Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Re: Polityka

Post autor: dale »

amrowek pisze:
23 cze 2023, 09:44
I tak i nie, jak wszędzie
No właśnie nie "jak wszędzie". Pewne cechy charakteru wynikają z innych, jedne elementy osobowości są powiązane z innymi.
Badając osobowość takich osób, czy par, nawet tylko obserwując ich we własnym otoczeniu można stwierdzić że są to osoby o takich cechach - jak wskazałem w poprzednim poscie i że te cechy występują statystycznie częściej, niż u osoby o typowej osobowości hetero.
Dodatkowo nie wiem czemu pomijane są pary jednopłciowe "aseksualne" - gdzie nie występuje tzw. miłość fizyczna w żadnej postaci, albo pary które będąc ze sobą, mają partnerów seksualnych przeciwnej płci.

Tacy ludzie też mają prawo do szczęścia, są w stanie zapewnić dom dziecku i mimo takich a nie innych wzorców, dziecko ma nieporównywalnie większą szansę w przyszłości stworzyć heteroseksualny związek oparty na szacunku, niż dziecko z patologicznej rodziny, dla którego normą będzie tatuś-pijak czy matka otoczona wianuszkiem wujków...
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

dale pisze:
23 cze 2023, 10:11
No właśnie nie "jak wszędzie"
A pewny jesteś? Z własnej autopsji wiem , że się zdarza.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

dale pisze:
23 cze 2023, 10:11
Badając osobowość takich osób, czy par, nawet tylko obserwując ich we własnym otoczeniu można stwierdzić że są to osoby o takich cechach - jak wskazałem w poprzednim poscie i że te cechy występują statystycznie częściej, niż u osoby o typowej osobowości hetero.
No nie wiem.... Czy dobrze rozumiem że robiłeś takie badania? Czy ograniczałeś się do obserwacji? Wnioski bardzo poważne i chyba dosyć ryzykowne. Wydaje mi się że trudno ich bronić.
Awatar użytkownika
dale

amrowek pisze:
23 cze 2023, 10:36
A pewny jesteś? Z własnej autopsji wiem , że się zdarza.
Tak, jestem pewien. A wyjątki potwierdzają regułę, jak mawia przysłowie. Ale te wyjątki zdarzają się dużo rzadziej niż patologiczne rodziny.
Awatar użytkownika
dale

MaciejT pisze:
23 cze 2023, 11:05
No nie wiem.... Czy dobrze rozumiem że robiłeś takie badania?
Nie musiałem, były robione kilka lat temu, bodajże na Uniwersytecie Stanforda, kierunku psychologii. Ale dotyczyły tamtejszego środowiska klasy średniej i wyższej, z podziałem na pochodzenie etniczne. Swego czasu to czytałem.
MaciejT pisze:
Czy ograniczałeś się do obserwacji?
Obserwacje - swoją drogą. Mam w swoim otoczeniu osoby o orientacji ukierunkowanej na własną płeć, będącą zarówno w związkach, jak i "singli". Obserwując ich zachowanie, na tle zachowania innych osób, z tego samego środowiska (wykształcenie, pochodzenie społeczne) daje się wyróżnić większa empatia i jej pochodne - w kontaktach z innymi.
MaciejT pisze:
Wydaje mi się że trudno ich bronić.
Dlaczego? Czy zastanawiałeś się co może być powodem że ktoś przyjął taki pogląd na życie i taki styl życia? Często u podstaw były to silne przeżycia i bodźce, a czy osoba szczególnie wrażliwa, empatyczna, podatna na nastroje innych, nie będzie przeżywała dużo mocniej takich zdarzeń?
Zabaw się w adwokata diabła i spróbuj ugryźć temat z drugiej strony. Wnioski mogą być ciekawe.
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

dale pisze:
23 cze 2023, 11:21
Czy zastanawiałeś się co może być powodem że ktoś przyjął taki pogląd na życie i taki styl życia?
Nigdy nie zgłębiałem tematu, ale dotąd uważałem że orientacja homoseksualna nie wynika ze świadomego bądź nieświadomego wyboru. Nikt nie przyjmuje takiego poglądu na życie i stylu życia jak piszesz, ludzie się po prostu tacy rodzą i to jest niezależne od nich.
To są zwykli ludzie, jak inni. Ani lepsi, ani gorsi. Skoro postawiłeś tezę że są bardziej empatyczni i piszesz że łatwo możesz jej bronić to jej broń. Wskaż dowody, linki, tytuły opracowań, niech sobie poczytam i będę mieć szansę się odnieść.
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Post autor: Ryszard13 »

