Cantilever - naprawa igieł
- Cantilever
- Gramofon: Yamaha PX-3
Re: Cantilever - naprawa igieł
Technics 300MC uszkodzone cewki.e
To jest wredna wkładka do naprawy, cewki w kształcie koła to jeszcze w środku magnes.
Żeby wysunąć generator trzeba rozłożyć całość.
I chyba się poddam
A może nie
Nowa cewka!
To jest wredna wkładka do naprawy, cewki w kształcie koła to jeszcze w środku magnes.
Żeby wysunąć generator trzeba rozłożyć całość.
I chyba się poddam
A może nie
Nowa cewka!
Ostatnio zmieniony 20 lut 2019, 18:51 przez Cantilever, łącznie zmieniany 1 raz.
Yamaha PX-3 / Yamaha CX-830 i MX830 / Quadral Vulkan Mk V
-
- Biogon
- Gramofon: składak
Kolejna wkładka od Tomka. Fidelity Research FR-1 Mk3 to pierwszy na świecie generator z cewkami wykonanymi w całości ze srebra. Napięcie wyjściowe to tylko 0,14mV. Rekomendowany nacisk 2g a waga wkładki to 10g. Podatność: 15. Oryginalnie igła miała szlif Contact Line a po naprawie Fine Line z nówki Ortofona 320. Gra rewelacyjnie, jak dla mnie dość transparentnie z lekko nachalnie podaną wyższą średnicą (co wielu może uważać za plus, szczególnie w ciemniejszych systemach). Także bardzo ładnie porusza się w niskich zakresach, jest bardzo szczegółowa, fajnie czyta wszelkie smaczki ale też niestety wszelkie znaki czasu na rowku płyty. Przed słuchaniem wskazane umycie placka Wkładka z klasą. Naprawdę przyjemnie się jej słucha.
EDIT !!!
Metodologia porównawcza jaką zastosowałem to Roman via SUT (Ortofon ST-7) na jednym gramofonie i testowana wkładka na drugim, wpięta do wejścia MC. W ten sposób miałem dobry punkt odniesienia. Ale… zamieniłem miejscami wkładki. Roman powędrował do wejścia MC a FR-1 został wpięty do SUT-a. Mk3 jak by koksu się nawciągał! Poszedł jak na skrzydłach. Średnica, bas, stereofonia - SUPER! Wokal bardzo szczegółowy, Aga Zaryan (“Remembering Nina & Abbey”) zaśpiewała jak by stała tuż obok mnie. Wkładka Fidelity Research zgrała się z trafem bardzo dobrze. Teraz żałuję, że nie zastosowałem tego ustawienia z testowanym wcześniej Denonem 103M. Reasumując, sposób w jaki Mk3 zagrał z SUT-em Ortofona pokazał, że pomimo wieku to nadal wkładka bardzo wysokiej klasy.
EDIT !!!
Metodologia porównawcza jaką zastosowałem to Roman via SUT (Ortofon ST-7) na jednym gramofonie i testowana wkładka na drugim, wpięta do wejścia MC. W ten sposób miałem dobry punkt odniesienia. Ale… zamieniłem miejscami wkładki. Roman powędrował do wejścia MC a FR-1 został wpięty do SUT-a. Mk3 jak by koksu się nawciągał! Poszedł jak na skrzydłach. Średnica, bas, stereofonia - SUPER! Wokal bardzo szczegółowy, Aga Zaryan (“Remembering Nina & Abbey”) zaśpiewała jak by stała tuż obok mnie. Wkładka Fidelity Research zgrała się z trafem bardzo dobrze. Teraz żałuję, że nie zastosowałem tego ustawienia z testowanym wcześniej Denonem 103M. Reasumując, sposób w jaki Mk3 zagrał z SUT-em Ortofona pokazał, że pomimo wieku to nadal wkładka bardzo wysokiej klasy.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2019, 00:35 przez Biogon, łącznie zmieniany 4 razy.
