Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tarkus

Re: Polityka

Post autor: Tarkus »

Merrick pisze:
28 lis 2022, 18:27
Dziwne że kapłanom anglikańskim pozwolono przejść do kościoła katolickiego z żonami i dziećmi a innym kapłanom się zabrania posiadania żony i dzieci.
No wiesz, rozwodów w Kościele katolickim nie ma, fachowca marnować żal, więc... ;) Poważnie mówiąc, w KK żonaty może zostać diakonem.
Merrick pisze:
28 lis 2022, 18:27
a innym kapłanom się zabrania posiadania żony i dzieci.
Nie wykluczam - i nadal mówię serio - że kiedyś tam celibat w naszym Kościele będzie opcjonalny, tak jak był przed Cluny. Oczywiście mogę się mylić, ale nie zauważyłem dotąd, by jako obowiązek miał umocowanie biblijne, choć jako wybór bywa w NT chwalony. Ale to tylko moje zdanie, teologiem nie jestem i prawdopodobnie już nie będę. Jeśli jest tu z nami teolog katolicki lub biblista, proszę, niech się wypowie.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tarkus pisze:
28 lis 2022, 14:56
Piernik do wiatraka ma to, że kiedyś mąkę mełło się m.in. młynami wietrznymi.
Tarkus pisze:
Wyobrazić można sobie wszystko, tylko jak to uzasadnić?
Czy ty przypalasz głupa odpowiadając w ten sposób?

Jeszcze raz - wyobrażam sobie scenariusz w którym kapłani nie mają bezpośredniego kontaktu z małoletnimi.
Ty piszesz że to nierealne.
Tarkus pisze:
Kot odwrócony ogonem nie przestaje być kotem :)
Po mojemu znowu pieprzysz farmazony by spłycić temat lub zmienić focus.
Nie musisz się powtarzać, że pedofilia to nie tylko zjawisko u stonki.
Awatar użytkownika
Tarkus

Wojtek pisze:
28 lis 2022, 19:20
Po mojemu znowu pieprzysz farmazony by spłycić temat lub zmienić focus.
Nie denerwuj się, Wojtku! Mam czasem skłonność do metafor i analogii. Z kotem chodziło mi o to, że na wszystko można spojrzeć z innej strony. A z piernikiem i wiatrakiem o to, że czasami sprawy są od siebie odległe tylko pozornie.
Ja też mogę sobie wyobrazić, że księża nie mieliby bezpośredniego kontaktu z niepełnoletnimi. Ale nie mogę sobie wyobrazić, że żadni dorośli nie mieliby takiego kontaktu bez kontroli rodziców (i ogólnie innych dorosłych). Jako ochrona małoletnich rozwiązanie byłoby więc moim zdaniem pozorne, służyć mogłoby jedynie ochronie samych księży przed ewentualnymi pomówieniami. A chyba nie o to nam chodzi.
Mam natomiast obawy, że z pozyskaniem 18-letnich ministrantów w ogóle byłby kłopot. Co prawda spotykałem i starszych, ale niewielu. W tym wieku jeśli już, to się myśli, czy iść do seminarium lub zakonu. Służba ołtarza to takie "terminowanie". Ale oczywiście mszę bez ministrantów też na upartego umiem sobie wyobrazić.
I skończ już z tą "stonką", dobrze? Ogół księży naprawdę nie zasługuje na to miano.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2022, 19:46 przez Tarkus, łącznie zmieniany 1 raz.

grzehu82

Post autor: grzehu82 »

Wojtek pisze:
28 lis 2022, 19:20
Czy ty przypalasz głupa odpowiadając w ten sposób?
Daj spokój, z resztą co to wymiana zdań ma wspólnego z polityką?
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

grzehu82 pisze:
28 lis 2022, 19:45
Daj spokój, z resztą co to wymiana zdań ma wspólnego z polityką?
W sumie racja, za bardzo oddalamy się od tematu przewodniego.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Merrick
Gramofon: Thorens TD-160 Super
Kontakt:

Post autor: Merrick »

