wymiana wkładki
-
- Gramofon: Dual 731Q
wymiana wkładki
Witam, czy wymiana wkładki w gramofonie z mocowaniem 1/2 cala każdorazowo wiąże się z koniecznością ponownej żmudnej kalibracji wkładki?
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Re: wymiana wkładki
No niestety tak jest. Dobrze jest zaopatrzenie się w dodatkowe headshele i podmienić całość bez konieczności kalibracji ponownej.
-
dzięki za info; miałem pewne "błyski myślowe", żeby zamienić mój T4P na ten z mocowaniem 1/2....; zostaję przy swoim T4P

- Regsoft
Jeśli chcesz przeskakiwać pomiędzy paroma wkładkami to do wszystkich dokupujesz headshell i oddzielnie kalibrujesz. Potem przy wymianie pozostaje głównie nacisk to już nie jest takie upierdliwe. W kwestii wygody dużo zależy od konkretnego gramofonu ...louis-cypher pisze: ↑04 lis 2018, 16:22czy wymiana wkładki w gramofonie z mocowaniem 1/2 cala każdorazowo wiąże się z koniecznością ponownej żmudnej kalibracji wkładki?
-
OK, wkładka T4P nie wymaga kalibracji wystarczy ją włożyć w gniazdo, wkładka 1/2 wymaga odpowiedniego skalibrowania, zatem nasuwa mi się pytanie: czy wkładka odpowiednio skalibrowana 1/2 będzie odtwarzać lepiej (dokładniej) od tej nie kalibrowanej ((wymagającej jedynie włożenia w gniazdo) wkładki T4P?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ty chyba czegoś nie rozumiesz.louis-cypher pisze: ↑04 lis 2018, 19:01czy wkładka odpowiednio skalibrowana 1/2 będzie odtwarzać lepiej (dokładniej) od tej nie kalibrowanej ((wymagającej jedynie włożenia w gniazdo) wkładki T4P?
Z czego wynika konieczność kalibracji?
Z tego że systemy mocowania miały luźne zasady.
Zwróć uwagę że nawet układ pinów z tyłu wkładki nie jest jednakowy.
Standard T4P właśnie to zmienił, narzucając pewne wspólne ramy, dzięki czemu wkładki te mają ten sam kształt, taką samą masę, a ich igły są w tej samej pozycji i mają mniej więcej taką samą podatność, dzięki czemu parametry kalibracyjne są po prostu stałe.
Szkoda że T4P umarło, bo same założenia były bardzo spoko.
A sama kalibracja to nic trudnego. Tylko sieroty techniczne się tego obawiają

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Regsoft
Bo jest standaryzowana i wszystko wcześniej pod ten standard skalibrowane ...
Próbuję rozkminić to pytanie. Co w zasadzie autor miał na myśli?louis-cypher pisze: ↑04 lis 2018, 19:01czy wkładka odpowiednio skalibrowana 1/2 będzie odtwarzać lepiej (dokładniej) od tej nie kalibrowanej ((wymagającej jedynie włożenia w gniazdo) wkładki T4P?

Wkładka musi być odpowiednio skalibrowana i dostosowana do konkretnego gramofonu. W przypadku T4P wszystko pasuje i jest skalibrowane "fabrycznie" (no oprócz pewnych wyjątków dla których np. Technics dał pewną dodatkowa regulację nacisku). W przypadku 1/2 musisz dostosować gramofon (w zasadzie ramię) do wkładki i ją skalibrować. Po wykonaniu powyższych czynności lepiej zagra ta wkładka, która jest ... lepsza

I tu zaczyna zaznaczać się problem dostępności, ceny i różnorodności wkładek T4P ...

A ja mam trzy gramofony z wkładkami o różnym brzmieniu podpięte pod wzmaka i nic nie odkręcam. Proste nie?louis-cypher pisze: ↑04 lis 2018, 17:05kiedy potrzebuję zmiany brzmienia, trwa to niecałą minutę, odkręcam śrubkę wyjmuję wkładkę wkładam drugą i przykręcam śrubkę i po temacie, proste nie?

-
zapytałem tak dlatego, ponieważ mam kilka płyt, przy których wyraźnie jeden z kanałów gra: ciszej bądź gorzej brzmieniowo (np. słabe wysokie) w porównaniu do drugiego; stąd podejrzenie, że może to być wynikiem właśnie owego braku kalibracji...louis-cypher pisze: ↑04 lis 2018, 19:01czy wkładka odpowiednio skalibrowana 1/2 będzie odtwarzać lepiej (dokładniej) od tej nie kalibrowanej ((wymagającej jedynie włożenia w gniazdo) wkładki T4P?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Alternatywnie - jeśli są to używane płyty to zostały wcześniej przeryte przez igłę na źle skalibrowanym gramofonie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Pytanka z innej beczki: czy ktoś może mi podpowiedzieć jak sprawdzić czy anti-skating jest dobrze ustawiony? a jeśli jest ustawiony nieprawidłowo to czy rzutuje to bezpośrednio na jakość odtwarzania?
- ozii
- Gramofon: 1210 mk2
tak rzutuję, kanały mogą nie grać jednakowo i do tego igła ma zdolność do przeskakiwania.louis-cypher pisze: ↑13 lis 2018, 20:32Pytanka z innej beczki: czy ktoś może mi podpowiedzieć jak sprawdzić czy anti-skating jest dobrze ustawiony? a jeśli jest ustawiony nieprawidłowo to czy rzutuje to bezpośrednio na jakość odtwarzania?
1210 mk2 - Nagoka MP200 - A-8450 - T-4250 - CA CP 1
-
czy to (źle ustawiony anti-skating) może być również powodem tego, że kanały mogą grać nierówno brzmieniowo o czym pisałem wyżej? ale dzieje się tak tylko przy kilku płytach;
nie stwierdziłem tendencji igły do przeskakiwania, natomiast często (powiedzmy 3/10 uruchomień) zdarza się (mój gramofon to automat), że przy starcie igła nie ląduje na płycie, ramię podczas opadania wyraźnie odchyla się lekko na zewnątrz i opada tuż przed płytą, czy to też może świadczyć o źle ustawionym anti-skatingu? czy to może inny problem?
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Może gramofon źle wypoziomowany?
U mnie pomogło przestawienie ramienia windy: viewtopic.php?t=12745&start=30
U mnie pomogło przestawienie ramienia windy: viewtopic.php?t=12745&start=30
-
Cześć, pozyskałem takie oto dwie wkładki do mojego Duala: MCC 120 i MCC110
ale przedwzmacniacze gramofonowe mam tylko MM, czy to zagra? czy muszę zakupić przedwzmacniacz MC? a jeśli tak, to może takie rozwiązanie było by lepsze? https://allegro.pl/oferta/infera-mini-mc-9815324499 chodzi o to, że te przedwzmacniacze, które mam są OK i nie chcę zmieniać; proszę o poradę, dziękuję, pozdrawiam.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum