ogłoszenia sprzedaży [propozycja]

Ogłoszenia i tematy związane z funkcjonowaniem forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: ogłoszenia sprzedaży [propozycja]

Post autor: darkman »

Do merytorycznych też wpada jeśli ma "temat". Ogło to zawsze umowa dwustronna. Osobiście nie widzę żadnych negatywów. Ogłoszenia regulaminowe. A kupujemy świadomie.*
W razie niejasności można zrobić uwagę i Felix to zrobił w wątku. Dla mnie git.

*poza tym pewnie i u Krisa można negocjować czy dopytać.
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Wojtek pisze:
21 mar 2026, 12:15
Tu trzeba by podebatować nad częstotliwością, czy raz na tydzień, dwa tygodnie czy miesiąc.
Większość ludzi nie przegina, rzadko odnotowałem podbitki np. po 3-4 dniach.
Przy ilości ogłoszeń, które mamy raz na 10 dni wydaje się być optymalne, aby aktywni wracali na pierwszą stronę.
Wojtek pisze:
21 mar 2026, 12:15
Natomiast mamy paru takich handlarzy co potrafią zmieniać ceny 2-3 razy dziennie jednocześnie podbijając post (zakładam że to powtarzalna strategia handlowa z premedytacją) i to już nie jest fajne, ale jednocześnie ciężko komuś zabraniać zmiany ceny.
Jeżeli obserwujecie dane forum, np. "Sprzedam" i macie ustawione powiadomienia mailowe to w ustawieniach powiadomień możecie odznaczyć informowanie o "Odpowiedziano w obserwowanym temacie". W efekcie nie będziecie mieli na maila zbędnego spamu, który generuje np. wspomniany między wierszami przez Wojtka użytkownik unique freak zmieniający cenę co pół godziny :lol:
W ostateczności pozostaje zablokowanie użyszkodnika :lol:
Dual 604 | Dual M20E | Buphono
Audiolab 6000CDT | Wiim Ultra | Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature | Atoll AM100 Signature | Infinity RS6000A
Fostex TH-610
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

Takie częste obniżanie ceny "po grosiku" może też rodzić po drugiej stronie - obserwatorów/kupujących - postawę szyderczo-wyczekującą. "No ciekawe na ile jest skłonny się wykrwawić". A jeśli już sięga dna, wtedy ewentualnie kupić, niezależnie od tego czy i na ile na pewno bardzo potrzebuję (okazja!), choć oczywiście zakładamy u kupujących zdrowy rozsądek. Czyli siedzę i patrzę jak nisko "spuści gacie", zamiast - jak biały człowiek - skontaktować się ze sprzedawcą i po ludzku pogadać. Tylko, że to musi oznaczać u potencjalnego nabywcy (a) realną potrzebę, (b) realną chęć nabycia, (c) realne zainteresowanie akurat tą konkretną ofertą i wreszcie, co najważniejsze, (c) realną zdolność nabycia. Takie "pykanie" nie zbuduje popytu. Popyt jest, albo nie ma.
To oczywiście indywidualne podejście każdego i z każdej strony...
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Frey pisze:
wczoraj, 09:57
powiadomienia mailowe to w ustawieniach powiadomień możecie odznaczyć informowanie
Można też wykluczyć same powiadomienia mailowe, a pozostawić forumowe tylko = tak mam.
Ale tak czy siak ogłoszeń nie oznaczam w ogóle jako sledzonych, nie jest mi to potrzebne.
Mnie przeszkadza ww w "nowych postach" danej sesji, jesli jest bez nowych informacji tylko dla podbicia, no ale spoko.. da się z tym funkcjonować.
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Wojtek pisze:
22 mar 2026, 23:47
Felix1988 pisze:
22 mar 2026, 08:25
Wciąż pojawiają się, chociaż nie tak często jak kiedyś, ogłoszenia osobnika
Ja chyba nic nie wiem?
Felix1988 pisze:
22 mar 2026, 08:25
Albo niedawna sytuacja z szukaniem jelenia
Wiesz, jest to w pewien sposób ocenne, ale z drugiej strony nie ma przecież nakazu sprzedaży taniej tylko dlatego że gdzieś indziej jest jeszcze taniej. Kris akurat ma chyba dość średnią skuteczność w sprzedaży płyt. Rzadko tu zagląda, odnawia ogłoszenie co parę miesięcy i nara :morda:
viewtopic.php?p=291434#p291434
Z tym, że tłumaczenia wykasowane, szkoda. Kupił za grosze w Biedronce i zaraz wystawił drożej, nawet nie usuwając cenówek...
I jasna sprawa, nie ma nakazu sprzedaży taniej, etc. Ale jeśli dokładnie to samo wydanie nówka sztuka jest do kupienia gdzie indziej 20-30 zł taniej od oferowanych używek, to ktoś tu ewidentnie szuka jeleni. A ta średnia skuteczność sprzedaży chyba w tym kontekście nie dziwi :lol:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

O Adamie chyba nie ma co gadać już skoro od dawna nie przypomina o swojej ofercie płytowej. Nadal oferuje u nas jakiś sprzęt.

Sam miałem z nim na pieńku bo dobijało mnie że od lat "wychodzi z winyli", a jednak dodawał bieżące pozycje na stragan (z tego co rozumiem, również Biedronkowe z promek). Ewidentne szukanie jelenia.

Kiedyś nawet doprowadziło to do tego że skasował hasło "wyprzedaż" skoro z wyprzedażą miało to niewiele wspólnego.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