Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Re: Polityka

Post autor: dale »

Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 09:12
Nie mógł pominąc czegos czego nie wiedział - on nie czytal raportu tylko pisal na podstawie informacji od informatora - doczytaj chłopie cokolwiek nim napiszesz bo dyskutowanie z twoją niekompetencją mnie zwyczajnie meczy.
A mnie prywatnie dziwi naiwność i bezkrytyczne przyjmowanie prawd objawionych, jeśli są tylko zgodne z przyjętym poglądem na świat, ale rozumiem twoje stanowisko bo wątpliwości pojawiają się dopiero od pewnego poziomu inteligencji.
Arkadyo pisze:
Mylisz proste rzeczy kto kim wtedy był
Świnia będzie zawsze świnią, czy to w oborze, czy przy korycie, czy też na talerzu. Wszystko inne to tylko dodatki i okoliczności.
Arkadyo pisze:
Kluczowym zagadnieniem jest tutaj twoja ocena - kazdy kto sie nie lewaczy w "niezaleznych mediach" to sie prostytuuje...
Powinienieś sie glebiej zastanowić na tym dziwnym zbiegiem okolicznosci...
Ale zdajesz sobie sprawę że prezentujesz tutaj linię narracyjną łaskawie nam panujących? Nie stać ciebie na własne przemyślenia?
Arkadyo pisze:
I jeszcze bardziej mnie oświeć...
A po wodzie też mam się przespacerować? Przykro mi ale wymagasz ode mnie cudów...
Arkadyo pisze:
...albo przestań do mnie pisać.
Ok, postaram się być bardziej cierpliwy i wyrozumiały...
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

dale pisze:
06 cze 2023, 10:29
Ale zdajesz sobie sprawę że prezentujesz tutaj linię narracyjną łaskawie nam panujących? Nie stać ciebie na własne przemyślenia?
Staram się prezentować linie narracyjną faktu. Nie jestem po żadnej ze stron pisałem to już kilka razy.
Nie mam problemu z przyjeciem do swiadomosci tego co wyprawia pis jak również tego co wyprawia platforma.
Dla mnie zło jest zło. I tak jak uważam, że nikczemni ludzie sprawują teraz władze to praktycznie tak samo nikczemni wyprowadzili ludzie na ulice w celu walki z nikczemnością... Co mam jeszcze napisać żeby moje stanowisko było jasne?
Mam wymieniać grzechy pisu? Przeca wszystko jest w tym wątku napisane. Tak prawda jak i nie do końca prawda jak mają to w zwyczaju przedstawiać media - jednej i drugiej strony.
Boleję nad tym, że ludzie w naszym kraju, którzy mają dość arogancji władzy muszą jeździć do stolicy i brac udział w marszu w obronie konstytucji w którym głównymi twarzami są jej byli gwałciciele. Dobrze, że chociaż bolkowi przypomnieli jego story skandując IPN...
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Arkadyo

domibobi pisze:
06 cze 2023, 09:49
Wiadomo, kradzieże innych usprawiedliwiają kradzieże władzy... Zapamiętajcie.
Widzisz a ja akurat miałem na mysli - skoro na gorze kradna to ja tez moge...
Ale jak widać każdy sobie interpretuje pod swoją miarę.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Arkadyo

dale pisze:
06 cze 2023, 10:29
A mnie prywatnie dziwi naiwność i bezkrytyczne przyjmowanie prawd objawionych, jeśli są tylko zgodne z przyjętym poglądem na świat, ale rozumiem twoje stanowisko bo wątpliwości pojawiają się dopiero od pewnego poziomu inteligencji.
Ponieważ udało sie Tobie mnie naprawde zirytować to prosze wymien te prawdy objawione które to przyjąłem bezkrytycznie i tutaj zaprezentowałem?
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 10:54
domibobi pisze:
Nikt by tak nie pomyślał na dole, jak miałeś na myśli ... gdyby tam na górze kradzieże były karane.. a tu parasol ochronny prokuratora generalnego w roli ministra sprawiedliwości...
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Arkadyo

domibobi pisze:
06 cze 2023, 11:02
Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 10:54
domibobi pisze:
Nikt by tak nie pomyślał na dole, jak miałeś na myśli ... gdyby tam na górze kradzieże były karane.. a tu parasol ochronny prokuratora generalnego w roli ministra sprawiedliwości...
Pewnie tak ale kradzież nie jest tylko domena obecnego rządu - całe przekształcenie naszego paśstwa od lat 90 to jedno wielkie złodziejstwo i za każdej władzy afera goni aferę. Niestety przekłada sie to na kazdy szczebel w dół na kazdym poziomie organizacji społecznej. Od wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych, poprzez urzędy miejskie po sam szczyt.
Napisałem, że jest to smutne i do zaobserwowania na każdym poziomie.
Nie wiem czym tutaj uraziłem Darkmana bo nie miałem takiego celu - zinterpretował sobie jakoś inaczej ale przynajmniej odkrył karty przy okazji i napisał co o mnie myśli więc mamy teraz wszystko jasne.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

