Najcieplej brzmiąca wkładka Audio-Technica vs. najbardziej szczegółowy Shure?

Źródła dźwięku
Awatar użytkownika
dev
Gramofon: PS-X60, PS-X4, PS-22

Re: Najcieplej brzmiąca wkładka Audio-Technica vs. najbardziej szczegółowy Shure?

Post autor: dev »

Nie posiadam takiej wiedzy i doświadczenia, jak koledzy wypowiadający się w temacie, ale dorzucę swoje trzy grosze na temat Shure M44G.
Szukałem swego czasu również czegoś, co zagrałoby cieplej i bardziej mięsiście, niż AT95E, którą miałem, a którą jeszcze dodatkowo podejrzewałem o uszkodzenie.
Wybór padł na wymienionego szczura. Gdzieś na w dziale o wkładkach jest wątek jak się z tym użerałem.
Charakterystyka dźwięku była z grubsza taka, jakiej poszukiwałem, ale...
Za cholerę nie mogłem się pozbyć baaardzo nasilonych sybilantów i brzydkich zniekształceń wysokiego pasma.
Trwało to bardzo długo, wielu kolegów na forum mi pomagało, przerobiłem wszystkie ustawienia VTA, azymutu, AS, tangency, aż przestało mnie to bawić.
Kupiłem nową AT95E z oryginalną igłą, w międzyczasie zmieniłem ówcześnie posiadany amplituner najpierw z Yamaha RX-V430 na H/K 3270, a potem w końcu ostatecznie na wzmacniacz stereo Sony TA-F444ES.
Nie ma wprawdzie tej lekkiej "kluchy", którą dawał szczur, ale skończyły się problemy z ustawieniem wkładki, szeleszczeniem i innymi atrakcjami i teraz już tylko słucham muzyki, a nie wkładek :)
1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100
Awatar użytkownika
KUTI

Re: Najcieplej brzmiąca wkładka Audio-Technica vs. najbardziej szczegółowy Shure?

Post autor: KUTI »

Gramofonik pisze: Przede wszystkim ma bardzo cichy napęd,

Przyglądam się tylko i czytam te wszystkie posty, tutaj się odezwę, a na jakiej podstawie można stwierdzić, że ma cichy napęd? Na ucho to można... uwierz.
Kupiłem profesjonalny stetoskop i dopiero z tym można coś stwierdzić i wiem, że w moim PD 441 jest bloga cisza ;) ale to przecież babciny gramofon i troszkę inna liga( bez żadnych przytyków dla Ciebie, bo niektóre posty powyżej są trochę niestosowne)
Gramofonik pisze: Owszem, jest bardzo lekki, talerz jest lekki, do tego cały plastikowy, w dodatku elektronicznie sterowany, no zaprzeczenie dobrego vintangowego gramofonu.
I co z tego, jak gra cudnie!
No właśnie i tutaj dla każdego właściciela swojego gramofonu będzie podobne odczucie, jeśli nie ma on porównania z jakimś porządnym sprzętem. Każdy wie o czym mowa, jeśli przerzucił i porównał już pare sensownych klocków :)
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
Gramofonik

Post autor: Gramofonik »

a na jakiej podstawie można stwierdzić, że ma cichy napęd? Na ucho to można... uwierz.
Podpinam wyjście z gramofonu pod kartę dźwiękową, i widzę w edytorze dźwięku ;) Co wychodzi z gramofonu.

No właśnie i tutaj dla każdego właściciela swojego gramofonu będzie podobne odczucie, jeśli nie ma on porównania z jakimś porządnym sprzętem. Każdy wie o czym mowa, jeśli przerzucił i porównał już parę sensownych klocków :)
Nie upieram się, że ten Denon to jest jakiś mistrz świata wszechwag, to przecież waga średnia , używka w dobrym stanie, kompletna, to wydatek rzędu 400 złotych, w zestawie otrzymujemy wkładkę MC.
Byłby to świetny wybór, gdyby nie fakt, że w przypadku wymiany igły na nową, a tak należy zrobić w większości przypadków, musimy wyłożyć drugie 400 złotych, no i robi się mało ciekawie, ale można zamiast kupować nową igłę, sprzedać wkładkę, są poszukiwane, przy dobrych wiatrach powinna sprzedać się za ok 300-350 złotych, i znowu piłka w grze, mamy nie najgorszy napęd, zakupiony w sumie za około 50-100 złotych, nie najgorzej ;)

Co do jego wyglądu, plastikowej konstrukcji, tego że to nie może dobrze grać, to mam taki przykład.

Kupiłem ostatnio polski wzmacniacz WS 530, kultowy model.