W Polsce jest to jeszcze w powijakach,ale i to dojdzie do nas, Unia to nam zapewni.

https://www.youtube.com/watch?v=qnbf2uq7SLw
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

Ryszard13 pisze:
23 cze 2023, 11:32
Unia
W Polsce długo przed wstąpieniem działały gangi wysyłające dziewczyny za granicę do burdeli. Polscy chłopcy też z resztą trudnili się prostytucją przy granicy z Niemcami. Kto nam to wtedy zapewnił?
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

MaciejT pisze:
23 cze 2023, 11:29
To są zwykli ludzie, jak inni. Ani lepsi, ani gorsi.
Też , tak uważam i podatni na takie same okoliczności zewnętrzne jak każda inna osoba.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
dale

MaciejT pisze:
Nigdy nie zgłębiałem tematu, ale dotąd uważałem że orientacja homoseksualna nie wynika ze świadomego bądź nieświadomego wyboru.
Bo to nie jest świadomy wybór, to jest czysto podświadome działanie naszego umysłu. Świadomie można sobie coś wmówić, coś robić, można nawet świadomie żyć według innej orientacji, ale to już jest inny temat - rzeka.
To tak jak (w uproszczeniu) - w dzieciństwie pogryzł Ciebie duży, rudy pies, jest bardzo prawdopodobne że chwili obecnej widząc takiego psa w swoim otoczeniu, będziesz czuł się nieswojo. Nawet jeśli pies będzie na smyczy i w kagańcu - mimo obiektywnego braku powodu do niepokoju - możesz czuć dyskomfort.
MaciejT pisze:
ludzie się po prostu tacy rodzą i to jest niezależne od nich.
Czy jest to do końca zaprogramowane, tego nikt nie potwierdził jeszcze, aczkolwiek można mówić o pewnych predyspozycjach, w wypadku nietypowych poziomów pewnych hormonów czy związków chemicznych związanych z przekaźnikami nerwowymi itp. To trochę tak jak z odczuciem szczęścia czy niepokoju i zmianami chemicznymi w naszym organizmie.
MaciejT pisze:
To są zwykli ludzie, jak inni. Ani lepsi, ani gorsi.
Nigdzie nie twierdziłem że są lepsi lub gorsi przez fakt jacy są. A są zwykli, w takim samym stopniu, w jakim np. my dwaj jesteśmy różni.
Nie zamierzam niczego bronić wdając się w szermierkę na linki, dowody czy opracowania, tematem interesowałem się dawno temu, powziąłem pewną wiedzę, wyrobiłem sobie opinię, podzieliłem się nią. Nie będę teraz odtwarzał tego po raz drugi.
Masz ochotę, możesz sam poszukać, poczytać. Wyciągnąć swoje wnioski. Ja po prostu nie mam czasu na przeszukiwanie sieci ponowne.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Latro pisze:
23 cze 2023, 06:39
Nie rozumiem dlaczego wg Ciebie takie osoby powinny być wykluczone że wspólnoty, czy dotyczy to też ludzi poczętych z gwałtu?
Odpowiadasz pytaniem na pytanie.

Ja nie mam nic przeciwko wstępowaniu do wspólnoty. Polityka otwartych drzwi jest OK.
Natomiast mam coś przeciwko krytykowaniu czy piętnowaniu czegoś co bezpośrednio dotyczy członków ów wspólnoty, a nie mają na to wpływu.
Widzisz różnicę?
Tyczy się to również wierzących homoseksualistów np.

Gwałt to przestępstwo i stosunek bez zgody obojga stron, więc tu raczej nie ma hipokryzji ani konfliktu poglądów.
Latro pisze:
Cóż dla niektórych bioetyka jest tematem tabu, czyżby chodziło o pieniądze? Bo myślę, że tak i to olbrzymie pieniądze bo w końcu kliniki in vitro drogo sobie życzą. Co nie?
To skomplikowany proces, który nie jest dotowany przez państwo.
Dotują jedynie niektóre samorządy i to w ograniczonym zakresie (np. jedna próba).
Gdybyś płacił prywatnie za operację chirurgiczną czy leczenie onkologiczne to też nie byłoby tanio.