OK Arkadyo, ale w takim razie musisz sobie jakiś limit zaufania założyć, bo alternatywa brzmi jak utopia w formie nieskorumpowanej biurokracji.

Swoją drogą, zakładam że w swoim urzędzie na bieżąco sygnalizujesz jak widzisz czy słyszysz coś nieteges, niezależnie od ryzyka.
Jeśli tak jest - szanuję bardzo i dziękuję.
Jeśli nie jest - :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Arkadyo

Wojtek pisze:
06 cze 2023, 13:15
OK Arkadyo, ale w takim razie musisz sobie jakiś limit zaufania założyć, bo alternatywa brzmi jak utopia w formie nieskorumpowanej biurokracji.

Swoją drogą, zakładam że w swoim urzędzie na bieżąco sygnalizujesz jak widzisz czy słyszysz coś nieteges, niezależnie od ryzyka.
Jeśli tak jest - szanuję bardzo i dziękuję.
Jeśli nie jest - :)
Wojtku nie wiem co mam napisać... Mam koszmarny bagaż doświadczeń bo wyrosłem w srodowisku solidarnosciowym duzego zakładu pracy prl i z bliska widziałem zmiany... Miałem wokół siebie ludzi którzy z Walentynowicz, Gwiazdą Wąłęsą, Frasyniukiem itp byli na ty... Jak byłem na politologii to zaangazowałem sie w politykę młodocianą - wciagnął mnie wir przez kolegów z roku. Otarłem sie o szczebel wojewódzki i nie chce tego nawet wspominać. Poprostu nie. Nie twierdzę, że jestem zauroczony widokiem w lustrze ale do rzygania tez mi sie nie zbiera...
Od lat jestem na samym końcu łańcucha pokarmowego administracji i raczej wyzej nie pójdę bo tam idą ludzie o odpowiednim kształcie kregosłupa jakiego ja nie mam. Radze sobie bez tego. Nie mam zacięcia rycerza w złotej zbroi i sciagania każdej nieprawidłowości wokół mnie. Zyje obok tego i nic z tym nie robię. Myśl sobie co chesz o mnie ale swoja prace wykonuje nalezycie i nie mam sobie w tym zakresie nic do zarzucenia. Na szczeście jestem pracowity i mam masę zdolności gdzie moge poszalec i sie realizować. Nie mam problemu z praca fizyczną ani umysłową stąd imałem się różnych zajęć żeby dorobić - choćby otarłem sie o przetargi w spóldzielniach na prace budowlane...
Wojtek dawno temu zwątpiłem w człowieka. Jak jest okazja albo trudna sytuacja z ludzi wychodzą straszne potwory...
Nie zamierzam z tym walczyć. Nawet nie zamierzam nikogo oceniać. Zawsze kazdy kij ma dwa końce i nie ma ludzi do szpiku złych, zło z nich tylko wyłazi jak ma okazję a te miewa często bo świat wokół nas jest mocno niedoskonały.
Jest chyba tylko jedna rzecz jaką staram sie kierować - nigdy nie wierzę informacjom jak ich nie sprawdzę z każdej strony. Tego nauczyła mnie praca z dokumentami historycznymi jak i życie codzienne. Rzadko kiedy coś jest czarno białe a najgorsze jest to, że rzadko kiedy cokolwiek jest opisem faktycznego stanu rzeczy czyli tego co znamy pod pojęciem "prawdy".
Wiele razy widziałem zeznania ludzi skonfliktowanych i konfrontowanych ze sobą...
Dno i metr mułu... A im wyżej i wieksza władza i zyski tym tylko gorzej.
Arkadyo

Zbyt wiele razy słyszałem wielkie słowa maskujace wielkie gówna żeby dac sie złapac na najprostsze zmyłki.
ludzie potrafia kłamac tak przekonujaco, ze sami zaczynają wierzyć w te kłamstwa.
Arkadyo

