Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Re: Polityka

Post autor: Ryszard13 »

Mądrego jest miło poczytać
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Wojtek pisze:
17 lut 2022, 11:53
............................
Mnie tylko zadziwia ile jeszcze da się nagiąć kręgosłup społeczeństwa póki się nie złamie.
da się do puki kasę bedą dawać za free. Ktoś kto przejmie całe to rozdawnictwo i przytnie kasę to straci od razu zaufanie. Nie trzeba byc ekonomistą , żeby wiedzieć ze walka z inflacją nie polega na dodrukowywaniu kasy, a na jej sciąganiu z rynku ale.... budżet to nie guma w gaciach że mozna ją rozciągać w nieskończoność chociaż i ta pęknie.
Stara maksyma rzymska mówi Igrzysk i Chleba
Igrzyska mamy (nie chodzi mi o łolipiadę) i chleb też tak więc..... szczuje się unią i opozycją daje się grosze w porównaniu z tym co sobie sami przyznali a ciemny lud się cieszy
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Merrick
Gramofon: Thorens TD-160 Super
Kontakt:

Post autor: Merrick »

Wojtek pisze:
W sensie ze wróciłeś do Polski po 1. czerwca 2021 ? Myślałem że wcześniej.
To taki żarcik był. Z UK to ja przeniosłem się do Danii. W PL jestem od niedawna
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40

https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

amrowek pisze:
17 lut 2022, 14:16
Wojtek pisze:
............................
Mnie tylko zadziwia ile jeszcze da się nagiąć kręgosłup społeczeństwa póki się nie złamie.
da się do puki kasę bedą dawać za free. Ktoś kto przejmie całe to rozdawnictwo i przytnie kasę to straci od razu zaufanie. Nie trzeba byc ekonomistą , żeby wiedzieć ze walka z inflacją nie polega na dodrukowywaniu kasy, a na jej sciąganiu z rynku ale.... budżet to nie guma w gaciach że mozna ją rozciągać w nieskończoność chociaż i ta pęknie.
Stara maksyma rzymska mówi Igrzysk i Chleba
Igrzyska mamy (nie chodzi mi o łolipiadę) i chleb też tak więc..... szczuje się unią i opozycją daje się grosze w porównaniu z tym co sobie sami przyznali a ciemny lud się cieszy
Najgorsze jest to, że jak to je...e to PiS straci władze...ale na krótko. Ci co przyjdą po nich będą musieli tak przyciąć koszty że polegną w kolejnych wyborach...jeżeli w ogóle do nich dotrwają...bo ten głupi naród będzie mówił że za PiSu to było... pięknie :evil:
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Post autor: Ryszard13 »

To prawda że kasa na socjal tak zwany w innych państwach,a inni nazywają to w Polsce rozdawnictwem, poszła za daleko,ale czego tego nie wprowadzono o wiele wcześnie i stopniowo to też pytanie do rządzących wcześniej,chcąc dorównać innym państwom w Europie inni proponują wprowadzenie waluty euro?
Temat rzeka.
Awatar użytkownika
Merrick
Kontakt:

Mawis pisze:
17 lut 2022, 15:13
głupi naród
O Polakach piszesz?
Ryszard13 pisze:
17 lut 2022, 15:41
To prawda że kasa na socjal tak zwany w innych państwach,
W Anglii system socjalny na dziecko jest lepiej przemyślany. Na dziecko rząd UK płaci Claim Child Benefit i Child Tax Credit. Teraz to pewnie z 100 funtów na pierwsze dziecko ze 120 funtów na drugie itd
Ryszard13 pisze:
w Polsce rozdawnictwem, poszła za daleko,
Trochę za daleko bo 500 + dla wszystkich to była przesada no i chyba 14 emerytura to też
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40

