Wzmacniacz / Amplituner za ~300zł

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dragant
Gramofon: Sony PS-X70

Post autor: Dragant »

Kupiłem :) do tego Grundig B650 box. Teraz czekam na kuriera :)
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

a to widzę że nie wytrzymałeś z wymianą kolumn do przyszłego miesiąca? :) rozumiem, rozumiem:D
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
krzysius1978
Kontakt:

Post autor: krzysius1978 »

Witam!
Panowie chciałbym poznać wasze opinie, na temat amplitunera Pioneer SX-450. Jak to praktycznie wygląda, to jest dosyć przyzwoity sprzęt jeśli chodzi o współpracę z gramofonem? Ja posiadam ten model ale cały czas mocno mieszane uczucia co do jakości dźwięku phono. Przy minimalnej skali głośności niby jest ok ale jak zgłaśniam, to tak marnie to brzmi no...zero dynamiki jakiejkolwiek w sumie, bas przytłumiony, generalnie dźwięk taki sobie. Dodam tylko, że audio z cd albo z komputera brzmi naprawdę przyzwoicie...Spróbować dokupić oddzielny przedwzmacniacz czy zamieniać to pudło na coś innego, sensowniejszego? Żeby to chciało grać, tak jak wygląda...ehhh.
Pozdrawiam!
Załączniki
wzmacniacz.jpg
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Jeśli dzwięk z CD jest OK to nie ma co się czepiać wzmacniacza. Problem może być w słabym, lub uszkodzonym wbudowanym pre, lub w kiepskiej wkładce. Najwygodniej byloby pożyczyć od kogoś zewnętrzny pre do testów.
misienka2008

Post autor: misienka2008 »

Napisz jaki gramofon i jaka wkladke masz. Jesli CD brzmi duzo lepiej to wina jest po tej stronie.
Awatar użytkownika
krzysius1978
Kontakt:

Gramofon Dual 1228 wkładka Shure M75 type D, igła nowa eliptyczna z Wamatu, cd brzmi o niebo lepiej pod kątem dynamiki. Ta wkładka była od początku tzn zaraz po zakupie cała tłusta, tak jakby ktoś wziął i cały gramofon wrzucił do smaru albo jakiegoś oleju maszynowego, być może faktycznie się uszkodziła, ludzie robią różne dziwne rzeczy...gramofon kosztował 200 zł także od elity nie kupowałem...
Awatar użytkownika
chudy_b

krzysius1978 pisze: igła nowa eliptyczna z Wamatu
krzysius1978 pisze:wkładka była od początku tzn zaraz po zakupie cała tłusta, tak jakby ktoś wziął i cały gramofon wrzucił do smaru albo jakiegoś oleju maszynowego
Te fakty kierują uwagę na iglę i wkładkę. Poruszamy się jednak w bardzo niskich cenach i nie wiem ile jesteś w stanie zaryzykować. Powtórzę, że najlepiej byłoby pożyczyć od kogoś sprawny pre. Od razu wszystko będziesz wiedział. Jesli takiej możliwości nie masz i musisz wybierać, to kup nową wkładkę z oryginalną igłą. Nawet jeśli nie tu leży problem, to i tak nie będą to źle wydane pieniądze.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

krzysius1978 pisze:Żeby to chciało grać, tak jak wygląda
Szczerze mówiąc to nie rozumiem jak ma grać biorąc pod uwagę wygląd :) Nie da się ukryć, że jest to niski model z serii, a Shure M75 to raczej ciepła klucha niż wkładka tryskająca energią.
Ja widzę problem nie w sprzęcie, a w nieco zagubionej koncepcji że winyl "powinien" przebić CD. a tu niestety w kwestii dynamiki dźwięku pewnych rzeczy technologicznie się nie przeskoczy.
Kwestia płyt, muzyki, realizacji, itd. Jeśli już chcesz coś zmieniać to w pierwszej kolejności pokombinowałbym ze zmianą wkładki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
misienka2008

Post autor: misienka2008 »

Posluchaj chudego_b. Ma racje. Igly z Wamatu nie oddaja pelni mozliwosci wkladki. Preamp tez swoje doklada. A i racje Wojtka sa trafne.

