Lepiej był wypasiony
Jaki rower kupić?
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Re: Jaki rower kupić?
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 
- amrowek
Hm...może się nie znam, ale wytłumacz mi proszę w czym jest lepsza rama spawana od zgrzewanej? Bo to "cudo" to ma spawaną, no chyba że się mylę
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
-
aldek
W niczym, to dwa rodzaje technologii łączenia rur.
Dobrze położony spaw nie puszcza, ramy pękają, owszem, ale rzadko na spawach. Wiem, bo sam połamałem trzy, dwie stalowe i obie były spawane.
W rowerach wycieczkowych, a o takich tu przecież mówimy, owo złamanie ram to chyba w ogóle jest trudne
Ale zgoda, mufy są seksi, sam je kocham, tak samo jak hamulce cantilever. Oto dowód, przełajówka ma też mufe ma: Wklejona przeze mnie rama (w odróżnieniu od polecanego przez amrowek KTM) nie była polecajką, wręcz przeciwnie – pokazywała trudności w składaniu roweru na starej, aczkolwiek wspaniałej, stalowej ramie.
Co do KTM. Europejska, solidna szkoła rowerowania. Będzie ciężkawy, grupa „czorny LX” była kiedyś nawet kultowa (ech, te srebrne skuwki do klocków w hamulcach) ale dziś będzie trudno te klocki dostać. Spokojnie, pasują inne klocki (bez gwintu na trzpieniu!) ale czar trochę pryśnie.
W ogóle, to ustawianie tych szimanowskich cantilewerów jest dość upierdliwe i kosztuje sporo nerwów, zanim się to opanuje. Ale dobrze ustawione hamują lepiej niż v-brejki, co prawda nie mocniej, ale mają lepszą tzw. modulację (czyli dozowanie siły hamowania). Drugim minusem jest to, że w miarę zużywania się klocków (czyli ubywania gumy) bardzo zmienia się ich charakterystyka.
Jeśli będziesz chciał wymienić na v-brake, to czeka Cię wymiana tych wspaniałych klamkomanetek (rewelacyjny, króciutki skok!) bo jest inny uciąg linki w canti i w v-brake. No i kombinowanie z przelotkami, więc ja bym zostawił.
Korba LX - piękna rzecz, ale rozstaw śrub to tzw. microdrive 94 mm. Dziś blaty trudne do dostania, bo współczesne korby mają 4 a nie 5 ramion, jak ta.
Kołą i obręcze - też bym zostawił, jeśli proste i nie wytarte.
Przy zmianie: wystarczą 32 otwory, no chyba że chcesz iść w sakwiarstwo albo ważysz sporo więcej niż te 100 kg, wtedy może to mieć sens. Piasty – przepleć te stare lx-y, nic lepszego nie znajdziesz, bo lepsze teraz to są pod tarcze albo „sztywną oś”. Nie chce mi się liczyć, ile te tutaj mają szprych, to oczywiście determinuje ilość otworów w obręczy.
Mostek wpuszczany regulowany – jak już sobie wyregulujesz pod siebie, to poszukaj o identycznym kącie i długości, ale już bez regulacji. Będzie sporo lżejszy
No i na koniec – warto mieć (i dbać o tę znajomość) szpenia co umie koła pleść. Bo to sztuka.
Dobrze położony spaw nie puszcza, ramy pękają, owszem, ale rzadko na spawach. Wiem, bo sam połamałem trzy, dwie stalowe i obie były spawane.
W rowerach wycieczkowych, a o takich tu przecież mówimy, owo złamanie ram to chyba w ogóle jest trudne
Ale zgoda, mufy są seksi, sam je kocham, tak samo jak hamulce cantilever. Oto dowód, przełajówka ma też mufe ma: Wklejona przeze mnie rama (w odróżnieniu od polecanego przez amrowek KTM) nie była polecajką, wręcz przeciwnie – pokazywała trudności w składaniu roweru na starej, aczkolwiek wspaniałej, stalowej ramie.
Co do KTM. Europejska, solidna szkoła rowerowania. Będzie ciężkawy, grupa „czorny LX” była kiedyś nawet kultowa (ech, te srebrne skuwki do klocków w hamulcach) ale dziś będzie trudno te klocki dostać. Spokojnie, pasują inne klocki (bez gwintu na trzpieniu!) ale czar trochę pryśnie.
