Polityka
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
- amrowek
Re: Polityka
da się do puki kasę bedą dawać za free. Ktoś kto przejmie całe to rozdawnictwo i przytnie kasę to straci od razu zaufanie. Nie trzeba byc ekonomistą , żeby wiedzieć ze walka z inflacją nie polega na dodrukowywaniu kasy, a na jej sciąganiu z rynku ale.... budżet to nie guma w gaciach że mozna ją rozciągać w nieskończoność chociaż i ta pęknie.
Stara maksyma rzymska mówi Igrzysk i Chleba
Igrzyska mamy (nie chodzi mi o łolipiadę) i chleb też tak więc..... szczuje się unią i opozycją daje się grosze w porównaniu z tym co sobie sami przyznali a ciemny lud się cieszy
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
To taki żarcik był. Z UK to ja przeniosłem się do Danii. W PL jestem od niedawna
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Najgorsze jest to, że jak to je...e to PiS straci władze...ale na krótko. Ci co przyjdą po nich będą musieli tak przyciąć koszty że polegną w kolejnych wyborach...jeżeli w ogóle do nich dotrwają...bo ten głupi naród będzie mówił że za PiSu to było... pięknieamrowek pisze: ↑17 lut 2022, 14:16da się do puki kasę bedą dawać za free. Ktoś kto przejmie całe to rozdawnictwo i przytnie kasę to straci od razu zaufanie. Nie trzeba byc ekonomistą , żeby wiedzieć ze walka z inflacją nie polega na dodrukowywaniu kasy, a na jej sciąganiu z rynku ale.... budżet to nie guma w gaciach że mozna ją rozciągać w nieskończoność chociaż i ta pęknie.
Stara maksyma rzymska mówi Igrzysk i Chleba
Igrzyska mamy (nie chodzi mi o łolipiadę) i chleb też tak więc..... szczuje się unią i opozycją daje się grosze w porównaniu z tym co sobie sami przyznali a ciemny lud się cieszy

JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
To prawda że kasa na socjal tak zwany w innych państwach,a inni nazywają to w Polsce rozdawnictwem, poszła za daleko,ale czego tego nie wprowadzono o wiele wcześnie i stopniowo to też pytanie do rządzących wcześniej,chcąc dorównać innym państwom w Europie inni proponują wprowadzenie waluty euro?
Temat rzeka.
Temat rzeka.
- Merrick
- Kontakt:
O Polakach piszesz?
W Anglii system socjalny na dziecko jest lepiej przemyślany. Na dziecko rząd UK płaci Claim Child Benefit i Child Tax Credit. Teraz to pewnie z 100 funtów na pierwsze dziecko ze 120 funtów na drugie itd
Trochę za daleko bo 500 + dla wszystkich to była przesada no i chyba 14 emerytura to też
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
- Mawis
Oczywiście. Temat wyborów dokonywanych po 89 w ogóle: przemian gospodarczych, braku rozliczenia/grubej kreski czy zbyt dużej czołobitności wobec kościoła katolickiego i generalnie zgody na mieszanie się kościoła do polityki i wspieranie jednego słusznego światopoglądu. Oczywiście wielkim pozytywem było wstąpienie do UE ale już brak dopięcia przejścia na Euro to moim zdaniem błąd.Ryszard13 pisze: ↑17 lut 2022, 15:41To prawda że kasa na socjal tak zwany w innych państwach,a inni nazywają to w Polsce rozdawnictwem, poszła za daleko,ale czego tego nie wprowadzono o wiele wcześnie i stopniowo to też pytanie do rządzących wcześniej,chcąc dorównać innym państwom w Europie inni proponują wprowadzenie waluty euro?
Temat rzeka.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
a o jakim socjalu mówisz? bo w moim rozumieniu socjal to np. pomoc państwa tym, którzy z różnych względów nie mogą sobie poradzić w życiu. u nas nie ma socjalu, tylko ordynarne rozdawnictwo ocierające się o złodziejstwo - tak, złodziejstwo, płacenie 14. emerytury z Funduszu Przeciwdziałania COVID (a więc z dodrukowanych albo pożyczonych pieniędzy, przeznaczonych na coś innego niż statutowe działania ZUS) to okradanie przyszłych pokoleń w imię utrzymywania się u żłoba. "po nas choćby potop"...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Yyy tak szczerze to powinniśmy się cieszyć z braku euro jako naszej waluty, a poza tym to nie spełnialiśmy warunków ekonomicznych (i to nas ratuje, bo niby coś tam coś tam obiecaliśmy przy wstąpieniu że przejdziemy na euro jak tylko będziemy mogli

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Mawis
No nie wiem Wojtku, przy obecnym szaleństwie inflacyjnym i szybowaniem Wiboru, stałe stopy w strefie Euro byłyby jak balsam dla wszystkich kredytobiorców...
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- blispx
inflacja rośnie bo pieniądzory drukuje się ciągle, a na to musi być pokrycie, ja jestem za wprowadzeniem bitcoina jako walutę narodową, coś tam jeszcze idzie wykopać ale już algorytm się wyczerpał prawie do zera 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Merrick
- Kontakt:
Na szczęście Platforma zablokowała pieniądze z Unii Europejskiej na KPO i Polska nie zostanie zalana euro
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie jestem pewien czy Ty dobrze wiesz jak to działa w ogóle. Inflacja w strefie euro to tylko uśredniona statystyka, w rzeczywistości jest różna w zależności od kraju. Szaleństwo to było kiedyś, teraz to raczej luzik arbuzik o ile bank centralny wie co robi i ma do tego instrumenty.
Układ sił w Unii jest niestety taki, że cieszę się że mamy jeszcze własny statek do sterowania, a nie że musielibyśmy prosić EBC o litość.
Równym partnerem Niemiec jest Rosja, a nie taki plebs jak Polska czy Węgry

Niemieckie obligacje rządowe są obecnie na ujemnym procencie. Wyobrażasz to sobie? Nie depozyty bankowe tylko obligacje.
A same depozyty? Na minusie od 2014 roku.
Rozumiem że byłbyś zadowolony z tego że tracenie kasy trzymanej w banku to standard od blisko dekady?

Jest presja gospodarcza i każdy będzie teraz podnosił stopy procentowe dopóki sytuacja się unormuje znowu (kwestia roku może?).
Po to te mechanizmy zostały stworzone więc trzeba się raczej cieszyć, a nie oburzać.
Każdy kredytobiorca który zakładał w swoich kalkulacjach że będziemy mieli wiecznie zerowe stopy procentowe (dla przypomnienia - pierwszy raz w historii stóp procentowych i do tego stosunkowo niedawno wprowadzone) jest jak dla mnie tak samo rozgarnięty co zdziwieni frankowicze po tym jak szwajcarska waluta przestała być stabilna.
Wiem że żartujesz, ale to by dopiero była tragedia

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Merrick
- Kontakt:
Dokładnie. Chociaż Glapiński mógł być bardziej ostrożny i rok wcześniej podnieść minimalnie stopy procentowe a tym samym zasygnalizować że trend się zmienił i można się spodziewać kolejnych podwyżek stóp procentowych. Wyhamowałby w ten sposób kredyty na mieszkania i rosnące ceny mieszkań a tym samym ceny materiałów budowlanych i ceny usług firm budowlanych
- Mawis
Wiem jak działa. Pisałem o szaleństwie w kontekście Polski.Wojtek pisze: ↑18 lut 2022, 00:13Nie jestem pewien czy Ty dobrze wiesz jak to działa w ogóle. Inflacja w strefie euro to tylko uśredniona statystyka, w rzeczywistości jest różna w zależności od kraju. Szaleństwo to było kiedyś, teraz to raczej luzik arbuzik o ile bank centralny wie co robi i ma do tego instrumenty.
Układ sił w Unii jest niestety taki, że cieszę się że mamy jeszcze własny statek do sterowania, a nie że musielibyśmy prosić EBC o litość.
Równym partnerem Niemiec jest Rosja, a nie taki plebs jak Polska czy Węgry
Niemieckie obligacje rządowe są obecnie na ujemnym procencie. Wyobrażasz to sobie? Nie depozyty bankowe tylko obligacje.
A same depozyty? Na minusie od 2014 roku.
Rozumiem że byłbyś zadowolony z tego że tracenie kasy trzymanej w banku to standard od blisko dekady?
Jest presja gospodarcza i każdy będzie teraz podnosił stopy procentowe dopóki sytuacja się unormuje znowu (kwestia roku może?).
Po to te mechanizmy zostały stworzone więc trzeba się raczej cieszyć, a nie oburzać.
Każdy kredytobiorca który zakładał w swoich kalkulacjach że będziemy mieli wiecznie zerowe stopy procentowe (dla przypomnienia - pierwszy raz w historii stóp procentowych i do tego stosunkowo niedawno wprowadzone) jest jak dla mnie tak samo rozgarnięty co zdziwieni frankowicze po tym jak szwajcarska waluta przestała być stabilna.
Wiem że żartujesz, ale to by dopiero była tragedia![]()
Co do depozytów to przypomnij mi jakie masz oprocentowanie w Polsce? No właśnie...
Co do stóp procentowych: jednak na zachodzie prawie od zawsze są stale więc jak ktoś bierze kredyt to wie ile spłaca przez cały czas. I o to mi chodzi, że ryzyko stóp procentowych nie jest przerzucone na klientów. Oczywiście zdaję sobie sprawę że zerowe stopy nie mogły trwać wiecznie i były pierwszy raz w historii. Ale ich tak wysoki poziom przez co także poziom Wiboru na którym opiera się oprocentowanie kredytów też nie jest czymś normalnym. Pomijam już kwestię czemu to banki bronią się nogami i rękami przed stałym oprocentowaniem tylko rzucają ochłap w postaci 5 lat a potem to rzut monetą...
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