Wkładka MC do Duala 704

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
peet9

Wkładka MC do Duala 704

Post autor: peet9 »

Krótko- jaką wkładkę polecacie do tego modelu zacnego Duala:)- oscyluję wokół taniej :( wkładki MC- np. Sumiko Blue Point no. 2 lub Blue Point Special EVO III.
Gdzieś (czyli na forum ale nie wiem gdzie i kiedy ...) znalazłem wywody jakoby do Duali nie dało się ( nie warto, nie można...?) zamontować wkładki MC. Jeśłi tak (czemu...?)- to proszę o pomoc w wyborze innej wkładki MM w podobnej cenie jak te które zaproponowałem- czyli do 1700zł.W tej chwili mam na pokładzie Duala 704 wkładkę Ortofon FF15.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Wkładka ...MC do Duala 704

Post autor: Ukaniu »

Poszukaj jaką poddatność miały zawieszenia igieł dedykowanych do 704 i spróbuj znaleźć MC na które Cię stać co miała by podobne.
Zwykle duale wymagają igły mięciutkiej. Wkładki MC mają zawieszenia twarde lubiące ramiona ciężkie - czyli zupełnie odwrotnie jak w D.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
ahaja
Re: Wkładka ...MC do Duala 704

Post autor: ahaja »

Zapomnij o MC do Duala. Znajdź fajną MM i ciesz się jak gra.

Poza tym te Sumiko to MC HO czyli wysokopoziomowe. Nie bierz pod uwagę tego typu wkładek rozważając wejście we wkładki MC.
Awatar użytkownika
peet9

Re: Wkładka MC do Duala 704

Nadal nie wiem czemu mam "zapomnieć " o MC do Duala:) - kwestia magii czy jakieś przesłanki techniczne? Dziękuję za pomoc. Co do MM- rozumiem, że im drożej tym lepiej, czy tez jest jakaś "magia"- np. wkładki do Duala nie mogą być wyprodukowane przez firmę na literę "A"?
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Wkładka MC do Duala 704

Post autor: Pawelec »

Może to Ci pomoże zrozumieć wnioski ahaji. ;)
http://www.hifi.pl/slownik/efektywna-masa-ramienia.php
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
ahaja

Sprzedaj tego duala i kup Thorensa z ciężkim ramieniem. Albo inny solidny napęd z takim ramieniem. Wtedy kup prawdziwe MC niskopoziomowe. Duale są OK ale do podatnych wkładek MM.
Pawelec pokazał gdzie jest problem. Ale oczywiście sam decydujesz na co wydajesz swoje zarobione bilety.

Poza tym: wkładki MC wysokopoziomowe o których wspomniałeś inaczej się obciąża w preampie - jeśli takiego nie masz (szeroka regulacja impedancji wejściowej) to kolejny powód by je odpuścić.
Awatar użytkownika
peet9

Wkładka MC do Duala 704

Dziękuję za Wasze wyjaśńienia- niestety muszę jak widzę wrócić tu z tłumaczem biegłym w tech-talk'u:) Ja jestem typowym humanistą- interesuje mnie muzyka- mniej to co ją odtwarza.Szukam rozwiązania ale nie typu"sprzedaj to i kup tamto".Każdy ma swoje preferencje i możłiwości :)
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Wkładka MC do Duala 704

Post autor: MISSE »

Niestety koledzy mają rację

Do Duala można kupić fajną wkładkę Orrofona M20 lub V15III i to szczyt tego co można wyciągnąć
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka MC do Duala 704

Post autor: Wojtek »

Jedyne wkładki MC jakie w ogóle można rozważać pod kątem Duala to MC HO, czyli o poziomie sygnałowym zbliżonym do tego z wkładek MM.
Denon DL-110 czy Sumiko Blue Point pewnie zagrał, ale jak już koledzy zauważyli, MC HO to półśrodek w który nie za bardzo warto się pakować.

"Prawdziwe" wkładki MC są w większości niestety niekompatybilne z ramieniem Duala. Zawiesić na upartego pewnie można, może nawet udałoby się to jakoś wyważyć, ale dobrze to nie zabrzmi.
Do wyjątków należą niektóre starsze konstrukcje MC LO, tj. seria Ortofon MC 10/20/30 i pokrewne.

Zresztą, przesiadkę bezpośrednio z podstawowego Ortofona FF15 na poziom wkładek z klasy budżetowej w okolicach 2 tysięcy to taka swoista próba skoku na księżyc.
Zdecydowanie warto rozważyć techniczną stronę sensowności tego typu inwestycji.

Ja wiem, że przerobiłeś już trochę gramofonów peet9, ale to chyba jeszcze nie ten pułap by próbować takich kombinacji. Przynajmniej nie z takim gramofonem jako baza.
Niestety nie ma uniwersalnych ramion, a światek MC do tanich nie należy i bynajmniej nie chodzi mi tutaj tylko o cenę wkładki, ale całą otoczkę toru audio wokół niej (ramię, okablowanie, przedwzmacniacz).

Tak więc na tym etapie, zakładając póki co brak zmiany co do gramofonu, możemy sobie głównie pogadać o dobraniu jakiejś lepszej MMki.

Pozostaje kwestia ulubionej muzyki, oczekiwanego brzmienia czy też czego Tobie dotąd brakowało w dźwięku Ortofona FF15.
Przydałoby się też wiedzieć do czego podpięty jest gramofon, tzn. co jest dalej, między wkładką, a Twoimi uszami :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ahaja

"Ja jestem typowym humanistą- interesuje mnie muzyka- mniej to co ją odtwarza.Szukam rozwiązania ale nie typu"sprzedaj to i kup tamto"." - no to musisz się zastanowić jaki poziom Ciebie interesuje.

No to żeby był sens z wkładką MCLO to musi być odpowiedni napęd z odpowiednim ramieniem. Potem kwestia preampa.
Tak to wygląda od strony technicznej jeśli chodzi o sensowność tego rozwiązania. Wtedy jest duża szansa na osiągnięcie sukcesu i skupienie się na słuchaniu muzyki i powiększaniu zbiorów.

Kolega Carpenter wszedł w MCLO mając wcześniej Duala. Możesz podpytać co się zmieniło i czy było warto.
ODPOWIEDZ