Gramofon do 700 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
kielek

Gramofon do 700 zł

Post autor: kielek »

Tu chyba musiałby się wypowiedzieć sam esdarek ;) Sam nigdy nic nie słyszałem o wkładce Onkyo MI-301, a AT 70 to porządna budżetówka ;)
Gramofony myślę,że prezentują zbliżony poziom i kwestia manual czy automat...rodzicom bym kupił jednak automat,choć nie jestem ich zwolennikiem,ale na stare lata sobie taki zapodam :)
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 700 zł

Post autor: esdarek »

No to sobie sam odpowiedziałeś ;)
A tak serio ja bym się nie bał automatyki,zwłaszcza tej dobrej, mechanicznej (taka jest w omawianym modelu). Tam naprawdę nie ma i nie da się nic zepsuć chyba ,że ktoś włoży do środka pogrzebacz od kominka i silnie zamiesza,ale w tym przypadku chyba się tego nie spodziewamy.
Myślę ,że to kwestia gustu raczej. Z moich obserwacji wynika, że wkładka montowana fabrycznie w P60 (ze zintegrowanym headshellem i mocowaniem SME) gra znacznie powyżej średniej. Powiem więcej-tak muzykalnej wkładki w tej klasie szukać ze świecą. Nie piszę tego aby reklamować ten gramofon-chętnie założę tam zwykły koszyk i jakąś przeciętna wkładkę ,ale gwarantuję,że grać to będzie znacznie gorzej(takie eksperymenty już przeprowadzałem więc stąd taki pewniak jestem :lol: ) Gramofon bardzo niepozorny ,ale jakże różny jakościowo o tanich trzyguzikowców, których na allegro pełno.
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Gramofon do 700 zł

Post autor: klin »

OK, spróbujemy zatem z tym P60. Myślę, że już sam powrót ramienia to już całkiem sporo automatyki. Dzięki!! :)
rafal.janus
Gramofon: 601

Re: Gramofon do 700 zł

Post autor: rafal.janus »

Witam, czy ten gramofon http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 40237.html w tej cenie jest warty uwagi? jest jeszcze srebny http://allegro.pl/gramofon-automatic-te ... 42256.html ,ale czarny zdecydowanie bardziej mi odpowiada wizualnie :) pozdro!
Awatar użytkownika
Waluch

Gramofon do 700 zł

Post autor: Waluch »

Moim zdaniem za Technics SL-D3 - 699zł + wysyłka to zdecydowanie za dużo
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 700 zł

Te gramofony mają po 35 lat!!! Jeśli są po przeglądzie,wymianie zużytych elementów, smarowaniu, regulacjach, polerowaniu pokryw to cena jest bardzo ok. Nawet ta 699. Jeśli jednak jest to sprzęt który od 35 lat nie widział regulacji,smaru itp. to...i 300 by było za dużo.
rafal.janus

esdarek pisze:Te gramofony mają po 35 lat!!! Jeśli są po przeglądzie,wymianie zużytych elementów, smarowaniu, regulacjach, polerowaniu pokryw to cena jest bardzo ok. Nawet ta 699. Jeśli jednak jest to sprzęt który od 35 lat nie widział regulacji,smaru itp. to...i 300 by było za dużo.
Prawda :) chociaż po opisie trudno wywnioskować mi czy było w nim cokolwiek zrobione, jedynie można zadać pytanie sprzedającemu.. tutaj http://allegro.pl/technics-sl-d3-i5130128210.html ten sam gramofon po przeglądzie i cena juz1 tyś :D
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 700 zł

Widać więc po tej cenie jaka jest różnica w jakości gramofonu po przeglądzie i takiego który po 35 latach pracuje na smarach o konsystencji wosku i plasteliny.
Awatar użytkownika
Waluch

Gramofon do 700 zł

Tu płacimy też za renomę i sprawdzonego sprzedającego.
Co w cale nie oznacza ,że SL-D3 jest warty 1tyś PLN
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 700 zł

Jeśli cena nowego Duala lub Denona lub, za przeproszeniem, Pro-jecta zaczyna się od ok 1500zł z naprawdę bidulę to poddany profesjonalnej renowacji, z gwarancją, od zaufanego i sprawdzonego wielokrotnie sprzedawcy, porządny gramofon DD Technicsa z jego najlepszych czasów ile jest wart?(nie raklamuję tu tego konkretnego sprzedawcy bo nie znam go, jego uczciwości, zakresu rzeczywistej pracy przy gramofonie itp-pytam czysto hipotetycznie)
Awatar użytkownika
Waluch

Gramofon do 700 zł

SL-D3 nie jest jakimś' wyjątkowym ' gramofonem Technicsa. Brakuje mu chociażby kwarcowej stabilizacji obrotów. Za połowę ( 500zł ) można znaleźć inny, lepszy model. Nie koniecznie na allegro.
Jestem przeciwny zawyżaniu cen. Nawet jeśli będzie to gramofon po przeglądzie itp.

