Kolekcje Płyt Forumowiczów

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów

Post autor: JacK »

Gordon Lightfoot - Sundown (mfsl)
Nie ukrywam że zakup był pod wpływem wpisów Wojtka. I właśnie do Admina pytanie jaką masz wersje i czy wiesz może czym charakteryzuje się pierwsze wydanie bo też chciałbym takowe kupić aby porównać sobie z tym japońcem.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (17.8 KiB) Przejrzano 512 razy
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

marcinmarkowski21 pisze:To chyba jakis wariat bo akurat te 180 gramowe "tlocznie" wyszlo jakies 4-5 lat temu i ze niby stalo sie takie rzadkie?
Jeśli nie było dużego nakładu to czemu nie?

Swoją drogą, czemu inwestujesz w same zafoliowane nówki 180g? :)

JacK:
Nawet nie wiedziałem, że MFSL zajęło się tym albumem :) Tanio?
Ja mam first pressa brytyjskiego (A1/B1).
Nie bardzo rozumiem pytania co do "czym charakteryzuje się pierwsze wydanie" :) Nie ma chyba jakichś specjalnych znaków szczególnych.
Przy labelu mojego brytyjczyka oprócz wytłoczonego numeru katalogowego i oznaczeń A1/B1 są też ręczne naniesione napisy MELY/MELD. Nie spotkałem się jeszcze z takim oznaczeniem na innych płytach, ale przypuszczam, że jest to sygnatura tłoczniowca :)

Jako najpierwsze wydanie chyba należałoby uznawać first press amerykański bądź kanadyjski (z tego co wiem to obydwa wydania ukazały się tam równocześnie, mają nawet ten sam numer katalogowy :)

Przy okazji zapytam się jeszcze raz, co się stało z Twoimi planowanymi porównaniami DSotM? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
marcinmarkowski21

Post autor: marcinmarkowski21 »

Wojtek pisze:Jeśli nie było dużego nakładu to czemu nie?

Ok ale jak to sie ma do ceny ktora zaplacilem gdy plyta byla nowa (to bylo jakies 17 dolarow) a teraz gosc chce $75 co nie znaczy ze za tyle ja sprzeda :) bo jak na razie to nie widac chetnych :(
Wojtek pisze:Swoją drogą, czemu inwestujesz w same zafoliowane nówki 180g?

Wojtku nie inwestuje tylko w zafoliowane nowki 180g , staram sie tylko trzymac zasady ze jesli plyta jest nowa to dobrze by bylo aby byla zafoliowana :) Rozumiem ze czasami sie zdarza ze nowa plyta w sprzedazy jest niezafoliowana ale jak na razie mi sie jeszcze tak nie trafilo :dance: Oczywiscie kupuje tez duzo uzywanych plyt ale bardzo zwracam uwage na stan okladek jak i samych plyt.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

marcinmarkowski21 pisze:a teraz gosc chce $75 co nie znaczy ze za tyle ja sprzeda :) bo jak na razie to nie widac chetnych :(
Spoko, niektórzy handlarze tak mają :)
marcinmarkowski21 pisze:Wojtku nie inwestuje tylko w zafoliowane nowki 180g
Spoko, wolałem się upewnić bo w tym wątku póki co jedynie takie :)
marcinmarkowski21 pisze: staram sie tylko trzymac zasady ze jesli plyta jest nowa to dobrze by bylo aby byla zafoliowana :)
A jakaż to zasada? :)

Ja jak kupuję nową płytę to wywalam shrinkwrap, gdyż na dłuższą metę nie służy on okładce.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK

Wojtek pisze: Nawet nie wiedziałem, że MFSL zajęło się tym albumem :) Tanio?
Tanio to raczej nie było ok. 50 baksów z wysyłką . Zresztą czy płyty MFSL wogóle bywają tanie ? Generalnie to chyba wszystkie japończyki z tym OBI są drogie. Zastanawiam się z czego to wynika ? Japońce tak dobrze tłoczą, robią takie genialne płyty czy co ? Nie mają jakościowych wpadek ?
Wojtek pisze: Ja mam first pressa brytyjskiego (A1/B1).
Nie bardzo rozumiem pytania co do "czym charakteryzuje się pierwsze wydanie" :) Nie ma chyba jakichś specjalnych znaków szczególnych.
Przy labelu mojego brytyjczyka oprócz wytłoczonego numeru katalogowego i oznaczeń A1/B1 są też ręczne naniesione napisy MELY/MELD. Nie spotkałem się jeszcze z takim oznaczeniem na innych płytach, ale przypuszczam, że jest to sygnatura tłoczniowca :)

Jako najpierwsze wydanie chyba należałoby uznawać first press amerykański bądź kanadyjski (z tego co wiem to obydwa wydania ukazały się tam równocześnie, mają nawet ten sam numer katalogowy :)
To wyczerpująca odpowiedź, dzięki.
Wojtek pisze: Przy okazji zapytam się jeszcze raz, co się stało z Twoimi planowanymi porównaniami DSotM? :)
Oczywiście że zrobiłem sobie porównania ale nie pisałem o tym na forum bo myślałem że nikogo nie zainteresuje temat SACD vs ANALOG na tym forum.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

JacK pisze:Tanio to raczej nie było ok. 50 baksów z wysyłką .
Jeśli z Japonii bądź USA to w miarę normalna kwota :)
JacK pisze:Japońce tak dobrze tłoczą, robią takie genialne płyty czy co ? Nie mają jakościowych wpadek ?
Raczej tak :)
JacK pisze:Oczywiście że zrobiłem sobie porównania ale nie pisałem o tym na forum bo myślałem że nikogo nie zainteresuje temat SACD vs ANALOG na tym forum.
Bez przesady. Mnie z pewnością interesuje :D Tak więc wątek "Wydanie płyty, a jakość nagrania" czeka na Twoje wnioski, chyba że wolisz to umieścić gdzieś indziej.
Wsparcie finansowe forum
Darek

Post autor: Darek »

marcinmarkowski21 pisze: tej plyty Stonsow nie mialem okazji posluchac bo jest wciaz zafoliowana
Zobacz pierwsze tloczenie tej plyty ( matrix A1/B1) okladka jest nieco inna. jest to wydanie UK zawiera wkladke
Plyte ta mozna spotkac z roznymi kolorami
DSCF0001.JPG
DSCF9998.JPG
DSCF9999.JPG
marcinmarkowski21 pisze:na Ebay-u sprzedaje za 75 dolarow plus koszty przesylki.
Czasami ludzie daja bardzo wysokie ceny liczac ze trafia kogos kto kupi, ale to wcale nie oznacza ze ta plyta chodzi w tej cenie. Jesli chodzi o nowe zafoliowane plyty to tez cena jest uzalezniona od dostawcy gdzie sie zaopatruje, bo jesli kupuje np. w USA to musi do ceny doliczyc transport, clo, VAT no i zarobek. Kiedys dostalem maila z polski o hurtowy zakup plyt przeslalem fragmet cennika to gosciu byl bardzo zdziwiony myslal ze bedzie mial przebicie b. duze lecz gdy wszystko dodal to byl w szoku, a do tego minimalny zakup na 2000$ dodam ze jest to chyba najwiekszy dystrybutor na swiecie.
marcinmarkowski21 pisze:akurat te 180 gramowe "tlocznie" wyszlo jakies 4-5 lat temu i ze niby stalo sie takie rzadkie?
moze tak byc. Wez na przyklad "picture disc Within Temptation" ceny od 40£ do 99£ inne plyty kupisz raczej bez problemu ale ta juz jest maly problem. Takich przykladow mozna by opisac bardzo duzo.
Awatar użytkownika
marcinmarkowski21

Post autor: marcinmarkowski21 »