Mam jeszcze pare minut nim przepadne na warsztacie to skrobnę jeszcze pare refleksji bo zbyt dobrze pamietam moich kolegów z roku którzy razem wypili morze alkoholu przy którym obiecywali sobie niestworzoną przyjaźń - widziałem ich potem w walce o stołki, zupełnie niewiele znaczące funkcje.
W zasadzie nie powinienem być wtedy zaskoczony bo sam z nimi piłem i nie raz sie odkrywali kim sa naprawdę. Ludzie bez jakichkolwiek zainteresowań z całą uwagą skupioną na własnych ambicjach, bez jakichkowliek talentów potrafiacy cały potencjał witalny i cały wysiłek skierować wyłacznie na knowania i budowanie własnej pozycji. Humanistyczne studia które kończyli nie pozostawiły na nich nawet zmarszczki... Cała psychika skierowana w jednym prymitywnym i przyziemnym celu... Mdli mnie pomimo upływu prawie 30 lat...
Może sie mylę ale uważam, że tak wtedy, jak dzisiaj, w polityce siedzą tylko tacy bez wzgledu na barwy... Tam ktos inny nie przetrwa.
Druga bajka - widziałem kolegów z pracy jak ich ubecja wyprowadza po donosach kolegów towarzyszy... Miałem to nieszczęście że pracowałem i sie uczyłem. Widuje jednych i drugich dzisiaj na ulicy. Wiem jakimi byli ludzmi na codzień jedni i drudzy. Widziałem na własne oczy jak niszczone było podziemie solidarnosciowe. Potem gdy przyszła odwilż polityczna to agent bolek kazał sie ukiładać z oprawcami a kto nie chciał wylatywał na margines... Wszyscy wartosciowi ludzie solidarności na samym dole już wtedy inaczej go nie nazywali jak zdrajca bolek.
Wszyscy wiedzieli w solidarności na czyje donosy Gwiazda, Wletynowicz i pokrewni poszli na długie lata do ubeckich wiezień. Niestety ograniczyło im to kariery w nowym wolnym swiecie :) Nie wiem co oznacza to, że np Gwiazda i Walentynowicz przytulili się do kaczyńskich. Sami sobie to oceńcie.
Przez wiele lat moim bezposrednim przełozonym w administracji był ubek, który uwił sobie gniazdko za platformy... Widziałem jego teczke w IPN - kierownicze stanowisko w oddziale do zwalczania koscioła po zasługach w zwalczaniu ruchów wolnosciowych na wsiach...
Specyficzny typ człowieka. Bez wątpienia fachowiec jeden z lepszych jakich widziałem. Jego fałszywość i zakłamanie prawie dorównywały jego inteligencji...
Jak miałbym podsumować jednym zdaniem moją ocenę naszego życia społeczno politycznego to napisałbym tak:
Kto pod kim dołki kopie, temu Pan Bóg daje.
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Jeszcze z tego marszu wyjdą niezłe kwasy.
Nie od razu.
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... zycji.html

Arkadyo, piszesz oczywiste rzeczy, ale wielu nie przyjmuje tego do wiadomości. Mówię o ostatnim poście.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 10:49
Nie jestem po żadnej ze stron pisałem to już kilka razy.
to jak odnieść się w takim razie do powtarzanego przez Ciebie zwrotu „lewak”? to nie jest w Twoich wypowiedziach określenie pejoratywnie wartościujące? kto jest lewakiem a kto prawakiem w Twojej układance?

hm, nie wiem też, jak się odnieść do poniższego:
Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 13:59
nigdy nie wierzę informacjom jak ich nie sprawdzę z każdej strony
w kontekście usprawiedliwiania pana dziennikarza:
Arkadyo pisze:
dale pisze:
06 cze 2023, 08:31
Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 08:05
o znalezieniu sladów tnt w tupolewie i rzeczywiscie debil jeden wyciagnął całkiem nielogiczny wniosek o mozliwym zamachu...
Pominął fakt odnalezienia tych samych śladów na fotelach zapasowych i w magazynie gdzie stały oba komplety. Czyżby nie pasowały do teorii ?
Nie mógł pominąc czegos czego nie wiedział - on nie czytal raportu tylko pisal na podstawie informacji od informatora - doczytaj chłopie cokolwiek nim napiszesz bo dyskutowanie z twoją niekompetencją mnie zwyczajnie meczy.
to pan dziennikarz jest kompetentny w świetle powyższego, czy raczej niekoniecznie?
Szelak pisze:
06 cze 2023, 16:39
Jeszcze z tego marszu wyjdą niezłe kwasy.
niech wyjdą, byle odstawić bydło od koryta.