Wg mnie nie ma co porównywać do nowych produktów. Chociaż akurat Project Debut z karbonowym ramieniem nie jest taki zły. :)

Pytasz ile jest wart SL-D3 .... 500zł to wszystko co za niego można dać.

W grudniu pomagałem koledze szukać gramofonu, za 800zł z wysyłką do PL kupiliśmy w DE Thorensa 318 z wkładką AT14 SLa . Gramofon jest jak nowy.
Chodzi mi o to,że trzeba szukać i czekać na okazję, a nie brać co aktualnie jest.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 700 zł

Nie pytałem ile możesz dać tylko ile jest warty w porównaniu z plastikami z obecnej produkcji. Ja myślę ,że gramofon( i nie tylko) jest tyle wart ile za niego chce zapłacić klient. Ja bym dał za te Technicsy jeszcze mniej,ale tylko dlatego,ze posiadam wiedze i zaplecze techniczne pozwalające mi każdy praktycznie gramofon doprowadzić do stanu fabrycznego. Mam jednak świadomość, że nie każdy ma takie możliwości i wtedy zakup sprawdzonego "zrobionego" sprzętu za nieco wyższa kwotę jest zasadny. Swięty spokój ,jak wiadomo, jest bezcenny ;)
Kwarc jest bardzo miłym dodatkiem, ale bez niego da się żyć...
rafal.janus

Witam i dzięki za odpowiedź, w takim razie jakimi modelami mógłbym się zainteresować? Chciałbym, żeby był to pełny automat, mile widziana funkcja powtarzania płyty, gramofon w kolorze czarnym, na moje nieszczęście ważne też żeby podobał mi się wizualnie i był w dobrym stanie, Duale i Technicsy w tym przypadku to moje faworyty, nie szukam czegoś na gwałt, ale też nie szukam jakiejś super okazji :) jeśli coś mi się spodoba i cena będzie w granicach rozsądku to jestem w stanie go nabyć, pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

Waluch pisze:SL-D3 nie jest jakimś' wyjątkowym ' gramofonem Technicsa. Brakuje mu chociażby kwarcowej stabilizacji obrotów. Za połowę ( 500zł ) można znaleźć inny, lepszy model. Nie koniecznie na allegro.
Jestem przeciwny zawyżaniu cen. Nawet jeśli będzie to gramofon po przeglądzie itp.

Wg mnie nie ma co porównywać do nowych produktów. Chociaż akurat Project Debut z karbonowym ramieniem nie jest taki zły. :)

Pytasz ile jest wart SL-D3 .... 500zł to wszystko co za niego można dać.

W grudniu pomagałem koledze szukać gramofonu, za 800zł z wysyłką do PL kupiliśmy w DE Thorensa 318 z wkładką AT14 SLa . Gramofon jest jak nowy.
Chodzi mi o to,że trzeba szukać i czekać na okazję, a nie brać co aktualnie jest.
Podpisuję się pod powyższym obiema rękoma. W zeszłym roku kupiłem Technicsa sl-1710mk2 za 800zł (w sumie za 1000, ale sprzedałem wkładkę za 200).
Prawda jest taka, że to co "wisi" na a...o miesiącami też w końcu znajduje kupca, najpewniej mniej doświadczonego i obeznanego z rynkiem.

Jedyny wyznacznik tego, ile naprawdę warty jest gramofon to wystawienie go od 1zł :)
Awatar użytkownika
esdarek

Dobre dobre:)
Od zł mogą wystawiać handlarze(a i tak tego nie robią). Za te same pieniądze zejdzie wtedy złom z flohmarktu jak i profesjonalnie przygotowany sprzęt. Dawno temu wystawiałem od złotówki i cieszyli się handlarze i inni oszukiści-pacykarze:) Mogli wtedy ze mną konkurować...ceną. W sklepie też powinno być od złotówki?
ODPOWIEDZ