Gramofon do 2000 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Gramofon do 2000 zł

Post autor: darkman »

Jozi pisze:
19 lis 2024, 18:47
na zasadzie że sprawdza czy działa , w moim była ustawiona wkładka winda była świeżo posmarowana.
Jozi pisze:
19 lis 2024, 20:31
no i windę musiałem smarować bo skrewiłem oliwką opadanie, ale to
Józku czym bardziej powtarzasz swoją opinię, tym mniej staje się ona wiarygodną. Niektóre zresztą stwierdzenia mają cechę wykluczającą się na wzajem.
(zresztą) Smaru windy w serii PSX nie wymienia się raz do roku, jak choinki na Boże Narodzenie.
Itd..
Sprzedawca owszem jeden z kliku w miarę sensownych, zaś sprzętów idealnych nie ma. Sama informacja o tzw "serwisie" wydaje się być nie istotna, bowiem o wiele lepsza to taka, gdy sprzedawca informuje o tym czego nie zrobił lub co nie działa.

p.s. aaaa spodziewam się kolejnej informacji, że napisałeś o swoim gramofonie, a ponieważ nie będę dziś ponownie zaglądał na forum to od razu napiszę odpowiedź do tego potencjalnego postu:
' ALe to nie jest wątek o Twoim gramofonie ' :D Daj chłopu wybrać samemu.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

darkman pisze:
23 lis 2024, 08:26
Jozi pisze:
19 lis 2024, 18:47
na zasadzie że sprawdza czy działa , w moim była ustawiona wkładka winda była świeżo posmarowana.
Jozi pisze:
19 lis 2024, 20:31
no i windę musiałem smarować bo skrewiłem oliwką opadanie, ale to
Józku czym bardziej powtarzasz swoją opinię, tym mniej staje się ona wiarygodną. Niektóre zresztą stwierdzenia mają cechę wykluczającą się na wzajem.
(zresztą) Smaru windy w serii PSX nie wymienia się raz do roku, jak choinki na Boże Narodzenie.
Itd..
Sprzedawca owszem jeden z kliku w miarę sensownych, zaś sprzętów idealnych nie ma. Sama informacja o tzw "serwisie" wydaje się być nie istotna, bowiem o wiele lepsza to taka, gdy sprzedawca informuje o tym czego nie zrobił lub co nie działa.

p.s. aaaa spodziewam się kolejnej informacji, że napisałeś o swoim gramofonie, a ponieważ nie będę dziś ponownie zaglądał na forum to od razu napiszę odpowiedź do tego potencjalnego postu:
' ALe to nie jest wątek o Twoim gramofonie ' :D Daj chłopu wybrać samemu.
A niech sobie wybiera co chce, byłem tam widziałem w jakim stanie ma sprzęty.
Pojechałem po soniacza ale jak zobaczyłem technicsa to miałem wątpliwości co wybrać.
Zapytał, ma wątpliwości to więcej nie będę polecał, żadnego interesu w tym nie mam:? :? :? .
Przestawiam się na czytanie forum :? :? .
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Jozi pisze:
23 lis 2024, 08:37

Zapytał, ma wątpliwości to więcej nie będę polecał, żadnego interesu w tym nie mam:? :? :? .
Świetna decyzja w kontekście tego handlarza, którego też nie polecałem już kilka lat temu. Kupiłeś sprawny gramofon i super ale żadnego serwisu tam nie było. Zresztą jak dobrze kojarzę to sam go musiałeś robić po pewnym czasie ;)
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
Awatar użytkownika
Lukasz31
Gramofon: Thorens TD 125mkI

Post autor: Lukasz31 »

Wojtek pisze:
22 lis 2024, 19:30
Nowa 1042 kosztuje 1800 złotych w sklepie - zostaje 700 na gramofon z wysyłką?
Dobre :D
No tak najlepiej żeby kupić PS X60 po serwisie z Goldringiem 1042 z 2500 :shock:
Niestety to nie realne .
Sony X60 po serwisie z wkładką XL15 to koszt 3tys.
A za 700pln to automatu DD po serwisie nie da się kupić .
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Frey pisze:
23 lis 2024, 12:38
Jozi pisze:
23 lis 2024, 08:37

