Mycie winyli ciepłą wodą
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Mycie winyli ciepłą wodą
Wystarczająco żeby w rowku był drobny pył. Zrób kropkę z kranówki wody na szybie i poczekaj aż wyschnie. Na pewno zauważysz drobny, biały osad. A igła będzie zgarniała to z całej długości rowka, z miliona takich kropel.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Widzę że lubisz dzielić włos na czworo. Ale ok, płyta będzie wytarta, osuszona, więc tej wody w ścieżkach pozostanie niewiele. Mimo wszystko, siły kapilarne nie są tak duże w takich szczelinach, zwłaszcza kiedy stosujemy materiał wsiąkliwy. Nie wiem jaka wodę użyłeś że od jednej kropli został Ci osad, ale na drugi raz, spróbuj do tego użyć czystej wody kranowej.
Grubo przez ponad 10 lat miałem akwarium morskie, około 20 mam słodkie, chemię wody znam. Dla przykładu, opierając się na danych z internetu...
W każdym litrze wody jest ok 500 mg substancji mineralnych, osad tworzą związki magnezu i wapnia - czyli jakieś, z górką 80 mg ... Jak myślisz, ile z użytej wody zostanie w rowkach po wytarciu? Ile będzie tych minerałów które się osadzą?
My używamy wody RO ponieważ nie wycieramy płyt i mamy zaplecze do mycia.
Powtarzam, dalej poruszamy się w temacie jednorazowego umycia używanej płyty.
Grubo przez ponad 10 lat miałem akwarium morskie, około 20 mam słodkie, chemię wody znam. Dla przykładu, opierając się na danych z internetu...
W każdym litrze wody jest ok 500 mg substancji mineralnych, osad tworzą związki magnezu i wapnia - czyli jakieś, z górką 80 mg ... Jak myślisz, ile z użytej wody zostanie w rowkach po wytarciu? Ile będzie tych minerałów które się osadzą?
My używamy wody RO ponieważ nie wycieramy płyt i mamy zaplecze do mycia.
Powtarzam, dalej poruszamy się w temacie jednorazowego umycia używanej płyty.
- Bacek
Rób jak uważasz. Mokrej płyty nigdy nie wycierałem więc w rowkach zostaje co zostaje. A zostaje tyle ile widzę gołym okiem. Oczywiście to tylko zaciek który ledwo widać gołym okiem ale go widać, i tak przez całą długość rowka.
A z ciekawości jakiej innej wody w domu mogłem użyć brudniejszej niż kranowej? Z instalacji CO?
A z ciekawości jakiej innej wody w domu mogłem użyć brudniejszej niż kranowej? Z instalacji CO?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wyobraziłem to sobie. Idziemy z płytą pod kaloryfer i odpowietrznikiem psikamy czarną ciecz na czarną płytę

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Sony PS-X50
Wydaje mi się, że wygra kranówa z filmu Miś 

Sony PS-X50
lampa EL34 by Misse, Yaqin MS-30L, Ugoda
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350 (mod by Martynka) Beogram CD 7000
DAC Topping D50S l1541gold dac (mod by Martynka)
Kolumny DIY
lampa EL34 by Misse, Yaqin MS-30L, Ugoda
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350 (mod by Martynka) Beogram CD 7000
DAC Topping D50S l1541gold dac (mod by Martynka)
Kolumny DIY
- Bacek
W konkurencji startuje jeszcze ta z laboratorium w King Size.
- zelazny
Kurde, tak mnie zastanawia. Żeby w myjkach ultrasonicznych wanienki podgrzewały płyn, to czy czyszczenie byłoby bardziej efektywne?
- dale
Trochę oderwane od tematu wątku... no i rzeczywistości

Natomiast bazując na podstawowych wiadomościach z zakresu chemii wiemy że wzrost temperatury zwykle przyspiesza tempo reakcji oraz ułatwia (zwiększa) rozpuszczalność substancji stałych w cieczach.
Więc "TAK" temperatura ułatwia mycie i "chińczyk" na to już wpadł...
No nie wiem? Z wanny po kąpieli? W sumie to praktycznie każdej, bo woda w kranie nie jest brudna. Ale do śrub, na przykład, niektórzy używali Coli... jak by tak płytę umyć, potem spłukać 12-letnim wiskaczem (żeby cukier usunąć), to by nawet odpadem można było się zająć. Ale żeby płyta od temperatury się nie pofałdowała, ja bym użył jeszcze lodu... chociaż po namyśle, może nie koniecznie do samego mycia płyty, ale i tak bym wykorzystał żeby się nie zmarnował.
W sumie, to nawet płyta nie potrzebna, niech tam sobie plumka na talerzu w tle...
-
- Gramofon: Technics SL-10
- Bacek
Jeżeli po skropieniu np powierzchni ze stali nierdzewnejalbo szkła, wodą z kranu i wyschnięciu nie widzisz zacieków po wodzie to chyba masz jakiś agresywny filtr od osmozy albo Twoje ujęcie wody jest wyjątkowo miękkie.
Fantazjujesz po całości na temat tej wody u mnie, to jeżeli nadal nie dotarło. W domu używam wody kranowej (choć nie do płyt). Woda w kranie nie jest "brudna". Woda w kranie zawiera kamień kotłowy. "Twardość" wody jest różna w zależności od miejsca kraju/ujęcia wody.
- dale
Jasne że po odparowaniu kropli wody może zostać widoczny ślad, zwłaszcza na wypolerowanej powierzchni. Dlatego np. do lustra w teleskopie używam wody RODI. Ale tu mówimy o wycieraniu płyty, więc nie sądzę by osad był w ilości zauważalnej. Dlatego nie bardzo rozumiem do czego ta dyskusja ma doprowadzić ?
-
- Gramofon: Dual 510
Z ta ciepłą wodą też trzeba uważać, za gorąca może zdeformować płytę.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- Bacek
Nie, nie mówimy tu o wycieraniu płyty a o jej myciu. Nie zauważyłem żeby ktoś poza Tobą to proponował.
Dyskusja nie doprowadzi do niczego bo mamy zgoła przeciwne wnioski.
Oczywiście świat się nie skończy ani igła/płyta nie rozpadnie po jednym odtworzeniu. Ale osobiście mnie to nie zadowala.
- dale
- Bacek
Autor w sumie pyta o mycie a nie suszenie ale niech będzie.
A czemu? Nie myjesz czystą wodą z kranu?