Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Re: Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.

Post autor: Mawis »

Piterski pisze:
22 lip 2024, 17:03
Na szybko przekartkowałem temat i wydawało mi się, że wspominacie o okładkach na grubsze albumy.
Kupowałem coś takiego w tym sklepie o trzech rożnych grubościach.

https://allegro.pl/oferta/okladki-zakle ... 2890286714
Ale to jest chyba na boxy a nie na gatefoldy?
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Mawis pisze:
22 lip 2024, 17:18
Ale to jest chyba na boxy
Tak to na boxy. No i klej na skrzydełku, a ma być na głownej cz. okładki, taki lepi się do boxu - dość niewygodne.
Winyle,pl mają 3-4 rozmiary, ale z tego co pamiętam to też klej w złym miejscu - natomiast przy boxach to tak nie wkurza jak przy płytach.

BTW tych na gatefoldy, to prawdę mówiąc dobrych w kraju nie spotkałem, tylko te o których Daru napisał i mam je też, ale są ciasne na większość albumów :(
(nie używam kopert foliowych na gatefoldy tyko biorę większy rozmiar TDK, jest ich kilka i gość ma też chyba na gate coś (ale nie wiem bo się nimi nie interesowałem - warto dopytać - nick TDKopakowania na alle)

Jak sobie samemu zrobić z zaklejanych gatefold to pokazuje kolo na filmiku YT
:mrgreen:
zlinkowane w tymże wątku, wcześniej.
furgon

Post autor: furgon »

Przy ostatnim zamówieniu od tdk poprosiłem żeby wrzucili mi do przesyłki okładki zewnętrzne, taką próbkę. Kupuje u nich tylko wewnętrzne i zaklejane na CD. I dostałem próbki chyba całego asortymentu (oczywiście dot płyt 😁) Zdecydowanie wygrywają okładki Bogdana. Jedyny plus tdk to dwa rozmiary, ale materiał - Bogdan, dla mnie zdecydowanie.
Awatar użytkownika
Mawis

darkman pisze:
22 lip 2024, 18:35
Mawis pisze:
22 lip 2024, 17:18
Ale to jest chyba na boxy
Tak to na boxy. No i klej na skrzydełku, a ma być na głownej cz. okładki, taki lepi się do boxu - dość niewygodne.
Winyle,pl mają 3-4 rozmiary, ale z tego co pamiętam to też klej w złym miejscu - natomiast przy boxach to tak nie wkurza jak przy płytach.

BTW tych na gatefoldy, to prawdę mówiąc dobrych w kraju nie spotkałem, tylko te o których Daru napisał i mam je też, ale są ciasne na większość albumów :(
(nie używam kopert foliowych na gatefoldy tyko biorę większy rozmiar TDK, jest ich kilka i gość ma też chyba na gate coś (ale nie wiem bo się nimi nie interesowałem - warto dopytać - nick TDKopakowania na alle)
Tak Dark, wlasnie ja wrzucilem dwa posty wczesniej te od TDK i dalem fotke jak to wyglada. No wystają ciutke ale poza tym pasuja ok, nie za ciasne,nie pekaja przy zamykaniu - przynajmniej na razie
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Mawis

furgon pisze:
22 lip 2024, 18:46
Zdecydowanie wygrywają okładki Bogdana. Jedyny plus tdk to dwa rozmiary, ale materiał - Bogdan, dla mnie zdecydowanie.
Od Bogdana czyli? Wrzuc linka.

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Parę lat temu brałem taki próbnik z winyle.pl, ma do dzisiaj choć chyba asortyment już po części uległ zmianie. Ja wewnętrzne biorę od nich i pod swoje płyty to Katta w dwóch rodzajach, bo są i półokragłe oryginalnie japońskie. Wolę je od jakiegoś czasu od MoFi, dość podobne jedne i drugie w sumie. (BTW są u nas tańsze niż np w UK i już chyba czwarty rok z rzędu wysyłam bratu z Polski).
Zewnętrzne też biorę Katta zaklejane, ale te są cholery dość wąskie i podzielam opinię Daru też kilka potargałem.
furgon

Mawis pisze:
22 lip 2024, 19:00
furgon pisze:
22 lip 2024, 18:46
Zdecydowanie wygrywają okładki Bogdana. Jedyny plus tdk to dwa rozmiary, ale materiał - Bogdan, dla mnie zdecydowanie.
Od Bogdana czyli? Wrzuc linka.
Mówiłem o tym sprzedawcy
https://allegro.pl/oferta/okladki-koszu ... 2629769273
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

