ogłoszenia sprzedaży [propozycja]

Ogłoszenia i tematy związane z funkcjonowaniem forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amrowek

Re: ogłoszenia sprzedaży [propozycja]

Post autor: amrowek »

Mawis pisze:
07 lut 2024, 16:24
To znaczy zeby mozna bylo zalozyc temat dziale sprzedam wymagane jest 6 mies od zarejestrowania?
A gdzie tu równouprawnienie :D , a może ... kadencje skrócić do 3 miesięcy , tudzież jakieś pkt statusu i rzetelności ? Jeśli ktoś się zarejestruje tylko po to aby dodać temat o sprzedaży to hm...Janusz biznesu :D
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

A może i staż, czyli te pół roku powiedzmy minimum postów na każdy z miesiąca stażu? Czyli w sumie 30.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

mrcnoos pisze:
07 lut 2024, 17:23
A może i staż, czyli te pół roku powiedzmy minimum postów na każdy z miesiąca stażu? Czyli w sumie 30.
30 na miesiac czy 30 przez 6 mies?
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Peter007 pisze:
07 lut 2024, 15:59
To nie jest dobry pomysł. Nowi forumowicze przy takim wymogu zaśmiecają forum byle czym, żeby tylko osiągnąć ten limit i dodać ogłoszenie
Podzielam pogląd Petera, a system tego typu znam z forum strzeleckiego i zegarkowego. Jest słaby.
Gdzieś tam jest też podział, że od iluś możesz kupować ale sprzedawać jeszcze nie. To już lepsze ale też średnie w sumie. Sell jest możliwy bodaj od 50 postów, ale ludzie z tego co pamiętam dość na siłę nabijają te posty w bezsensowny sposób.
U nas tematy nabijające to "powitania", choć są dość nośne bo przynajmniej mniej więcej wiadomo, kto i co?
Natomiast czy ja wiem? Spadochroniarze ogłoszeniowi czasem się pojawiają z dobrą ofertą i to jest na plus, chyba /?.. bo nie mam pewności (nic nie kupuję od takich) ale częśc kolegów korzysta z tych ogłoszeń, bo czemu nie?
Mnie natomiast wkurzają tzw roszczeniowcy, traktujący swoje ogłoszenia jakby z dupy im swieciło słońce, zaś co do potencjalnych kupujących mają roszczeniowy kompleks stangreta. Typ" niepodoba się to nie kupuj", "zapłaciłem więcej niż chcę" - kogo to Q obchodzi synek ile zapłaciłeś?
"nie mam czasu na wysyłkę, a potrzebuję kasy", "wszystkie płyty w bdb stanie, a informacje znajdziecie w necie" :lol: .. goniłbym jak komara upierdliwca. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Mawis

darkman pisze:
07 lut 2024, 18:20
Peter007 pisze:
07 lut 2024, 15:59
To nie jest dobry pomysł. Nowi forumowicze przy takim wymogu zaśmiecają forum byle czym, żeby tylko osiągnąć ten limit i dodać ogłoszenie
Podzielam pogląd Petera, a system tego typu znam z forum strzeleckiego i zegarkowego. Jest słaby.
Gdzieś tam jest też podział, że od iluś możesz kupować ale sprzedawać jeszcze nie. To już lepsze ale też średnie w sumie. Sell jest możliwy bodaj od 50 postów, ale ludzie z tego co pamiętam dość na siłę nabijają te posty w bezsensowny sposób.
U nas tematy nabijające to "powitania", choć są dość nośne bo przynajmniej mniej więcej wiadomo, kto i co?
Natomiast czy ja wiem? Spadochroniarze ogłoszeniowi czasem się pojawiają z dobrą ofertą i to jest na plus, chyba /?.. bo nie mam pewności (nic nie kupuję od takich) ale częśc kolegów korzysta z tych ogłoszeń, bo czemu nie?
Mnie natomiast wkurzają tzw roszczeniowcy, traktujący swoje ogłoszenia jakby z dupy im swieciło słońce, zaś co do potencjalnych kupujących mają roszczeniowy kompleks stangreta. Typ" niepodoba się to nie kupuj", "zapłaciłem więcej niż chcę" - kogo to Q obchodzi synek ile zapłaciłeś?
"nie mam czasu na wysyłkę, a potrzebuję kasy", "wszystkie płyty w bdb stanie, a informacje znajdziecie w necie" :lol: .. goniłbym jak komara upierdliwca. :mrgreen:
Dlatego zaproponowałem opcje stażową bo to troche by jednak wyhamowało takich "szybkich strzelców", w 99% jednorazowych.
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Tylko Mejwi właściwie to w czym oni przeszkadzają? Jeśli ogłoszenie nieciekawe lub przerysowane, to samo umiera śmiercią naturalnej ignorancji i koleś się zmywa.
Generalnie mnie idea stażowa dość przekonuje. Uważam, że jest o tyle fajna, że jakoś stwarza poczucie aktywności w grupie i jednak pewnej odpowiedzialności za swoją postawę i sens uczestnictwa.
Generalnie to nie byłbym sobą gdybym nie wspomniał o pewnym syndromie tendencyjnosci, który uczciwie dodam każe mi mieć to w dupie. :mrgreen:
Może ankieta jakaś.. ? :D
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Mawis pisze:
07 lut 2024, 18:07
mrcnoos pisze:
07 lut 2024, 17:23
30 na miesiac czy 30 przez 6 mies?
Coś mi zjadło 5.
Czyli minimum 5 na miesiąc. Czyli 30 na 6 miesięcy.
Awatar użytkownika
Mawis

darkman pisze:
07 lut 2024, 18:40
Tylko Mejwi właściwie to w czym oni przeszkadzają? Jeśli ogłoszenie nieciekawe lub przerysowane, to samo umiera śmiercią naturalnej ignorancji i koleś się zmywa.
Zaburzają mi ogólny porządek forum :D :D I moje poczucie przynależności do członków :lol: Oraz zniekształcają moje wysublimowane odczucia estetyczne :mrgreen:

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Mawis

darkman pisze:
07 lut 2024, 18:40

Może ankieta jakaś.. ? :D
Dawaj! :D Dobrze Ci wychodzą ;)

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Już kiedyś się na ten temat wypowiadałem i osobiście nie jestem fanem koncepcji ograniczania giełdy tylko dla stałych bywalców.
Forum jest bardzo otwarte, nie ma zamkniętych/prywatnych działów, często się zdarza że ktoś wpisując w google jakiś model sprzętu trafia na giełdę.
Nie uważam żebyśmy mieli problem ze "spadochroniarzami".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Well - w kwesti formalnej co do czasu odnawiania/podbijania ogłoszeń.
Proponuję by regulaminowo zezwalać na jedno podbicie typu "up" miesięcznie. Jeśli to tylko podbicie tego typu. Jeśli zmiana ceny lub rozszerzenie oferty to wówczas dowolnie.
1.No bo tak - widzę ogłoszenie w nowych postach, które już znam. Nowe jako post, to wchodzę, a tam "up.. zmiana dup", to słabo moim zdaniem i kradzież czasu.
2. Wchodzę i widzę, ogło to samo ale jest zmiana ceny lub dodana wartość innego typu (np kolejny przedmiot w ofercie), to wtedy dla mnie OK.

Zwyczajowość owa jest dość typowa na innych forach z działem ogłoszeniowo giełdowym.
Nie mam zielonego pojęcia co o tym sadzicie, ale moje zdanie jest takie j.w. Raz na miesiąc, normalnie jak w skiroławkach+".
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tu trzeba by podebatować nad częstotliwością, czy raz na tydzień, dwa tygodnie czy miesiąc.
Większość ludzi nie przegina, rzadko odnotowałem podbitki np. po 3-4 dniach.

Natomiast mamy paru takich handlarzy co potrafią zmieniać ceny 2-3 razy dziennie jednocześnie podbijając post (zakładam że to powtarzalna strategia handlowa z premedytacją) i to już nie jest fajne, ale jednocześnie ciężko komuś zabraniać zmiany ceny.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
32lysy
Gramofon: Q202, Victor QLA7

Post autor: 32lysy »

Jesli ktos sam nie wiem za ile chce sprzedać swój przedmiot, albo nie do końca jest w stanie określić za ile sprzęt realnie się sprzeda, to w przypadku braku zainteresowania zawsze może dopisać że cena jest do uzgonienia na priv. Wszytko mozna uregulować transparentnie, nie stosujac technik, które nie do końca są fair wobec innych. Ja równiez jestem za delikatnym zaostrzeniem zasad, dla utrzymania etycznych zachowań i eliminacji cwaniakowania (jesli takowe się pojawia) dla podtrzymania wysokiego poziom naszego zacnego forum :)
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

32lysy pisze:
dzisiaj, 01:04
eliminacji cwaniakowania
Wciąż pojawiają się, chociaż nie tak często jak kiedyś, ogłoszenia osobnika, który swego czasu został przyłapany na próbie zrobienia biznesu życia, na zasadzie: kupię w Biedronce tanio, sprzedam naiwnym z zyskiem i jakoś głupio się tłumaczył. Naprawdę tacy użytkownicy są tu potrzebni?

Albo niedawna sytuacja z szukaniem jelenia:
viewtopic.php?f=58&t=23530
ODPOWIEDZ