Jazz Salon Niezależnych (Odrzuconych)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Re: Jazz Salon Odrzuconych

Post autor: Mawis »

darkman pisze:
09 lut 2024, 10:40
Mawis pisze:
09 lut 2024, 10:25
London Brew nie wchodzi
Hm.. no trochę jednak do plumkania to trudno zaliczyć, ja jeszcze nie mam.
ja tez nie mam. Na Tajdalu puszczałem, nie kupuje w ciemno ;)
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
martin.h
Gramofon: Technics SL-1600MK2

Post autor: martin.h »

darkman pisze:
09 lut 2024, 10:18
Orkiestry tej nowej muszę posłuchać najpierw, bo duże składy nie zawsze mi odpowiadają. Dzięx za rekomendację.
Też nie przedam, ale tutaj jest to bardzo dobrze zrobione, nie słychać tych prawie 40 osób ;)
I żeby nie było, to właśnie leci, ja kupiłem na Amazonie na ostatnią chwilę, obecnie ceny to prawie 600 zł 8-)
FB_IMG_1707502299641.jpg
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Mawis pisze:
09 lut 2024, 10:45
a tez nie mam.
Nadejszła, ale już nie miałem czasu posłuchać. Tomorrow Is the question!
martin.h pisze:
09 lut 2024, 19:14
I żeby nie było, to właśnie leci,
A to też wiem o co chodzi. Znam tę okładkę, po przesłuchaniu zamierzałem kupić kiedyś ale jakoś wyszły zdaje się właśnie wtedy.
No tak w tentetach Peter Brötzmanna też nie słychać tej kupy luda, ale już np orkiestrowe rzeczy Riversa, to już trzeba posłuchac i altrnatywą jest CD. Inna sprawa, że te akurat mi dość odpowiadają ze względu na arcyciekawą aranżację, jednak momentami chaos jest piramidalny :lol:

No nic jutro London Brew day! :character-cookiemonster: już dziśiaj niezbędne korekty wkładkowo kolumnowe wykonałem i "bede dar".
Awatar użytkownika
martin.h

Ciekaw jestem Twojej opinii o London Brew :)
darkman pisze:
09 lut 2024, 08:40
Swoją drogą a pro po Blue Note takie pytanie Panowie, czy na płytach wydanych w serii Classic_V BN Art Blakeya i Messengersów jest gdzieś Wayne Shorter w składzie?
Jest na BN80 (prekursor serii Classic) Indestructible! Świetna, z moim zdaniem najpiękniejsza okładką Art'a 8-)
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Aha widzę, 64ty z Morganem i Szortim. Superowo. Tnx.
Obrzydliwie droga, ale może to ostatnia szansa :?
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Herbie Nichols Trio – Love, Gloom, Cash, Love
https://www.discogs.com/release/1328918 ... -Cash-Love
Zakup w ciemno. I jestem miło zaskoczony, trochę takie knajpiane, niezobowiązujące plumkanie, symaptyczne.
Muszę coś więcej Herbiego Nicholsa poszukać, forumowy bęben nic nie wypluł.

HNT.jpg
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

martin.h pisze:
09 lut 2024, 21:10
o London Brew
Słucham. Na razie pierwsza płyta i muszę przerwać. Jest dobrze. Tak piramidalnie dobrze.
Fajna realizacja, piękne przestery.. gitara czaruje i zaskakuje..niekonwencjonalnymi rozwiązaniami tła i samej kreacji sound, no i to szuranie, szemranka.. monastyrsko szuszukane..giga(!) milesowate. Eh.. dobra rzecz, klimaty fantasy, ilustracyjność, dokonały beat perkusyjny.
Wymaga dwóch przesłuchań zapewne minimum. Coś napiszę potem, jak skończę.
A.. poligrafia na wysokim poziomi. Podoba mi się.
Cholera muszę wyjść, aż się nie chce wkładać butów, ale zima jest!
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Felix1988 pisze:
04 lut 2024, 09:53
Michał Barański - Grochow Kibbutz. Dla zwolenników albumu Masovian Mantra ten maxi CD to jazda obowiązkowa - numer tytułowy nie był wcześniej publikowany. Dodatek do Jazz Forum, Polskie Nagrania Muza, not for sale.
Wojtku, ale ten dodatek to zdaje się tylko dla prenumeratorów. Zamówiłem sobie odbiór w salonie, ze względu na zatrzęsienie salonów Empik u mnie na wsi (nie wiedziałem, który wybrać), jednak nie wiem co przyjdzie. Wczoraj byłem w Empiku miejskim i gazeta jest ale płytki noł :?

p.s. nie bez kozery dodam, że mnie to fQrzyło :roll:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mawis pisze:
darkman pisze:
Mawis pisze:
09 lut 2024, 10:25
London Brew nie wchodzi
Mejwi nie dosłuchałeś, leniu jeden. No przeca od strony C plumkają jak stare kotleciarze :D .. seta i galareta Panie. Wchodzi przepiękna w tonie fraza na saxsie (Shabaka Hutchings, Nubiya Garcia też potem na flecie). Skup się i podejdź jeszcze raz.
Płyta bajka!
Fantastyczne jest to, że właśnie nie jest oczywista od pierwszego przesłuchania, pozostawia wiele do ponownego odkrycia.. uszy mi wylazły z orbit, zagrane jest to sensacyjnie wręcz, a co za dyscyplina i konsekwencja w kreowaniu brzmienia.
Hm.. Dave Okumu - gitara - gość rozłożył mnie na łopatki. Szczęka na dywanie.
Nie odpuszczaj pochopnie, ta sesja to na prawdę spore wydarzenie na rynku fonografii jazzowej. Tytuł o którym będzie się mówiło przez wiele lat.
A nad całością unosi się duch Milesa i czuwa z góry z tym swoim zarozumiałym uśmieszkiem czarnego rasisty. "A nie mówiłem skurczybyki?"
Inspiracja oryginalnymi kompozycjami Brew wyszła tu doskonale i de fakto nietuzinkowo. Ja słyszę tu więcej Dark Magusa klimatycznie niż Brew, ale to ze względu na samą elektronizację przebiegu beatu i gitary. Jest drzemiąca moc w tej muzyce i taki bulgot lawy gdzieś w tle, okiełznanej przez muzyków, ale gotowej do eksplozji w każdej chwili.
Uff jak to dobrze, że nie zwlekałem z zakupem.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