Mawis pisze:
22 lip 2024, 16:34
daru0105 pisze:
21 lip 2024, 13:06
Prosz dajcie namiar na folię na gatefoldy
Tylko trochę szersze. Ostatnio brałem, to wydania od tone poet na siłę wsuwałem i kilka mi się rozerwało
Darek, ja ostatni bralem takie:
https://allegro.pl/oferta/okladki-folio ... 5258327364
Wlozylem TP. Ciut wystaja tak jak na fotce, poza tym są ok. A jako ze i tak sa jeszcze w oryginalnej folii ze stickersem to mi nie przeszkadza. Ale idealu nie znalazlem. Tu gdzies w watku jest jak sobie samemu chyba zrobic, kiedys chyba @piotrjazz pokazywal, musialbys poszukac.
Chodzi mi o to, że się nie chcą wsunąć bo cover jest za szeroki.
Właśnie w te ciężko nieraz wsunąć:
https://allegro.pl/oferta/okladki-folio ... 7539530751
Dwie ostatnio rozerwałem. Możliwe, że fabrycznie były ciut mniejsze. Czemu robią to na styk?
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Hm.. te zlinkowane od Bogdana, komenty: "jak to w internecie" :D
- Folia faktycznie gruba, jednak zgrzewy bardzo słabe.
- Tandetnej jakości folie. Nikt nie przemyślał jak to się ułoży z okładka winyla.
- Gruba folia, lekko mleczna - akurat takie okładki lubię. Odnośnie wykonania już mam problem. Nie są to okładki o ustandaryzowanym rozmiarze, są pewne odchylenia, nie równości itp.

Pewnie trzeba sobie wyrobić własne zdanie, rzecz oczywista. Jednak ja sobie nie wyrobię. mleczne całkowicie je eliminują z mojego obszaru zainteresowania. Płyta ma być ładna. Bez tłumienia. Lubię total glossy, przezroczyste, grubość jest mi obojętna. "Tym się nie strzela".. rzuca, znaczy się. ;)
Samo słowo "tandetne" odbieram tak samo jeśli ktoś napisze to mnie "bez odbioru" i temu podobne. Zatem całkowicie pejoratywnie.
Natomiast jeśli człek ma jakieś inne przezroczyste to chętnie kupię na wyrobienie zdania.
TE od strzału chciałem na próbę, ale po przeczytaniu, że mleczne - odpada, nie trzymałbym tak czy siak w nich płyt i pewnie "wypchnąłbym" je kolegom dla płyt obieranych ode mnie (zawsze daję nowe koszulki), ale też odpada, bo moi klienci zasługują na minimum estetyki, a nawet więcej.
Tylko proszę nie odbierajcie tego pejoratywnie, każdy ma swój know how w omawianej materii.

Zużywam bardzo dużo koszulek i tyleż samo wyrzucam, a może i więcej tzw zastanych na płytach, nawet jeśli ładne to te używane uważam za siedlisko zarazków, brudu i wszystkiego z czym się spotkały po drodze od epoki do dziś. Czasem takie 50 letnie.. mam problem jak to w ogóle wziąć do ręki.. rękawiczki i potem tnę toto nożyczkami i fru kosz.

Oczywiście wybieramy to co nam pasuje. Akurat mnie takie nie pasują. Pozostaję przy TDK i Katta.
(BTW TDK to krajowy, bdb producent jeśli idzie o jakość użytych materiałów pod względem również rodzaju folii o działaniu obojętnym dla okładek i winyla)

i na koniec koledzy żarcik: :) ..lub czasopisma" .. skąd my to znamy?
https://allegro.pl/oferta/folie-ochronn ... 2629802686

TDK - materiał: producent (!)
*Okładki wykonane z najwyższej jakości polietylenu, z surowca pierwotnego HDPE, ze specjalnym dodatkiem poślizgowym który ułatwia wsuwanie płyt do opakowań oraz dodatkiem antystatycznym zapobiegającym procesowi elektryzowania się płyt.

*Koperty wykonane są z surowca HDPE, który najlepiej z dostępnych materiałów na rynku zabezpiecza płyty przed uszkodzeniami (zdecydowanie lepiej niż LDPE czy Polipropylen)

i tutaj te o których Maciek pisał z grubsza: wydają się więcej niż spoko, zaraz je kupię, to Se wyrobiem bo muszem" :)
https://allegro.pl/oferta/okladki-folio ... a6e1e1e088

pewnie zaraz wezmę takie na próbę, bo tych chyba nie miałem, jak napisałem nie kupuję podwójnych w zasadzie.. lubię obie okładkę wyjąć całkiem na golasa i pooglądać, lupa i poczytać.., łatwo itp.. no tak mam.
Oczywiście docenia wszystkie Wasze doznania estetyczne tytułem ochrony. SPoko, każdy gra inaczej. Moje są takie jak wyżej.
piotr14

Post autor: piotr14 »

Potrzebuję kopert na polskie płyty z lat 80 tych. Są one troszkę mniejsze. Może ktoś coś poleci, podrzuci jakiś link. Z góry dziękuję za pomoc
slawomir273

Post autor: slawomir273 »

Gdzie można te TDK kupić?
Awatar użytkownika
Mawis

slawomir273 pisze:
10 sie 2024, 12:47
Gdzie można te TDK kupić?
Tu
https://allegro.pl/oferta/okladki-folio ... 5258327364

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
slawomir273

Post autor: slawomir273 »

Ok dziękuję
furgon

Tak się mają okładki tej samej grubości od tdk i od Bogdana. Zaznaczam, że ani jednego ani drugiego nie znam. U jednego kupuję zewnętrzne a u drugiego wewnętrzne :D
Załączniki
IMG_20240811_152443_copy_1024x1820.jpg
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Odnośnie folii na gatefoldy - używam kupionych w winyle.pl i nie zmieścił mi się dosłownie jeden.
ODPOWIEDZ