- Myszor
- Gramofon: Składak
Nie ma srebra 100% raczej. Jest 6N
Zazdraszczam odsłuchu.
Zazdraszczam odsłuchu.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No przeca napisane, że w całości ze srebra, a nie, że 100% srebra.
6N to klasa czystości miedzi.
Gdyby nie było czystego srebra (liczba atomowa 47), to nie znalazłoby się w układzie okresowym pierwiastków.
Mendelejowi zresztą nic do tego, on tylko ułożył te tablice. Były znane wcześniej.
Srebro jest zbyt miękkie do wielorakich wyrobów przemysłowych i z tego powodu stosuje się domieszki miedzi (srebro jest zresztą przedstawicielem grupy miedziowców) przy zachowaniu jego wyjątkowych właściwości.
6N to klasa czystości miedzi.
Gdyby nie było czystego srebra (liczba atomowa 47), to nie znalazłoby się w układzie okresowym pierwiastków.
Mendelejowi zresztą nic do tego, on tylko ułożył te tablice. Były znane wcześniej.
Srebro jest zbyt miękkie do wielorakich wyrobów przemysłowych i z tego powodu stosuje się domieszki miedzi (srebro jest zresztą przedstawicielem grupy miedziowców) przy zachowaniu jego wyjątkowych właściwości.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Fidelity Research to badzo dobra firma
Zarówno wkładki jak i ramiona - wybitne.
Zarówno wkładki jak i ramiona - wybitne.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
- Regsoft
To test na czytanie ze zrozumieniem?
Dzięki za info
Też preferuję SUT do MCLO. Być może wynika to ze słabości znanych mi PRE MC a nie wniesienia czegokolwiek przez trafo, ale efekt brzmieniowy jest dla mnie warty dopłaty. Byle nie przesadzić bo niektóre ceny SUT są kompletnie odjechane
- Cantilever
technics 300MC naprawiony
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Brawo
-
Mam martwą AKG X8S z org igłą, tzn nie gra jeden kanał.
czy warto coś z tym próbować czy śmietnik?
czy warto coś z tym próbować czy śmietnik?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chyba zapomniałeś o tym napisać w ogłoszeniu viewtopic.php?p=228906#p228906
Co to znaczy "czy warto"? Chcesz ją zachować dla siebie czy sprzedać?
Jeśli chcesz jej słuchać to warto ratować, o ile igła jest sprawna (tu firma AKG miała problem - padające zawieszenia).
-
Wkładki AKG miały fajne rozwiązania techniczne co przekładało się na efekty soniczne ale wykonanie mega awaryjne.Słabnący po latach magnes(a to mowing iron) i drut nawojowy super dziadowski..jeszcze takiego nie spotkałem.po latach po prostu łamie się ze starości i utlenienia.Korpus sklejony jakimś paskudnym klejem w zasadzie na ament(P8ES).Absolutnie nie warto.Poza tym ich zaletą była właśnie igła..świetnie pomyślana ale po latach guma zawieszenia jest kaput.Wersje z mniejszą podatnością jakoś lepiej przeżywają ale topowe igły nie.
-
W ogóle zapomniałem że napisałem to ogłoszenie Teraz jest rozłożony na części pierwsze i powoli go składam.Wojtek pisze: ↑27 lut 2019, 10:06Chyba zapomniałeś o tym napisać w ogłoszeniu viewtopic.php?p=228906#p228906
Co to znaczy "czy warto"? Chcesz ją zachować dla siebie czy sprzedać?
Jeśli chcesz jej słuchać to warto ratować, o ile igła jest sprawna (tu firma AKG miała problem - padające zawieszenia).
A z wkładką nie mam konkretnych planów, po prostu leży w szufladzie. Mogę ją odsprzedać, naprawić, wyrzucić, albo komuś oddać.
- Cantilever
- Cantilever
Bang&Olufsen awaria zawieszenia.