Kolekcje Płyt Forumowiczów
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów
Gordon Lightfoot - Sundown (mfsl)
Nie ukrywam że zakup był pod wpływem wpisów Wojtka. I właśnie do Admina pytanie jaką masz wersje i czy wiesz może czym charakteryzuje się pierwsze wydanie bo też chciałbym takowe kupić aby porównać sobie z tym japońcem.
Nie ukrywam że zakup był pod wpływem wpisów Wojtka. I właśnie do Admina pytanie jaką masz wersje i czy wiesz może czym charakteryzuje się pierwsze wydanie bo też chciałbym takowe kupić aby porównać sobie z tym japońcem.
- Załączniki
-
- 1.jpg (17.8 KiB) Przejrzano 518 razy
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli nie było dużego nakładu to czemu nie?marcinmarkowski21 pisze:To chyba jakis wariat bo akurat te 180 gramowe "tlocznie" wyszlo jakies 4-5 lat temu i ze niby stalo sie takie rzadkie?
Swoją drogą, czemu inwestujesz w same zafoliowane nówki 180g?

JacK:
Nawet nie wiedziałem, że MFSL zajęło się tym albumem

Ja mam first pressa brytyjskiego (A1/B1).
Nie bardzo rozumiem pytania co do "czym charakteryzuje się pierwsze wydanie"

Przy labelu mojego brytyjczyka oprócz wytłoczonego numeru katalogowego i oznaczeń A1/B1 są też ręczne naniesione napisy MELY/MELD. Nie spotkałem się jeszcze z takim oznaczeniem na innych płytach, ale przypuszczam, że jest to sygnatura tłoczniowca

Jako najpierwsze wydanie chyba należałoby uznawać first press amerykański bądź kanadyjski (z tego co wiem to obydwa wydania ukazały się tam równocześnie, mają nawet ten sam numer katalogowy

Przy okazji zapytam się jeszcze raz, co się stało z Twoimi planowanymi porównaniami DSotM?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- marcinmarkowski21
Wojtek pisze:Jeśli nie było dużego nakładu to czemu nie?
Ok ale jak to sie ma do ceny ktora zaplacilem gdy plyta byla nowa (to bylo jakies 17 dolarow) a teraz gosc chce $75 co nie znaczy ze za tyle ja sprzeda

Wojtek pisze:Swoją drogą, czemu inwestujesz w same zafoliowane nówki 180g?
Wojtku nie inwestuje tylko w zafoliowane nowki 180g , staram sie tylko trzymac zasady ze jesli plyta jest nowa to dobrze by bylo aby byla zafoliowana

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Spoko, niektórzy handlarze tak mająmarcinmarkowski21 pisze:a teraz gosc chce $75 co nie znaczy ze za tyle ja sprzedabo jak na razie to nie widac chetnych

Spoko, wolałem się upewnić bo w tym wątku póki co jedynie takiemarcinmarkowski21 pisze:Wojtku nie inwestuje tylko w zafoliowane nowki 180g

A jakaż to zasada?marcinmarkowski21 pisze: staram sie tylko trzymac zasady ze jesli plyta jest nowa to dobrze by bylo aby byla zafoliowana

Ja jak kupuję nową płytę to wywalam shrinkwrap, gdyż na dłuższą metę nie służy on okładce.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
Tanio to raczej nie było ok. 50 baksów z wysyłką . Zresztą czy płyty MFSL wogóle bywają tanie ? Generalnie to chyba wszystkie japończyki z tym OBI są drogie. Zastanawiam się z czego to wynika ? Japońce tak dobrze tłoczą, robią takie genialne płyty czy co ? Nie mają jakościowych wpadek ?Wojtek pisze: Nawet nie wiedziałem, że MFSL zajęło się tym albumemTanio?
To wyczerpująca odpowiedź, dzięki.Wojtek pisze: Ja mam first pressa brytyjskiego (A1/B1).
Nie bardzo rozumiem pytania co do "czym charakteryzuje się pierwsze wydanie"Nie ma chyba jakichś specjalnych znaków szczególnych.
Przy labelu mojego brytyjczyka oprócz wytłoczonego numeru katalogowego i oznaczeń A1/B1 są też ręczne naniesione napisy MELY/MELD. Nie spotkałem się jeszcze z takim oznaczeniem na innych płytach, ale przypuszczam, że jest to sygnatura tłoczniowca
Jako najpierwsze wydanie chyba należałoby uznawać first press amerykański bądź kanadyjski (z tego co wiem to obydwa wydania ukazały się tam równocześnie, mają nawet ten sam numer katalogowy![]()
Oczywiście że zrobiłem sobie porównania ale nie pisałem o tym na forum bo myślałem że nikogo nie zainteresuje temat SACD vs ANALOG na tym forum.Wojtek pisze: Przy okazji zapytam się jeszcze raz, co się stało z Twoimi planowanymi porównaniami DSotM?
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli z Japonii bądź USA to w miarę normalna kwotaJacK pisze:Tanio to raczej nie było ok. 50 baksów z wysyłką .

Raczej takJacK pisze:Japońce tak dobrze tłoczą, robią takie genialne płyty czy co ? Nie mają jakościowych wpadek ?

Bez przesady. Mnie z pewnością interesujeJacK pisze:Oczywiście że zrobiłem sobie porównania ale nie pisałem o tym na forum bo myślałem że nikogo nie zainteresuje temat SACD vs ANALOG na tym forum.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Zobacz pierwsze tloczenie tej plyty ( matrix A1/B1) okladka jest nieco inna. jest to wydanie UK zawiera wkladkemarcinmarkowski21 pisze: tej plyty Stonsow nie mialem okazji posluchac bo jest wciaz zafoliowana
Plyte ta mozna spotkac z roznymi kolorami
Czasami ludzie daja bardzo wysokie ceny liczac ze trafia kogos kto kupi, ale to wcale nie oznacza ze ta plyta chodzi w tej cenie. Jesli chodzi o nowe zafoliowane plyty to tez cena jest uzalezniona od dostawcy gdzie sie zaopatruje, bo jesli kupuje np. w USA to musi do ceny doliczyc transport, clo, VAT no i zarobek. Kiedys dostalem maila z polski o hurtowy zakup plyt przeslalem fragmet cennika to gosciu byl bardzo zdziwiony myslal ze bedzie mial przebicie b. duze lecz gdy wszystko dodal to byl w szoku, a do tego minimalny zakup na 2000$ dodam ze jest to chyba najwiekszy dystrybutor na swiecie.marcinmarkowski21 pisze:na Ebay-u sprzedaje za 75 dolarow plus koszty przesylki.
moze tak byc. Wez na przyklad "picture disc Within Temptation" ceny od 40£ do 99£ inne plyty kupisz raczej bez problemu ale ta juz jest maly problem. Takich przykladow mozna by opisac bardzo duzo.marcinmarkowski21 pisze:akurat te 180 gramowe "tlocznie" wyszlo jakies 4-5 lat temu i ze niby stalo sie takie rzadkie?
- marcinmarkowski21
Wojtek I Darek dzieki za odpowiedzi w sprawie plyty Stonsow "Some Girls" Jak slusznie Darek zauwazyl : Czasami ludzie daja bardzo wysokie ceny liczac ze trafia kogos kto kupi, ale to wcale nie oznacza ze ta plyta chodzi w tej cenie. Jak to sie mowi: A noz widelec trafi sie jakis desperat
Jesli chodzi o kolory okladki tej plyty to ja mam 3 rozne oprocz tej zafoliowanej. W przyszly poniedzialek wrzuce 3 zdjecia razem tak dla porownania. Od razu mowie ze nie jestem jakims hurtownikiem tylko tak jakos wyszlo ze mam te plyte w trzech rozniacych sie kolorami okladkach 

