Jaki rower kupić?

Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Re: Jaki rower kupić?

Post autor: Dario Antonio »

Mawis pisze:
31 mar 2025, 19:56
Tak wygladal Wagant
Lepiej był wypasiony :lol:
Załączniki
Screenshot 2025-03-31 at 20-25-21 Rower Wagant PRL Świecie • OLX.pl.png
Najbardziej boję się whisky , bo po niej , nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

aldek pisze:
31 mar 2025, 20:22
Na ten przykład, wisi sobie takie cudo na olx, amerykańska szkoła rowerowania z najlepszych jej lat
Hm...może się nie znam, ale wytłumacz mi proszę w czym jest lepsza rama spawana od zgrzewanej? Bo to "cudo" to ma spawaną, no chyba że się mylę :D Najsłabszym połączeniem w tej ramie jest spaw, podobnie jak w alu.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
aldek

Post autor: aldek »

W niczym, to dwa rodzaje technologii łączenia rur.
Dobrze położony spaw nie puszcza, ramy pękają, owszem, ale rzadko na spawach. Wiem, bo sam połamałem trzy, dwie stalowe i obie były spawane.
W rowerach wycieczkowych, a o takich tu przecież mówimy, owo złamanie ram to chyba w ogóle jest trudne :)
Ale zgoda, mufy są seksi, sam je kocham, tak samo jak hamulce cantilever. Oto dowód, przełajówka ma też mufe ma:
ritchey.jpg
Wklejona przeze mnie rama (w odróżnieniu od polecanego przez amrowek KTM) nie była polecajką, wręcz przeciwnie – pokazywała trudności w składaniu roweru na starej, aczkolwiek wspaniałej, stalowej ramie.
Co do KTM. Europejska, solidna szkoła rowerowania. Będzie ciężkawy, grupa „czorny LX” była kiedyś nawet kultowa (ech, te srebrne skuwki do klocków w hamulcach) ale dziś będzie trudno te klocki dostać. Spokojnie, pasują inne klocki (bez gwintu na trzpieniu!) ale czar trochę pryśnie.
W ogóle, to ustawianie tych szimanowskich cantilewerów jest dość upierdliwe i kosztuje sporo nerwów, zanim się to opanuje. Ale dobrze ustawione hamują lepiej niż v-brejki, co prawda nie mocniej, ale mają lepszą tzw. modulację (czyli dozowanie siły hamowania). Drugim minusem jest to, że w miarę zużywania się klocków (czyli ubywania gumy) bardzo zmienia się ich charakterystyka.
Jeśli będziesz chciał wymienić na v-brake, to czeka Cię wymiana tych wspaniałych klamkomanetek (rewelacyjny, króciutki skok!) bo jest inny uciąg linki w canti i w v-brake. No i kombinowanie z przelotkami, więc ja bym zostawił.
Korba LX - piękna rzecz, ale rozstaw śrub to tzw. microdrive 94 mm. Dziś blaty trudne do dostania, bo współczesne korby mają 4 a nie 5 ramion, jak ta.
Kołą i obręcze - też bym zostawił, jeśli proste i nie wytarte.
Przy zmianie: wystarczą 32 otwory, no chyba że chcesz iść w sakwiarstwo albo ważysz sporo więcej niż te 100 kg, wtedy może to mieć sens. Piasty – przepleć te stare lx-y, nic lepszego nie znajdziesz, bo lepsze teraz to są pod tarcze albo „sztywną oś”. Nie chce mi się liczyć, ile te tutaj mają szprych, to oczywiście determinuje ilość otworów w obręczy.
Mostek wpuszczany regulowany – jak już sobie wyregulujesz pod siebie, to poszukaj o identycznym kącie i długości, ale już bez regulacji. Będzie sporo lżejszy :)
No i na koniec – warto mieć (i dbać o tę znajomość) szpenia co umie koła pleść. Bo to sztuka.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ciekawie się czyta choć większość pojęć jest mi obca nadal. Nie znam się na częściach rowerowych, więc będę musiał to jakoś zgłębić.

