No ja bym scotta A460/440 czy Duala CV 5670 gratem nie nazwał
Mój warsztat ŁDŁ Elektronika
- amrowek

Re: Mój warsztat ŁDŁ Elektronika
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
						- Peter007
 - Gramofon: Dual 721

Gratów w sensie klocków. Trochę luzu w tej miłości...
A gdyby miałoby być dosłownie to każdy model może być gratem...

A gdyby miałoby być dosłownie to każdy model może być gratem...
- Wojtek
 - Administrator
 - Kontakt:

W punkt
amrowek, nie obrażaj się, ale bardzo często doradzasz ludziom zakup mocno wybrakowanych sprzętów, bo tobie by taki nie przeszkadzał, ale większość ma nieco inne postrzeganie estetyki
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
						Wsparcie finansowe forum
- kinky
 - Gramofon: Philips 5877

Łukaszu, a takimi bardziej "cyfrowymi" sprzętami też się zajmujesz? 
Mam sentyment do swojego starego amplitunera KD Panasonic SA-XR45, a coś mu dolega. Muzycznie to marna liga, ale w kinie fajnie się spisuje.
Był w serwisie, nie umiał go zdiagnozować gość i zasugerował kupno używki innej i przeszczep, bo tam mnóstwo ukł. scalonych i takich tam... nie znam się

Działa, ale "pyka" w głośnikach dopóki się nie rozgrzeje, czasami godziny/dwóch i więcej potrzebuje.
Zastanawiam się czy warto w ogóle się za to brać więc pomyślałem, że zapytam Ciebie o opinię chociaż wiem, że bez zajrzenia pod maskę to tylko dywagacje.

Mam sentyment do swojego starego amplitunera KD Panasonic SA-XR45, a coś mu dolega. Muzycznie to marna liga, ale w kinie fajnie się spisuje.
Był w serwisie, nie umiał go zdiagnozować gość i zasugerował kupno używki innej i przeszczep, bo tam mnóstwo ukł. scalonych i takich tam... nie znam się
Działa, ale "pyka" w głośnikach dopóki się nie rozgrzeje, czasami godziny/dwóch i więcej potrzebuje.
Zastanawiam się czy warto w ogóle się za to brać więc pomyślałem, że zapytam Ciebie o opinię chociaż wiem, że bez zajrzenia pod maskę to tylko dywagacje.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- ŁDŁ
 - Kontakt:

Jak był w serwisie to musiał mieć poprawione luty i sprawdzone przynajmniej kondensatory bo to pierwsza sprawa jak się coś dzieje czy znika w czasie nagrzewania. Jeśli to nie pomogło to zwykle wadliwe są przegrzane układy scalone. Czy był przelutowany nie wiadomo, bo serwisant - naturalne -sprawdził , że on kosztuje używany niby sprawny ze 200 zł i być może odpuścił walkę. Nawet jak te luty pomogą i zadziała (pewności nie ma) to padną Ci ze starości kondensatory, które to w komplecie dobrej jakości będą kosztowały pewnie 150 o ile nie lepiej i wypadało by też zrobić, koszty szybko rosną.
Sentymenty niestety moim zdaniem musisz odłożyć na bok. Gdybym miał praktykanta to zadanie idealne dla niego ale nie mam
Łukasz Długosz 
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- kinky

Nic na ten temat nie wiem, co robił i jak diagnozował, raczej nie przelutował nic, określił tylko obszar - o tutaj, w tym rejonie coś jest uszkodzone. Ale to było ze 2 - 3 lata temu, mogłem zapomnieć o czymś.
No i potrzebne mi było otrzeźwienie, trochę zimnego prysznica od fachowca. Dzięki Łukasz, odkładam temat na kiedyś, a zapewne na nigdy.
Może amrowek, skoro jest stałym gościem u Ciebie, jak wieść forumowa niesie
Andrzej, co Ty na to?
- amrowek

Ślepy już jestem
						- kinky

Wymówki, wymówki...
- ŁDŁ
 - Kontakt:

