Zniekształcone brzmienie jednego instrumentu.

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
artur170dx

Post autor: artur170dx »

Cześć wszystkim! To mój pierwszy post i zarazem temat. Na początku dodam również, że moja wiedza nt. płyt gramofonowych jest niewielka.
Mam problem z pewnym czarnym krążkiem, który gra świetnie poza jednym fragmentem. W owej części płyty brzmienie jednego z instrumentów jest zniekształcone.

Tutaj umieściłem nagranie dwóch części jednego utworu:
http://artur170dx.wrzuta.pl/audio/1QIWo ... htswimming
0:00 - 0:40 - przedstawia fragment z zniekształceniem fortepianu
0:41 - 1:22 - fragment bez zniekształcenia

Przejście z zmienionego dźwięku na poprawne jest płynne i stopniowe, nie ma trzasków ani szumów.
Dodam, że problem ten występuje również na końcu utworu poprzedzającego opisaną piosenkę i dotyczy brzmienia gitary.

Jest ktoś w stanie stwierdzić, na podstawie wyżej wymienionych danych, w czym tkwi problem?
ps. Zdaje sobie sprawę, że jakość nagrania nie powala na kolana ;)
Awatar użytkownika
Pajdak

Post autor: Pajdak »

dziwne, że tylko klawisz zniekształcony. a czy winyl to oryginał czy jakiś piracik?
Awatar użytkownika
Wuwuzela

Re: Zniekształcone brzmienie jednego instrumentu.

Post autor: Wuwuzela »

Hmm, np. na "JuTubie" w tym utworze też pojawiają się zniekształcenia? Fajnie by było, gdyby dało się odsłuchać na innym gramofonie, żeby wykluczyć wadę właśnie gramofonu... Wina może też leżeć w nagraniu, brzmi to jak by magnetofon z którego sygnału prawdopodobnie cięto matryce albo robiono ostateczny miks miał problem z obrotami... :think:
Obrazek
Awatar użytkownika
artur170dx

Post autor: artur170dx »

Wuwuzela pisze:Hmm, np. na "JuTubie" w tym utworze też pojawiają się zniekształcenia? (...)
Jeśli masz na myśli film na youtube, którego źródłem dźwięku jest winyl, to nie znalazłem. Mam tą płytę również w formacie CD i i brzmi tak jak powinno.
Wuwuzela pisze:Fajnie by było, gdyby dało się odsłuchać na innym gramofonie, żeby wykluczyć wadę właśnie gramofonu... (...)
Nie mam takiej możliwości :(
Pajdak pisze:dziwne, że tylko klawisz zniekształcony. a czy winyl to oryginał czy jakiś piracik?
Kilka zdjęć dodałem w załączniku, mam nadzieje, że pomogą w zweryfikowaniu autentyczności.

Bardzo trudno uchwycić na zdjęciu cyfry na płycie, więc krótki opis:
Wyglądają jak by były zrobione ręcznie, na stronie A: 1-45055, następnie jakieś bazgroły, jakby powtórzono 1 - 45055 i skreślono, potem 1 - SRI -A, na końcu coś czego nie potrafię odczytać wygląda jak podpis(?)
B: 1 - 45055 - 2 - SRI - B podpis(?)
Załączniki
Zdjęcie0269.jpg
koperta
koperta
Zdjęcie0258.jpg
Zdjęcie0262.jpg
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

ogólnie problem może leżeć w miksie tego wydania... ale wątpię w to... poszukam potem czegoś na necie, jeśli to wina miksa to na 100% będzie na ten temat jakieś info w sieci
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

A ja znam tą sprawę :)
Krótko mówiąc, skopany mastering, w efekcie czego wyszła schrzaniona matka.
Problem ten dotyczy każdego egzemplarza z tego wydania :) Inne gramofony, wkładki i igły nic z tym fantem nie zrobią.
Co ciekawe, wydawca (Warner) ponoć tłoczył płyty z tej samej matki przez parę lat (może nadal tłoczą?) i w ogóle nie poprawili tego, pomimo że z pewnością płyty były zwracane do sklepów ze względu na to dziwne brzmienie.

Faktem jest, iż niemieckie wydanie (tłoczone w DMM, notabene) nie ma wspomnianych defektów, a więc bije wydanie amerykańskie.
Chyba ukazała się też jakaś niemiecka reedycja 180g.
Nie wiem jak wygląda sprawa wydania brytyjskiego.

Ty Artur, jakby co, masz wydanie amerykańskie właśnie :)

Udało mi się też znaleźć konkretny klip na YT :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TIldbGYhkyg[/youtube]
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

A ja mam problem z płytą Stevie Nicks – Bella Donna wydanie niemieckie. Na drugiej stronie pani Nicks chrypi wściekle zwłaszcza na drugim utworze. Doszedłem do wniosku że nie jest to uszkodzenie tego egzemplarza płyty i nie jest to też naturalna chrypka Stevie tylko jakieś uszkodzenie matrycy lub tego konkretnego całego starego niemieckiego wydania.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

JacK:
Dla pewności przesłuchałem sobie drugą stronę swojej Bella Donny (pierwsze wydanie USA) i nie ma tam "chrypki" w głosie Stevie :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Czyli kupię sobie amerykańca , dzięki za info.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
ODPOWIEDZ