Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Re: Polityka

Post autor: MaciejT »

amrowek pisze:
22 cze 2023, 14:58
podałem duchownego, który aktualnie jest w tej parafii ( czytanie ze zrozumieniem to 4 kl szkoły podstawowej)
amrowku, może źle śledzę temat ale pamiętam że pisałeś o Kościele Świętej Katarzyny w Petersburgu, staram się czytać ze zrozumieniem i tracę wiarę we własne siły....
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Post autor: Latro »

viewtopic.php?p=430823#p430823

Tam piszesz, że parę str wcześniej zadałeś mi pytanie.
I tego co tam jest poniżej
Wojtek pisze:
21 cze 2023, 12:27
. Czy niepolski papież to gorszy papież od polskiego papieża?
Idąc dalej - czy ksiądz Niemiec to gorszy ksiądz od Polaka?
Przyjmijmy dla uproszczenia że wszyscy są z wiary rzymskokatolickiej.

Jak to działa, ta "narodowość" wiary?
nie odebrałem jako pytań, tylko jako zaczepkę. Wstawiłeś mnie w jakieś swoje ramki i nimi żyjesz. Co mi do tego?

Wojtek pisze:
22 cze 2023, 01:14
. Innymi słowy, z tego co mogłem tutaj przeczytać od różnych osób - in vitro jest be, szatańska procedura, można się zastanawiać czy rodzice idący tą drogą jeszcze są chrześcijanami, dziecko poczęte tą metodą powinno mieć rozterki moralne na temat swojego istnienia na świecie... :(

... ale chrzest jest OK, drzwi szeroko otwarte, im więcej nas tym lepiej :D
Chrzest Święty jest na odpuszczenie grzechów, nie dla pieniędzy, ale Ty chyba tego nie zrozumiesz, żyjesz w świecie innych wartosci. Uważasz, że osoby urodzone dzięki invitro nie powinny być chrzczone? Niepotrzebnie pytam.
Wojtek pisze:
22 cze 2023, 01:14
. Potem z ambony taki wierny będzie się dowiadywał różnych ciekawych "prawd" na temat naukowej metody dzięki której ów wierny w ogóle żyje i stoi sobie w kościele i słucha kazania
Prędzej z winyl.net bo poczyta Wojtka.
Wojtek pisze:
22 cze 2023, 11:34
bonusów
i gdzieś tam jeszcze jakieś koperty były w postach.
Zawsze tak jakoś jest, że najwięcej o Kościele maja do powiedzenia mądrale co do kościoła nie chodzą i nie żyją w Kościele.
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
MaciejT

Latro pisze:
22 cze 2023, 17:13
bo poczyta Wojtka.
A gdzie Wojtek podważa in vitro? Bo mnie się wydaje że jest cały czas "za" i niczego niepochlebnego o dzieciach "z probówki" to raczej od Niego się nie należy spodziewać.... Jeśli już to raczej od przedstawicieli innego środowiska.
Latro pisze:
Chrzest Święty jest na odpuszczenie grzechów, nie dla pieniędzy
oczywiście tak powinno być, może i jest ale dla rodziców bo z księżmi to już można powątpiewać. Ciekawe ilu z nich ochrzci dzieciaka bez opłat.
Latro pisze:
Zawsze tak jakoś jest, że najwięcej o Kościele maja do powiedzenia mądrale co do kościoła nie chodzą i nie żyją w Kościele.
dla mnie to naturalne, bo takowi są bardziej krytyczni? :think: :think:
Rudinho
Gramofon: Micro Seiki DD-7

Post autor: Rudinho »

MaciejT pisze:
22 cze 2023, 15:54
chudy_b pisze:
22 cze 2023, 15:00
Nie miałeś. AMD K6-2 wprowadzono w 1998. Sprawdziłem w wiki
Skoro tak piszesz to tak jest, mnie chodziło o pewien trend i trudność ze zrozumieniem twierdzenia o zmniejszaniu się potencjału intelektualnego człowieka. Komputery z roku na rok coraz szybsze, dyski większe, samochody też jakieś wygodniejsze się zrobiły. Ja tam dostrzegam rozwój technologiczny wokół siebie a nie powrót do przeszłości.
No to może w ten sposób - garstka ludzi jest mądrzejsza i dzięki tej garstce postęp cywilizacyjny jest coraz większy. Ogół jest coraz głupszy ;)
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II

Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

MaciejT pisze:
22 cze 2023, 16:03
amrowku, może źle śledzę temat ale pamiętam że pisałeś o Kościele Świętej Katarzyny w Petersburgu, staram się czytać ze zrozumieniem i tracę wiarę we własne siły....
Padło , żeby nie podawać danych ... tylko parafię. Więc żeby nie podawać danych napisałem obecną parafię , do której został skierowany , co nie znaczy , że nie ulegnie to zmianie i wróci do Polski.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Latro

MaciejT pisze:
22 cze 2023, 18:04
.niczego niepochlebnego o dzieciach "z probówki" to raczej od Niego się nie należy spodziewać...Jeśli już to raczej od przedstawicieli innego środowiska.
Kogo masz na myśli, co za środowisko mówi niepochlebnie o dzieciach z in vitro?
MaciejT pisze:
. oczywiście tak powinno być, może i jest ale dla rodziców bo z księżmi to już można powątpiewać. Ciekawe ilu z nich ochrzci dzieciaka bez opłat
A właściwie dlaczego ma być bez opłat? Co wam do tego?
MaciejT pisze:
dla mnie to naturalne, bo takowi są bardziej krytyczni?
Raczej stronniczy. Bliżej temu do mowy nienawiści niż do obiektywizmu🙂
Ratujmy nasze bobry!
Awatar użytkownika
MaciejT

Latro pisze:
22 cze 2023, 21:32
Zarzuciłeś Wojtkowi że te dzieci mogą się dowiedzieć o sobie niepochlebnych rzeczy czytając Jego wpisy na Winyl.net. Zastanawiam się skąd takie rewelacje? Ja raczej obawiam się o środowiska związane z kk (patrz słynny już fragment podręcznika HiT autorstwa Roszkowskiego. To zdaje się zdeklarowany katolik jest, prawda?)
Latro pisze:
Napisałeś że chrzest jest na odpuszczenie grzechów a nie dla pieniędzy. Niestety idea szczytna, ale bez pieniędzy się nie obejdzie, co moim zdaniem świadczy że sakrament jest również dla kasy. Nic mi do tego, po prostu zastanawiam się czytając Twoje twierdzenia i pozwalam sobie na komentarz.
Latro pisze:
Raczej stronniczy. Bliżej temu do mowy nienawiści niż do obiektywizmu
Szanuję Twoje zdanie, oczywiście każdy ma prawo do własnego. Ja również. Po prostu uważam, że stojąc z boku i w związku z tym nie podlegając indoktrynacji na kazaniach dotyczących np. in vitro jest łatwiej o obiektywną ocenę. Nie wiem dlaczego od razu dopatrujesz się mowy nienawiści. Mnie np. jak sądzę daleko do jakiejkolwiek nienawiści, a jednocześnie łatwiej o obiektywizm przy próbie oceny choćby in vitro. Takie moje zdanie.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Latro pisze:
jak to? nie wiesz? twoje środowisko - ostatnio pisiorska posłanka Bartuś (fuck, co za wstyd, mam tak na imię) mówiła o "produkcji dzieci", nie czytałeś przekazu dnia??? bełkotu arcyłotra Jędraszewskiego też nie słuchasz? oj, pilny uczeń to ty nie jesteś... oj Duda się za takich weźmie...
Latro pisze:
a dlaczego ma być za opłatą? wszechmądry jesteś, to pewnie wiesz co było jednym ze źródeł reformacji? a w naukę Kościoła, Matki naszej, uważnie się wsłuchujesz? to zapewne wiesz, że wg zarządzeń Soboru Laterańskiego IV:
"66, 1.Do Stolicy Apostolskiej często dochodzą głosy, że niektórzy duchowni żądają i wymuszają pieniądze za obrzędy pogrzebowe, błogosławieństwa ślubne i im podobne. Jeśli nie zadowoliłoby się ich chciwości, chytrze wymyślają fikcyjne przeszkody.
66, 2. Niektórzy zaś świeccy powodowani fermentem heretyckiej przewrotności, pod pretekstem kanonicznej prawowierności usiłują występować przeciw godnemu pochwały zwyczajowi, wynikłemu z pobożności wiernych, [składania ofiar] na rzecz Kościoła świętego.
66, 3. Dlatego zabraniamy niegodnej praktyki pobierania opłat w wyżej wymienionych przypadkach i jednocześnie zalecamy, aby zachowywać pobożne zwyczaje. Postanawiamy, że sakramentów Kościoła należy udzielać bez opłat, ci zaś, którzy podstępnie usiłują zmienić godny pochwały zwyczaj [składania ofiar pieniężnych], po rozpoznaniu prawdy, zostaną powściągnięci przez biskupa miejsca."