Szkolił byś się na swoim sprzęcie
Druga w nocy a ja umilam sobie czas "wind and wuthering" To dość jasno zmiksowana płyta w wydaniu CD ale na tym zestawie brzmi nie męcząc moich uszu
Właśnie skończyłem naprawiać DAC California Audio Labs typu Sigma II. Wymienione kondensatory elektrolityczne bo były autentycznie suche, zainstalowane podstawki pod opampy co by można eksperymentować, przezwoiłem trafo na 230 V z powodu uszkodzenia, ta robota mnie zmotywowała do dokończenia nawijarki. Bardzo fajny sprzęt, wczesna cyfra ale się broni, lampa na końcu jak joint na festiwalu reggae łagodzi obyczaje wojowników. I zamiast dzidami dźgać to się człowiek buja.
Łukasz Długosz 
- amrowek

Słowo klucz.... właśnie wczoraj po naszej rozmowie wróciłem do domu , i będąc dumnym posiadaczem gramofonu Metza , ...popatrzyłem na niego i jak bym widział gościa do reanimacji , ... eh, załamka
						- ŁDŁ
 - Kontakt:

Ostatnio mam mniej czasu na robotę przy audio jednakże nie rezygnuję - bo lubię i systematycznie idzie to co umówiłem, choć może trochę później. Nie magazynuję sprzętu - czekających z wysyłkami do naprawy proszę o cierpliwość... Szala pracy niestety powoli nieuchronnie przechyla się w stronę profesjonalnej aparatury laboratoryjnej, tu trochę mniej zapał i dobre chęci czy pijar a więcej wiedza się liczy, no i bazowa wartość sprzętu jest rząd wielkości inna 

Niektóre sprawy które zrobiłem i mają związek z tematyką bliską forum:
Luxman 550 - Tak jak i 560 trapią go słabe luty i słabe styki, typowo kondensatory. Robota w istocie wymagająca zdolności manualnych a tylko w kilku - jednakże dość istotnych miejscach wiedzy co poprawić by żył długo i dlaczego trzeszczy czy brumi. W 550 mamy nawet jeden więcej niż w 560 przełącznik, służy do regulacji korekcji znajdującej się w pętli sprzężenia końcówki. Generalnie od groma drobnej roboty którą chętnie bym zlecił ale nie ma chętnych z manualnymi dłońmi... Jeszcze musiałem dorobić ośkę... Ułamała się część mocowania gałki, zrobiłem nową z osi potencjometru przerobionej na tokarce. Zwykle drążę temat do spodu bo to w miarę możliwości poprawia pewność - tylko taka praca jest w istocie zbyt czasochłonna w sensownym zakresie.
Tutaj tył, ze wzmacniaczem fono i w nim są dwa przełączniki funkcji do czyszczenia i istotny przełącznik na tylnym panelu.
Z brytyjskiego dźwięku miałem na stole dwa Cabridge CXA 60 i 80. Ale ciekawszy - bo starszy jest Audiolab 8000S który z usterką selektora sygnału (uszkodzony trybik) został przelutowany, wymieniłem kondensatory które częściowo zamontowałem od spodu, nowe rezystory większej mocy w miejsce wygrzanych. Poprawki zbliżające go do wersji późniejszej, moim zdaniem sensowne podobne co Pioneer zrobił w wersji "a" serii exclusive - więcej kondensatorów foliowych i blokowanie elektrolitów też foliowymi.
Przed robotą końcówka wyglądała słabo - dobrze, że się nie uszkodziła. Po naprawie z upgadem
W temacie Kenwooda 990V - którego lubię to niestety jednym z jego problemów po wielu latach są selektory sygnału oparte o takie styki. Je trzeba bez wyjątku mechanicznie wyczyścić - 15 sztuk, ile mnie to nerwów i wzroku kosztuje... Niech ta blaszka zginie... w jednym jest cztery albo dwie

Już w zasadzie tradycyjnie kolejny Pioneer exclusive C3a - mierzę go po robocie.
No i na koniec Technics SL-1600 do renowacji, wyczyszczony, nowe kondensatory. Warto je wymienić- to widać nawet bez pomiaru W trakcie wyszło że ramię haczy w jednym miejscu. Bo głębszej rozbiórce wyszło, że uszkodzone są łożyska. Na zdjęciu poniżej moduł ramienia. Łożyska fabryczne w formie miseczki i kulek, z powodu udaru miseczka się wgniotła miejscowo pod kulkami i ramie chodziło nie doskonale płynnie. Z racji problemów z zakupem sprawnych czy nowych postanowiłem je naprawić, oczywistym pomysłem jest montaż łożysk precyzyjnych, wiele ramion opartych jest na fabrycznych łożyskach w kwestii ruchu horyzontalnego.
Dwa górne i dolne wymieniłem na nowe precyzyjne japońskie, ramie chodzi bardzo dobrze. Miłego dnia i ciepłych ale nie za ciepłych, chyba że klasa A wzmacniaczy życzę