Świetna decyzja w kontekście tego handlarza, którego też nie polecałem już kilka lat temu. Kupiłeś sprawny gramofon i super ale żadnego serwisu tam nie było. Zresztą jak dobrze kojarzę to sam go musiałeś robić po pewnym czasie ;)
To fakt, słynna podkówka była do rozruszania bo obroty zaczęły falować.
Windę to sam zmaściłem, bo gdzieś kropla oliwy popłynęła i zaczęła szybciej opadać.
Lukasz31 pisze:
23 lis 2024, 12:39
Wojtek pisze:
22 lis 2024, 19:30
Nowa 1042 kosztuje 1800 złotych w sklepie - zostaje 700 na gramofon z wysyłką?
Dobre :D
No tak najlepiej żeby kupić PS X60 po serwisie z Goldringiem 1042 z 2500 :shock:
Niestety to nie realne .
Sony X60 po serwisie z wkładką XL15 to koszt 3tys.
A za 700pln to automatu DD po serwisie nie da się kupić .
Wielu jest takich kupców co myślą, że po pełnym dobrym serwisie porządny gramofon za 1000zł, jeszcze by dobra wkładka była. :lol: :lol: :lol:
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Markcox

Post autor: Markcox »

Cześć,

Z racji, że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się przede wszystkim przywitać i niedzielnie pozdrowić towarzystwo.

Już od jakiegoś czasu chodzi za mną chęć wejścia w świat czarnej płyty i wreszcie przyszedł ten moment, żeby zabrać się za realizację.
Po krótce – od brata, u którego jednak świat winyla się nie przyjął i nie zadomowił na dłużej, dostałem drapak Sony PS-22 z pre Taga TTP300. Po pierwszej ekstazie przyszedł czas na refleksje i podejście do tematu z trochę chłodniejszą głową. W każdym razie po kilku testach, odsłuchach wyszło mi w praniu, że dźwięk nie jest do końca zadowalający. Brak wypełnienia dźwięku, zwłaszcza „dołu”, dźwięk generalnie był jakby za kocem. W kolejnych krokach udało mi się uzyskać w ramach pożyczenia inne pre Simaudio MOON LP3 i tu już w dźwięku była znacząca poprawa. Sam drapak w postaci PS-22 też nie jest wolny od wad – „automat” nie jest w pełni sprawy (nie działa automatyczny start ramienia), do tego zauważyłem, że ramie było uszkodzone i jest klejone, co (chyba?) trochę dyskwalifikuje go, jako inwestycje na przyszłość.

Stąd pojawił się pomysł, żeby uzbroić się w inny, godny polecenia egzemplarz. I tu właśnie pojawia się ten post i moja prośba o pomoc w wyborze.
Pierwotnie zakładałem, że z drapakiem chciałbym się zamknąć w budżecie 1,5k. Następnie przeglądając różnej maści ogłoszenia, przy dużym wsparciu tematu „najczęściej polecane gramofony” wyłoniło mi się parę typów (ale głównie ze względów wizualno-estetycznych ;) ).

W każdym razie chciałbym, żeby gramofon najlepiej był czarny, z możliwie jak najmniejszą pstrokacizną, ew. ciemny grafit, jak w przypadku tego PS-22 też jest akceptowalny. Kolejna rzecz – wydaje mi się, że wolałbym półautomat/automat, manuala (nie wiem, czy słusznie) trochę się boję, gdyż zakładam, że przy zakończeniu płyty będzie on wymagał ode mnie natychmiastowej reakcji, a z tym bywa różnie.
Nie ukrywam też, że przeglądając ogłoszenia mentalnie zacząłem przygotowywać się na nagięcie pierwotnie zakładanego w ciemno budżetu. Finalnie przyjąłbym więc, że budżet będzie zgodny z tematem wątku, czyli 2k, z widełkami +/- 500PLNów za sam gramofon.

Na pewno będę też potrzebował nabyć jakieś sensowne pre, ale ten wątek zostawię sobie na później.

Co do moich typów (uwzględniających głównie estetykę, zderzając to z listą polecanych), w oko wpadły mi głównie gramofony producentów: Technics, Dual, Thorens i Sony. Przewinęły się też dwa modele Akai.