Wyczyściłem aluminiowy srebrny front, pięknie się prezentował, duże pokrętła, przełączniki, no i waga, rozmiar, solidne. Gorzej jak zdjąc górną pokrywę, to widać jak strasznie niechlujnie to zrobiono, brzeszczotem cięte ;)

Nie odrywając od niego oczu, słuchałem jak gra, grał mi pięknie. Gdy oderwałem od niego oczy i dokładnie posłuchałem jak gra, to czar prysł...... średnio przeciętnie, na pewno nie dałbym 400-450 złotych, chyba że, po to aby się weń wpatrywać.
Siła sugestii często potrafi zaślepić ;)
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Gramofonik pisze: Podpinam wyjście z gramofonu pod kartę dźwiękową, i widzę w edytorze dźwięku Co wychodzi z gramofonu.
To już wiem czemu sprzedajesz głosniki ;) Wolisz oglądać, a nie słuchać :)
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Gramofonik

Pawelec pisze:
Gramofonik pisze: Podpinam wyjście z gramofonu pod kartę dźwiękową, i widzę w edytorze dźwięku Co wychodzi z gramofonu.
To już wiem czemu sprzedajesz głosniki ;) Wolisz oglądać, a nie słuchać :)
Wiesz, w moim wieku - wiadomo z czasem słuch się pogarsza - gdy mnie ktoś zapyta, jak to gra, to wolę sprawdzić, co ja słyszę ;)

Głośniki które ostatnio sprzedałem, sprzedałem bo mam akurat takie, które grają mi tak, że mi to pasuje :)
Firma, mniej znana, ale kolumny porządne - kupiłem przypadkowo, odbiór był w stodole - poważnie
361208415_5_1000x700_znakomite-duze-kolumny-sonab-b5-180w-rms-4r-hi-end-zachodniopomorskie.jpg
361208415_4_1000x700_znakomite-duze-kolumny-sonab-b5-180w-rms-4r-hi-end-elektronika.jpg
361208415_3_1000x700_znakomite-duze-kolumny-sonab-b5-180w-rms-4r-hi-end-mp3-i-sprzet-audio.jpg
Bardzo ciekawy producent - był, w moje skromnej ocenie

Są obecnie na Allegro dwie ofert sprzedaży gramofonu Sonab 85S. Wygląda ten model zajefajnie - ascetyczna elegancja ;) no i pasowałby mi ten model do tych kolumn
Tylko nie wiem czy warto, ktoś może ma jakieś doświadczenie z tym modelem?
6332030942_1.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

dev pisze: ale dorzucę swoje trzy grosze na temat Shure M44G.
dev pisze: Gdzieś na w dziale o wkładkach jest wątek jak się z tym użerałem.
Dev, linkuję te wątki o których wspominasz, bo są pouczające w temacie. Natomiast moim zdaniem było troszenke inaczej niż obecnie to werbalizujesz.. czas robi swoje :D . Twój problem to nie był problem wkładki Shure M44 lecz tzw., dobrodziejstwa inwentarza ;) o czym warto się przekonać czytając owe wątki.Miło, że wyszedłeś z kłopotów i jesteś zadowolony.
Oto wątki:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?t=8109
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=36&t=7959&start=15

A tak BTW.. z tegoż wątku;
Przytoczę dla potomnych, co krótko i węzłowato napisał Wojtek pod sugestiami co do oczekiwanego brzmienia:

>>>dev pisze:>>>
Lubię taki miękki dźwięk, podbity fajnym basem w kawałkach soulowych, trip-hopowych, bluesowych czy też jazzowych albo wyraźne, mocne ale w miarę kontrolowane pulsowanie basu w rocku / hard / metalu. Sopran owszem, ale nie kłujący, ostry.>>>
>>Wojtek>>:
Brzmi jak szkoła grania Shure
Gramofonik

Podsumowując Audio Technicę:

AT95E na pierwszy raz, w stanie nówka, jest super hiper, palce lizać, dopóki nie posłuchasz czegoś lepszego, w tym przypadku, kombinacji, używane body AT13 i zamiennik igły z Wamatu, różnica jest na tyle wyraźna, że pod dłuższym posłuchaniu, nie założysz więcej AT 95E na ramię. Inna bajka, selektywności instrumentów daleko lepsza. Do czasu gdy nie założysz na ramię AT 12Sa. Usłyszysz wtedy, że selektywności dużo lepsza, tracking dużo lepszy, igła głębiej penetruje rowek, gra to o niebo lepiej, a przede wszystkim gra to jasno, przejrzyście, a nie jak poprzednie wkładki, tępo, za mgłą, wierz mi nie będziesz chciał wracać do poprzednich wkładek.....