no i znowu bezcelowo apeluję - nie wiesz - nie mądruj. chcesz się mądrzyć - to na temat, który masz minimalnie chociażby rozeznany. nie masz - zamiast się wygłupiać lepiej najpierw poczytaj. a tak ogólnie - ***** ***
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

amrowek pisze:
podałem duchownego, który aktualnie jest w tej parafii ( czytanie ze zrozumieniem to 4 kl szkoły podstawowej)
Aha. Wobec tego czemu nie wyrazisz zdania na poniższe? Mi ta jedna odpowiedź wystarczy, na prawdę :)
Wojtek pisze:
22 cze 2023, 11:34
Wskazanie parafii w której "nie biorą" powinno być tak samo oczywiste/standardowe jak wskazanie diagnosty samochodowego który kasuje tylko tyle ile ustawa przewiduje za przegląd.

Zgadza się czy nieprawda, amrowek?
amrowek pisze:
taką
OK, a co w tym obrazku jest nieprawdziwego? Z czym się nie zgadzasz?
Jeśli jest inaczej (tak o 180 stopni) i in vitro jest OK u KK to ja się tylko ucieszę.
Chętnie przeczytam jakąś kontrę do tego co pisał m.in. Szelak od osoby wierzącej, ale coś doczekać się nie mogę :(
Weź pomóż amrowek i naprostuj sprawę.
amrowek pisze:
Napisałem , że po 18 latach mogą nic nie dostać
Zacytuj proszę bo nie wiem o czym piszesz teraz.
Kto może po 18 latach nic nie dostać i czemu po 18 latach?
amrowek pisze:
raczej w taki sposób aby wyprowadzić adwersarza z równowagi
Nie wiem czy mogę Ciebie nazywać adwersarzem bo jeszcze nie wiem tak do końca w czym się nie zgadzamy :D
amrowek pisze:
Wojtek , jesteś wierzący , chodzisz do kościoła , z iloma księżmi miałeś do czynienia?
Już nie, nie, nie wiem czy liczby mają tutaj jakieś znaczenie ale ~30 się naliczy, łącznie z zakonnikami. Nie wiem czy to mało czy dużo.
Może za mało albo za dużo właśnie?
chudy_b pisze:
22 cze 2023, 15:00
AMD K6-2 wprowadzono w 1998.
Też mi się coś te lata nie zgadzały :morda:
Latro pisze:
nie odebrałem jako pytań, tylko jako zaczepkę. Wstawiłeś mnie w jakieś swoje ramki i nimi żyjesz. Co mi do tego?
Potwierdzam że są to szczere pytania. Nie drążyłbym gdyby było inaczej.
To że Ty ich nie uznajesz za pytania to tak jakby osobny problem :D
Latro pisze:
Chrzest Święty jest na odpuszczenie grzechów, nie dla pieniędzy, ale Ty chyba tego nie zrozumiesz, żyjesz w świecie innych wartosci.
Uważam że udzielanie sakramentów co do zasady nie powinno być odpłatne albo co najwyżej powinien być jakiś stały cennik by pokryć koszty obrządku itp. W Niemczech zrobili z tym porządek. Da się, są przykłady.

Nie wstydzę się moich wartości.

Martwiłbym się prędzej o wartości niektórych kapłanów ;)
Latro pisze:
Uważasz, że osoby urodzone dzięki invitro nie powinny być chrzczone? Niepotrzebnie pytam.
Skądże, dobre pytanie! Przez swój wywód chciałem pokazać że Kościołowi brakuje tutaj pewnej konsekwencji, wg mnie.

Jeśli osoba urodzona dzięki in vitro może być przyjęta do wspólnoty z otwartymi ramionami to dlaczego metoda dzięki której się urodziła jest przez KK krytykowana?

amrowek napisał że niepotrzebnie robię z tego wspólny mianownik, ale czy to na prawdę aż tak trudne pytanie że nie da się na nie odpowiedzieć?

Jeśli się mylę i KK popiera in vitro to wyprowadźcie mnie z błędu, śmiało.
Jeśli sami nie wiecie czemu tak jest - też to głośno powiedzcie, będzie większe zrozumienie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Latro

Wojtek pisze:
23 cze 2023, 01:28

Jeśli osoba urodzona dzięki in vitro może być przyjęta do wspólnoty z otwartymi ramionami to dlaczego metoda dzięki której się urodziła jest przez KK krytykowana?
Nie rozumiem dlaczego wg Ciebie takie osoby powinny być wykluczone że wspólnoty, czy dotyczy to też ludzi poczętych z gwałtu?

Komunikat Prezydium Konferencji Episkopatu Polski po podpisaniu przez Prezydenta RP ustawy dotyczącej procedury ,,in vitro"

Warszawa, 22 lipca 2015 r.

Po podpisaniu ustawy dotyczącej procedury „in vitro” wyrażamy nasze najgłębsze rozczarowanie i głęboki ból. W tych okolicznościach pragniemy raz jeszcze przypomnieć nauczanie Kościoła:

„Jeżeli chodzi o leczenie bezpłodności, nowe techniki medyczne powinny uszanować trzy podstawowe dobra:

a) prawo do życia i do integralności fizycznej każdej istoty ludzkiej od poczęcia aż do naturalnej śmierci;
b) jedność małżeństwa, pociągającą za sobą wzajemne poszanowanie prawa małżonków do stania się ojcem i matką wyłącznie dzięki sobie;
c) specyficznie ludzkie wartości płciowości, które «wymagają, by przekazanie życia osobie ludzkiej nastąpiło jako owoc właściwego aktu małżeńskiego, aktu miłości między małżonkami». Techniki przedstawiane jako pomoc do przekazywania życia «nie dlatego są do odrzucenia, że są sztuczne. Jako takie świadczą o możliwościach sztuki medycznej, jednak powinno się je oceniać pod kątem moralnym w odniesieniu do godności osoby ludzkiej, wezwanej do realizacji powołania Bożego, w darze miłości i w darze z życia».

W świetle takiego kryterium należy wykluczyć wszelkie techniki sztucznego zapłodnienia heterologicznego oraz techniki sztucznego zapłodnienia homologicznego, zastępujące akt małżeński” (Dignitas personae, 12).

Odpowiedzialność moralna za to, co się stało spada na prawodawców, którzy poparli i zatwierdzili prawo dopuszczające stosowanie metody „in vitro” i na zarządzających instytucjami służby zdrowia, w których stosuje się te techniki. Trzeba też wspomnieć o zorganizowanym sprzysiężeniu, ogarniającym także instytucje międzynarodowe, fundacje i stowarzyszenia, które prowadzą programową walkę o legalizację i rozpowszechnienie tej metody. W tym sensie problem „in vitro” wykracza poza sferę odpowiedzialności poszczególnych osób, a zło przez nie wyrządzone przyjmuje daleko idący wymiar społeczny. Ojciec święty Jan Paweł II w Liście do Rodzin pisał: „stajemy tu wobec olbrzymiego zagrożenia nie tylko poszczególnego jednostkowego życia ludzkiego, ale całej naszej cywilizacji”.

Poszanowanie życia jako daru Boga wymaga niekiedy decyzji odważnych i sprzecznych z dominującym nurtem – powiedział papież Franciszek do Stowarzyszenia Włoskich Lekarzy Katolickich (Rzym, 15.11.2014 r.). Papież zdecydowanie odrzuca różne formy „fałszywego współczucia”, promującego aborcję, eutanazję, zapłodnienie „in vitro” oraz wykorzystywanie istnień ludzkich do przypuszczalnego ocalenia innych.

W trosce o najbardziej bezbronne istnienia ludzkie oraz w duchu odpowiedzialności przed Bogiem za sumienia powierzonych nam wiernych mamy obowiązek jeszcze raz przypomnieć, że - podobnie jak w przypadku aborcji - katolicy nie mogą stosować „in vitro”, m.in. dlatego, że kosztem urodzin jednej osoby ludzkiej niszczone są inne nienarodzone dzieci.