Tak przypuszczałem że to nie jest takie proste. W końcu znam amrowka od strony polecajek sprzętu audio :morda:

Z innej beczki - ten sprzedawca ma coś ciekawego?
https://allegro.pl/uzytkownik/ROKSZOK/r ... gowe-16485
Trafiłem przypadkiem rozglądając się za bardziej lokalnymi KTM.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
syko
Gramofon: Dual 510

Post autor: syko »

Zanim się zdecydujesz Wojtku na zakup, przejedź się różnymi i wyrób sobie zdanie. Nie kupuj opierając się wyłącznie na cudzych opiniach bo każdy z nas ma inne preferencje.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Awatar użytkownika
MDMA66
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: MDMA66 »

Piterski pisze:
31 mar 2025, 08:31
Wojtek pisze:
30 mar 2025, 23:18
Na pierwszy rzut oka - góralowo i wyczynowo, czyli chyba nie ten kierunek.
Niekoniecznie, bo by komfortowo jeździć długie dystanse potrzeba dobrze dobrać geometrię roweru, a o tym on sporo mówi i tłumaczy, jest też to dzielone siodełko żelaznego.
Generalnie treking to teraz trochę zamierający gatunek. Na jednym z forów podróżniczych czytałem o rowerach na eskapady, ale po tym jak uszkodziłem łękotkę w kolanie nie chcę się dołować i nie interesuje się tą tematyką.
Dokładnie to jak już tak wchodzimy w szczegóły. Pomiar ciała przed kupnem. Czytaj to tak:
idz do gościa co zrobi wywiad z Tobą i pomierzy Ci ciało, dobierze parametry roweru pod Ciebie. Naprawdę warto...Te wszystkie "biżuterie" rowerowe, nowinki techniczne, zgłębiaj wtedy, kiedy dostaniesz od gościa co masz pod siebie kupić.
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Post autor: sk-victor »

Wojtek pisze:
01 kwie 2025, 01:54
Ciekawie się czyta choć większość pojęć jest mi obca nadal. Nie znam się na częściach rowerowych, więc będę musiał to jakoś zgłębić.
Tak przypuszczałem że to nie jest takie proste. W końcu znam amrowka od strony polecajek sprzętu audio :morda:
A może nie warto się aż tak doktoryzować? Pójdź do sklepu i powiedz poproszę rower ;) A jaki. A czerwony... Z doświadczenia wiem, że w sklepie Unibike stacjonarnym cenę mogą zrobić lepszą niż na necie i jakiś przegląd, regulację przed sprzedażną też ale to pewnie standard wszędzie. Ja też mam niestety taki zwyczaj, że żebym miał golarkę kupić nową to miesiąc spędzę w necie na czytaniu opinii a potem i tak okazuje się że stary 10 letni Philips działał lepiej niż nowy wspaniały i cudowny Braun
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2025, 10:50 przez sk-victor, łącznie zmieniany 1 raz.
aldek

@Wojtek - użo fajnych rowerów w tym linku, i nie zabytki (nowe hamulce) więc w razie ewentualnego upgradu nie będzie kłopotu. Niektóre widzę, że nawet na pasek z nexusami. Mam nadzieję, że nie odjechały jakiemuś Niemcowi spod sklepu :)
Jak „lokalnie” to podjedź, popróbuj, może coś stargujesz na miejscu.
Inaczej niż kolega @amrowek, nie będę nic konkretnie polecał, bo najważniejszy jest rozmiar i wygoda, a tego się zdalnie zrobić nie da.

Sobie bym brał do zasuwania to: https://allegro.pl/oferta/stevens-strad ... 5306216398
jako treking to gapie się na te bez amortyzatorów, jest tego sporo, topowe marki tyż (specialized)

i kurka, nigdy nie jeździłem na pasku, abym kiedyś popróbował, pono wieczne i odpada to całe mambo dżambo z smarowaniem/wyciąganiem/wymienianiem łańcucha i zębatek. Ale to na stare lata :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

syko pisze:
01 kwie 2025, 06:46
Zanim się zdecydujesz Wojtku na zakup, przejedź się różnymi i wyrób sobie zdanie.
A jak to zrobić? Sklepy pożyczają nowe rowery na kilka dni żebym je sprawdził w boju?
Czy może wystarczy zrobić kółeczko przed sklepem na chodniku? :)
syko pisze:
Nie kupuj opierając się wyłącznie na cudzych opiniach bo każdy z nas ma inne preferencje.
Przecież tu chodzi tylko o zasięgnięcie zdania bardziej doświadczonych rowerzystów.
Ja jeszcze nie mam preferencji bo się nie znam :) To dopiero z czasem przychodzi.

