Gramofon do 500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
pawel0777

Gramofon do 500 zł

Post autor: pawel0777 »

Nic nie dzieje się bez przyczyny, a każdej akcji towarzyszy reakcja
czyli mamy remis

...lepiej być bucem niż starym zgredem
Ostatnio zmieniony 06 sie 2014, 14:22 przez pawel0777, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Re: Gramofon do 500 zł

Post autor: esdarek »

Żebyśmy się źle nie zrozumieli kielek - ja nie napisałem, że AT91 to rewelacyjna wkładka ,a tylko że działa, generuje dzwięk i nie "toczy" płyt ;) Straszną kiszką bym jej nie nazwał, Słyszałem gorsze a droższe wkładki. No ale jak ktoś chce się bawić w gramofony na poważnie to już musi pomyśleć rzeczywiści o czymś lepszym. Cała zabawa dopiero nabiera rumi9eńców jak sobie zaczynamy eksperymentować :D Przemcio kupuj co masz kupić, wkładką się nie przejmuj bo i tak ją wymienisz i to nie jeden raz!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 500 zł

Post autor: Wojtek »

esdarek, tak jak patrzę na całokształt tych debat w tym wątku to raczej radziłbym byś to przede wszystkim Ty się uspokoił, co by się trzymać tematu.
To tyle.

pszemcio:
Montaż AT-91 to standard wśród handlarzy co pozyskali sprzęt bez wkładki lub z jakąś nietypową bądź droższą (jeśli zamierzają ją przełożyć do czegoś innego lub oferować oddzielnie), także w tej kwestii nie ma co gdybać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 500 zł

Tak jest Wojtku, przyjąłem ostrzeżenie. Na klatę i z godnością ;) Myślę,że propozycja ,którą złożyłem Ci wcześniej pozostanie aktualna- przypomnę: znikam jako aktywny członek forum- nie pomogę tu raczej nikomu w niczym, a takie miałem założenie. Prezentuję zbyt niski poziom, zeszmacam gramofony chińskimi kablami i wtykami, nie biorę 900zł za gramofon który kupiłem za 150 zeta i psiknęłem plakiem - jako taki jestem politycznie podejrzany. Do tego zbyt często pozwalam sobie mieć własne zdanie co, jak zauważyłem , nie jest przez Ciebie Wojtku ani trochę akceptowane. Ludzie od których przez te kilka tygodni dostałem masę ciepłych maili mają do mnie kontakt, inni też wiedzą gdzie mnie znaleźć. Pewnie na moje miejsce zjawi się kilkunastu bardziej potulnych.
Pozdrawiam i życzę wielu miłych godzin przy winylach.
Darek
pszemcio

Gramofon do 500 zł

Post autor: pszemcio »

Dzięki wszystkim za rady, kupiłem Pioneera PL 400, za cenę 450 z przesyłką (więc tak naprawdę za 420, co jest chyba dobrą opcją w stosunku do 530 z aukcji). Skoro już wszyscy odetchnęli z ulgą, to za niedługo zapraszam do działu "wzmacniacze do 500 zł" i "głośniki do 500 zł":)
kielek

Gramofon do 500 zł

Post autor: kielek »

Odłóż sobie sto parę złotych na AT-95 jakbyś miał tą AT-91 w tym gramofonie:-) bo to kiepścizna.
pszemcio

Post autor: pszemcio »

kielek pisze:Odłóż sobie sto parę złotych na AT-95 jakbyś miał tą AT-91 w tym gramofonie:-) bo to kiepścizna.
Tak, dokładnie taki jest plan póki co. Czy AT91 zniszczy mi płyty, czy moge poczekać?
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

Nie zniszczy :)
Turas

Gramofon do 500 zł

Post autor: Turas »

Witam!
Od dłuższego czasu planuję zakup gramofonu do 500zł. Zakup jedynie przez Allegro.
Szukam manualnego/półautomatycznego/automatycznego gramofonu.
Moją uwagę zwróciły firmy; Dual, Technics, Unitra i Thorens.
Nigdzie jednak nie znalazłem jednoznacznych opinii o modelach: Dual CS 505-1/-2, Unitra G8010 oraz Technics SL-BD3.
Który z powyższych jest naprawdę wart uwagi?
Dodatkowo: czy możecie polecić mi sprawdzonego sprzedawcę? Oferta tego użytkownika zwróćiła moją uwagę:
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=29003022

Który warto wybrać? Każda porada lub wskazówka co do wyboru jednego z powyższych modeli(lub zupełnie innego modelu) będzie dla mnie bardzo ważna.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 500 zł

Możesz bliżej określić jakiego typu sprzęt Cię interesuje? Musimy zawęzić krąg poszukiwań.
Turas

esdarek pisze:Możesz bliżej określić jakiego typu sprzęt Cię interesuje? Musimy zawęzić krąg poszukiwań.
Mimo zapoznania się z niewielką dawką teorii jestem kompletnym laikiem.
Interesują mnie gramofony firm wyżej wymienionych z napędem paskowym lub bezpośrednim.

