Ale to jest chyba na boxy a nie na gatefoldy?Piterski pisze: ↑22 lip 2024, 17:03Na szybko przekartkowałem temat i wydawało mi się, że wspominacie o okładkach na grubsze albumy.
Kupowałem coś takiego w tym sklepie o trzech rożnych grubościach.
https://allegro.pl/oferta/okladki-zakle ... 2890286714
Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Re: Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Tak to na boxy. No i klej na skrzydełku, a ma być na głownej cz. okładki, taki lepi się do boxu - dość niewygodne.
Winyle,pl mają 3-4 rozmiary, ale z tego co pamiętam to też klej w złym miejscu - natomiast przy boxach to tak nie wkurza jak przy płytach.
BTW tych na gatefoldy, to prawdę mówiąc dobrych w kraju nie spotkałem, tylko te o których Daru napisał i mam je też, ale są ciasne na większość albumów

(nie używam kopert foliowych na gatefoldy tyko biorę większy rozmiar TDK, jest ich kilka i gość ma też chyba na gate coś (ale nie wiem bo się nimi nie interesowałem - warto dopytać - nick TDKopakowania na alle)
Jak sobie samemu zrobić z zaklejanych gatefold to pokazuje kolo na filmiku YT

zlinkowane w tymże wątku, wcześniej.
-
Przy ostatnim zamówieniu od tdk poprosiłem żeby wrzucili mi do przesyłki okładki zewnętrzne, taką próbkę. Kupuje u nich tylko wewnętrzne i zaklejane na CD. I dostałem próbki chyba całego asortymentu (oczywiście dot płyt
) Zdecydowanie wygrywają okładki Bogdana. Jedyny plus tdk to dwa rozmiary, ale materiał - Bogdan, dla mnie zdecydowanie.
- Mawis
Tak Dark, wlasnie ja wrzucilem dwa posty wczesniej te od TDK i dalem fotke jak to wyglada. No wystają ciutke ale poza tym pasuja ok, nie za ciasne,nie pekaja przy zamykaniu - przynajmniej na raziedarkman pisze: ↑22 lip 2024, 18:35Tak to na boxy. No i klej na skrzydełku, a ma być na głownej cz. okładki, taki lepi się do boxu - dość niewygodne.
Winyle,pl mają 3-4 rozmiary, ale z tego co pamiętam to też klej w złym miejscu - natomiast przy boxach to tak nie wkurza jak przy płytach.
BTW tych na gatefoldy, to prawdę mówiąc dobrych w kraju nie spotkałem, tylko te o których Daru napisał i mam je też, ale są ciasne na większość albumów
(nie używam kopert foliowych na gatefoldy tyko biorę większy rozmiar TDK, jest ich kilka i gość ma też chyba na gate coś (ale nie wiem bo się nimi nie interesowałem - warto dopytać - nick TDKopakowania na alle)
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Mawis
Od Bogdana czyli? Wrzuc linka.
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Kontakt:
Parę lat temu brałem taki próbnik z winyle.pl, ma do dzisiaj choć chyba asortyment już po części uległ zmianie. Ja wewnętrzne biorę od nich i pod swoje płyty to Katta w dwóch rodzajach, bo są i półokragłe oryginalnie japońskie. Wolę je od jakiegoś czasu od MoFi, dość podobne jedne i drugie w sumie. (BTW są u nas tańsze niż np w UK i już chyba czwarty rok z rzędu wysyłam bratu z Polski).
Zewnętrzne też biorę Katta zaklejane, ale te są cholery dość wąskie i podzielam opinię Daru też kilka potargałem.
Zewnętrzne też biorę Katta zaklejane, ale te są cholery dość wąskie i podzielam opinię Daru też kilka potargałem.
-
- daru0105
Chodzi mi o to, że się nie chcą wsunąć bo cover jest za szeroki.Mawis pisze: ↑22 lip 2024, 16:34Darek, ja ostatni bralem takie:
https://allegro.pl/oferta/okladki-folio ... 5258327364