Precyzując to o konkretne modele:

Technics: SL-Q2, SL-D2, SL-3310, SL-3210, SL-3200, SL-1900,
Dual: CS721, 714Q, 704
Thorens: TD320, TD318
Sony: PS X600
Akai: AP-206 (jest jeszcze AP-305 ale tu już grubo poza budżetem)
Do tego jeszcze przewinęły się (w moim odczuciu) egzotyki w postaci: METZ TX 4963, czy najbardziej budżetowy z nich wszystkich: CEC BD 3200

Ze wszystkich powyższych propozycji, takie moje top3 po praniu mózgu jakie sobie przez ostatnie tygodnie zafundowałem, to chyba będą 714q, SL-Q2 i jeszcze Akai 206.

Zdecydowanym faworytem dla mnie jest poniższa propozycja
https://allegro.pl/oferta/dual-714q-dir ... 1428144255
ale mam wrażenie, że jest trochę przeszacowany cenowo, natomiast wygląda dla mnie obłędnie i to jest kierunek, który raczej chciałbym obrać.

Z technicznych rzeczy – nie ma dla mnie większego znaczenia, czy napęd będzie paskowy, czy bezpośredni, jak wspomniałem wcześniej, wolałbym przynajmniej półautomat, kolejna rzecz – żeby gramofon nie ograniczał mnie zbytnio w zakresie późniejszej ew. „zabawy” w wymianę wkładek etc.

Z tego miejsca dziękuję każdemu, kto przebrnął przez tego posta, przeczytał go w całości i do tego nie pękł po drodze ze śmiechu :D

Nie ukrywam, że oczywiście wolałbym zainwestować mniej, niż więcej, ale przede wszystkim chciałbym zainwestować dobrze, więc każda porada, czy też "prostująca" szmata w pysk będzie na wagę złota. I za wszystkie z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Z tymi nóżkami od Duala to nie wiem co poeta miał na myśli ale wygląda to koślawo. Więc jeśli serwisant wykonał serwis z taką kulturą techniczną jak ten patent, to strach się bać. Niestety przy tym modelu swoboda doboru wkładki odpada.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Markcox

Fakt, może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem - wskazując owe top3 miałem na myśli tylko i wyłącznie względy estetyczne wskazanych modeli, nie konkretne sztuki, jako moich faworytów do kupna.
Skoro Dual będzie ograniczeniem przy "modyfikacji" w postaci wymiany wkładki, to które ze wskazanych przeze mnie modeli są bardziej elastyczne pod tym względem?

Jak w tej kwestii wygląda Thorens TD318, czy wspomniane Technicsy?
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Ja bym szukał japończyka.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Markcox pisze:
01 gru 2024, 21:32
to które ze wskazanych przeze mnie modeli są bardziej elastyczne pod tym względem?
Te, które mają mocowanie headshella 1/2" typu SME", to co wskazałeś w linku Duala to ramię de facto fixed.

Wbrew pozorom informacja, że "wszystko jedno jaki napęd", nie ułatwia opiniowania ani pomocy, bowiem podejście masz zbyt szerokie. Doprecyzuj sobie oczekiwania metodą eliminacji i wskaż kilka modeli np z aukcji, które się Tobie podobają. Będzie łatwiej.
..ale może się komuś będzie chciało szukać za Ciebie :roll:
Poszukaj sobie jakiegoś direct drive auto lub semi auto, najchętniej japońskiego.
Thorensy raczej odpuść na ten moment.
Markcox