W tej sytuacji zwracamy się do katolików oraz do wszystkich ludzi dobrej woli, aby chronili każde życie ludzkie od chwili poczęcia, otaczając również opieką osoby narodzone przy zastosowaniu metody „in vitro”.

Zachęcamy małżonków, którzy pragną potomstwa, aby podjęli metody leczenia niepłodności, które są godziwe z punktu widzenia moralnego. W przypadku niemożności zrodzenia potomstwa, Kościół zachęca do adopcji sierot, które dla odpowiedniego rozwoju ludzkiego potrzebują ogniska domowego (por. Dignitas personae, 13).

/-/ Abp Stanisław Gądecki
Metropolita Poznański
Przewodniczący KEP

/-/ Abp Marek Jędraszewski
Metropolita Łódzki
Zastępca Przewodniczącego KEP

/-/ Bp Artur G. Miziński
Sekretarz Generalny KEP

episkopat.pl/dokumenty/6757.1,Komunikat_Prezydium_Konferencji_Episkopatu_Polski_po_podpisaniu_przez_Prezydenta_RP_ustawy_dotyczacej_procedury_in_vitro.html

episkopat.pl/aktualnosci/6563.1,Episkopat_o_in_vitro.html
MaciejT pisze:
22 cze 2023, 21:57
. Szanuję Twoje zdanie, oczywiście każdy ma prawo do własnego. Ja również. Po prostu uważam, że stojąc z boku i w związku z tym nie podlegając indoktrynacji na kazaniach dotyczących np. in vitro jest łatwiej o obiektywną ocenę. Nie wiem dlaczego od razu dopatrujesz się mowy nienawiści. Mnie np. jak sądzę daleko do jakiejkolwiek nienawiści, a jednocześnie łatwiej o obiektywizm przy próbie oceny choćby in vitro. Takie moje zdanie.
Spoko luz, powyżej wkleiłem stanowisku Episkopatu.

I jeszcze:

http://www.warszawa.franciszkanie-warsz ... c-invitro/
bms01pl pisze:
22 cze 2023, 22:52
. i znowu bezcelowo apeluję - nie wiesz - nie mądruj
Czuję się pokonany👍
MaciejT pisze:
Zarzuciłeś Wojtkowi że te dzieci mogą się dowiedzieć o sobie niepochlebnych rzeczy czytając Jego wpisy na Winyl.net. Zastanawiam się skąd takie rewelacje? Ja raczej obawiam się o środowiska związane z kk (patrz słynny już fragment podręcznika HiT autorstwa Roszkowskiego. To zdaje się zdeklarowany katolik jest, prawda?)
Ten fragment?:
"Wraz z postępem medycznym i ofensywą ideologii gender wiek XXI przyniósł dalszy rozkład instytucji rodziny. Lansowany obecnie inkluzywny model rodziny zakłada tworzenie dowolnych grup ludzi czasem o tej samej płci, którzy będą przywodzić dzieci na świat w oderwaniu od naturalnego związku mężczyzny i kobiety, najchętniej w laboratorium. Coraz bardziej wyrafinowane metody odrywania seksu od miłości i płodności prowadzą do traktowania sfery seksu jako rozrywki, a sfery płodności jako produkcji ludzi, można powiedzieć hodowli. Skłania to do postawienia zasadniczego pytania: kto będzie kochał wyprodukowane w ten sposób dzieci? Państwo, które bierze pod swoje skrzydła tego rodzaju »produkcję«? Miłość rodzicielska była i pozostanie podstawą tożsamości każdego człowieka, a jej brak jest przyczyną wszystkich prawie wynaturzeń natury ludzkiej. Ileż to razy słyszymy od ludzi wykolejonych: nie byłem kochany w dzieciństwie, nikt mi nic nie dał, więc sam sobie muszę brać"

Cóż dla niektórych bioetyka jest tematem tabu, czyżby chodziło o pieniądze? Bo myślę, że tak i to olbrzymie pieniądze bo w końcu kliniki in vitro drogo sobie życzą. Co nie?
Ratujmy nasze bobry!
Awatar użytkownika
amrowek