W ogóle, to ustawianie tych szimanowskich cantilewerów jest dość upierdliwe i kosztuje sporo nerwów, zanim się to opanuje. Ale dobrze ustawione hamują lepiej niż v-brejki, co prawda nie mocniej, ale mają lepszą tzw. modulację (czyli dozowanie siły hamowania). Drugim minusem jest to, że w miarę zużywania się klocków (czyli ubywania gumy) bardzo zmienia się ich charakterystyka.
Jeśli będziesz chciał wymienić na v-brake, to czeka Cię wymiana tych wspaniałych klamkomanetek (rewelacyjny, króciutki skok!) bo jest inny uciąg linki w canti i w v-brake. No i kombinowanie z przelotkami, więc ja bym zostawił.
Korba LX - piękna rzecz, ale rozstaw śrub to tzw. microdrive 94 mm. Dziś blaty trudne do dostania, bo współczesne korby mają 4 a nie 5 ramion, jak ta.
Kołą i obręcze - też bym zostawił, jeśli proste i nie wytarte.
Przy zmianie: wystarczą 32 otwory, no chyba że chcesz iść w sakwiarstwo albo ważysz sporo więcej niż te 100 kg, wtedy może to mieć sens. Piasty – przepleć te stare lx-y, nic lepszego nie znajdziesz, bo lepsze teraz to są pod tarcze albo „sztywną oś”. Nie chce mi się liczyć, ile te tutaj mają szprych, to oczywiście determinuje ilość otworów w obręczy.
Mostek wpuszczany regulowany – jak już sobie wyregulujesz pod siebie, to poszukaj o identycznym kącie i długości, ale już bez regulacji. Będzie sporo lżejszy
No i na koniec – warto mieć (i dbać o tę znajomość) szpenia co umie koła pleść. Bo to sztuka.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ciekawie się czyta choć większość pojęć jest mi obca nadal. Nie znam się na częściach rowerowych, więc będę musiał to jakoś zgłębić.
Tak przypuszczałem że to nie jest takie proste. W końcu znam amrowka od strony polecajek sprzętu audio
Z innej beczki - ten sprzedawca ma coś ciekawego?
https://allegro.pl/uzytkownik/ROKSZOK/r ... gowe-16485
Trafiłem przypadkiem rozglądając się za bardziej lokalnymi KTM.
Tak przypuszczałem że to nie jest takie proste. W końcu znam amrowka od strony polecajek sprzętu audio
Z innej beczki - ten sprzedawca ma coś ciekawego?
https://allegro.pl/uzytkownik/ROKSZOK/r ... gowe-16485
Trafiłem przypadkiem rozglądając się za bardziej lokalnymi KTM.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
syko
- Gramofon: Dual 510
Zanim się zdecydujesz Wojtku na zakup, przejedź się różnymi i wyrób sobie zdanie. Nie kupuj opierając się wyłącznie na cudzych opiniach bo każdy z nas ma inne preferencje.
Sony PS 3750, JVC Z-1S, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- MDMA66
- Gramofon: SONY PS-X60
Dokładnie to jak już tak wchodzimy w szczegóły. Pomiar ciała przed kupnem. Czytaj to tak:Piterski pisze: ↑31 mar 2025, 08:31Niekoniecznie, bo by komfortowo jeździć długie dystanse potrzeba dobrze dobrać geometrię roweru, a o tym on sporo mówi i tłumaczy, jest też to dzielone siodełko żelaznego.
Generalnie treking to teraz trochę zamierający gatunek. Na jednym z forów podróżniczych czytałem o rowerach na eskapady, ale po tym jak uszkodziłem łękotkę w kolanie nie chcę się dołować i nie interesuje się tą tematyką.
idz do gościa co zrobi wywiad z Tobą i pomierzy Ci ciało, dobierze parametry roweru pod Ciebie. Naprawdę warto...Te wszystkie "biżuterie" rowerowe, nowinki techniczne, zgłębiaj wtedy, kiedy dostaniesz od gościa co masz pod siebie kupić.
- sk-victor
- Gramofon: Technics SL-1500C
A może nie warto się aż tak doktoryzować? Pójdź do sklepu i powiedz poproszę rower
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2025, 10:50 przez sk-victor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
aldek
@Wojtek - użo fajnych rowerów w tym linku, i nie zabytki (nowe hamulce) więc w razie ewentualnego upgradu nie będzie kłopotu. Niektóre widzę, że nawet na pasek z nexusami. Mam nadzieję, że nie odjechały jakiemuś Niemcowi spod sklepu 
Jak „lokalnie” to podjedź, popróbuj, może coś stargujesz na miejscu.
