Latro pisze: ↑23 cze 2023, 06:39
Nie rozumiem dlaczego wg Ciebie takie osoby powinny być wykluczone że wspólnoty, czy dotyczy to też ludzi poczętych z gwałtu?
Odpowiadasz pytaniem na pytanie.
Ja nie mam nic przeciwko wstępowaniu do wspólnoty. Polityka otwartych drzwi jest OK.
Natomiast mam coś przeciwko krytykowaniu czy piętnowaniu czegoś co bezpośrednio dotyczy członków ów wspólnoty, a nie mają na to wpływu.
Widzisz różnicę?
Tyczy się to również wierzących homoseksualistów np.
Gwałt to przestępstwo i stosunek bez zgody obojga stron, więc tu raczej nie ma hipokryzji ani konfliktu poglądów.
Latro pisze: ↑23 cze 2023, 06:39
Cóż dla niektórych bioetyka jest tematem tabu, czyżby chodziło o pieniądze? Bo myślę, że tak i to olbrzymie pieniądze bo w końcu kliniki in vitro drogo sobie życzą. Co nie?
To skomplikowany proces, który nie jest dotowany przez państwo.
Dotują jedynie niektóre samorządy i to w ograniczonym zakresie (np. jedna próba).
Gdybyś płacił prywatnie za operację chirurgiczną czy leczenie onkologiczne to też nie byłoby tanio.
A czy bioetyka jest tematem tabu? Raczej nie.
Przy rozterkach typu mieć dziecko, a nie mieć dziecka przy chęci posiadania potomstwa, etyka zwykle jest gdzieś dalej na liście priorytetów.
Mocno indywidualna sprawa.
Ktoś kto nie boryka się z problemem bezpłodności tego nie zrozumie.
amrowek pisze: ↑23 cze 2023, 07:59
Po uzyskaniu pełnoletności można wystąpić z KK (dokumentnie, tylko trzeba mieć skończone 18 lat , i wtedy już nic nie jesteś im winien, no ale pewnie to wiedziałeś , tylko nie wiedziałeś , że trzeba mieć skończone 18lat

)
OK. Nie wiem tylko co to ma do rzeczy względem tego o czym rozmawiamy.
Poza tym - nie pisałeś o tym wcześniej, a mimo to zarzuciłeś mi że nie umiem czytać ze zrozumieniem.
Czytać w myślach jeszcze nie potrafię
Tak czy siak, dwa pytania ode mnie:
Jeśli do chrzestu doszło wbrew woli członka wspólnoty to dlaczego ten nie może wyjść ze wspólnoty kiedy tylko tego zechce i musi czekać do pełnoletności?
Drugie pytanie - co jest wierny winien KK? To tylko taki lapsus językowy czy znowu o czymś nie wiem?
Wybacz jeśli te pytania są dla Ciebie banalne i oczywiste.
co w przypadku kiedy sam "petent" daje w łapę?
Czyli składa ofiarę? Nic w tym złego.
Mogę podać ci parafię ale co w przypadku kiedy zmieni się ksiądz przyjdzie inny i wprowadzi , że jednak kopertę od Wojtka weźmie?
Nie wiem amrowek, sam powiedziałeś że danych nie podasz i wyśmiewałeś temat, a teraz sam piszesz że sama parafia to trochę mało info

Ale serio, mi to wszystko jedno.
Dla mnie wystarczy to że na pytanie "kto nie bierze?" trzeba się napocić by jakieś miejsce czy osobę wskazać.
Lepszego QED nie mogłem sobie wymyślić.