Awatar użytkownika
Mawis

Ryszard13 pisze:
To prawda że kasa na socjal tak zwany w innych państwach,a inni nazywają to w Polsce rozdawnictwem, poszła za daleko,ale czego tego nie wprowadzono o wiele wcześnie i stopniowo to też pytanie do rządzących wcześniej,chcąc dorównać innym państwom w Europie inni proponują wprowadzenie waluty euro?
Temat rzeka.
Oczywiście. Temat wyborów dokonywanych po 89 w ogóle: przemian gospodarczych, braku rozliczenia/grubej kreski czy zbyt dużej czołobitności wobec kościoła katolickiego i generalnie zgody na mieszanie się kościoła do polityki i wspieranie jednego słusznego światopoglądu. Oczywiście wielkim pozytywem było wstąpienie do UE ale już brak dopięcia przejścia na Euro to moim zdaniem błąd.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Ryszard13 pisze:
To prawda że kasa na socjal tak zwany w innych państwach,a inni nazywają to w Polsce rozdawnictwem
a o jakim socjalu mówisz? bo w moim rozumieniu socjal to np. pomoc państwa tym, którzy z różnych względów nie mogą sobie poradzić w życiu. u nas nie ma socjalu, tylko ordynarne rozdawnictwo ocierające się o złodziejstwo - tak, złodziejstwo, płacenie 14. emerytury z Funduszu Przeciwdziałania COVID (a więc z dodrukowanych albo pożyczonych pieniędzy, przeznaczonych na coś innego niż statutowe działania ZUS) to okradanie przyszłych pokoleń w imię utrzymywania się u żłoba. "po nas choćby potop"...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Mawis pisze:
17 lut 2022, 18:10
Oczywiście wielkim pozytywem było wstąpienie do UE ale już brak dopięcia przejścia na Euro to moim zdaniem błąd.
Yyy tak szczerze to powinniśmy się cieszyć z braku euro jako naszej waluty, a poza tym to nie spełnialiśmy warunków ekonomicznych (i to nas ratuje, bo niby coś tam coś tam obiecaliśmy przy wstąpieniu że przejdziemy na euro jak tylko będziemy mogli :morda: ).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Mawis

Wojtek pisze:
17 lut 2022, 22:41
Mawis pisze:
17 lut 2022, 18:10
Oczywiście wielkim pozytywem było wstąpienie do UE ale już brak dopięcia przejścia na Euro to moim zdaniem błąd.
Yyy tak szczerze to powinniśmy się cieszyć z braku euro jako naszej waluty, a poza tym to nie spełnialiśmy warunków ekonomicznych (i to nas ratuje, bo niby coś tam coś tam obiecaliśmy przy wstąpieniu że przejdziemy na euro jak tylko będziemy mogli :morda: ).
No nie wiem Wojtku, przy obecnym szaleństwie inflacyjnym i szybowaniem Wiboru, stałe stopy w strefie Euro byłyby jak balsam dla wszystkich kredytobiorców...

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

inflacja rośnie bo pieniądzory drukuje się ciągle, a na to musi być pokrycie, ja jestem za wprowadzeniem bitcoina jako walutę narodową, coś tam jeszcze idzie wykopać ale już algorytm się wyczerpał prawie do zera :)
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Merrick
Kontakt:

Na szczęście Platforma zablokowała pieniądze z Unii Europejskiej na KPO i Polska nie zostanie zalana euro

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Mawis pisze:
17 lut 2022, 22:43
No nie wiem Wojtku, przy obecnym szaleństwie inflacyjnym i szybowaniem Wiboru, stałe stopy w strefie Euro byłyby jak balsam dla wszystkich kredytobiorców...
Nie jestem pewien czy Ty dobrze wiesz jak to działa w ogóle. Inflacja w strefie euro to tylko uśredniona statystyka, w rzeczywistości jest różna w zależności od kraju. Szaleństwo to było kiedyś, teraz to raczej luzik arbuzik o ile bank centralny wie co robi i ma do tego instrumenty.

Układ sił w Unii jest niestety taki, że cieszę się że mamy jeszcze własny statek do sterowania, a nie że musielibyśmy prosić EBC o litość.
Równym partnerem Niemiec jest Rosja, a nie taki plebs jak Polska czy Węgry :morda:

Niemieckie obligacje rządowe są obecnie na ujemnym procencie. Wyobrażasz to sobie? Nie depozyty bankowe tylko obligacje.
A same depozyty? Na minusie od 2014 roku.
Rozumiem że byłbyś zadowolony z tego że tracenie kasy trzymanej w banku to standard od blisko dekady? :morda:

Jest presja gospodarcza i każdy będzie teraz podnosił stopy procentowe dopóki sytuacja się unormuje znowu (kwestia roku może?).
Po to te mechanizmy zostały stworzone więc trzeba się raczej cieszyć, a nie oburzać.