Jeszcze odnosnie tej plyty tylko wydanie USA. W/G katalogu Goldmine 6tej edycji w Stanach ceny tego albumu ksztautuja sie od 8USD do 75USD za wydanie "audiofilskie" z roku 1982 w stanie N/M ( sa tam podane tez 3 plyty RS ktorych ceny wachaja sie od 3000$ do 10000$ ) przydalaby sie taka w kolekcjimarcinmarkowski21 pisze:plyty Stonsow "Some Girls"
- JacK
Dwie płyty zasiliły mój zbiorek, dla mnie o tyle ciekawa muza bo jakoś nigdy wcześniej nie spotkałem się z tymi zespołami. Ostatnio mam chyba przesyt tzw. kanonu rocka i teraz szukam czegoś innego.
The Atlanta Rhythm Section - Champagne Jam /mfsl/
Little Feat - Waiting For Columbus /mfsl/
Co do porównania wydań analogowych z sacd to coś skrobne w przyszłym tygodniu.
The Atlanta Rhythm Section - Champagne Jam /mfsl/
Little Feat - Waiting For Columbus /mfsl/
Co do porównania wydań analogowych z sacd to coś skrobne w przyszłym tygodniu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Świetne albumy. Nie posiadam żadnego z nich, ale znam 
Nie poluję za kolejnymi, nieznanymi mi płytami PF, The Who, itp. ale biorę coś mniej znanego, ale równie fajnego, często w ramach spontanicznej selekcji. Może to taka faza? 

Ja od jakiegoś czasu mam tak ciągleJacK pisze:Ostatnio mam chyba przesyt tzw. kanonu rocka i teraz szukam czegoś innego.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Gospo
W niedziele bylem na Car bootsale. Taka gielda staroci i udalo mi sie kupic:
Iron Maiden - Iron Maiden x2
Pink FLoyd - Relics, Dark Side of the moon,Obscured by clouds, Delicate Sound Of Thunder
Nazareth - Dwie plytki widoczne na zdjeciu.
The Animals - Animals
Rolling Stones - Big Hits
Free - Fire And Water
Pentangle - Cruel Sister
History of the Bonzos
Kiss - Lick It Up
Deep Purple - Ho do we think we are
JEthro Tull - Aqualung
LEd Zeppelin - 2
The Who - Tommy
Message - Message
i kilka jeszcze ciekawych plyt, bardzo udany wypad.
Kilka tygodni temu widzialem dzialajacy gramofon na plyty szelakowe(His Masters Voice) za jedyne 50 Funtow, a byl w dobrym stanie. Wielki blad ze go nie kupilem wtedy, teraz juz go nie ma.

Uploaded with ImageShack.us
Iron Maiden - Iron Maiden x2
Pink FLoyd - Relics, Dark Side of the moon,Obscured by clouds, Delicate Sound Of Thunder
Nazareth - Dwie plytki widoczne na zdjeciu.
The Animals - Animals
Rolling Stones - Big Hits
Free - Fire And Water
Pentangle - Cruel Sister
History of the Bonzos
Kiss - Lick It Up
Deep Purple - Ho do we think we are
JEthro Tull - Aqualung
LEd Zeppelin - 2
The Who - Tommy
Message - Message
i kilka jeszcze ciekawych plyt, bardzo udany wypad.
Kilka tygodni temu widzialem dzialajacy gramofon na plyty szelakowe(His Masters Voice) za jedyne 50 Funtow, a byl w dobrym stanie. Wielki blad ze go nie kupilem wtedy, teraz juz go nie ma.

Uploaded with ImageShack.us
Sony PS 4750 Turntable
Pioneer A300 X AMP
Mordaunt Short MS40 Speakers
Sony CDP M303 Cd Player
http://www.discogs.com/user/gospo
Pioneer A300 X AMP
Sony CDP M303 Cd Player
- kaZ
Kurka ,
a u nas?
dupa
A jak po charity shopach?
Zerkasz?
a u nas?
dupa

A jak po charity shopach?
Zerkasz?
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- Gospo
Tak zawsze jak jestem w nowym miescie ogladam plyty w charity shopach. Bywa roznie ale zdarzaja sie rodzynki.
Sony PS 4750 Turntable
Pioneer A300 X AMP
Sony CDP M303 Cd Player
Pioneer A300 X AMP
Sony CDP M303 Cd Player
- kaZ
Wiem dlatego pytamGospo pisze:Tak zawsze jak jestem w nowym miescie ogladam plyty w charity shopach. Bywa roznie ale zdarzaja sie rodzynki.

Oj ,dawno nie byłem...
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "