Gramofon do 300 zł
- Pajdak

Dobry, używany gramofon do 300zł
haha, to nie tylko ja mam Bernarda. tylko ja mam gs-438 
 ale od jutra do pracy (oby się udało) to będzie zmiana 

- kaZ

a ja GS 461 

"Bardzo lubię piosenki, 
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
						i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- Pajdak

haha, dobra koniec bo off top się robi ;p

- kaZ

Racja...
No to czekamy póki co co przemek namierzy konkretnego na aukcjach.

No to czekamy póki co co przemek namierzy konkretnego na aukcjach.
"Bardzo lubię piosenki, 
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
						i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- V126

Jeśli uważacie, że zwracam uwagę na bzdety, nad którymi nie ma co się rozwodzić, czyli automatyka, bezpośredni napęd, czy kwarcowa stabilizacja (bez której dla audiofila gramofon nie nadaje się do niczego), to ok, będę cicho. Ale jeśli miałbym doradzić wybór któregokolwiek z gramofonu, to podtrzymuję swoją opinię PIONEER PL-510A i  Universum Studio 6000. Ja gdyby nie idiotyczny regał, w którym nie mieści mi się sprzęt szerszy niż 42cm, kupiłbym Technicsa SL-5310 (pełny automat, bezpośredni napęd, kwarcowa stabilizacja), a tak szukam Duala 1229.

- Wojtek
 - Administrator
 - Kontakt:

Eh, żeście przyofftopowali z tymi GS'ami 
V126:
Nie są to "bzdety". Po prostu moim zdaniem przesadziłeś z ograniczeniem wyboru ze względu na napęd czy układ stabilizacji i przypisywaniem paskowców jako domenę "ortodoksyjnych audiofili"
 Tak czy siak, zdanie to szanuję i nie wnikam jakimi doświadczeniami (lub ich brakiem) jest ono poparte.
Są gramofony i rozwiązania techniczne lepsze i gorsze, mają one swoje wady i zalety, ale to nie znaczy, że np. "wszystko jest złe, bo nie ma kwarcu" itd.
Automatyka to kwestia preferencji osobistych. Przy doradzaniu nikomu nie powiem, że "ten gramofon jest lepszy, bo jest automatyczny, a tamten to tylko półautomat". To jest sprawa raczej drugorzędna (ale nie bzdet
 ), zależy co kto lubi.

Zresztą, po co wylewasz tutaj ten jad na "ortodoksów HFMowców"? Spokojnie.
Zobaczymy co przemek upoluje

V126:
Nie są to "bzdety". Po prostu moim zdaniem przesadziłeś z ograniczeniem wyboru ze względu na napęd czy układ stabilizacji i przypisywaniem paskowców jako domenę "ortodoksyjnych audiofili"
Są gramofony i rozwiązania techniczne lepsze i gorsze, mają one swoje wady i zalety, ale to nie znaczy, że np. "wszystko jest złe, bo nie ma kwarcu" itd.
Automatyka to kwestia preferencji osobistych. Przy doradzaniu nikomu nie powiem, że "ten gramofon jest lepszy, bo jest automatyczny, a tamten to tylko półautomat". To jest sprawa raczej drugorzędna (ale nie bzdet
A to dziwne. W poprzednim poście było, że dla audiofili to paski są najważniejsze, a teraz się dowiadujemy, że audiofil bez kwarcu żyć nie możeV126 pisze:czy kwarcowa stabilizacja (bez której dla audiofila gramofon nie nadaje się do niczego)
Zresztą, po co wylewasz tutaj ten jad na "ortodoksów HFMowców"? Spokojnie.
Zobaczymy co przemek upoluje
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
						Wsparcie finansowe forum
- 
				przemek

Re: Dobry, używany gramofon do 300zł
witam,
nie miałem za bardzo czasu ostatnio żeby dokładnie przyjrzeć się wszystkim aukcjom. jedna z Pioneerem akurat się skończyła jak oglądałem, ale propozycji na szczęście było wiele.

poczytałem trochę o tych gramofonach, które polecaliście i dziś na spontanie zalicytowałem Metza bo za późno było pisać do allegrowicza żeby się ugadać, ale chyba miałem duże szczęście bo zakupiłem go za 100zł.
Teraz pozostaje kwestia przedwzmacniacza do niego i pewnie czegoś jeszcze o czym nie wiem a powinienem.
w każdym bądź razie wielkie dzięki za pomoc przy wyborze.

nie miałem za bardzo czasu ostatnio żeby dokładnie przyjrzeć się wszystkim aukcjom. jedna z Pioneerem akurat się skończyła jak oglądałem, ale propozycji na szczęście było wiele.
poczytałem trochę o tych gramofonach, które polecaliście i dziś na spontanie zalicytowałem Metza bo za późno było pisać do allegrowicza żeby się ugadać, ale chyba miałem duże szczęście bo zakupiłem go za 100zł.
Teraz pozostaje kwestia przedwzmacniacza do niego i pewnie czegoś jeszcze o czym nie wiem a powinienem.
w każdym bądź razie wielkie dzięki za pomoc przy wyborze.
- V126

Miałem na myśli, że bezpośredni jest lepszy.
Chciałem pomóc koledze w wyborze i nakreślić an co należy zwracać uwagę. Jeśli dla was to wszystko jest czepianie się detali to ok.

Chciałem pomóc koledze w wyborze i nakreślić an co należy zwracać uwagę. Jeśli dla was to wszystko jest czepianie się detali to ok.
- Wojtek
 - Administrator
 - Kontakt:

To fajnie, że taką miałeś myśl, ale pisałeś bardziej w stylu "o paskach w ogóle zapomnij" itp.V126 pisze:Miałem na myśli, że bezpośredni jest lepszy.
Ogółem nie ma co się denerwować.
przemek:
No to brawo. Sprzęt mało znany (ze względu na markę), ale wydaje się być bardzo konkretny, za stówę to akurat gratka
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
						Wsparcie finansowe forum
- 
				czesiu89

Witam:)
jestem tutaj nowy, przeczytałem prawie cały temat i chciałbym kupić sobie gramofon właśnie w podobnej cenie. Ustaliliśmy z tatą, że wydajemy do 300zł i teraz pytanko czy ten gramofon:
http://allegro.pl/pioneer-pl-12d-piekny ... 23702.html
byłby dobrym wyborem?
Ogólnie w marcu jeden z kolegów napisał, że jest to kultowy gramofon i zejdzie za >400zł, więc co jest nie tak z tym konkretnym egzemplarzem, że jest tak tanio wystawiony?
Gwoli pierwszego posta:
Serdecznie witam wszystkich forumowiczów i pozdrawiam:)

jestem tutaj nowy, przeczytałem prawie cały temat i chciałbym kupić sobie gramofon właśnie w podobnej cenie. Ustaliliśmy z tatą, że wydajemy do 300zł i teraz pytanko czy ten gramofon:
http://allegro.pl/pioneer-pl-12d-piekny ... 23702.html
byłby dobrym wyborem?
Ogólnie w marcu jeden z kolegów napisał, że jest to kultowy gramofon i zejdzie za >400zł, więc co jest nie tak z tym konkretnym egzemplarzem, że jest tak tanio wystawiony?
Gwoli pierwszego posta:
Serdecznie witam wszystkich forumowiczów i pozdrawiam:)
- JacK
 - Gramofon: Kuzma Stabi S

W opisie aukcji masz odpowiedź na swoje pytanieczesiu89 pisze:Witam:)
"Nie sprawdzany. Ucięte kable, brak wkładki.Zastrzegam prawo do zwrotu, negatywnego lub neutralnego komentarza."
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
						- 
				czesiu89

- jeeens5

http://allegro.pl/technics-sl-bd3-i1687008090.html
Moglibyście mi coś powiedzieć na temat tego sprzętu? W kwestii warto/nie warto
a może lepszy byłby http://allegro.pl/znakomity-gramofon-te ... 11081.html ?

Moglibyście mi coś powiedzieć na temat tego sprzętu? W kwestii warto/nie warto
a może lepszy byłby http://allegro.pl/znakomity-gramofon-te ... 11081.html ?
- Sindsoron
 - Kontakt:

nie są to złe gramofony, ale mają jedną "wadę", mianowicie wkładkę montowaną w systemie T4P, który aktualnie jest dość mało popularny i jest tylko kilka nowych wkładek które są z nim kompatybilne.

Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
						Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- jeeens5

Wiedziałem że nie pójdzie łatwo...
a znajdę jakieś Technics'y w podobnej cenie z wkładką 1/2" (jeśli dobrze pamiętam ten 'najpopularniejszy' wymiar)? Jakich modeli szukać?

a znajdę jakieś Technics'y w podobnej cenie z wkładką 1/2" (jeśli dobrze pamiętam ten 'najpopularniejszy' wymiar)? Jakich modeli szukać?