Amen.
Awatar użytkownika
JackNigga

Post autor: JackNigga »

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Dokładnie czytam każdy Wasz post i każde zdanie jakie pada w tej dyskusji, nawet jeśli nieco odbiega od mojego pytania, to ciekawie jest poczytać Wasze wywody. :)

Widzę, że wątek się rozwinął, a przyznam, że nie spodziewałem się tylu odpowiedzi, gdyż temat może się wydawać wielokrotnie wałkowany, ale nie do końca tak jest, gdyż nie spotkałem się jeszcze z takim wątkiem, w którym starano by się uchwycić złoty środek pomiędzy "szczegółową lecz zbyt krystaliczną" AT, a "ciepłym lecz mało szczegółowym i przytłumionym" Shurem.
Zakładając, że planuję wybrać coś spośród tych dwóch marek, jestem wdzięczny za wstawienie próbek brzmienia akurat dwóch modeli firmy Audio-Technica, które autentycznie mnie zainteresowały. W wolnej chwili poświęcę czas na odsłuch.
Wiadomo, człowiek nie chce przedobrzyć i wydać majątku na wkładkę, ale jeśli już, to tak max 500zł z wysyłką mógłbym wyłożyć, jednak bardzo mile widziane są tańsze, lub używane opcje.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Witaj JackNigga. Pamiętam jeszcze Twoje wpisy z czasów kiedy rozmawialiśmy o tłoczniach ;)
JackNigga pisze: Znalazłem własnie conieco o tej wkładce.
Zacznij rozglądać się też po tutejszym dziale wkładkowym ;)
JackNigga pisze: Co do mojego toru audio to nie jest on może jakiś imponujący, gramofon mam podpięty pod wzmacniacz Thomson PA3513T, skąd sygnał leci poprzez wyjścia chinch do karty dźwiękowej/interfejsu komputera, dzięki czemu zgrywam dźwięk z płyt na kompa. Jak mam ochotę posłuchać płyt, używam kolumn podpiętych pod wzmacniacz, są to stare polskie Altusy.
Ciężko.

Rozważanie wkładek do 500 złotych, obojętnie czy starych czy nowych, raczej mija się z celem przy takich warunkach :(
Gramofonik pisze: Są obecnie na Allegro dwie ofert sprzedaży gramofonu Sonab 85S. Wygląda ten model zajefajnie - ascetyczna elegancja ;) no i pasowałby mi ten model do tych kolumn
Tylko nie wiem czy warto, ktoś może ma jakieś doświadczenie z tym modelem?
Może jednak trzymajmy się tematu?
JackNigga pisze: gdyż nie spotkałem się jeszcze z takim wątkiem, w którym starano by się uchwycić złoty środek pomiędzy "szczegółową lecz zbyt krystaliczną" AT, a "ciepłym lecz mało szczegółowym i przytłumionym" Shurem.
A kto powiedział że nie ma czegoś takiego jak szczegółowy Shure? :morda:
Tym bardziej że nie wszystkie AT są krystaliczne i mają podkreśloną górę. Ba, nawet te które mają taki objaw można utemperować preampem.

Niemniej nie, nie jesteś pierwszym który na tym forum coś takiego próbuje znaleźć :)

Wracając do meritum:
Na Twoim miejscu postawiłbym na kombinację M44G + igła E. Możesz nawet nie zmieniać reszty sprzętu, jakoś to zagra :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JackNigga

Cześć Wojtek,
Faktycznie pytałem kiedyś tu na forum o tłoczenie winyli z własnymi nagraniami, miło, że pamiętasz. :) Co do tłoczenia to zawiesiłem moje plany kosztem zainwestowania w porządny magnetofon kasetowy i eksperymentów z taśmą.

Co do kombinacji M44G + igła E - to jest ciekawa opcja, która już została gdzieś poruszona. Też się nad tym zastanawiam, ale jeszcze się wstrzymam, tym bardziej, że AT wciąż mi jednak gdzieś chodzi po głowie.
Wojtek pisze:Rozważanie wkładek do 500 złotych, obojętnie czy starych czy nowych, raczej mija się z celem przy takich warunkach :(
Rozumiem, lecz skoro już wstawiłem wątek o tak zobowiązującym tytule, to chciałbym poznać "te lepsze" modele wkładek, które być może udałoby mi się znaleźć później jako używane po niższej cenie, lub znaleźć im pokrewne a tańsze modele.
Wojtek pisze:A kto powiedział że nie ma czegoś takiego jak szczegółowy Shure? :morda:
Tym bardziej że nie wszystkie AT są krystaliczne i mają podkreśloną górę.
Otóż to, trafiłeś właśnie w sedno mojego pytania, tylko nie udzieliłeś na nie odpowiedzi. ;) Ciekaw jestem konkretnych modeli spełniających te kryteria.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