Chyba wyszedlem na lizusa. :?
Awatar użytkownika
chudy_b

Wojtek pisze:Nie da się ukryć, że jest to niski model z serii, a Shure M75 to raczej ciepła klucha niż wkładka tryskająca energią.
Ja wyszedłem z założenia, że obecny stan to totalna kicha. Nie rozważam różnic między wkładkami. Szukam uszkodzenia.
Awatar użytkownika
krzysius1978
Kontakt:

Ok rozumiem dzięki bardzo za racjonalne podpowiedzi. Co do wyglądu, a bardziej w sumie uwagi Wojtka, uważam, ze jest to po prostu ładne i tyle a przynajmniej w stosunku do obecnych bubli, które niekiedy potrafią bardzo wiele kosztować. Dzięki!
Awatar użytkownika
chudy_b

chudy_b pisze:Co do wyglądu, a bardziej w sumie uwagi Wojtka, uważam, ze jest to po prostu ładne
Wygląda super. Dla samego wyglądu warto go zatrzymać. Nawet jeśli wyjdzie, że masz kiepski wbudowany pre (w co wątpię) to walczyłbym o jego poprawę.
Awatar użytkownika
pan_winyl

Nawet jeśli wyjdzie, że masz kiepski wbudowany pre (w co wątpię) to walczyłbym o jego poprawę.
pre można sprawdzić podpinając na zewnętrznym, oczywiście pojawia się problem jeśli nie ma od kogo pożyczyć. Moim zdaniem aby zlokalizować problem - choć sam przychylam się do stanowiska Wojtka, że tak naprawę problem nie istnieje lub jest źle postrzegany - należało by podpiąć gramofon pod inny wzmacniacz, najlepiej stereofoniczny bez dodatków (czyli nie amplituner). Dzięki temu będziesz wiedział czy to kwestia wkładki/igły czy toru wzmacniającego.

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

krzysius1978 pisze:Panowie chciałbym poznać wasze opinie, na temat amplitunera Pioneer SX-450

Musisz pamiętać, że on ma małą moc, więc do dynamicznego grania potrzebuje kolumn o wysokiej efektywności (najlepiej powyżej 90 dB).
Sygnał z CD lub komputera jest dużo silniejszy niż ten, który wychodzi z preampa phono, stąd pierwsze wrażenie mniejszej dynamiki.

Na schemacie widać, że w sekcji phono jest sporo elektrolitów. Tutaj bym upatrywał problemów z dźwiękiem. Jeżeli one nie trzymają parametrów (co jest praktycznie pewne biorąc pod uwagę datę produkcji), to warto je wymienić. Ja w swoim amplitunerze to zrobiłem i zmiana dźwięku była diametralna.
pan_winyl pisze:czyli nie amplituner
Nie popełniaj tego błędu :) Jak chcesz to możemy się umówić na posłuchanie "amplitunera", może Cię to kosztować sporo nerwów. 8-)
Awatar użytkownika
pan_winyl

Jak chcesz to możemy się umówić na posłuchanie "amplitunera", może Cię to kosztować sporo nerwów.
Aż tak? Nie jestem fanem ampli- wychodzę z założenia że coś co jest do wszystkiego, często gub swój podstawowy cel. Ale podejrzewam że nie masz przypadkowego sprzętu (patrząc na gramofon - który zresztą już komplementowałem) zakładam że byle JVC to na półce u Ciebie nie stoi :)

Pozostanę jednak wierny zestawom Wzmacniacz + Tuner :)

Onkyo Integra 2066

Telefunken L55
ODPOWIEDZ