Wojtek pisze:
Zacytuj proszę bo nie wiem o czym piszesz teraz.
Kto może po 18 latach nic nie dostać i czemu po 18 latach?
Po uzyskaniu pełnoletności można wystąpić z KK (dokumentnie, tylko trzeba mieć skończone 18 lat , i wtedy już nic nie jesteś im winien, no ale pewnie to wiedziałeś , tylko nie wiedziałeś , że trzeba mieć skończone 18lat :D )
Wojtek pisze:
Wskazanie parafii w której "nie biorą" powinno być tak samo oczywiste/standardowe jak wskazanie diagnosty samochodowego który kasuje tylko tyle ile ustawa przewiduje za przegląd.
co w przypadku kiedy sam "petent" daje w łapę? Mogę podać ci parafię ale co w przypadku kiedy zmieni się ksiądz przyjdzie inny i wprowadzi , że jednak kopertę od Wojtka weźmie?
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Dzieci produkowane=dzieci nie kochane...
Pyszne... doprawdy pyszne uproszczenie katabasów i katoli (pejoratywne określenia dotyczą wyłącznie osób ograniczonych umysłowo i znacznie upośledzonych intelektualnie).
Już widzę dwie osoby którym najpierw zawalił się świat bo nie mogły mieć dzieci w sposób naturalny, którzy po długim okresie i wielkim wysiłku doczekali się potomstwa dzięki medycynie, będą traktowali dziecko jak pieska, kotka, czy telewizor...
Widzę również pewną sprzeczność. Mianowicie, z tego co pamiętam, są pewne dogmaty, że Bóg jest wszechmogący, że jest nieomylny, że dał nam wolną wolę.
Z tego wynika że wszelkie metody sztuczne poczęcia potomstwa też są zgodne z Jego wolą, bo powstały za Jego przyzwoleniem. Więc, kim są ci, którzy śmią sprzeciwiać się Jemu?

Druga kwestia - gdzie dziecko ma lepiej? W rodzinie damsko-męskiej, patologicznej, gdzie bicie, picie i awantury są na porządku dziennym, gdzie dziecko nie ma szans na spokój do nauki, prawidłowej relacje szacunku do drugiej osoby i poznanie systemu wartości innego niż "pełna szklanka lepsza od pustej"?
Czy w rodzinie gdzie jest dwóch tatusiów czy dwie mamusie, gdzie jest wzajemny szacunek, gdzie dziecko stanowi centrum ich wszechświata i cel życia?

Dziwi mnie postrzeganie par homoseksualnych jako prymitywnych "pedałów i lesbijek", gdy tymczasem w ogromnej większości są to ludzie dużo bardziej wrażliwi, inteligentni i empatyczni niż przeciętny hetero...

No, ale jak już mówiłem, od pewnych środowisk np. kościelnych czy nazistowskich nie oczekuję inteligencji, logicznego myślenia czy czytania ze zrozumieniem
Awatar użytkownika
MaciejT

Latro pisze:
23 cze 2023, 06:39
bms01pl pisze: ↑wczoraj, 22:52
. i znowu bezcelowo apeluję - nie wiesz - nie mądruj
Czuję się pokonany
Trzeba przyznać że bms01pl załatwił temat spektakularnie.
MaciejT pisze:
Latro pisze:
Ten fragment?:
Latro pisze:
można powiedzieć hodowli. Skłania to do postawienia zasadniczego pytania: kto będzie kochał wyprodukowane w ten sposób dzieci?
ano ten właśnie. Masz odpowiedź na Twoje pytanie kogo mam na myśli co za środowisko mówi nie pochlebnie o dzieciach z in vitro.
Natomiast zarzucasz Wojtkowi:
Latro pisze:
Wojtek pisze: ↑wczoraj, 01:14
. Potem z ambony taki wierny będzie się dowiadywał różnych ciekawych "prawd" na temat naukowej metody dzięki której ów wierny w ogóle żyje i stoi sobie w kościele i słucha kazania
Prędzej z winyl.net bo poczyta Wojtka.
I coś mi się nie zgadza. W którym miejscu Wojtek pisze coś nie tak o dzieciach z in vitro?
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Post autor: Ryszard13 »

Awatar użytkownika
amrowek

dale pisze:
23 cze 2023, 08:37
gdy tymczasem w ogromnej większości są to ludzie dużo bardziej wrażliwi, inteligentni i empatyczni niż przeciętny hetero...
I tak i nie, jak wszędzie. I w takich "rodzinach" też jest patologia.
Zablokowany