JackNigga pisze: Co do kombinacji M44G + igła E - to jest ciekawa opcja, która już została gdzieś poruszona.
Aliści w tym wątku, tutaj:
darkman pisze: M44G to odpowiednik wcześniejszej konstrukcji dla melomanów M44MB. Igła eliptyczna do niej to dobry deal, aczkolwiek będzie nieco drożej.
i tutaj:
darkman pisze: B. Sensowny wybór do Twojego gramofonu to Shure M44G/7 (nowa)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

JackNigga pisze:Co do tłoczenia to zawiesiłem moje plany kosztem zainwestowania w porządny magnetofon kasetowy i eksperymentów z taśmą.
Ojoj :)
JackNigga pisze: Też się nad tym zastanawiam, ale jeszcze się wstrzymam, tym bardziej, że AT wciąż mi jednak gdzieś chodzi po głowie.
Dlaczego?
JackNigga pisze: Rozumiem, lecz skoro już wstawiłem wątek o tak zobowiązującym tytule, to chciałbym poznać "te lepsze" modele wkładek, które być może udałoby mi się znaleźć później jako używane po niższej cenie, lub znaleźć im pokrewne a tańsze modele.
Taki trochę koncert życzeń połączony z marzeniami ściętej głowy :(

Co do niektórych modeli to w istocie można rozmawiać o tańszych "braciach bliźniakach".
Jednakże schody się zaczynają jak będziemy chcieli mieć konkretne igły :D
No chyba że chcemy się jarać świetnym body z najtańszą igłą :morda:
JackNigga pisze: Otóż to, trafiłeś właśnie w sedno mojego pytania, tylko nie udzieliłeś na nie odpowiedzi. ;) Ciekaw jestem konkretnych modeli spełniających te kryteria.
Tak czy siak łatwiej trafić szczegółowego Shure niż ciepłą AT :morda:

Współczesne AT-5V i AT-7V to wyjątki potwierdzające regułę ;)
Z popularniejszych opcji: Shure V15tki, M97 (w tym nowa M97xE), M95, M91.
Z innych stajni: Stanton 680/Pickering XV-15, Nagaoka MP, Grado Prestige

Generalnie szczegółowość wynika przede wszystkim z klasy szlifu, więc jeśli mamy wkładkę której bazowe brzmienie nam się podoba, ostrzejszy szlif pomoże wyciągnąć z rowka więcej, bez utraty tego charakteru brzmienia.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JackNigga

Witam po krótkiej przerwie.

Mój ostateczny wybór padł na wkładkę Audio-Technica AT13EaV + igła ATN13.

Trafiłem akurat na taki zestaw w bardzo dobrym stanie:
http://allegro.pl/audio-technica-at-13e ... 62269.html
Przewertowałem chyba niemal wszystkie możliwe polskie i anglojęzyczne wątki porównujące brzmienie tego modelu z innymi wkładkami marki Audio-Technica i mogę jednoznacznie stwierdzić, że będzie to zapewne najlepsza wkładka jaką mogę włożyć do mojego gramofonu, nie przeginając jednocześnie z budżetem na nią wydanym.
Jednocześnie natrafiłem na kilka opinii opisujących brzmienie tej wkładki jako "ciepłe, a przy tym szczegółowe". Ponoć jest to jedna z najcieplej-brzmiących wkładek AT.
Nie wiem tylko z jakich lat pochodzi ten model, ale chyba jest to bardziej "oldschoolowa" seria AT. Ciekawe czy moje uszy polubią jej brzmienie. ;)

Co do wkładek Shure - krąży za nimi opinia grających bardzo ciepło, lecz o nieco przytłumionej górze pasma. Te wymienione wyżej, bardziej klarownie brzmiące Shure'y to ciekawa opcja, jednak może w przyszłości, kiedy będę mógł więcej czasu (i pieniędzy...) poświęcać na eksperymentowanie z doborem igieł.

Także model AT13EaV zagra z moją Unitrą G8010.

Prosiłbym jednak o niezamykanie wątku, gdyż pomimo dokonania przeze mnie wyboru, dyskusja tak naprawdę toczy się dalej.
Pozdr!
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Post autor: pawlos »

Moja ulubiona wkładka MM ,miłego słuchania -będzie Pan zadowolony :) jeżeli igła jest w dobrym stanie .
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

JackNigga pisze:Nie wiem tylko z jakich lat pochodzi ten model
Przełom lat '70tych i '80tych. Poprzedniczką była AT-13E (tak, to inne body niż AT-13Ea).

Po seriach AT-1x/20 była seria AT-1xx (znana też w niektórych kręgach jako seria AT-102EP, od najniższego modelu).
To co mamy na rynku dzisiaj to w sumie kontynuacja tej serii. AT-120E czy AT-150MLX są w sumie takie same jak były. AT-440 to dawna AT-140.
JackNigga pisze: Prosiłbym jednak o niezamykanie wątku
My nie mamy takiego zwyczaju, jeśli nie ma potrzeby.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