych chętnych :)
Thorens TD-320/TP16 MK IV/Yamaha MC-505
Ifi Audio Zen phono
ahaja

Post autor: ahaja »

A propos poziomowania Thorensów:
oprócz talerza, maty powinna leżeć również płyta - wtedy dopiero zachodzą odpowiednie warunki jak w czasie odsłuchu. Te nakrętki ja regulowałem kluczem rurkowym, najwygodniej. Podobnie zresztą reguluje się Linn'a.
Awatar użytkownika
pavlos

ahaja pisze:
14 kwie 2025, 14:03
powinna leżeć również płyta
...płyta płaska. Krzywulce prowadzą na manowce...
Awatar użytkownika
flytier

Post autor: flytier »

Piotr Welcz pisze:
pavlos pisze:
14 kwie 2025, 00:19
Łał! Ale śliczności. Gratuluję pasji :clap:

Podziel się patentem - jak wypolerowałeś talerz na takie lusterko?
Próbowałem różnych metod, ale nie wychodzi mi równomiernie...
Szczerze. Miałem się za to brać ale jak widziałem minę żony, idąc do warsztatu grzebać w gramofonie to zleciłem temat :D Oddałem to w ręce faceta który zajmuje się detalingiem samochodów. Zrobił mi to za pomijalną kwotę. Niestety talerz nie jest zrobiony idealnie. Nieruchomy wygląda pięknie ale kiedy kręci się widać niedoskonałości. Mam zatem plan kupić drugi talerz i sam się tym zająć. Plan jest taki: Zakręcę talerz w jakieś dwa dyski lub listwy z drewna i dorobię oś. Ten etap jest decydujący musi być mega precyzyjnie. Potem wkręcę go w wiertarkę stołową o niskich obrotach i zorganizuje jakiś blacik na wysokości talerza do zainstalowania papieru ściernego a potem jakiejś tarczy polerskiej. I będę tak długo tarł aż będzie lusterko. A co z tego wyjdzie to się okaże.
Dość niebezpiecznie brzmi :)
Poza tym nawet w całkiem sporą wiertarkę stołową nie zmieści się taki talerz. Odległość od kolumny wiertarki jest zbyt mała. Chyba, że masz dostęp do naprawdę dużego urządzenia.
Awatar użytkownika
pavlos

pavlos pisze:
11 kwie 2025, 18:54
Mawis pisze:
11 kwie 2025, 18:30
Pogadaj z Markiem @Peliks
Dzięki!
@Mawis, pogadałem.
@Peliks, dzięki, prezentuje się znakomicie.
20250417_150514.jpg
Awatar użytkownika
pavlos

Wracając do polerowania brzegu talerza - najlepiej byłoby zamocowanie talerza na osi czegoś obrotowego, by potem czymś brzeg wypolerować..
Pomyślałem o zakładzie renowacji felg, pojechałem, pogadałem z facetem, ale mnie wysłał na drzewo. Przecież jakoś te felgi polerują, że potem się świecą, jak psu ...wiadomo co. Nie wiem, pewnie mu się nie chciało pieprzyć w detal, może bał się, że będę roszczeniowo grymasił?...
W każdym razie wiem, że wyzwaniem jest dokładnie centralne umocowanie, by oś obrotu była w osi geometrycznej talerza.
Następny trop idzie do ...wulkanizatora. A konkretnie do maszyny do wyważania kół. Tam jest taki stożek, na który zakłada się felgę z oponą do wyważenia. Wystarczyłoby zawieszenie na kilka minut i poszczenie w ruch obrotowy, by potem ścierką z pastą polerską, nawiniętą na kawałek listewki, dokończyć dzieła.
Zadziała?...

Bo już sprawdziłem, że podejście odwrotne, tj. zamocowanie wiertarki z kołem filcowym, a potem ręczne powolne obracanie talerza żeby filc polerował - nie działa. Tzn. działa, ale efekt nie jest równomierny, talerz przykłada się pod różnymi kątami, wychodzi kicha.
Awatar użytkownika
pavlos

...I jeszcze inny pomysł - galwanizator. Żeby cały talerz - jego brzeg - równomiernie pokryć chromem. Łatwiej też potem paluchy czyścić z powierzchni chromowanej. niż z wypolerowanego aluminium. Co o tym sądzicie? To dopiero byłby audiodetailing :lol:
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Post autor: sk-victor »

pavlos pisze:
17 kwie 2025, 16:38
...I jeszcze inny pomysł - galwanizator. Żeby cały talerz - jego brzeg - równomiernie pokryć chromem. Łatwiej też potem paluchy czyścić z powierzchni chromowanej. niż z wypolerowanego aluminium. Co o tym sądzicie? To dopiero byłby audiodetailing :lol:
Ostrożnie. To mogło by już zakrawać o wieśtuning ;)
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

pavlos pisze:
17 kwie 2025, 15:21
pavlos pisze:
11 kwie 2025, 18:54
Mawis pisze:
11 kwie 2025, 18:30
Pogadaj z Markiem @Peliks
Dzięki!
@Mawis, pogadałem.
@Peliks, dzięki, prezentuje się znakomicie.
20250417_150514.jpg
Nie ma za co ;)
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
pavlos

sk-victor pisze:
17 kwie 2025, 17:00
wieśtuning
:laughing-rolling:
ahaja

Post autor: ahaja »

Fajne jest zrobienie farby proszkowej, dodatkowo tłumi rezonans talerza.
Trza uważać jednak by nie zrobić tego na wewnętrznej krawędzi/rancie ... bo nie wejdzie na subplatter potem ;-) Musiałem nieco szlifować.
Trochę słabo to będzie widać bo akurat na talerzu się nie skupiałem: TD-318
Po polerce prędzej czy później będzie się utleniać.
Awatar użytkownika
flytier

Post autor: flytier »

pavlos pisze:
17 kwie 2025, 16:33
Wracając do polerowania brzegu talerza - najlepiej byłoby zamocowanie talerza na osi czegoś obrotowego, by potem czymś brzeg wypolerować..
Pomyślałem o zakładzie renowacji felg, pojechałem, pogadałem z facetem, ale mnie wysłał na drzewo. Przecież jakoś te felgi polerują, że potem się świecą, jak psu ...wiadomo co. Nie wiem, pewnie mu się nie chciało pieprzyć w detal, może bał się, że będę roszczeniowo grymasił?...
W każdym razie wiem, że wyzwaniem jest dokładnie centralne umocowanie, by oś obrotu była w osi geometrycznej talerza.
Następny trop idzie do ...wulkanizatora. A konkretnie do maszyny do wyważania kół. Tam jest taki stożek, na który zakłada się felgę z oponą do wyważenia. Wystarczyłoby zawieszenie na kilka minut i poszczenie w ruch obrotowy, by potem ścierką z pastą polerską, nawiniętą na kawałek listewki, dokończyć dzieła.
Zadziała?...

Bo już sprawdziłem, że podejście odwrotne, tj. zamocowanie wiertarki z kołem filcowym, a potem ręczne powolne obracanie talerza żeby filc polerował - nie działa. Tzn. działa, ale efekt nie jest równomierny, talerz przykłada się pod różnymi kątami, wychodzi kicha.

A nie prosciej i bezpieczniej dać to na tokarkę do wypolerowania?! :)

Wypolerowane aluminium można zabezpieczyć lakierem bezbarwnym.
Awatar użytkownika
pavlos

flytier pisze:
17 kwie 2025, 19:04
dać to na tokarkę
Oczywiście. Poradź, czego szukać, a jeśli jesteś z W-wy to czy możesz jakiś namiar polecić?
ODPOWIEDZ