darkman pisze:
02 gru 2024, 09:37
Doprecyzuj sobie oczekiwania metodą eliminacji i wskaż kilka modeli np z aukcji, które się Tobie podobają. Będzie łatwiej...ale może się komuś będzie chciało szukać za Ciebie :roll:
Spokojnie, nie mam aż takich oczekiwań, ze ktoś odwali za mnie czarną robotę ;)
darkman pisze:
02 gru 2024, 09:37
Poszukaj sobie jakiegoś direct drive auto lub semi auto, najchętniej japońskiego.
Thorensy raczej odpuść na ten moment.
I to jest konkret, który pozwoli mi właśnie zawęzić pole poszukiwań. Wielkie dzięki!
Nie ukrywam, że bardzo podoba mi się ten Sansui SR-222 MKII z miejscowej giełdy, gdyby nie manual. I nie jest DD :D
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Ale ja jestem bardzo spokojny :D z natury Panie kolego.
Popatrz sobie na podforum Sony w dziale gramofony (nie chodzi tylko o Sony, dział ma bdb systematykę o przełożeniu również na inne brandy)
. Masz tam wielorakie modele, a obecnie jest niebywała podaż giełdowa Sony. Porównawczo co do modeli będziesz miał pogląd z czego można odpuścić w możliwościach sprzętu i za ile oraz czy warto, bo zawsze jest coś za coś.
Markcox pisze:
02 gru 2024, 11:08
Sansui SR-222 MKII
No owszem fajny dość, choć sama marka ma znamion przereklamowania. Ramię przyzwoite i ma bd opinie choć nie "wygląda".. a wiadomo, że kupujemy dla kolegów, bo zagrać to wszystko zagra.. bo przecież gramofon nie gra tylko kreci, fajny headshell i kiepska wkładka, choć ma swoich fanów to u mnie ma tag: Os. = obrzydliwie słaba, to najniższy model OM. Fajność zaczyna się od OM-20 jak dla mnie, ale ja już mam gramofon od jakiegoś czasu i kilka wkładek, więc tym bym się nie sugerował. Natomiast co z tego wynika?
No cóż minus - to manual, wg tego co napisałeś to minimum semi auto z rozłączaniem na końcu płyty byłby dobrym wyborem. Tu nie można zaliczyć wkładki jako bonusu, zatem nie wliczamy jej w podaż gramofonu i czeka Ciebie kolejny wydatek na wkładkę/igłę/, ale to inna bajka i tak tego nie unikniesz w zasadzie, choć da się od razu z dobrą wkładką trafić. Nooo wypada dodać, że wzmiankowany model dość zgrabny w zwartej obudowie.
W tym budżecie możesz już szukać czegoś konkretnego i wybierać z kilku brandów.
Pewnie, przeglądaj też giełdę, to źródło całkiem konkretnych inspiracji, no te gramofony zwykle są już tak czy siak zaopatrzone semiserwisowo.
Markcox

A inny trop... Mając na uwadze, że dopiero wchodzę w świat winyla, to może warto jednak reanimować i doprowadzić do porządku posiadane obecnie PS-22?! Czy gra niewarta świeczki i mając na uwadze ile musiałbym w niego zainwestować, rozsądniejszym byłoby jednak rozejrzenie się za czymś innym?

To co w nim kuleje, to częściowo nie działa automatyka i z pełnego automatu zrobił się półautomat :D Czyli przy starcie talerz zaczyna się obracać, ale ramie nie przesuwa się samo na początek płyty i muszę to robić ręcznie, samo zakończenie płyty - wszystko działa w porządku. Do niedawna jeszcze w tej materii działał poprawnie.

Drugą bolączką (i tu wydaje mi się, że dużo bardziej wpływającą na użyteczność tego gramofonu) jest fakt, że ramie było uszkodzone/złamane i jest klejone, więc w grę wchodziłaby pewnie jego wymiana. Jest może w Warszawie jakiś magik serwisant, którego moglibyście polecić z czystym sumieniem?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Markcox pisze:
03 gru 2024, 09:58
Drugą bolączką (i tu wydaje mi się, że dużo bardziej wpływającą na użyteczność tego gramofonu) jest fakt, że ramie było uszkodzone/złamane i jest klejone, więc w grę wchodziłaby pewnie jego wymiana. Jest może w Warszawie jakiś magik serwisant, którego moglibyście polecić z czystym sumieniem?
Chcesz płacić więcej za naprawę niż za inny lepszy gramofon? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Serwisować za kasę to sensu nie ma. Natomiast, choć to w zasadzie najniższy model z serii, to ocalić warto bo nie jest aż tak kiepski "jak wygląda". Ramię można wymienić we własnym zakresie pozyskując sprawne za niewielkie nakłady.
1. tu masz kilka tematów o nim w stosownym miejscu. Linkuję jeden z 10ciu wzmiankowanych np:
viewtopic.php?t=9764
2. wpadnij do działu po porady i coś się wymyśli, a na pewno pomożemy.
Używki są już nawet od 80 zeta na części. Serwis zwłaszcza W-wski zaś wexmie spore pieniądze, czyli raczej bez sensu.
Natomiast możliwosci są nawet jeśli nie czujesz tematu zupełnie. Prawdę mówiąc nie taki trupy ludzie u nas reanimowali we własnym zakresie.

Oczywiście powyższe nie wyklucza poszukiwania "nowego" gramofonu już klasy wyższej. Ten zaś jako dubler zapewne się przyda.
ODPOWIEDZ