Wlozylem TP. Ciut wystaja tak jak na fotce, poza tym są ok. A jako ze i tak sa jeszcze w oryginalnej folii ze stickersem to mi nie przeszkadza. Ale idealu nie znalazlem. Tu gdzies w watku jest jak sobie samemu chyba zrobic, kiedys chyba @piotrjazz pokazywal, musialbys poszukac.
Właśnie w te ciężko nieraz wsunąć:
https://allegro.pl/oferta/okladki-folio ... 7539530751
Dwie ostatnio rozerwałem. Możliwe, że fabrycznie były ciut mniejsze. Czemu robią to na styk?
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- darkman
- Kontakt:
Hm.. te zlinkowane od Bogdana, komenty: "jak to w internecie"
- Folia faktycznie gruba, jednak zgrzewy bardzo słabe.
- Tandetnej jakości folie. Nikt nie przemyślał jak to się ułoży z okładka winyla.
- Gruba folia, lekko mleczna - akurat takie okładki lubię. Odnośnie wykonania już mam problem. Nie są to okładki o ustandaryzowanym rozmiarze, są pewne odchylenia, nie równości itp.
Pewnie trzeba sobie wyrobić własne zdanie, rzecz oczywista. Jednak ja sobie nie wyrobię. mleczne całkowicie je eliminują z mojego obszaru zainteresowania. Płyta ma być ładna. Bez tłumienia. Lubię total glossy, przezroczyste, grubość jest mi obojętna. "Tym się nie strzela".. rzuca, znaczy się.
Samo słowo "tandetne" odbieram tak samo jeśli ktoś napisze to mnie "bez odbioru" i temu podobne. Zatem całkowicie pejoratywnie.
Natomiast jeśli człek ma jakieś inne przezroczyste to chętnie kupię na wyrobienie zdania.
TE od strzału chciałem na próbę, ale po przeczytaniu, że mleczne - odpada, nie trzymałbym tak czy siak w nich płyt i pewnie "wypchnąłbym" je kolegom dla płyt obieranych ode mnie (zawsze daję nowe koszulki), ale też odpada, bo moi klienci zasługują na minimum estetyki, a nawet więcej.
Tylko proszę nie odbierajcie tego pejoratywnie, każdy ma swój know how w omawianej materii.
Zużywam bardzo dużo koszulek i tyleż samo wyrzucam, a może i więcej tzw zastanych na płytach, nawet jeśli ładne to te używane uważam za siedlisko zarazków, brudu i wszystkiego z czym się spotkały po drodze od epoki do dziś. Czasem takie 50 letnie.. mam problem jak to w ogóle wziąć do ręki.. rękawiczki i potem tnę toto nożyczkami i fru kosz.
Oczywiście wybieramy to co nam pasuje. Akurat mnie takie nie pasują. Pozostaję przy TDK i Katta.
(BTW TDK to krajowy, bdb producent jeśli idzie o jakość użytych materiałów pod względem również rodzaju folii o działaniu obojętnym dla okładek i winyla)
i na koniec koledzy żarcik:
..lub czasopisma" .. skąd my to znamy?
https://allegro.pl/oferta/folie-ochronn ... 2629802686
TDK - materiał: producent (!)
*Okładki wykonane z najwyższej jakości polietylenu, z surowca pierwotnego HDPE, ze specjalnym dodatkiem poślizgowym który ułatwia wsuwanie płyt do opakowań oraz dodatkiem antystatycznym zapobiegającym procesowi elektryzowania się płyt.
*Koperty wykonane są z surowca HDPE, który najlepiej z dostępnych materiałów na rynku zabezpiecza płyty przed uszkodzeniami (zdecydowanie lepiej niż LDPE czy Polipropylen)
i tutaj te o których Maciek pisał z grubsza: wydają się więcej niż spoko, zaraz je kupię, to Se wyrobiem bo muszem"
https://allegro.pl/oferta/okladki-folio ... a6e1e1e088
pewnie zaraz wezmę takie na próbę, bo tych chyba nie miałem, jak napisałem nie kupuję podwójnych w zasadzie.. lubię obie okładkę wyjąć całkiem na golasa i pooglądać, lupa i poczytać.., łatwo itp.. no tak mam.
Oczywiście docenia wszystkie Wasze doznania estetyczne tytułem ochrony. SPoko, każdy gra inaczej. Moje są takie jak wyżej.