Wojtek I Darek dzieki za odpowiedzi w sprawie plyty Stonsow "Some Girls" Jak slusznie Darek zauwazyl : Czasami ludzie daja bardzo wysokie ceny liczac ze trafia kogos kto kupi, ale to wcale nie oznacza ze ta plyta chodzi w tej cenie. Jak to sie mowi: A noz widelec trafi sie jakis desperat :) Jesli chodzi o kolory okladki tej plyty to ja mam 3 rozne oprocz tej zafoliowanej. W przyszly poniedzialek wrzuce 3 zdjecia razem tak dla porownania. Od razu mowie ze nie jestem jakims hurtownikiem tylko tak jakos wyszlo ze mam te plyte w trzech rozniacych sie kolorami okladkach ;)
Darek

Post autor: Darek »

marcinmarkowski21 pisze:plyty Stonsow "Some Girls"
Jeszcze odnosnie tej plyty tylko wydanie USA. W/G katalogu Goldmine 6tej edycji w Stanach ceny tego albumu ksztautuja sie od 8USD do 75USD za wydanie "audiofilskie" z roku 1982 w stanie N/M ( sa tam podane tez 3 plyty RS ktorych ceny wachaja sie od 3000$ do 10000$ ) przydalaby sie taka w kolekcji
Awatar użytkownika
JacK

Dwie płyty zasiliły mój zbiorek, dla mnie o tyle ciekawa muza bo jakoś nigdy wcześniej nie spotkałem się z tymi zespołami. Ostatnio mam chyba przesyt tzw. kanonu rocka i teraz szukam czegoś innego.
The Atlanta Rhythm Section - Champagne Jam /mfsl/
Little Feat - Waiting For Columbus /mfsl/
Co do porównania wydań analogowych z sacd to coś skrobne w przyszłym tygodniu.
Załączniki
DSC05017.JPG
DSC05016.JPG
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Świetne albumy. Nie posiadam żadnego z nich, ale znam :)
JacK pisze:Ostatnio mam chyba przesyt tzw. kanonu rocka i teraz szukam czegoś innego.
Ja od jakiegoś czasu mam tak ciągle :) Nie poluję za kolejnymi, nieznanymi mi płytami PF, The Who, itp. ale biorę coś mniej znanego, ale równie fajnego, często w ramach spontanicznej selekcji. Może to taka faza? :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Gospo

Post autor: Gospo »

W niedziele bylem na Car bootsale. Taka gielda staroci i udalo mi sie kupic:

Iron Maiden - Iron Maiden x2
Pink FLoyd - Relics, Dark Side of the moon,Obscured by clouds, Delicate Sound Of Thunder
Nazareth - Dwie plytki widoczne na zdjeciu.
The Animals - Animals
Rolling Stones - Big Hits
Free - Fire And Water
Pentangle - Cruel Sister
History of the Bonzos
Kiss - Lick It Up
Deep Purple - Ho do we think we are
JEthro Tull - Aqualung
LEd Zeppelin - 2
The Who - Tommy
Message - Message
i kilka jeszcze ciekawych plyt, bardzo udany wypad.

Kilka tygodni temu widzialem dzialajacy gramofon na plyty szelakowe(His Masters Voice) za jedyne 50 Funtow, a byl w dobrym stanie. Wielki blad ze go nie kupilem wtedy, teraz juz go nie ma.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Sony PS 4750 Turntable
Pioneer A300 X AMP
Mordaunt Short MS40 Speakers
Sony CDP M303 Cd Player

http://www.discogs.com/user/gospo
Awatar użytkownika
kaZ

Post autor: kaZ »

Kurka ,
a u nas?
dupa :!:

A jak po charity shopach?
Zerkasz?
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
Gospo

Post autor: Gospo »

Tak zawsze jak jestem w nowym miescie ogladam plyty w charity shopach. Bywa roznie ale zdarzaja sie rodzynki.
Sony PS 4750 Turntable
Pioneer A300 X AMP
Mordaunt Short MS40 Speakers
Sony CDP M303 Cd Player

http://www.discogs.com/user/gospo
Awatar użytkownika
kaZ

Post autor: kaZ »

Gospo pisze:Tak zawsze jak jestem w nowym miescie ogladam plyty w charity shopach. Bywa roznie ale zdarzaja sie rodzynki.
Wiem dlatego pytam :D
Oj ,dawno nie byłem...
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
ODPOWIEDZ