Inaczej niż kolega @amrowek, nie będę nic konkretnie polecał, bo najważniejszy jest rozmiar i wygoda, a tego się zdalnie zrobić nie da.
Sobie bym brał do zasuwania to: https://allegro.pl/oferta/stevens-strad ... 5306216398
jako treking to gapie się na te bez amortyzatorów, jest tego sporo, topowe marki tyż (specialized)
i kurka, nigdy nie jeździłem na pasku, abym kiedyś popróbował, pono wieczne i odpada to całe mambo dżambo z smarowaniem/wyciąganiem/wymienianiem łańcucha i zębatek. Ale to na stare lata
Jak „lokalnie” to podjedź, popróbuj, może coś stargujesz na miejscu.
Inaczej niż kolega @amrowek, nie będę nic konkretnie polecał, bo najważniejszy jest rozmiar i wygoda, a tego się zdalnie zrobić nie da.
Sobie bym brał do zasuwania to: https://allegro.pl/oferta/stevens-strad ... 5306216398
jako treking to gapie się na te bez amortyzatorów, jest tego sporo, topowe marki tyż (specialized)
i kurka, nigdy nie jeździłem na pasku, abym kiedyś popróbował, pono wieczne i odpada to całe mambo dżambo z smarowaniem/wyciąganiem/wymienianiem łańcucha i zębatek. Ale to na stare lata
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A jak to zrobić? Sklepy pożyczają nowe rowery na kilka dni żebym je sprawdził w boju?
Czy może wystarczy zrobić kółeczko przed sklepem na chodniku?
Przecież tu chodzi tylko o zasięgnięcie zdania bardziej doświadczonych rowerzystów.
Ja jeszcze nie mam preferencji bo się nie znam
Krossa Trans Pacific przerobiłem, byłem w sklepie, przymierzałem się, zrobiłem research, postawiłem na ten wedle swojego mniemania, teraz czas na kolejny, nie chcę popełniać tych samych błędów i robić kolejny zakup w prawie-ciemno.
W sensie że zrobię bike fitting w sklepie i gość mi powie z którym z jego rowerów w sklepie mam wyjechać?
Lubię świadome zakupy. Przy zakupie Krossa myślałem że zrobiłem wszystko dobrze, a wyszło jak wyszło.
To też jest ważne doświadczenie, do którego byś nie dotarł gdybyś sobie nie porównał.
Tak właśnie kombinuję. Na pewno ceny na miejscu z gotówką w garści to co innego niż na allegro.
To oczywiście tylko przykład, znaleziony przypadkiem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Chyba trochę wszyscy odjechali do najważniejszego parametru nowego roweru
Wojtku - potrzebujesz solidnego dużego rowerowego wozu terenowego - tak by był bezpieczny dla twojego najważniejszego pasażera + wzmocniony bagażnik pod sakwy ( nie każdy się nadaje)
Rama raczej większa, duże wzmocnione obręcze kół, hamulce tarczowe i konkretne opony pod ciężar fotelika i pasażera - tutaj cienkie się nie sprawdzą. ( wymień od razu na opony Schwalbe Maraton Plus - takie z wkładką antyprzebiciową SmartGuard ) naprawa przebitej dętki w rowerze z fotelikiem to wyzwanie.
Zacznij od fotelika zobacz jakie ma zapięcie do roweru - bo nie wszystko do wszystkiego pasuje itd. po nitce...
Ważne!
Do roweru z fotelikiem są dedykowane inne stopki - takie potężne jak do elektryków
ale nie sa na wyposażeniu podstawowym roweru trekkingowego.
Nie szalej z monetami bo to zakup na kilka lat, góra -
Kross jest ok - Trekkingowe maja opanowane
za jakiś czas gdy mały /mała wsiądzie na swój - wymienisz
...
roweru nie składałem bo nie miałem na to czasu - i ty z tym uważaj bo nie wyruszysz do maja
Ogólnie się na tym nie znam, tylko ponad 30 lat doświadczenia na rowerach z rodziną i córkami od fotelików po elektryki...
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaculek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
O, dzięki za konkrety, nie pomyślałbym o tym nawet.jaca1970 pisze: ↑01 kwie 2025, 11:12Wojtku - potrzebujesz solidnego dużego rowerowego wozu terenowego - tak by był bezpieczny dla twojego najważniejszego pasażera + wzmocniony bagażnik pod sakwy ( nie każdy się nadaje)
Rama raczej większa, duże wzmocnione obręcze kół, hamulce tarczowe i konkretne opony pod ciężar fotelika i pasażera - tutaj cienkie się nie sprawdzą. ( wymień od razu na opony Schwalbe Maraton Plus - takie z wkładką antyprzebiciową SmartGuard ) naprawa przebitej dętki w rowerze z fotelikiem to wyzwanie.