Tarkus pisze:
28 lis 2022, 19:16
fachowca marnować żal, więc...
Kapłan mając żonę i dzieci będzie jeszcze bliżej wiernych bo poczuje na własnej skórze co to "ząbkujący' potomek i kupa w pieluchach :lol:
może wtedy nie będzie aż tyle pedofili i homosexualizmu?
Tarkus pisze:
27 lis 2022, 21:35
Sprawców i tych, którzy ich kryli,
Najwięcej złego w kościele katolickim robią biskupi. Rozpędziłbym to całe towarzystwo i powołał nowych bo wg mnie wielu księży ciężko pracuje a "elita" (biskupi) świetnie się bawią np. w kubach gejowskich w Czechach. No i te łapówki dla biskupów...ponoć gdy Dziwisz brał łapówkę to koperta musiała stać. Mam wrażenie że biskupi współpracują z Szatanem :D albo z islamistami :D aby rozwalić kościół katolicki od wewnątrz w myśl zasady "po nas choćby potop"
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40

https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
Awatar użytkownika
Tarkus

Merrick pisze:
28 lis 2022, 20:44
może wtedy nie będzie aż tyle pedofili i homosexualizmu?
Aż tyle to ich nie ma. Nie, to tak nie działa. Takie preferencje trzeba mieć i jeśli to się rozwija, to wcześniej. Natomiast mogłoby być mniej dziwkarstwa, chociaż czy ja wiem... Wśród żonatych też go niemało. :(
Merrick pisze:
Najwięcej złego w kościele katolickim robią biskupi. Rozpędziłbym to całe towarzystwo i powołał nowych bo wg mnie wielu księży ciężko pracuje a "elita" (biskupi) świetnie się bawią np. w kubach gejowskich w Czechach. No i te łapówki dla biskupów...ponoć gdy Dziwisz brał łapówkę to koperta musiała stać. Mam wrażenie że biskupi współpracują z Szatanem :D albo z islamistami :D aby rozwalić kościół katolicki od wewnątrz w myśl zasady "po nas choćby potop"
Różni są biskupi. Są i tacy, którzy nie lubią być tytułowani ekscelencjami... Wiesz, jest takie powiedzenie: jedno upadające drzewo bardziej słychać niż sto rosnących.

grzehu82

Post autor: grzehu82 »

Wojtek pisze:
28 lis 2022, 19:59
oddalamy się od tematu przewodniego
Chyba, że wydzielisz z polityki wątek o pedofilii.
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Merrick pisze:
Najwięcej złego w kościele katolickim robią biskupi. Rozpędziłbym to całe towarzystwo i powołał nowych
I za to wypiję :!:
Tarkus pisze:
28 lis 2022, 20:53
Różni są biskupi. Są i tacy, którzy nie lubią być tytułowani ekscelencjami...
Ok. Tych dobrych bym zostawił :think:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Tarkus pisze:
28 lis 2022, 20:53
Natomiast mogłoby być mniej dziwkarstwa,
:D , ale co masz namyśli? Zdefiniuj proszę 'dziwkarstwo'.

Pytanie:
Czy kapłan pedofil może być dziwką?
Awatar użytkownika
Tarkus

darkman pisze:
28 lis 2022, 21:22
ale co masz namyśli? Zdefiniuj proszę 'dziwkarstwo'.
W sensie obiegowym. Tj. upodobanie do heteroseksualnego promiskuityzmu. :)
darkman pisze:
28 lis 2022, 21:22
Czy kapłan pedofil może być dziwką?
Dosłownie? Nie wiem. Być może kapłan-transseksualista może? ;)
W sensie natomiast przenośnym w każdej grupie zawodowej można być czyjąś dziwką lub dziwką w ogólności. Ale to już jest raczej smutne.

Awatar użytkownika
lopek3
Gramofon: SL-5300, PS-X60

Post autor: lopek3 »

Tarkus pisze:
28 lis 2022, 19:16
No wiesz, rozwodów w Kościele katolickim nie ma
Chyba, że masz na nazwisko Kurski. :liar:
Technics SL-5300 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > Canton Quinto 520
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Tarkus pisze:
28 lis 2022, 21:27
Dosłownie?
Dosłownie Jarku, to pedofil nie może być kapłanem. I nie jest. Kapłan historycznie i etycznie to do niedawna jednak coś znaczyło. Nie łatwo było też kogoś zasługującego na to miano znaleźć. Co zresztą nadal aktualne. Dziś to się spauperyzowało totalnie, jeśli nie uprostytualizowało. Nazywając rzecz po imieniu. No chyba, że kapłaństwo uznamy za wolny zawód, a zatem taki w którym każdy może ogłosić się dowolnym przedstawicielem instytucji religijnej.
Spadek zaufania do kościoła jest wprost proporcjonalną wypadkową, spadku powołań w ostatnich latach. Udowodnione występki pedofilii mają tu namacalny wpływ, zupełnie zaś są niezależne od tego samego autoramentu występków w "cywilu". I takie odniesienie czy też uogólnienie, nie znajduje uzasadnienia. Pedofil w sutannie, to jednak coś zupełnie innego.
Awatar użytkownika
Tarkus