Krossa Trans Pacific przerobiłem, byłem w sklepie, przymierzałem się, zrobiłem research, postawiłem na ten wedle swojego mniemania, teraz czas na kolejny, nie chcę popełniać tych samych błędów i robić kolejny zakup w prawie-ciemno.
MDMA66 pisze:
01 kwie 2025, 07:45
kiedy dostaniesz od gościa co masz pod siebie kupić.
W sensie że zrobię bike fitting w sklepie i gość mi powie z którym z jego rowerów w sklepie mam wyjechać? :)
sk-victor pisze:
01 kwie 2025, 10:37
A może nie warto się aż tak doktoryzować? Pójdź do sklepu i powiedz poproszę rower ;)
Lubię świadome zakupy. Przy zakupie Krossa myślałem że zrobiłem wszystko dobrze, a wyszło jak wyszło.
sk-victor pisze:
01 kwie 2025, 10:37
a potem i tak okazuje się że stary 10 letni Philips działał lepiej niż nowy wspaniały i cudowny Braun
To też jest ważne doświadczenie, do którego byś nie dotarł gdybyś sobie nie porównał.
aldek pisze:
01 kwie 2025, 10:43
Jak „lokalnie” to podjedź, popróbuj, może coś stargujesz na miejscu.
Tak właśnie kombinuję. Na pewno ceny na miejscu z gotówką w garści to co innego niż na allegro.

To oczywiście tylko przykład, znaleziony przypadkiem.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
jaca1970
Gramofon: JVC Ql-Y3F

Post autor: jaca1970 »

Wojtek pisze:
31 mar 2025, 14:21
sakwy czy fotelik na małego pasażera
Chyba trochę wszyscy odjechali do najważniejszego parametru nowego roweru 8-)

Wojtku - potrzebujesz solidnego dużego rowerowego wozu terenowego - tak by był bezpieczny dla twojego najważniejszego pasażera + wzmocniony bagażnik pod sakwy ( nie każdy się nadaje)
Rama raczej większa, duże wzmocnione obręcze kół, hamulce tarczowe i konkretne opony pod ciężar fotelika i pasażera - tutaj cienkie się nie sprawdzą. ( wymień od razu na opony Schwalbe Maraton Plus - takie z wkładką antyprzebiciową SmartGuard ) naprawa przebitej dętki w rowerze z fotelikiem to wyzwanie.

Zacznij od fotelika zobacz jakie ma zapięcie do roweru - bo nie wszystko do wszystkiego pasuje itd. po nitce...

Ważne!
Do roweru z fotelikiem są dedykowane inne stopki - takie potężne jak do elektryków
ale nie sa na wyposażeniu podstawowym roweru trekkingowego.

Nie szalej z monetami bo to zakup na kilka lat, góra -
Kross jest ok - Trekkingowe maja opanowane
za jakiś czas gdy mały /mała wsiądzie na swój - wymienisz

...

roweru nie składałem bo nie miałem na to czasu - i ty z tym uważaj bo nie wyruszysz do maja :D

Ogólnie się na tym nie znam, tylko ponad 30 lat doświadczenia na rowerach z rodziną i córkami od fotelików po elektryki...
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

jaca1970 pisze:
01 kwie 2025, 11:12
Wojtku - potrzebujesz solidnego dużego rowerowego wozu terenowego - tak by był bezpieczny dla twojego najważniejszego pasażera + wzmocniony bagażnik pod sakwy ( nie każdy się nadaje)
Rama raczej większa, duże wzmocnione obręcze kół, hamulce tarczowe i konkretne opony pod ciężar fotelika i pasażera - tutaj cienkie się nie sprawdzą. ( wymień od razu na opony Schwalbe Maraton Plus - takie z wkładką antyprzebiciową SmartGuard ) naprawa przebitej dętki w rowerze z fotelikiem to wyzwanie.
O, dzięki za konkrety, nie pomyślałbym o tym nawet.
jaca1970 pisze:
Zacznij od fotelika zobacz jakie ma zapięcie do roweru - bo nie wszystko do wszystkiego pasuje itd. po nitce...
Polecasz jakiś? Nie czytałem o tym w ogóle. Nie wiem jakie są sposoby mocowania.
jaca1970 pisze:
Ważne!
Do roweru z fotelikiem są dedykowane inne stopki - takie potężne jak do elektryków
ale nie sa na wyposażeniu podstawowym roweru trekkingowego.
Ma to sens, dzięki!
jaca1970 pisze:
Kross jest ok - Trekkingowe maja opanowane
OK, ale który model pod to co napisałeś? Czy to obojętne bo i tak będą części do wymiany ze względu na fotelik?

