Jak już mówimy o Bartkowych wyrobach to wiśnióweczka pierwsza klasa
Zdjęcie dnia
- Peliks
- Posty: 2757
- Rejestracja: 29 lis 2017, 17:13
- Gramofon: Składak
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Zdjęcie dnia
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD La Hiraga Entre Hegel H300 MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Grace F-8L Goldbug Medusa Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Grace F-8L Goldbug Medusa Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
- SimonTemplar
- Posty: 4096
- Rejestracja: 24 gru 2015, 14:28
- Lokalizacja: UK
- xytrasik
- Posty: 196
- Rejestracja: 04 cze 2022, 23:44
- Gramofon: Dual CS 721
- Lokalizacja: Tarnów
- Kontakt:
- darkman
- Posty: 16043
- Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Lokalizacja: Topanga Corral
- Kontakt:
- xytrasik
- Posty: 196
- Rejestracja: 04 cze 2022, 23:44
- Gramofon: Dual CS 721
- Lokalizacja: Tarnów
- Kontakt:
Re: Zdjęcie dnia
Każdy choć raz w życiu musi wydrylować śliwkę na destylat
Jak już się zaliczy chrzest drylowania, to w kolejnych latach robi się to tak.
Śliwki do beczki, mieszadło nierdzewne do farby, lewe obroty, prawe obroty na zmianę i ogień.
Trochę magii czyli pektoenzym, następuje degradacja pektyn oraz pojawienie się samocieku. Co około 12 godz. znowu wpadamy z mieszadłem. Po 24-36 godz. rozkładamy rondelkiem na fermentory. Z dna wybieramy ręką pestki.
Jak już się zaliczy chrzest drylowania, to w kolejnych latach robi się to tak.
Śliwki do beczki, mieszadło nierdzewne do farby, lewe obroty, prawe obroty na zmianę i ogień.
Trochę magii czyli pektoenzym, następuje degradacja pektyn oraz pojawienie się samocieku. Co około 12 godz. znowu wpadamy z mieszadłem. Po 24-36 godz. rozkładamy rondelkiem na fermentory. Z dna wybieramy ręką pestki.
- amrowek
- Posty: 8562
- Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
- Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów
Re: Zdjęcie dnia
może byś przestał wq..iać ludzi zdjęciami
Się zaniedbałem w tym temacie troszkę .... trza coś wymyśleć bo to zima idzie....
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Peter007
- Posty: 2261
- Rejestracja: 16 gru 2017, 16:36
- Gramofon: Dual 721
- Lokalizacja: Opoczno
Re: Zdjęcie dnia
Ja, z braku dostępu do owoców, na zimę robię zapas porterówki. Może jakieś inne pomysły ktoś ma na nalewki bez owoców bo spirytu dostatek
Kawówkę raz zrobiłem i od dwóch lat butla jeszcze nie zeszła 
- Bart_S
- Posty: 3910
- Rejestracja: 20 mar 2017, 10:44
- Gramofon: SONY PS-X60
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Zdjęcie dnia
mam trawę żubrową w donicy. fajowy napitek wychodzi. jak będziesz w okolicy - zapraszam, jeszcze nie poddała się upałowi ani jesieni nadchodzącej. no i cytrynówkę zawsze można - witamina przede wszystkim. a jak byś miał dostęp do cytryny i mleka "od krowy" a nie z kartonika, to na zimę fajna rzecz jest do zrobienia (nalewka farmaceutów). no i zawsze można landrynki albo kukułki zalać
albo tzw. "mamę z tatą" zrobić - spirytus zmieszać z miodem w stosunku 1:1 i zapomnieć na kilka miesięcy...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- amrowek
- Posty: 8562
- Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
- Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów
Re: Zdjęcie dnia
Nalewkę z gruszek Klaps zrobić i zapomnieć na kilka lat, okres nastawu 2 lata
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Mawis
- Posty: 6423
- Rejestracja: 04 cze 2021, 18:21
- Gramofon: JVC QL-A7
- Lokalizacja: Owczarnia
Re: Zdjęcie dnia
Ale jakby cala idea nalewek polega ze jest na czyms
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- xytrasik
- Posty: 196
- Rejestracja: 04 cze 2022, 23:44
- Gramofon: Dual CS 721
- Lokalizacja: Tarnów
- Kontakt:
Re: Zdjęcie dnia
Heja!
Jak nie ma owoców to można krupnik staropolski, tam idzie sporo aromatycznych przypraw, gotuje się w wodzie taki woreczek do którego idzie cynamon, imbir, goździki, wanilia - mogę poszukać przepis w notatkach na pewno mam. Później dolewa się miodu. Słodkawy smak, idealny na jesienne wieczory, dobrze rozgrzewa po zimowym dniu.