Polecasz jakiś? Nie czytałem o tym w ogóle. Nie wiem jakie są sposoby mocowania.
Ma to sens, dzięki!
OK, ale który model pod to co napisałeś? Czy to obojętne bo i tak będą części do wymiany ze względu na fotelik?
Może jakaś firma już oferuje konkretny model "pod fotelik", może nawet już z fotelikiem w zestawie?
Jeśli nie ma takich to chyba właśnie wymyśliłem biznes
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Niestety nie pomogę - 20 lat temu foteliki zamieniłem na rowery dla córek
pewnie ktoś to przerobił i doradzi
https://kross.pl/fotelik-rowerowy-na-ba ... y-czerwony
Kross ma w ofercie foteliki pod specjalny bagażnik - po nitce...
Musisz odrobić zadanie samemu - najlepsza droga, to to temat rodzinny na lata będzie - albo ktoś to przerobił właśnie i Ci podpowie co i jak.
W serwisie bym pytał i od nich ostatecznie kupił zestaw - tak by było blisko do przeglądów wiosennych - nowe rowery maja swoje elektroniczne karty gwarancyjne i tam wpisuje serwisant przeglądy zdalnie ( Kross tak ma)
kupisz w necie piękny model, nawet taniej - ale w warunkach gwarancji będzie wpisany oboprzegląd
i szukaj potem serwisu...
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaculek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
-
aldek
wywoziłem piątkę dzieci w fotelikach hamax. Mogę je polecić, to są te bujane (czyli mocowane nie na bagażnik, a do rury podsiodłowej) – wygięte druty mocujące zapewniały amortyzację. Łatwo demontowalne, klik i można zdjąć, na rowerze zostawało tylko mocowanie.
Nie miałem problemu z rurami ramy, nigdy
Jak będziesz woził pociechę, to spraw mu taki pluszową poduszkę na szyję w kształcie litery U. Bo jak zaśnie, to będzie mu się tak śmiesznie głowa kiwać, dziecku nic się nie stanie, ale moja żona czasem się bała, że głowa odpadnie
Jak podrośnie, to pojawi się temat rowerów dziecięcych. Letkie muszą być, kupowanie minigórala to katowanie dziecka i powinno być karalne. Woom letkie robi, parę lat temu kupowałem chrześnicy i był ok.
Nie miałem problemu z rurami ramy, nigdy
Jak będziesz woził pociechę, to spraw mu taki pluszową poduszkę na szyję w kształcie litery U. Bo jak zaśnie, to będzie mu się tak śmiesznie głowa kiwać, dziecku nic się nie stanie, ale moja żona czasem się bała, że głowa odpadnie
Jak podrośnie, to pojawi się temat rowerów dziecięcych. Letkie muszą być, kupowanie minigórala to katowanie dziecka i powinno być karalne. Woom letkie robi, parę lat temu kupowałem chrześnicy i był ok.
-
syko
- Gramofon: Dual 510
Widzisz. Ja wiem co lubię w rowerze, a czego nie i dlatego mi łatwiej. Mam kilka rowerów, każdy do innej jazdy. Jednak gdybym miał wybrać tylko jeden brałbym miejski bo jest praktyczny, ma bardzo duży udźwig, jest wygodny i przede wszystkim bezpieczny.
Jak kupujesz auto z salonu to też nie robisz jazdy próbnej?
Sony PS 3750, JVC Z-1S, Sansui AU-417, Philips 22RH427
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Może zamiast fotelika lepiej zainwestować w przyczepkę. Z fotelikiem rower robi się ciężki jak motocykl i niestabilny bez rowerzysty na siodełku.
Jak jeszcze zainwestujesz w duży rower trekingowy to środek ciężkości pójdzie jeszcze wyżej.
Do przyczepki to pociechę zapakujesz sam bez kłopotów zaś w foteliku może być gorzej bez pomocy, zresztą nie każde dziecko chce jeździć w takim foteliku.
Jak jeszcze zainwestujesz w duży rower trekingowy to środek ciężkości pójdzie jeszcze wyżej.
Do przyczepki to pociechę zapakujesz sam bez kłopotów zaś w foteliku może być gorzej bez pomocy, zresztą nie każde dziecko chce jeździć w takim foteliku.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.