Może jakaś firma już oferuje konkretny model "pod fotelik", może nawet już z fotelikiem w zestawie?
Jeśli nie ma takich to chyba właśnie wymyśliłem biznes :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
jaca1970
Gramofon: JVC Ql-Y3F

Post autor: jaca1970 »

Wojtek pisze:
01 kwie 2025, 11:23
Polecasz jakiś? Nie czytałem o tym w ogóle. Nie wiem jakie są sposoby mocowania.
Niestety nie pomogę - 20 lat temu foteliki zamieniłem na rowery dla córek

pewnie ktoś to przerobił i doradzi

https://kross.pl/fotelik-rowerowy-na-ba ... y-czerwony

Kross ma w ofercie foteliki pod specjalny bagażnik - po nitce...

Musisz odrobić zadanie samemu - najlepsza droga, to to temat rodzinny na lata będzie - albo ktoś to przerobił właśnie i Ci podpowie co i jak.

W serwisie bym pytał i od nich ostatecznie kupił zestaw - tak by było blisko do przeglądów wiosennych - nowe rowery maja swoje elektroniczne karty gwarancyjne i tam wpisuje serwisant przeglądy zdalnie ( Kross tak ma)

kupisz w necie piękny model, nawet taniej - ale w warunkach gwarancji będzie wpisany oboprzegląd
i szukaj potem serwisu...
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
aldek

wywoziłem piątkę dzieci w fotelikach hamax. Mogę je polecić, to są te bujane (czyli mocowane nie na bagażnik, a do rury podsiodłowej) – wygięte druty mocujące zapewniały amortyzację. Łatwo demontowalne, klik i można zdjąć, na rowerze zostawało tylko mocowanie.
Nie miałem problemu z rurami ramy, nigdy :)
Jak będziesz woził pociechę, to spraw mu taki pluszową poduszkę na szyję w kształcie litery U. Bo jak zaśnie, to będzie mu się tak śmiesznie głowa kiwać, dziecku nic się nie stanie, ale moja żona czasem się bała, że głowa odpadnie :)
Jak podrośnie, to pojawi się temat rowerów dziecięcych. Letkie muszą być, kupowanie minigórala to katowanie dziecka i powinno być karalne. Woom letkie robi, parę lat temu kupowałem chrześnicy i był ok. :)
syko
Gramofon: Dual 510

Post autor: syko »

Wojtek pisze:
01 kwie 2025, 10:59
syko pisze:
Zanim się zdecydujesz Wojtku na zakup, przejedź się różnymi i wyrób sobie zdanie.
A jak to zrobić? Sklepy pożyczają nowe rowery na kilka dni żebym je sprawdził w boju?
Czy może wystarczy zrobić kółeczko przed sklepem na chodniku? :)

Widzisz. Ja wiem co lubię w rowerze, a czego nie i dlatego mi łatwiej. Mam kilka rowerów, każdy do innej jazdy. Jednak gdybym miał wybrać tylko jeden brałbym miejski bo jest praktyczny, ma bardzo duży udźwig, jest wygodny i przede wszystkim bezpieczny.

Jak kupujesz auto z salonu to też nie robisz jazdy próbnej? :shock:
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Może zamiast fotelika lepiej zainwestować w przyczepkę. Z fotelikiem rower robi się ciężki jak motocykl i niestabilny bez rowerzysty na siodełku.
Jak jeszcze zainwestujesz w duży rower trekingowy to środek ciężkości pójdzie jeszcze wyżej.
Do przyczepki to pociechę zapakujesz sam bez kłopotów zaś w foteliku może być gorzej bez pomocy, zresztą nie każde dziecko chce jeździć w takim foteliku.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
ODPOWIEDZ