pierwsze efekty marszu? czy zła pracownia? no bo stacja to na pewno zła ;-)
Greenshot 2023-06-06 19.04.47.png
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Arkadyo Ty dużo wiesz, akurat z tym Bolkiem to jest prawda, choć wielu nie wierzy w to ale ja tez mam info od bliskich osób, że Bolek był Bolkiem i w Solidarnosci doskonale o tym wiedzieli.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Arkadyo

Jozi pisze:
06 cze 2023, 19:08
Arkadyo Ty dużo wiesz, akurat z tym Bolkiem to jest prawda, choć wielu nie wierzy w to ale ja tez mam info od bliskich osób, że Bolek był Bolkiem i w Solidarnosci doskonale o tym wiedzieli.
Jozi dzisiaj to nie ma o czym mówić bo ilość materiałow na Wałęse jako bolka sa straszliwe - publikacje IPN nie pozostawiają żadnych złudzeń na ten temat. Do tego Wałesa pożyczał własne akta i usuwał podpisane jako bolek notatki na co przeciez tez sa papiery i Kwasniewski jako prezydent nie bardzo wiedział co z tym zrobić.
Wiesz ale to są rzeczy które ujrzały światło dzienne pi razy drzwi 15 lat temu.
A ja je słyszałem lat temu 30 od lokalnych działaczy solidarności gdzie w tym samym czasie Wałesa dostawał owacje na stojąco w Kongresie USA.
Troche był to dla 20 latka dysonans poznawczy...
Arkadyo

bms01pl pisze: Nie jestem po żadnej ze stron pisałem to już kilka razy.
to jak odnieść się w takim razie do powtarzanego przez Ciebie zwrotu „lewak”? to nie jest w Twoich wypowiedziach określenie pejoratywnie wartościujące? kto jest lewakiem a kto prawakiem w Twojej układance?
oj tam oj tam. I tak lepiej niż ty komuchu a jedno i drugie z tego samego pnia.
Ja jestem liberałem i moja wolnosc kończy się tam gdzie zaczyna sie wolnośc drugiego człowieka - na wszystkich innych patrze podejrzanie.
Sporo czasu poświeciłem ruchom lewicowym w europie. Proponuje kazdemu poczytać co one pisały o zsrr i jego wolności do samostanowienia. Ciekawa lektura. Nie podobaja mi sie tez inne oblicza ale chyba nie mam ochoty o tym pisać.
Czy słowo lewak czy lewactwo traktuje pejoratywnie? Chyba nie. Ogólnie wyznaję zasadę za klasykiem - nie zgadzam się z Twoimi pogladami ale jestem gotowy walczyć abyś swobodnie mógł je wygłaszać.
hm, nie wiem też, jak się odnieść do poniższego:
nigdy nie wierzę informacjom jak ich nie sprawdzę z każdej strony
w kontekście usprawiedliwiania pana dziennikarza:
to pan dziennikarz jest kompetentny w świetle powyższego, czy raczej niekoniecznie?
Widzisz clue tej historii jest zupełnie gdzie indziej niż cały czas tutaj szukacie.
Z mojego punktu widzenia nie ma znaczenia czy on miał rację, pracował rzetelnie czy naruszył wszystkie możliwe filary rzetelności dziennikarskiej.
Od osadzania tego są sądy. Jest to jedyny organ w kraju demokratycznym który może orzekać, że została złamana etyka dziennikarska etc.
Dziennikarz, jak kazdy człowiek może sie pomylić, zostać wprowadzony w błąd itp. Od jego osądzenia jest sąd jak mu się noga powinie.
Wywalanie z pracy dziennikarzy i ich przełozonych pod naciskiem politycznym bez procesu za mniej czy bardziej domniemane przewiny to jasne pogwałcenie wolnosci słowa i zawodu dziennikarskiego.
I to nie tak, że takie przewiny mają tylko platfusy a pisiory nie - mają jedni i drudzy.
A jedni i drudzy mienią się jako obrońcy praw wszelakich a jak idzie coś nie po ich mysli to z jednych i drugich wyłazi kim są naprawdę.
Zablokowany