Orzechy to obecnie jedynie wódka orzechówka, ma swoich miłośników. Ale na późną jesień można przy lesie poszukać tarniny, dzikiej róży, głogu. Jeszcze jest ciepło i nie leci czeremcha, szybka akcja widelcem i nalewka jak się patrzy. Ludzie z ogrodów wydają aronię, pigwę i pigwowca japońskiego - jest jeszcze na nią czas. Jak potrzeba dokładnych wskazówek to mogę pomóc.
Jak nie ma owoców to można krupnik staropolski, tam idzie sporo aromatycznych przypraw, gotuje się w wodzie taki woreczek do którego idzie cynamon, imbir, goździki, wanilia - mogę poszukać przepis w notatkach na pewno mam. Później dolewa się miodu. Słodkawy smak, idealny na jesienne wieczory, dobrze rozgrzewa po zimowym dniu.
Orzechy to obecnie jedynie wódka orzechówka, ma swoich miłośników. Ale na późną jesień można przy lesie poszukać tarniny, dzikiej róży, głogu. Jeszcze jest ciepło i nie leci czeremcha, szybka akcja widelcem i nalewka jak się patrzy. Ludzie z ogrodów wydają aronię, pigwę i pigwowca japońskiego - jest jeszcze na nią czas. Jak potrzeba dokładnych wskazówek to mogę pomóc.
- kinky
- Posty: 4426
- Rejestracja: 24 cze 2021, 19:48
- Gramofon: Philips 5877
- Lokalizacja: Konin
Re: Zdjęcie dnia
Wojtek, może wydzielić temat o nalewkach, bo ciekawy i szkoda żeby to przepadło pomiędzy zdjęciami.
A widzę tu sporo fajnych przepisów i doświadczonych fachowców w tej branży
W dedykowanym temacie będzie można bez skrępowania konkretne przepisy wrzucać, porady...
Niby wszystko w internetach można znaleźć, ale każdy ma swoje sposoby, czasami z dziada pradziada przekazywane i ulepszane, no i w każdym regionie może być ciut inaczej, a diabeł tkwi szczegółach.
A widzę tu sporo fajnych przepisów i doświadczonych fachowców w tej branży
W dedykowanym temacie będzie można bez skrępowania konkretne przepisy wrzucać, porady...
Niby wszystko w internetach można znaleźć, ale każdy ma swoje sposoby, czasami z dziada pradziada przekazywane i ulepszane, no i w każdym regionie może być ciut inaczej, a diabeł tkwi szczegółach.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- xytrasik
- Posty: 196
- Rejestracja: 04 cze 2022, 23:44
- Gramofon: Dual CS 721
- Lokalizacja: Tarnów
- Kontakt:
Re: Zdjęcie dnia
Internet pełen przepisów, ale jak przyjdzie jakiś konkretny owoc wykorzystać to nie wiadomo czego się łapać. U mnie w domu nalewkowy świat zaczął się w 2012 roku, ale po jakimś czasie sami znajomi zaczęli mi z wystaw, targów i pokazów zwozić nalewki. Kolega co pracuje w radio wysłał mi link, który znalazł na jakiś serwerach radiowych, a tam rozmowa z Zbigniewem Sierszuła, król polskich nalewek i jego przepis na słynną smorodine, smorodinówke czyli nalewkę z czarnej porzeczki. Owoc tak łatwo dostępny a poprzez 4 maceracje zarówno mocno dojrzałych owoców jak i samych majowych listkow orazi pędów tworzy coś niesamowitego.
- Wojtek
- Administrator
- Posty: 44397
- Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Zdjęcie dnia
Wiesz co, jako że zaczęło się od wina i jest przeplatane "zwykłymi" postami to lepiej jakbyście po prostu założyli nowy temat w Hobby -> Inne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Andy05
- Posty: 832
- Rejestracja: 08 lut 2019, 12:20
Re: Zdjęcie dnia
Pelatti z limy w koncentracie pomidorowym w ilości - jeden piekarnik do pasteryzacji. No i 45 kg bawolego serca odparowane do 18 litrów. 2 dni pracy i gotowe. Zawieruszył się jeden słoik do pasteryzacji passaty z San Marzano. Oczywiście, jakby kto pytał - nie opłaca się - ale tak już mam
.
Nadwyżki z kolekcji KASET i płyt: viewtopic.php?p=473594#p473594