Jak przechowywać płyty?
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Jak przechowywać płyty?
Ok dzięki. A ma ktoś 32? Aktualnie stoję przed wyborem kupić 32 czy zrobić 33/34.I jakoś tak nie bardzo mi się chce robić.darkman pisze: ↑28 paź 2024, 13:29Mam 33 i jest to dość wygodne.
Mam też w drugim typie regałów po 36 na rząd i to jest b.wygodne, choć wygląda chyba nieco gorzej. Natomiast 32 przy niektórych okładkach/obwolutach czy workach zewnętrznych mogą się już lekko blokować i niezbyt wygodnie wyszukiwać daną sztukę np w dyskografii jednego artysty.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Peliks
32 to ma płyta w sztywnej okładce. Ja robiłem regał na 36cm i to jest właściwa wysokość. No minimum 35!!!
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD Entre Cayin A-88T MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Ja mam 34,5cm i swobodnie można palucha wsadzić żeby ułatwić sobie wyciągnięcie płyty
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
32,5 też mam jeden regał, ale to już ciasno i niewygodnie bardzo z tym, że ten mój ma wlot ograniczony listwą 32,5, a wewnątrz tam gdzie stoją płyty jest 34. 32 zdecydowanie bym odradzał. Tu dość istotne jest też ile płyt wchodzi w jednym ciągu poziomu, czym więcej tym trudniej toto przewalić nieco na bok by "przebrać płyty" .
Mój regał ten 36, to coś w typie tego 34,5 Petera i wygoda też tego typu. Wersja 600 sztuk, ale na szerokość dałem jeszcze przegrody ze sklejki bo w ciągu wchodzi 130-150 albumów i to jest za dużo pod względem "ciężaru obalania" - przegrody po 70 mnie więcej zrobiłem.
- Bacek
- mrcnoos
Aż zmierzyłem u siebie, 36,5. Mam Paxa z Ikei i dobrze, że było więcej miejsca, bo musiałem wzmocnić półki kątownikami montażowymi.
Zwróć uwagę i na aspekt mocowania samej półki, żeby po czasie się nie ugięła i nie spadła z podpórek. Chyba, że jest zamocowana na stałe, to nie ma tematu.
Zwróć uwagę i na aspekt mocowania samej półki, żeby po czasie się nie ugięła i nie spadła z podpórek. Chyba, że jest zamocowana na stałe, to nie ma tematu.
- darkman
- Kontakt:
No właśnie na takich Ikea też wzmocniłem półki bo jedna mi spadła... huk w nocy, żona mówi - bier czekan, a ja młotek lodowy, się do nas włamują...tanio się nie poddamy(ostra jest na szczęście nie dla mnie
)!
Na szczęście akurat z książkami (tyle, że albumy wysokości LP's/Beatlesi/), ale się rozlazła na boki bo te 'małe wtyki półkowe Ikea" są za małe. Także bdb uwaga Marcina i ostrzegam również, bo płyty by się mogły połamać faktycznie (to jest jednak spory ciężar).

Na szczęście akurat z książkami (tyle, że albumy wysokości LP's/Beatlesi/), ale się rozlazła na boki bo te 'małe wtyki półkowe Ikea" są za małe. Także bdb uwaga Marcina i ostrzegam również, bo płyty by się mogły połamać faktycznie (to jest jednak spory ciężar).
- mrcnoos
Jakbym miał czekan i ktoś nieznajomy grzebałby mi w płytach to ...
Ale jeszcze uściślam. Miałem dwa Paxy 50 cm szerokości. Jeden powiększyłem do 80 cm. Dałem na plecy zamiast HDF 3mm, płytę wiórową 18 mm i dodatkowo te kątowniki. Półki są przykręcone przez plecy wkrętami na stałe.
W oryginalnej szerokości zostały plecy z HDF 3mm, doszły tylko kątowniki montażowe. W ten sposób wszystkie półki są zamontowane na stałe.

Ale jeszcze uściślam. Miałem dwa Paxy 50 cm szerokości. Jeden powiększyłem do 80 cm. Dałem na plecy zamiast HDF 3mm, płytę wiórową 18 mm i dodatkowo te kątowniki. Półki są przykręcone przez plecy wkrętami na stałe.
W oryginalnej szerokości zostały plecy z HDF 3mm, doszły tylko kątowniki montażowe. W ten sposób wszystkie półki są zamontowane na stałe.
- Bacek
Półki będą na sztywno, budowa modułowa umożliwiająca ew. rozbudowę. Telefon do Swarzędza musze zrobić żeby mi zrobili obfornirowane formatki bo samemu na fornirowanie jakoś nie mam pary.
- StarRock
Ja trochę z innej mańki, jak to się drzewiej mawiało.
Upychacie płyty na "szprotkę", czy "angielskiego ogrodnika".
Policzyłem u siebie... na długości półki 42 cm wcisnąłem coś około 90 płyt (różniaste) i to raczej będzie ta pierwsza metoda.
Nie wiem, czy "czarnuszką" nie za ciasno.
Upychacie płyty na "szprotkę", czy "angielskiego ogrodnika".

Policzyłem u siebie... na długości półki 42 cm wcisnąłem coś około 90 płyt (różniaste) i to raczej będzie ta pierwsza metoda.
Nie wiem, czy "czarnuszką" nie za ciasno.

- Bacek
Z ciasno mam problem że potem się ciężko szuka, także jak nie musze to jakiś luz zostaje.
- darkman
- Kontakt:
Stosuję się do zaleceń i zdania mojego znajomego, posiadacza 35 000 volumenów LP's :StarRock pisze: ↑31 paź 2024, 14:01Ja trochę z innej mańki, jak to się drzewiej mawiało.
Upychacie płyty na "szprotkę", czy "angielskiego ogrodnika".![]()
Nie wiem, czy "czarnuszką" nie za ciasno.![]()
"Płyty mają być luźno, ale prosto".
- darkman
- Kontakt: