Jedyne wkładki MC jakie w ogóle można rozważać pod kątem Duala to MC HO, czyli o poziomie sygnałowym zbliżonym do tego z wkładek MM.
Denon DL-110 czy Sumiko Blue Point pewnie zagrał, ale jak już koledzy zauważyli, MC HO to półśrodek w który nie za bardzo warto się pakować.
"Prawdziwe" wkładki MC są w większości niestety niekompatybilne z ramieniem Duala. Zawiesić na upartego pewnie można, może nawet udałoby się to jakoś wyważyć, ale dobrze to nie zabrzmi.
Do wyjątków należą niektóre starsze konstrukcje MC LO, tj. seria Ortofon MC 10/20/30 i pokrewne.
Zresztą, przesiadkę bezpośrednio z podstawowego Ortofona FF15 na poziom wkładek z klasy budżetowej w okolicach 2 tysięcy to taka swoista próba skoku na księżyc.
Zdecydowanie warto rozważyć techniczną stronę sensowności tego typu inwestycji.
Ja wiem, że przerobiłeś już trochę gramofonów peet9, ale to chyba jeszcze nie ten pułap by próbować takich kombinacji. Przynajmniej nie z takim gramofonem jako baza.
Niestety nie ma uniwersalnych ramion, a światek MC do tanich nie należy i bynajmniej nie chodzi mi tutaj tylko o cenę wkładki, ale całą otoczkę toru audio wokół niej (ramię, okablowanie, przedwzmacniacz).
Tak więc na tym etapie, zakładając póki co brak zmiany co do gramofonu, możemy sobie głównie pogadać o dobraniu jakiejś lepszej MMki.
Pozostaje kwestia ulubionej muzyki, oczekiwanego brzmienia czy też czego Tobie dotąd brakowało w dźwięku Ortofona FF15.
Przydałoby się też wiedzieć do czego podpięty jest gramofon, tzn. co jest dalej, między wkładką, a Twoimi uszami