Volume w KENWOOD KRF-V4080D - pomocy

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pan_Klegz
Gramofon: Dual ASP 130

Post autor: Pan_Klegz »

Witam,

mam mały problem..
Pokrętło volume w moim amplitunerze nie działa prawidłowo, mianowicie gdy próbuję ściszyć/zgłośnić za pomocą pokrętła - czasami zadziała, a czasami nie. Z upływem czasu coraz ciężej reaguje. Mam pilota i za jego pomocą działa prawidłowo. Celuję w uszkadzający się potencjometr od volume.

Czy wymiana potencjometru to jest jakiś większy problem (oprócz rozkręcania i lutowania) ?
Czy lepiej oddać to do elektronika?

Model:
Obrazek
Dual ASP 130 i bardzo mało płyt ;)
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Troche to dziwne co piszesz. Sterowanie pilotem sprowadza się do tego, że potencjometrem zamiast ręki, kręci silniczek. Chyba, że w tym modelu jest to jakoś inaczej rozwiązane.

Wymiana potencjometru nie powinna byc specjalnie skomplikowana, to tylko kwestia dostania sie do niego i wylutowania. Trudniejsze moze być zdobycie zamiennika. Zacznij może od potraktowania go jakimś środkiem do czyszczenia potencjometrów, powinno wystarczyć
Awatar użytkownika
Pan_Klegz

Re: Volume w KENWOOD KRF-V4080D - pomocy

chudy_b pisze:Troche to dziwne co piszesz. Sterowanie pilotem sprowadza się do tego, że potencjometrem zamiast ręki, kręci silniczek. Chyba, że w tym modelu jest to jakoś inaczej rozwiązane.
No tu raczej tego silniczka nie ma, bo bym to zauważył już wcześniej po tym, jak używałem pilota.
Kurde, nawet nie wiem od czego zacząć.
W instrukcji nie widzę żadnej informacji o tym, jaką specyfikację ma ten potencjometr. Czy można to jakoś zmierzyć?

Jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o elektronikę.
kielek

Post autor: kielek »

Silniczek raczej musi być,bo co obraca pokrętło krasnoludki?
Jeśli jesteś laikiem totalnym to daj to jakiemuś elektronikowi,bo narobisz sobie tylko szkód-takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
chudy_b

Przejrzałem serwisówkę. Tam nie ma ani silniczka ani potencjometra. Regulacja głośnosci odbywa sie elektronicznie, a to na czym siedzi gałka głośności nazywa się ROTARY ENCODER. W środku są jakieś styczniki. Nie wiem, czy udałoby się dostać do jego wnętrza z jakimś psikaczem. Nowy element dostępny jest na north.pl za 21 zł.
Awatar użytkownika
Pan_Klegz

chudy_b pisze:Przejrzałem serwisówkę. Tam nie ma ani silniczka ani potencjometra. Regulacja głośnosci odbywa sie elektronicznie, a to na czym siedzi gałka głośności nazywa się ROTARY ENCODER. W środku są jakieś styczniki. Nie wiem, czy udałoby się dostać do jego wnętrza z jakimś psikaczem. Nowy element dostępny jest na north.pl za 21 zł.
Wow, super wiadomość.
Wysłałbyś mi na PW linka do tej części?

Znalazłem coś takiego,
http://north.pl/karta/potencjometr-kenw ... 9-DJ4.html

Ciężko to będzie wymienić samodzielnie?

chudy_b: w serwisówce podobnego modelu (nie mam serwisówki do mojego modelu) zauważyłem, że Rotary Encoder składa się z 2 części. Mam nadzieję, że ta wskazana przez Ciebie "połówka części" naprawi problem. Widać, że swobodnie można ją za pomocą zatrzasków zamontować w miejsce starej części, pytanie, czy całość się nie rozleci po otwarciu ;)
Ostatnio zmieniony 07 sty 2015, 15:32 przez Pan_Klegz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kaf

Post autor: kaf »

Element ten nazywa się "impulsator" lub "przełącznik rewersyjny". Niektóre są rozbieralne, inne nie. W tych rozbieralnych można próbować podreperować blaszki, ale warunek to prawidłowe poskładanie tego z powrotem.
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
Awatar użytkownika
Pan_Klegz

kaf pisze:Niektóre są rozbieralne, inne nie. W tych rozbieralnych można próbować podreperować blaszki, ale warunek to prawidłowe poskładanie tego z powrotem.
Obrazek

To wygląda na zwykły zatrzask. Pytanie tylko, czy ta część padła, czy raczej ta od drugiej strony.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

chudy_b pisze:Sterowanie pilotem sprowadza się do tego, że potencjometrem zamiast ręki, kręci silniczek.
To absolutnie nie jest reguła ;) Wystarczy że regulacja głośności odbywa się elektronicznie, jak tutaj.
Szczerze mówiąc to wśród nowszych sprzętów spotkałem się częściej z taką właśnie konfiguracją, aniżeli bajerem pod postacią samoczynnie obracającej się gałki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kielek

Post autor: kielek »

Jednak są krasnoludki:-) człowiek został z tyłu z techniką...
Awatar użytkownika
chudy_b

Tak to ten numer. Pierwszy link w googlach kieruje na strony north.pl
Awatar użytkownika
chudy_b

Pan_Klegz pisze:Widać, że swobodnie można ją za pomocą zatrzasków zamontować w miejsce starej części, pytanie, czy całość się nie rozleci po otwarciu ;)
Raczej wylutowałbym w całości stary element i wlutował nowy. Rozbieranie i składanie z dwoch kawałków to słaby pomysł.
Awatar użytkownika
Pan_Klegz

chudy_b pisze:
Pan_Klegz pisze:Widać, że swobodnie można ją za pomocą zatrzasków zamontować w miejsce starej części, pytanie, czy całość się nie rozleci po otwarciu ;)
Raczej wylutowałbym w całości stary element i wlutował nowy. Rozbieranie i składanie z dwoch kawałków to słaby pomysł.
chudy_b pisze:Tak to ten numer. Pierwszy link w googlach kieruje na strony north.pl
Tak, ale zauważ, że ten sprzedawany kawałek jest tylko połówką całego rotary encoder. (Zdjęcie podałem kilka postów wyżej)
Przynajmniej tak mi się wydaje :)

SZYBKI EDIT: Wygląda na to, że to jednak cały element. No dobra, trzeba zamówić i wziąć się do pracy.
Dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
chudy_b

Ja nie wiem wygląda oryginał we wzmacniaczu, ale to co jest na zdjęciu wyglada na kompletny element.
Awatar użytkownika
Pan_Klegz

Przyszło. Mała część, taka, że aż się zdziwiłem. Przekrój ok 1 cm :)
W weekend instalacja. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale wygląda, że sam dam radę :)
ODPOWIEDZ