Każdy kredytobiorca który zakładał w swoich kalkulacjach że będziemy mieli wiecznie zerowe stopy procentowe (dla przypomnienia - pierwszy raz w historii stóp procentowych i do tego stosunkowo niedawno wprowadzone) jest jak dla mnie tak samo rozgarnięty co zdziwieni frankowicze po tym jak szwajcarska waluta przestała być stabilna.
blispx pisze:
17 lut 2022, 22:48
ja jestem za wprowadzeniem bitcoina jako walutę narodową, coś tam jeszcze idzie wykopać ale już algorytm się wyczerpał prawie do zera
Wiem że żartujesz, ale to by dopiero była tragedia :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Merrick
Kontakt:

Wojtek pisze:
18 lut 2022, 00:13
że cieszę się że mamy jeszcze własny statek do sterowania, a nie że musielibyśmy prosić EBC o litość.
Dokładnie. Chociaż Glapiński mógł być bardziej ostrożny i rok wcześniej podnieść minimalnie stopy procentowe a tym samym zasygnalizować że trend się zmienił i można się spodziewać kolejnych podwyżek stóp procentowych. Wyhamowałby w ten sposób kredyty na mieszkania i rosnące ceny mieszkań a tym samym ceny materiałów budowlanych i ceny usług firm budowlanych

Awatar użytkownika
Mawis

Wojtek pisze:
18 lut 2022, 00:13
Mawis pisze:
17 lut 2022, 22:43
Nie jestem pewien czy Ty dobrze wiesz jak to działa w ogóle. Inflacja w strefie euro to tylko uśredniona statystyka, w rzeczywistości jest różna w zależności od kraju. Szaleństwo to było kiedyś, teraz to raczej luzik arbuzik o ile bank centralny wie co robi i ma do tego instrumenty.

Układ sił w Unii jest niestety taki, że cieszę się że mamy jeszcze własny statek do sterowania, a nie że musielibyśmy prosić EBC o litość.
Równym partnerem Niemiec jest Rosja, a nie taki plebs jak Polska czy Węgry :morda:

Niemieckie obligacje rządowe są obecnie na ujemnym procencie. Wyobrażasz to sobie? Nie depozyty bankowe tylko obligacje.
A same depozyty? Na minusie od 2014 roku.
Rozumiem że byłbyś zadowolony z tego że tracenie kasy trzymanej w banku to standard od blisko dekady? :morda:

Jest presja gospodarcza i każdy będzie teraz podnosił stopy procentowe dopóki sytuacja się unormuje znowu (kwestia roku może?).
Po to te mechanizmy zostały stworzone więc trzeba się raczej cieszyć, a nie oburzać.

Każdy kredytobiorca który zakładał w swoich kalkulacjach że będziemy mieli wiecznie zerowe stopy procentowe (dla przypomnienia - pierwszy raz w historii stóp procentowych i do tego stosunkowo niedawno wprowadzone) jest jak dla mnie tak samo rozgarnięty co zdziwieni frankowicze po tym jak szwajcarska waluta przestała być stabilna.
blispx pisze:
17 lut 2022, 22:48
ja jestem za wprowadzeniem bitcoina jako walutę narodową, coś tam jeszcze idzie wykopać ale już algorytm się wyczerpał prawie do zera
Wiem że żartujesz, ale to by dopiero była tragedia :morda:
Wiem jak działa. Pisałem o szaleństwie w kontekście Polski.
Co do depozytów to przypomnij mi jakie masz oprocentowanie w Polsce? No właśnie...
Co do stóp procentowych: jednak na zachodzie prawie od zawsze są stale więc jak ktoś bierze kredyt to wie ile spłaca przez cały czas. I o to mi chodzi, że ryzyko stóp procentowych nie jest przerzucone na klientów. Oczywiście zdaję sobie sprawę że zerowe stopy nie mogły trwać wiecznie i były pierwszy raz w historii. Ale ich tak wysoki poziom przez co także poziom Wiboru na którym opiera się oprocentowanie kredytów też nie jest czymś normalnym. Pomijam już kwestię czemu to banki bronią się nogami i rękami przed stałym oprocentowaniem tylko rzucają ochłap w postaci 5 lat a potem to rzut monetą...

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Zablokowany