A czy bioetyka jest tematem tabu? Raczej nie.

Przy rozterkach typu mieć dziecko, a nie mieć dziecka przy chęci posiadania potomstwa, etyka zwykle jest gdzieś dalej na liście priorytetów.
Mocno indywidualna sprawa.
Ktoś kto nie boryka się z problemem bezpłodności tego nie zrozumie.
amrowek pisze:
23 cze 2023, 07:59
Po uzyskaniu pełnoletności można wystąpić z KK (dokumentnie, tylko trzeba mieć skończone 18 lat , i wtedy już nic nie jesteś im winien, no ale pewnie to wiedziałeś , tylko nie wiedziałeś , że trzeba mieć skończone 18lat :D )
OK. Nie wiem tylko co to ma do rzeczy względem tego o czym rozmawiamy.
Poza tym - nie pisałeś o tym wcześniej, a mimo to zarzuciłeś mi że nie umiem czytać ze zrozumieniem.
Czytać w myślach jeszcze nie potrafię :)

Tak czy siak, dwa pytania ode mnie:
Jeśli do chrzestu doszło wbrew woli członka wspólnoty to dlaczego ten nie może wyjść ze wspólnoty kiedy tylko tego zechce i musi czekać do pełnoletności?
Drugie pytanie - co jest wierny winien KK? To tylko taki lapsus językowy czy znowu o czymś nie wiem?

Wybacz jeśli te pytania są dla Ciebie banalne i oczywiste.
amrowek pisze:
co w przypadku kiedy sam "petent" daje w łapę?
Czyli składa ofiarę? Nic w tym złego.
amrowek pisze:
Mogę podać ci parafię ale co w przypadku kiedy zmieni się ksiądz przyjdzie inny i wprowadzi , że jednak kopertę od Wojtka weźmie?
Nie wiem amrowek, sam powiedziałeś że danych nie podasz i wyśmiewałeś temat, a teraz sam piszesz że sama parafia to trochę mało info :D
Ale serio, mi to wszystko jedno.
Dla mnie wystarczy to że na pytanie "kto nie bierze?" trzeba się napocić by jakieś miejsce czy osobę wskazać.
Lepszego QED nie mogłem sobie wymyślić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Latro pisze:
dla niektórych bioetyka jest tematem tabu
Ależ skąd drogi Latro! Wrzuciłeś/zacytowałeś stanowisko KEP to polecam zapoznać się ze stanowiskiem Komitetu Bioetyki PAN w kilku kwestiach.
Mamy wybór, możemy kierować się wskazówkami KK, hierarchów, katechizmu, dogmatów wiary itp.
lub
stanowiskiem, doświadczeniem i wiedzą (popartą wieloletnimi badaniami i ich wynikami na poziomie światowym) naukowców zajmujących się problemami medycyny, genetyki, biochemii i właśnie bioetyki od lat.
Zachęcam, aby poznać inny punkt widzenia, który dla wielu rozmówców tutaj będzie miał większą wagę niż stanowisko KK.

Stanowisko Komitetu Bioetyki przy Prezydium PAN nr 2/2020 z dnia 19 czerwca 2020 r. - Apel w sprawie zwalczania mowy nienawiści i pogardy wobec osób identyfikujących się jako osoby homoseksualne, biseksualne lub transpłciowe.
https://bioetyka.pan.pl/images/Stanowis ... 2-2020.pdf

Stanowisko Komitetu Bioetyki przy Prezydium PAN nr 1/2012 z dnia 15 marca 2012 r. w sprawie etycznych problemów medycyny reprodukcyjnej i genetyki klinicznej oraz konieczności ich regulacji prawnej.
https://bioetyka.pan.pl/images/stories/ ... 1-2012.pdf

Stanowisko Komitetu Bioetyki przy Prezydium PAN nr 4/2013 z dnia 12 listopada 2013 roku w sprawie tzw. klauzuli sumienia.
https://bioetyka.pan.pl/images/stories/ ... 4-2013.pdf

