ogłoszenia sprzedaży [propozycja]

Ogłoszenia i tematy związane z funkcjonowaniem forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: ogłoszenia sprzedaży [propozycja]

Post autor: darkman »

Do merytorycznych też wpada jeśli ma "temat". Ogło to zawsze umowa dwustronna. Osobiście nie widzę żadnych negatywów. Ogłoszenia regulaminowe. A kupujemy świadomie.*
W razie niejasności można zrobić uwagę i Felix to zrobił w wątku. Dla mnie git.

*poza tym pewnie i u Krisa można negocjować czy dopytać.
Awatar użytkownika
Frey
Gramofon: Dual 604

Post autor: Frey »

Wojtek pisze:
21 mar 2026, 12:15
Tu trzeba by podebatować nad częstotliwością, czy raz na tydzień, dwa tygodnie czy miesiąc.
Większość ludzi nie przegina, rzadko odnotowałem podbitki np. po 3-4 dniach.
Przy ilości ogłoszeń, które mamy raz na 10 dni wydaje się być optymalne, aby aktywni wracali na pierwszą stronę.
Wojtek pisze:
21 mar 2026, 12:15
Natomiast mamy paru takich handlarzy co potrafią zmieniać ceny 2-3 razy dziennie jednocześnie podbijając post (zakładam że to powtarzalna strategia handlowa z premedytacją) i to już nie jest fajne, ale jednocześnie ciężko komuś zabraniać zmiany ceny.
Jeżeli obserwujecie dane forum, np. "Sprzedam" i macie ustawione powiadomienia mailowe to w ustawieniach powiadomień możecie odznaczyć informowanie o "Odpowiedziano w obserwowanym temacie". W efekcie nie będziecie mieli na maila zbędnego spamu, który generuje np. wspomniany między wierszami przez Wojtka użytkownik unique freak zmieniający cenę co pół godziny :lol:
W ostateczności pozostaje zablokowanie użyszkodnika :lol:
Dual 604 | Dual M20E | Buphono
Audiolab 6000CDT | Wiim Ultra | Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature | Atoll AM100 Signature | Infinity RS6000A
Fostex TH-610
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

Takie częste obniżanie ceny "po grosiku" może też rodzić po drugiej stronie - obserwatorów/kupujących - postawę szyderczo-wyczekującą. "No ciekawe na ile jest skłonny się wykrwawić". A jeśli już sięga dna, wtedy ewentualnie kupić, niezależnie od tego czy i na ile na pewno bardzo potrzebuję (okazja!), choć oczywiście zakładamy u kupujących zdrowy rozsądek. Czyli siedzę i patrzę jak nisko "spuści gacie", zamiast - jak biały człowiek - skontaktować się ze sprzedawcą i po ludzku pogadać. Tylko, że to musi oznaczać u potencjalnego nabywcy (a) realną potrzebę, (b) realną chęć nabycia, (c) realne zainteresowanie akurat tą konkretną ofertą i wreszcie, co najważniejsze, (c) realną zdolność nabycia. Takie "pykanie" nie zbuduje popytu. Popyt jest, albo nie ma.
To oczywiście indywidualne podejście każdego i z każdej strony...
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Frey pisze:
wczoraj, 09:57
powiadomienia mailowe to w ustawieniach powiadomień możecie odznaczyć informowanie
Można też wykluczyć same powiadomienia mailowe, a pozostawić forumowe tylko = tak mam.
Ale tak czy siak ogłoszeń nie oznaczam w ogóle jako sledzonych, nie jest mi to potrzebne.
Mnie przeszkadza ww w "nowych postach" danej sesji, jesli jest bez nowych informacji tylko dla podbicia, no ale spoko.. da się z tym funkcjonować.
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

