Mam ukończony projekt płytki PreamPa DP z obsługa wkładek MM i MC. Niestety nie udało mi się "pogodzić wody z ogniem" i ustawienia pozostały na DIP-switchach. Te różne przełączniki suwakowe i przyciskane budzą we mnie obawę. Lepiej spisałyby się tutaj miniaturowe przekaźniki ale ich zastosowanie wymaga poważniejszego przearanżowania płytki i dodania jakiegoś sterowania mikroprocesorem, a to generuje kolejne problemy: wydzielenie zasilania i ekranowanie RF.
Płytka prezentuje się następująco:
Jak widać nie ma osobnego sterowania obciążeniem (dip-switcha) dla wkładek MM i MC. Pomysł polega na tym, że na dużym dip-swichu pierwsza sekcja przełącza obciążenia rezystancyjne. W pozycji OFF w obwodzie występują tylko rezystory kiloomowe odpowiednie dla wkładek MM, w pozycji ON dołączane są równolegle rezystory o niższych rezystancjach odpowiednie dla wkładek MC. Zaleta: tylko jeden przełącznik. Wada ustawienie obciążenia dla MM i MC może wymagać korekty przy każdej zmianie wkładki (ten sam przełącznik z zakresu 2-5 w zależności od położenia poz. 1 ustawia obciążenie dla MM albo MC).
Inne zmiany względem wersji wcześniejszej to:
- przeniesienie regulacji wzmocnienia do pierwszego stopnia wzmocnienia
- zastosowanie w pętlach USZ kondensatorów zmniejszających wzmocnienie składowej stałej do 0 w celu poprawy stabilności punktu pracy
- płytka dostosowana pod pMOSfet ZVP3310 SMD
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10