Odpowiedź Komitetu Bioetyki przy Prezydium PAN na zarzuty Zespołu Ekspertów Konferencji Episkopatu Polski ds. Bioetycznych.
https://bioetyka.pan.pl/images/stories/ ... 1-2014.pdf

I jeszcze stanowisko Polskiego Towarzystwa Seksuologicznego na temat zdrowia osób o orientacji homoseksualnej.
https://pts-seksuologia.pl/sites/strona ... seksualnej

Miłej lektury :)
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
kinky

Latro pisze:
22 cze 2023, 21:32
Co wam do tego?
Zapewne Cię to zdziwi, a nie powinno, wielu z nas, wypowiadających się tutaj krytycznie o KK i jego stosunku do wielu spraw jest chrześcijanami, katolikami mającymi za sobą wszystkie sakramenty zaczynając od chrztu, a kończąc na ślubie kościelnym czyli sakramencie małżeństwa.
Dzieci wielu z nas również takie sakramenty posiadają, w zależności od wieku za lub przed sobą.
Czy praktykujemy czy nie to już nasza prywatna sprawa.
Ale nawet Ci z nas, którzy nie praktykują lub nie są członkami/wiernymi KK mają prawo wyrażać opinie i zastrzeżenia do działalności KK na tyle, na ile wkracza on w nasze życie i narzuca swoją wizję świata, a także na tyle, na ile KK korzysta z wszelakich subwencji z budżetu państwa czyli z naszych podatków pomimo tego, że część (coraz większa) społeczeństwa sobie tego nie życzy.
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Post autor: Ryszard13 »

W Polsce cmentarze dzieli się według własności terenu na którym urządzono nekropolię. Większość z nich należy do związków wyznaniowych. W Polsce dominują cmentarze będące własnością Kościoła Rzymsko-Katolickiego. Cmentarze gminne czyli komunalne, miejskie spotyka się w miastach.
A kiedyś trzeba będzie tam trafić.nawet jak nie preferujemy wyznania KK ,to i tak mamy tam kwaterę bo państwo dotuje KK .
W niektórych państwach trzeba się określić co do wyznania i płacić podatek od zarobków,a nawet od dochodu może to i lepiej ,bo jak się nie zdeklarujemy to parę Euro czy innej waluty zostanie nam w kieszeni.
Czy to jest lepsze wyjście,sam nie wiem.
Awatar użytkownika
kinky

Ryszard13 pisze:
23 cze 2023, 17:47
Większość z nich należy do związków wyznaniowych. W Polsce dominują cmentarze będące własnością Kościoła Rzymsko-Katolickiego.
Dz.U.2023.887
Art. 8. [Przyjęcie zwłok do pochowania]
1.
Przyjęcie zwłok do pochowania na cmentarz następuje po przedstawieniu dokumentów określonych w art. 11 ust. 4b i 9.
2.
W miejscowościach, w których nie ma cmentarzy komunalnych, zarząd cmentarza wyznaniowego jest obowiązany umożliwić pochowanie na tym cmentarzu, bez jakiejkolwiek dyskryminacji, osób zmarłych innego wyznania lub niewierzących.
3.
Zarząd cmentarza wyznaniowego nie może odmówić pochowania zwłok osób, które posiadają nabyte prawo do pochówku w określonym miejscu tego cmentarza
4.
Prawo to służy, obok osoby określonej w ust. 3, także jej bliskim, to jest małżonkowi, wstępnym, zstępnym, rodzeństwu i przysposobionym.
5.
Zwłoki osób, o których mowa w ust. 3 i 4, powinny być przez zarząd cmentarza traktowane na równi ze zwłokami osób należących do wyznania, do którego należy cmentarz, a w szczególności pod względem wyznaczenia miejsca pochowania, właściwego ceremoniału pogrzebowego i wznoszenia stosownych nagrobków.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 4152/art-8

.
Ryszard13 pisze:
23 cze 2023, 17:47
W niektórych państwach trzeba się określić co do wyznania i płacić podatek od zarobków
Moim zdaniem byłoby to najlepsze rozwiązanie.
Zablokowany