darkman pisze:
11 lut 2024, 08:58
Mawis pisze:
darkman pisze:

Mejwi nie dosłuchałeś, leniu jeden. No przeca od strony C plumkają jak stare kotleciarze :D .. seta i galareta Panie. Wchodzi przepiękna w tonie fraza na saxsie (Shabaka Hutchings, Nubiya Garcia też potem na flecie). Skup się i podejdź jeszcze raz.
Płyta bajka!
Fantastyczne jest to, że właśnie nie jest oczywista od pierwszego przesłuchania, pozostawia wiele do ponownego odkrycia.. uszy mi wylazły z orbit, zagrane jest to sensacyjnie wręcz, a co za dyscyplina i konsekwencja w kreowaniu brzmienia.
Hm.. Dave Okumu - gitara - gość rozłożył mnie na łopatki. Szczęka na dywanie.
Nie odpuszczaj pochopnie, ta sesja to na prawdę spore wydarzenie na rynku fonografii jazzowej. Tytuł o którym będzie się mówiło przez wiele lat.
A nad całością unosi się duch Milesa i czuwa z góry z tym swoim zarozumiałym uśmieszkiem czarnego rasisty. "A nie mówiłem skurczybyki?"
Inspiracja oryginalnymi kompozycjami Brew wyszła tu doskonale i de fakto nietuzinkowo. Ja słyszę tu więcej Dark Magusa klimatycznie niż Brew, ale to ze względu na samą elektronizację przebiegu beatu i gitary. Jest drzemiąca moc w tej muzyce i taki bulgot lawy gdzieś w tle, okiełznanej przez muzyków, ale gotowej do eksplozji w każdej chwili.
Uff jak to dobrze, że nie zwlekałem z zakupem.
No przeca pisalem ze nie dalem rady, w polowie odpuscilem. Moze zrobie drugie podejscie i zaczne w polowie? Zrobie drugie podejscie i zobaczymy...
Edit. No nie. Faktycznie druga czesc jest bardziej znosna i przystepna ale jako całość nie moje klimaty :D Nie wczodzi to tak jakbym chcial. Wiec odpuszczam ten temat sorry...
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
martin.h

Ja właśnie słucham kolejny raz, miałem swoje typy na zeszłoroczne płyty, i nagle wpada London Brew i wszystko mi miesza :shock:

Dużo też słucham ostatnio Matsa Gustafssona z naciskiem na Fire! I to mi mocno odpowiada. Ale Mats nagrał też kilka płyt z Mierzbow, kto zna tego japońskiego kompozytora ten wie, że nie są to lekkie rzeczy, ale powoli się oswajam ;)
Awatar użytkownika
martin.h

Darkman, specjalnie dla Ciebie 8-)

Art Blakey & the Jazz Messengers - Indestructible! BN80

Świetna płyta i według mnie jedna z piękniejszych okładek ever :)
FB_IMG_1707681870126.jpg
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Świetna okładka. Interesująca fota. Metoda sitodruku.
Też mam w tej technice.

Są tu 3 piosenki z Evening at The Village Gate z Dolphym. Wersje studyjne.
https://www.discogs.com/release/1144206 ... anes-Modes
Załączniki
IMG_5870.jpeg
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

darkman pisze:
11 lut 2024, 08:28
tylko dla prenumeratorów
Jasna sprawa, ale nie tylko, bo ja mam Jazz Forum odkładane do teczki w kiosku i też dostaję wydanie z płytą :)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

martin.h pisze:
11 lut 2024, 21:07
Art Blakey & the Jazz Messengers - Indestructible! BN80
O! Ty! :D
Qrła, biere! Zaraz Se kupię :)
A tak a propo konia, tego nowego Mosaic z BN
już ktoś ma? Bo jakoś w listopad/paździenik się ukazał, a dostać ciężko i nie wiadomo co za wydanie, bo opisują melepeci na tych portalach.
Felix1988 pisze:
12 lut 2024, 10:59
bo ja mam Jazz Forum odkładane do teczki w kiosku i też dostaję wydanie z płytą :)
No to jest dobra wiadomość, jak coś będę pyskował przy odbiorze, czekam z odbiorem bo wtedy jest jeszcze 20% zniżki na aplikację, a SACD z tej polskiej serii chciałem nabyć.
Coś mi Pan z obsługi klarował, że wtedy na drugą książkę jest 40% :doh: .. brzmi dobrze, bo płyty wchodzą w tę promkę.
A tak poza tym Wojtku, to całą płytę sobie zamierzam nabyć, bo to PSJ i nie mam jeszcze.
Teraz zamówiłem Kasię Pietrzko w trio i też czekam.
ODPOWIEDZ