Kolekcje Płyt Forumowiczów

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Darek

Post autor: Darek »

loamesoile pisze:A tego Lennona ja do słuchania nie polecam
Zalezy co kto lubi ;) a moze komus sie podoba. Odnosnie Fleetwood Mac to do muzyki POP raczej bym tego nie sklasyfikowal, no ale kazdy ma wlasne zdanie
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Darek pisze:Odnosnie Fleetwood Mac to do muzyki POP raczej bym tego nie sklasyfikowal, no ale kazdy ma wlasne zdanie
Własne zdanie własnym zdaniem, ale klasyfikacja gatunków muzyki jest dość jasna. Ja osobiście jestem na to bardzo uczulony :)
Loamesoile po prostu stosuje "własne miary" i tyle ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Darek

Post autor: Darek »

Wojtek pisze: ale klasyfikacja gatunków muzyki jest dość jasna
Fakt :D
Tyle lat slucham Stevie Nicks i Fleetwood Mac a dopiero teraz dopatrzylem sie ze Stevie Nicks pochodzi z USA :roll:
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów

Post autor: loamesoile »

Wojtek pisze:
Darek pisze:Odnosnie Fleetwood Mac to do muzyki POP raczej bym tego nie sklasyfikowal, no ale kazdy ma wlasne zdanie
Własne zdanie własnym zdaniem, ale klasyfikacja gatunków muzyki jest dość jasna. Ja osobiście jestem na to bardzo uczulony :)
Oczywiście, że nie jest jasna! :shock: Jest od dawien dawna tematem daleko posuniętej polemiki! Owszem są płyty, o których można jasno powiedzieć, że to jest rock, a to jest pop, ale w zdecydowanej większości przypadków granice między gatunkami są rozmyte i niejasne. Zresztą granice samych gatunków takie są (jeśli w ogóle są!). Jak ktoś sobie zakoduje, że gitara = rock, a pop = Britney Spears, to przepraszam, ja nic na to nie poradzę, ale to nie jest prawda ;)

Ja pojmuję pop dość szeroko (choć znam takich, którzy robią to jeszcze szerzej) i soft rock czy pop/rock w wykonaniu Fleetwood Mac to część popowego dziedzictwa, na tyle wyrazista, że można by puszczać tę płytę dzieciom na lekcjach ucząc ich co to jest pop - obok Michaela Jacksona czy Beach Boysów :)

A propos Beach Boysów, wreszcie doszło do mnie ostatnio winylowe The Smile Sessions z brytyjskiego amazonu.
Obrazek

Wspaniała płyta i gra bez zarzutu. Pewnie gdyby wydali ją wtedy w 1967 grałaby jeszcze piękniej, ale nie mogę narzekać :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

loamesoile pisze:ale w zdecydowanej większości przypadków granice między gatunkami są rozmyte i niejasne.
Jakby się trzymać tylko tych głównych korzeni gatunkowych to pewnie nie byłoby łatwo, ale na szczęście jest tyle jasno zdefiniowanych podgatunków, że to naprawdę nie jest problem.
loamesoile pisze:Jak ktoś sobie zakoduje, że gitara = rock, a pop = Britney Spears, to przepraszam, ja nic na to nie poradzę, ale to nie jest prawda ;)
To ty pisałeś że "gitara nie usprawiedliwia" Rumours ;) Dla mnie klasyfikacja tego typu byłaby ignorancką głupotą.
loamesoile pisze:Ja pojmuję pop dość szeroko
Tak jak pisałem wcześniej.

Patrząc na nazywanie gatunku muzyki przez taki pryzmat można by spokojnie nawet "The Wall" PF podpiąć pod "szeroko-rozumiany" pop.

Jednakże rozumiem teraz co miałeś na myśli, czyli że czasy Rumours Fleetwood Mac podciągamy pod tzw. pop rock. OK.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Post autor: Robert007Lenert »

Wojtek pisze:
Loamesoile po prostu stosuje "własne miary" i tyle ;)
Nie zawsze jest jasna. Bardzo czesto bywa umowna.
eenneell

Post autor: eenneell »

Kupilem "legendarną płyte" RS z rosporkiem (na zamek) :D :!: :D
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Moje koleżanki twierdzą że jest to najseksowniejsza okładka wszechczasów ;)
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
eenneell

Post autor: eenneell »