darkman pisze:
28 lis 2022, 22:24
Dosłownie Jarku, to pedofil nie może być kapłanem. I nie jest.
Grzech pedofilii istotnie stanowi podstawę do wydalenia ze stanu kapłańskiego. W tym sensie masz, Darku, całkowitą słuszność.
Podstawę, ale nie wykluczenie z kapłaństwa per ipsum. To znaczy: kapłan-pedofil, czy nawet morderca (który nadal skutecznie się przed ludźmi maskuje i np. dlatego nie został od czynności kapłańskich odsunięty ani przed sądem postawiony) jeśli np. Cię wyspowiada lub ochrzci dziecko, sakrament będzie jak najbardziej ważny, a jeśli odprawi mszę, ta również będzie ważna. Jest tak m.in. dlatego, że kapłan jako kapłan nie działa swoją mocą. Jak tłumaczył kiedyś jeden całkiem łebski (i chyba ogólnie w porządku) kaznodzieja: "Stoi przed wami łopata, którą Pan Bóg kopie w ziemi". Dosadnie i trafnie.
Co w żadnym wypadku nie zwalnia kapłana z odpowiedzialności za własne czyny. Niech to będzie jasne.
darkman pisze:
Kapłan historycznie i etycznie to do niedawna jednak coś znaczyło. Nie łatwo było też kogoś zasługującego na to miano znaleźć. Co zresztą nadal aktualne. Dziś to się spauperyzowało totalnie, jeśli nie uprostytualizowało. Nazywając rzecz po imieniu.
To nie jest tak, że nigdy nie było tak źle, jak dzisiaj. Bywało gorzej. A zacznijmy od tego, że swego czasu 1/12 całego kleru sprzedała samego Chrystusa. Na szczęście tego nikt nie próbował tuszować. Nie wygłupiam się, jedynie nazywam rzeczy po imieniu i jestem tak poważny, jak tylko umiem być.
darkman pisze:
Spadek zaufania do kościoła jest wprost proporcjonalną wypadkową, spadku powołań w ostatnich latach. Udowodnione występki pedofilii mają tu namacalny wpływ, zupełnie zaś są niezależne od tego samego autoramentu występków w "cywilu". I takie odniesienie czy też uogólnienie, nie znajduje uzasadnienia. Pedofil w sutannie, to jednak coś zupełnie innego.
Jeżeli dotychczas ktoś uważał księdza za osobę "z automatu" świętą, to zbrodnie księży mogą zachwiać jego wiarą w kapłaństwo jako takie, nie przeczę.
Znowu istotne jest zrozumienie, czym jest Kościół i co oznacza bycie w nim. Wydaje mi się, że sporo osób postrzega go dziś jedynie jako instytucję organizującą życie religijne wiernych. Z tego punktu widzenia może się komuś wydawać zbędny. Jest taki motyw u Blake'a, bodajże w "Wyspie na Księżycu", no ale on był protestantem, a to troszeczkę inna od katolickiej wizja Kościoła i kapłaństwa.
A spadek powołań to chyba jednak trochę dłuższa tendencja - dużo powołań to było w latach 80. Pewnie też ma więcej niż jedną przyczynę. Celibat (a ściślej: niechęć do niego) może być jedną z tych przyczyn, choć pewnie nie najważniejszą.

Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Z tą łopatą jest problem. Sakrament pojednania i przebaczenia jest do zaakceptowania w takiej koniugacji. Przyjecie go od pospolitego przestępcy nie (kontekst pedofilii).
Z tym mam problem, a raczej nie mam. Nie akceptuję go.
I co robić? Wymagać autoryzacji ze świadectwem moralności przy konfesjonale?
Akceptować oszusta o domniemanej podwójnej moralności?

Co do celibatu przy powołaniach to i tak, i nie. To w istocie kwestia złożona. Dla nie małej grupy łatwość obejścia celibatu dla swoich preferencji była jednak też stymulantem fałszywych powołań wraz z podejściem merkantylnym do posługi jako zwykłej pracy, ot jak każda inna "mundurowa".
Zablokowany