Wojtek pisze:
22 mar 2026, 23:47
Felix1988 pisze:
22 mar 2026, 08:25
Wciąż pojawiają się, chociaż nie tak często jak kiedyś, ogłoszenia osobnika
Ja chyba nic nie wiem?
Felix1988 pisze:
22 mar 2026, 08:25
Albo niedawna sytuacja z szukaniem jelenia
Wiesz, jest to w pewien sposób ocenne, ale z drugiej strony nie ma przecież nakazu sprzedaży taniej tylko dlatego że gdzieś indziej jest jeszcze taniej. Kris akurat ma chyba dość średnią skuteczność w sprzedaży płyt. Rzadko tu zagląda, odnawia ogłoszenie co parę miesięcy i nara :morda:
viewtopic.php?p=291434#p291434
Z tym, że tłumaczenia wykasowane, szkoda. Kupił za grosze w Biedronce i zaraz wystawił drożej, nawet nie usuwając cenówek...
I jasna sprawa, nie ma nakazu sprzedaży taniej, etc. Ale jeśli dokładnie to samo wydanie nówka sztuka jest do kupienia gdzie indziej 20-30 zł taniej od oferowanych używek, to ktoś tu ewidentnie szuka jeleni. A ta średnia skuteczność sprzedaży chyba w tym kontekście nie dziwi :lol:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

O Adamie chyba nie ma co gadać już skoro od dawna nie przypomina o swojej ofercie płytowej. Nadal oferuje u nas jakiś sprzęt.

Sam miałem z nim na pieńku bo dobijało mnie że od lat "wychodzi z winyli", a jednak dodawał bieżące pozycje na stragan (z tego co rozumiem, również Biedronkowe z promek). Ewidentne szukanie jelenia.

Kiedyś nawet doprowadziło to do tego że skasował hasło "wyprzedaż" skoro z wyprzedażą miało to niewiele wspólnego.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Może jeszcze pamiętacie, ale kolega uniquefreak dał się na forum jeszcze poznać zagrywkom ściemnianych promocji, w takim sensie że cena potrafiła z czasem nie spadać, a wzrastać, ale manipulacja była taka jakby to była de facto promocja względem pierwszej ceny (na olx czy allegro również podnoszona była cena bazowa, po to by zrobić większy rabat %, tworząc iluzję cenową niczym z Lidla czy Biedronki, skoro de facto cena końcowa "po rabacie" była wyższa niż na początku). Przyłapany za rękę odszczekiwał się długo, tłumacząc że ma prawo ustalać ceny jak chce, a prywatnie domagał się zatarcia śladów i się irytował że nie chcę tego zrobić. Zgadza się, niemniej ustalanie ceny to jedno, a jawna manipulacja i przypalanie głupa to już nieco inna mańka.

Finalnie skończyło się na tym że stracił uprawnienia do edycji postów, ale można przyjąć że się jakoś zrehabilitował bo nadal postuje ogłoszenia z kablami czy płytami na forum.

A wracając do postulatu darkmana - co ile dni można zrobić "up"? 10 dni?
Nie wiem czy nie zrobić ankiety wokół tematu by więcej osób zabrało głos.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Semko

Post autor: Semko »

10 dni jest ok.
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Moja propozycja jest taka. Odświeżyć ogłoszenie można dopiero jak "spadnie " z pierwszej strony w temacie sprzedażowym.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

A może zlikwidować problem? Wyświetlanie po dacie publikacji, ogłoszenia nie są kasowane, wyłączyć edytowanie żeby nie było cwaniakowania... Tyle. Zwykły słup ogłoszeniowy. To tylko dodatek do forum, a nie darmowa platforma do handlu...
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Dużo jest też ogłoszeń z "kłódką" . Nie można je zlikwidować,żeby nie zaśmiecały tematu?
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

dale pisze:
dzisiaj, 17:33
To tylko dodatek do forum, a nie darmowa platforma do handlu...
Dokładnie, cwaniaczków-handlarzy tu nie potrzeba.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

trafalgar pisze:
dzisiaj, 17:51
Dużo jest też ogłoszeń z "kłódką" . Nie można je zlikwidować,żeby nie zaśmiecały tematu?
Może jakieś archiwum zamiast niebytu ?
Przydać się może jako pomoc do wycen, za ile coś chodziło.
dale pisze:
dzisiaj, 17:33
A może zlikwidować problem? Wyświetlanie po dacie publikacji, ogłoszenia nie są kasowane, wyłączyć edytowanie żeby nie było cwaniakowania... Tyle. Zwykły słup ogłoszeniowy. To tylko dodatek do forum, a nie darmowa platforma do handlu...
W ogóle trzebaby zablokować wątek, bo zamiast edycji ogłoszenia będą podbicia w kolejnych postach. Tylko jak wtedy sprzedający miałby robić promocje czy obniżki?
ODPOWIEDZ