Tego nie potwierdze :oops:
Gdyby Stonesi wydali na 40l tego wydania reedycję w damskiej wersji na winylu to byłby hit :D :idea: :D
I wtedy wypowiedziałbym się na temat "sexowności" ;)
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Wojtek pisze:
loamesoile pisze:ale w zdecydowanej większości przypadków granice między gatunkami są rozmyte i niejasne.
Jakby się trzymać tylko tych głównych korzeni gatunkowych to pewnie nie byłoby łatwo, ale na szczęście jest tyle jasno zdefiniowanych podgatunków, że to naprawdę nie jest problem.
Właśnie te podgatunki zazwyczaj sprawiają najwięcej kłopotów :) Jak mamy tylko rock, hip hop, jazz, pop, klasyczną i elektronikę to zazwyczaj nie ma tutaj wiele niedomówień :)
Patrząc na nazywanie gatunku muzyki przez taki pryzmat można by spokojnie nawet "The Wall" PF podpiąć pod "szeroko-rozumiany" pop.
Akurat nie. "The Wall" możesz podpiąć pod mainstream, a mainstream nie równa się muzyce pop. Muzyka pop wcale nie musi podpierać się hitami, bardzo często inkorporuje dokonania innych gatunków muzycznych, ale ma to coś chwytliwego, co jednak kwalifikuje się jako pop. I tak przy Fleetwood Mac mamy niezaprzeczalnie pewne wpływy muzyki rockowej, ale to nie jest rock - nie oszukujmy się. Melodie są ściśle popowe, brzmienie jest lekkie, radosne, gitary są łagodne, rytm odgrywa bardzo dużą rolę. Zestaw sobie ten album choćby z wspomnianym "The Wall" i rock się nie obroni :)
Jednakże rozumiem teraz co miałeś na myśli, czyli że czasy Rumours Fleetwood Mac podciągamy pod tzw. pop rock. OK.
Nie pop rock, bo to byłby popularny czy popowy podgatunek rocka, ale pop/rock jako równorzędna mieszanka obu :)

Pozostając przy temacie kolekcji płytowej - do mnie dotarł ostatnio inny album, który mógłby definiować muzykę pop, choć jakby z zupełnie innej strony. To chyba moja ulubiona płyta, która posiada tak okropną okładkę ;)

Obrazek

wydanie co prawda niemieckie, ale gra naprawdę świetnie, także to nie jest reguła, że niemieckie zawsze gorsze :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

loamesoile pisze:Jak mamy tylko rock, hip hop, jazz, pop, klasyczną i elektronikę to zazwyczaj nie ma tutaj wiele niedomówień :)
Ja się cieszę, że muzyka jest na tyle różnorodna i spójna, że można utworzyć całe drzewo gatunkowe i stylowe, z różnymi relacjami.
Trzymanie się płaskiej hierarchii jest, powiedziałbym, co najmniej głupim ograniczeniem.
loamesoile pisze:Akurat nie. "The Wall" możesz podpiąć pod mainstream
Piszesz tak jakby "mainstream" był osobnym gatunkiem muzycznym :D Jeśli już to nawet ten pop/rockowy Rumours także podpinamy pod "mainstream".
loamesoile pisze:a mainstream nie równa się muzyce pop.
Bzdura.
loamesoile pisze:ale to nie jest rock - nie oszukujmy się.
Sam Mick Fleetwood by tu chyba zrobił duże oczy, o Niedźwieckim itp. nie wspominając.
loamesoile pisze:Nie pop rock, bo to byłby popularny czy popowy podgatunek rocka, ale pop/rock jako równorzędna mieszanka obu :)
"Pop rock" i "pop/rock" to jedno i to samo...

No niestety nie dogadamy się na polu gatunków. Ja trzymam stronę prasy muzycznej i źródeł wiedzowych. Ty klasyfikujesz sprawy lajtowo, "po swojemu".
Na tym można w sumie skończyć off-topową debatę.
W przypadku protestów na powyższe, odsyłam chociażby do wikipedii (co to mainstream w muzyce, co to "pop rock", itd.), tam jest wszystko dość jasno i przejrzyście wyklarowane.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
loamesoile
Kontakt:

Akurat wikipedia w kwestii gatunków muzycznych jest bardzo nierzetelna, żeby nie napisać, że wielokrotnie wprowadza w błąd :)
I nie przesadzałbym z tą prasą muzyczną i źródłami wiedzy. To nie jest sprawa jednolita i dziw mnie bierze, że nawet co do tego nie potrafisz przyznać mi racji :)
A mainstream i muzyka pop to nie są tożsame pojęcia, choć owszem pokrywające się w dużej mierze.

Jeśli chodzi o "pop rock" faktycznie, zwracam honor, choć taka pisownia jest dla mnie niedbalstwem i nie oddaje esencji gatunku ;)
Awatar użytkownika
aristos

Post autor: aristos »

Jak już wspomniałem w swoim pierwszym poście - zajmuję się tylko zbieraniem winyli zespołu Queen, ale mimo to myślę, że z doświadczenia wielu tutejszych forumowiczów mogę skorzystać ;). Co prawda nadal oko mi bieleje patrząc na kolekcje innych, ale mi też udało się już co nieco zebrać. I poniżej chciałbym zaprezentować swoje najlepsze zdobycze - czyt: rzadkie wydania, edycje limitowane, od dawna niedostępne itp.

I Want It All - 7", winyl, promo, Japonia
Obrazek

Hammer To Fall - 7" UK, wydanie z tą okładką wyszło w ilości 100 sztuk, potem wstrzymano produkcję i zmieniono okładkę
Obrazek

Bohemian Rhapsody - 7" Francja
Obrazek

Excerpts from their new album - flexi winyl (7"), promo, UK
Obrazek

I na koniec moja ostatnia, najlepsza zdobycz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Ta ostatnia płytka z prezentowanych posiada jakąś okładkę, czy tylko papier ?
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

JacK pisze:Ta ostatnia płytka z prezentowanych posiada jakąś okładkę, czy tylko papier ?
Yyy... a "papier", czyli papierowa koperta singla, to nie okładka? :)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