- Folia faktycznie gruba, jednak zgrzewy bardzo słabe.
- Tandetnej jakości folie. Nikt nie przemyślał jak to się ułoży z okładka winyla.
- Gruba folia, lekko mleczna - akurat takie okładki lubię. Odnośnie wykonania już mam problem. Nie są to okładki o ustandaryzowanym rozmiarze, są pewne odchylenia, nie równości itp.
Pewnie trzeba sobie wyrobić własne zdanie, rzecz oczywista. Jednak ja sobie nie wyrobię. mleczne całkowicie je eliminują z mojego obszaru zainteresowania. Płyta ma być ładna. Bez tłumienia. Lubię total glossy, przezroczyste, grubość jest mi obojętna. "Tym się nie strzela".. rzuca, znaczy się.

Samo słowo "tandetne" odbieram tak samo jeśli ktoś napisze to mnie "bez odbioru" i temu podobne. Zatem całkowicie pejoratywnie.
Natomiast jeśli człek ma jakieś inne przezroczyste to chętnie kupię na wyrobienie zdania.
TE od strzału chciałem na próbę, ale po przeczytaniu, że mleczne - odpada, nie trzymałbym tak czy siak w nich płyt i pewnie "wypchnąłbym" je kolegom dla płyt obieranych ode mnie (zawsze daję nowe koszulki), ale też odpada, bo moi klienci zasługują na minimum estetyki, a nawet więcej.
Tylko proszę nie odbierajcie tego pejoratywnie, każdy ma swój know how w omawianej materii.
Zużywam bardzo dużo koszulek i tyleż samo wyrzucam, a może i więcej tzw zastanych na płytach, nawet jeśli ładne to te używane uważam za siedlisko zarazków, brudu i wszystkiego z czym się spotkały po drodze od epoki do dziś. Czasem takie 50 letnie.. mam problem jak to w ogóle wziąć do ręki.. rękawiczki i potem tnę toto nożyczkami i fru kosz.
Oczywiście wybieramy to co nam pasuje. Akurat mnie takie nie pasują. Pozostaję przy TDK i Katta.
(BTW TDK to krajowy, bdb producent jeśli idzie o jakość użytych materiałów pod względem również rodzaju folii o działaniu obojętnym dla okładek i winyla)
i na koniec koledzy żarcik:

https://allegro.pl/oferta/folie-ochronn ... 2629802686
TDK - materiał: producent (!)
*Okładki wykonane z najwyższej jakości polietylenu, z surowca pierwotnego HDPE, ze specjalnym dodatkiem poślizgowym który ułatwia wsuwanie płyt do opakowań oraz dodatkiem antystatycznym zapobiegającym procesowi elektryzowania się płyt.
*Koperty wykonane są z surowca HDPE, który najlepiej z dostępnych materiałów na rynku zabezpiecza płyty przed uszkodzeniami (zdecydowanie lepiej niż LDPE czy Polipropylen)
i tutaj te o których Maciek pisał z grubsza: wydają się więcej niż spoko, zaraz je kupię, to Se wyrobiem bo muszem"

https://allegro.pl/oferta/okladki-folio ... a6e1e1e088
pewnie zaraz wezmę takie na próbę, bo tych chyba nie miałem, jak napisałem nie kupuję podwójnych w zasadzie.. lubię obie okładkę wyjąć całkiem na golasa i pooglądać, lupa i poczytać.., łatwo itp.. no tak mam.
Oczywiście docenia wszystkie Wasze doznania estetyczne tytułem ochrony. SPoko, każdy gra inaczej. Moje są takie jak wyżej.
-
Potrzebuję kopert na polskie płyty z lat 80 tych. Są one troszkę mniejsze. Może ktoś coś poleci, podrzuci jakiś link. Z góry dziękuję za pomoc
-
- Mawis
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
-
Tak się mają okładki tej samej grubości od tdk i od Bogdana. Zaznaczam, że ani jednego ani drugiego nie znam. U jednego kupuję zewnętrzne a u drugiego wewnętrzne 

- krolix
Odnośnie folii na gatefoldy - używam kupionych w winyle.pl i nie zmieścił mi się dosłownie jeden.