Niektóre sprawy które zrobiłem i mają związek z tematyką bliską forum:
Luxman 550 - Tak jak i 560 trapią go słabe luty i słabe styki, typowo kondensatory. Robota w istocie wymagająca zdolności manualnych a tylko w kilku - jednakże dość istotnych miejscach wiedzy co poprawić by żył długo i dlaczego trzeszczy czy brumi. W 550 mamy nawet jeden więcej niż w 560 przełącznik, służy do regulacji korekcji znajdującej się w pętli sprzężenia końcówki. Generalnie od groma drobnej roboty którą chętnie bym zlecił ale nie ma chętnych z manualnymi dłońmi... Jeszcze musiałem dorobić ośkę... Ułamała się część mocowania gałki, zrobiłem nową z osi potencjometru przerobionej na tokarce. Zwykle drążę temat do spodu bo to w miarę możliwości poprawia pewność - tylko taka praca jest w istocie zbyt czasochłonna w sensownym zakresie.
Tutaj tył, ze wzmacniaczem fono i w nim są dwa przełączniki funkcji do czyszczenia i istotny przełącznik na tylnym panelu.
Z brytyjskiego dźwięku miałem na stole dwa Cabridge CXA 60 i 80. Ale ciekawszy - bo starszy jest Audiolab 8000S który z usterką selektora sygnału (uszkodzony trybik) został przelutowany, wymieniłem kondensatory które częściowo zamontowałem od spodu, nowe rezystory większej mocy w miejsce wygrzanych. Poprawki zbliżające go do wersji późniejszej, moim zdaniem sensowne podobne co Pioneer zrobił w wersji "a" serii exclusive - więcej kondensatorów foliowych i blokowanie elektrolitów też foliowymi.
Przed robotą końcówka wyglądała słabo - dobrze, że się nie uszkodziła. Po naprawie z upgadem
W temacie Kenwooda 990V - którego lubię to niestety jednym z jego problemów po wielu latach są selektory sygnału oparte o takie styki. Je trzeba bez wyjątku mechanicznie wyczyścić - 15 sztuk, ile mnie to nerwów i wzroku kosztuje... Niech ta blaszka zginie... w jednym jest cztery albo dwie
Już w zasadzie tradycyjnie kolejny Pioneer exclusive C3a - mierzę go po robocie.
No i na koniec Technics SL-1600 do renowacji, wyczyszczony, nowe kondensatory. Warto je wymienić- to widać nawet bez pomiaru W trakcie wyszło że ramię haczy w jednym miejscu. Bo głębszej rozbiórce wyszło, że uszkodzone są łożyska. Na zdjęciu poniżej moduł ramienia. Łożyska fabryczne w formie miseczki i kulek, z powodu udaru miseczka się wgniotła miejscowo pod kulkami i ramie chodziło nie doskonale płynnie. Z racji problemów z zakupem sprawnych czy nowych postanowiłem je naprawić, oczywistym pomysłem jest montaż łożysk precyzyjnych, wiele ramion opartych jest na fabrycznych łożyskach w kwestii ruchu horyzontalnego.
Dwa górne i dolne wymieniłem na nowe precyzyjne japońskie, ramie chodzi bardzo dobrze. Miłego dnia i ciepłych ale nie za ciepłych, chyba że klasa A wzmacniaczy życzę
Łukasz Długosz 
- amrowek

Hm te karteczki to memory? 

- Myszor
 - Gramofon: PD-300

Jak robisz recap elektrolitów to jakich używasz ? W sensie firmy/marki.

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
						- ŁDŁ
 - Kontakt:

Panasonic: FM, FR, FC. Nichicon: PW, PM, PJ, HE, bipolarne audio, Muse, czasem fine gold. Silmic z mniejszych pojemności. Głównie te.
Łukasz Długosz