Jaka wkładka do ramienia Thorens TP16?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
An00bis
Gramofon: Thorens TD160

Re: Jaka wkładka do ramienia Thorens TP16?

Post autor: An00bis »

An00bis pisze:
14 sty 2025, 15:37
Tak tylko tam chyba są mosiężne panewki i widzę i czuję pod palcem ,że ta szpila z tlerza jest śliska z oleju, anie smaru.
Sorry nie doczytałem poprzedniej porady o laniu oleju :lol:
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

:lol: dałem linka w poście o serwisie thorensa i tam leje, leje - mi chodziło, że nie we wszystkich gramofonach się leje -uogólniając a czasami smaruje

a te kable to normalnie lutuje się ekran z dwóch stron jako masa dla przykładu i są dwużyłowe nie ma jak zepsuć
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
An00bis

pawelgrab pisze:
14 sty 2025, 14:40
An00bis pisze:
14 sty 2025, 13:32
nasmaruję łożysko z talerza. Może być olej silnikowy 5W40?
tym olejem się zalewa a nie smaruje ponieważ jest płynny :D - dobry do silnika przy napędzie dd, natomiast do szpindla talerza na np. łożysku z pojedynczą kulką to raczej stały taki do rowera ;), w twoim torensie jest jednak szczelny zbiorniczek więc śmiało lej syntetyk tylko z umiarem:

https://www.youtube.com/watch?v=A0NWro7QepM
Nie doczytałem postu do końca, :roll: dzięki za link
An00bis

Tu masz kabel
Załączniki
qrcode_allegro.pl.png
qrcode_allegro.pl.png (5.84 KiB) Przejrzano 1314 razy
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Ok, jak dwa lata koncentryki to nie da się raczej źle pokutować. Przy dwóch żyłach w ekranie można namieszać.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
An00bis

Najlepsze jest to ,że na innej płycie usłyszałem "smażenie" na nagraniu...i co i dlatego chciałem zmienić wkładkę. Zmieniłem szczura na Jasmine i co??? I dalej smaży :lol: . Mongolski cyrk normalnie, ale wszystkiego muszę się nauczyć na spokojnie do tego podejść :violin:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

An00bis pisze:
16 sty 2025, 12:43
Najlepsze jest to ,że na innej płycie usłyszałem "smażenie" na nagraniu...i co i dlatego chciałem zmienić wkładkę. Zmieniłem szczura na Jasmine i co??? I dalej smaży :lol: . Mongolski cyrk normalnie, ale wszystkiego muszę się nauczyć na spokojnie do tego podejść :violin:
To szum, syczenie czy smażenie w czystej formie. Zdecyduj się :), bo jak smażenie to dotychczasowe dywagacje nie przywrócą płycie stanu fabrycznego bez usterek. Smażą płyty zużyte i tyle, tego nie da się usunąć w zasadzie.
An00bis

darkman pisze:
16 sty 2025, 13:11
An00bis pisze:
16 sty 2025, 12:43
To szum, syczenie czy smażenie w czystej formie. Zdecyduj się :), bo jak smażenie to dotychczasowe dywagacje nie przywrócą płycie stanu fabrycznego bez usterek. Smażą płyty zużyte i tyle, tego nie da się usunąć w zasadzie.
Syczenie sybilantów jest na płycie Rock ballady nagranie Rzeka miłości Tilt'u, mam jeszcze inne Rock ballady, gdzie Jolka,jolka Budki suflera smaży i to wszystko są nowe płyty z Empiku. Więc jak pisałem wszystkie te anomalie mnie dotykają. Usunąłem tylko szumy (ruszając ramieniem i zbliżając je do środka talerza) wymieniając kable i rozdzielając masy jak pisałem wcześniej. Co do smażenia i syczenia to tylko takie moje obserwacje ,które raczej nie zostaną wyeliminowane ze względu na jakość tłoczenia płyt. Tym bardzie ,że Paweł Nowak instalował Jasmine M2 w Thorensach i grały fajnie i równo.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Czemu traktujesz Pawła Nowaka jakby był jakimś autorytetem gramofonowo-wkładkowym?
To jego "fajnie i równo" może niekoniecznie pokrywać się z prawdą, po prostu.

Te Jasminy to nadal trochę rodzynki tudzież egzotyki na rynku. Mało użytkowników i recenzji.

Jeszcze powiedz że Paweł Ci tą wkładkę sprzedał albo ma jakiś deal z importerem - wtedy będzie wszystko jasne :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
An00bis

To też prawda, że wcale Paweł nie musi mieć racji. Jak dam radę i będę miał trochę czasu to wezmę z Alledrogo inną wkładkę i wypróbuję jakie efekty to przyniesie. Nie będzie poprawy i zmieny na lepsze odtwarzanie to oddam. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. :dance:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kup sobie Ortofon OM10, czyli chyba protoplastę tego Jasmine M2. Tania, dobra referencja. Jedna z bardziej neutralnych wkładek.
Wsparcie finansowe forum
An00bis

Wojtek pisze:
20 sty 2025, 00:02
Kup sobie Ortofon OM10, czyli chyba protoplastę tego Jasmine M2. Tania, dobra referencja. Jedna z bardziej neutralnych wkładek.
Kurde no i widzisz nareszcie jakiś konkret. Faktycznie konstrukcyjnie podobna. Sam jestem ciekaw jaki efekt by to dało. Na pewno wypróbuję. :think:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tanie do sprawdzenia, a jak siądzie to jest też fajna ścieżka na upgrade w postaci wyższych modeli igieł.
Wsparcie finansowe forum
An00bis

Ortofon założona. Sybilanty nadal syczą. Tak myślę że ta płyta jest tak spier....a.
Ale puściłem M.Jacksona i wokale jakieś słabe. Tzn. chórki ok, ale sam Michael taki słaby, wycofany. Podejrzewam, że wkładka źle ustawiona??? Przy Jasmine tak nie było. Chyba muszę ja podmienić i sprawdzić co jest nie tak. :roll:

I jeszcze jak łapałem za uchwyt headshella to miałem trzaski w głośnikach, ale to ustało.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2025, 12:46 przez An00bis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

An00bis pisze:
23 sty 2025, 07:45
Tak myślę że ta płyta jest tak spier....a.
Na to wychodzi.
An00bis pisze:
23 sty 2025, 07:45
Ale puściłem M.Jacksona i wokale jakieś słabe. Tzn. chórki ok, ale sam Michael taki słaby, wycofany.
Weź może pisz jaki konkretnie album i jakie wydanie, bo tak to se można gadać.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