Edit: Poszukuję gramofonu na początek, który będzie generował dobrą jakość odsłuchu.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 500 zł

ok. rozrzut masz ogromny. Powiedz w takim razie jakiej pomocy oczekujesz?
Turas

Gramofon do 500 zł

Oczekuję czegoś w rodzaju FAQ'u: "Pierwszy gramofon dla żółtodzioba" :D
Chciałbym wysłuchać ewentualnych opinii bądź porad w sprawie konkretneo modelu.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 500 zł

Pierwszy gramofon moim zdaniem powinien (analogicznie do instrumentu na którym ktoś się chce uczyć grać) być najlepszy na jaki Cię w chwili obecnej stać. Nie kupuję się byle czego bo szybko się zniechęcisz. Z Twojego wyboru widzę ,że interesują Cię manuale/półautomaty paskowe. Nie wiem co w zestawieniu robi Unitra i to jeszcze 8110. Chyba tylko aspekty patriotyczne mogą skłonić do zakupu tego urządzenia. Napisz parę rzeczy które nas naprowadzą bo trudno komuś doradzać na ślepo.
-z jakim sprzętem będzie współpracował gramofon?
-jak bardzo przywiązujesz uwagę do brzmienia i czy w swoim odczuciu jesteś osłuchany, czy potrafisz docenić dobre brzmienie?
-jaką wagę przykładasz do wyglądu sprzętu audio?
-czy gramofon ma być uzupełnieniem zestawu czy jego trzonem?
-jakiego rodzaju muzyki słuchasz?(sorry, może to się wydać pytaniem nie na miejscu)
-z jakiego powodu chcesz słuchać winyli?
Turas

esdarek pisze:Pierwszy gramofon moim zdaniem powinien (analogicznie do instrumentu na którym ktoś się chce uczyć grać) być najlepszy na jaki Cię w chwili obecnej stać. Nie kupuję się byle czego bo szybko się zniechęcisz. Z Twojego wyboru widzę ,że interesują Cię manuale/półautomaty paskowe. Nie wiem co w zestawieniu robi Unitra i to jeszcze 8110. Chyba tylko aspekty patriotyczne mogą skłonić do zakupu tego urządzenia. Napisz parę rzeczy które nas naprowadzą bo trudno komuś doradzać na ślepo.
-z jakim sprzętem będzie współpracował gramofon?
-jak bardzo przywiązujesz uwagę do brzmienia i czy w swoim odczuciu jesteś osłuchany, czy potrafisz docenić dobre brzmienie?
-jaką wagę przykładasz do wyglądu sprzętu audio?
-czy gramofon ma być uzupełnieniem zestawu czy jego trzonem?
-jakiego rodzaju muzyki słuchasz?(sorry, może to się wydać pytaniem nie na miejscu)
-z jakiego powodu chcesz słuchać winyli?
Unitra pojawiła się jedynie ze względu na fakt, iż w dzieciństwie miałem styczność z produktami tejże firmy :)
Tak naprawdę oczekuję ciepłego, mocnego i przejrzystego brzmienia. Na wstępie mojej przygody z gramofonami nie chciałbym się zrazić wszelkimi kalibracjami czy odpowiednimi ustawieniami, dlatego też full automat mi odpowiada. Gramofon będzie współpracował z Diorą SSL 042.
3 lata gram na bębnach, 1,5 roku na gitarze akustycznej/elektrycznej, więc nie umyka mi niestrój bądź gryzący uszy dźwięk. Liczą się dla mnie "bebechy", a nie wizualna strona gramofonu/sprzętu audio. Gramofon będzie trzonem. Nic osobistego, słucham dużo bluesa, rocka i hard rocka ;)
Chcę słuchać nagrań z płyt winylowych, ponieważ wychowywano mnie w duchu muzyki w formie niezdigitalizowanej. Obiektem kultu jest dla mnie taśma lub czarny krążek.
W alternatywie dla "paskowego" SL'a znalazłem coś co spełnia moje oczekiwania: TECHNICS SL-DD33. Wiele osób uważa, że sprzęt Technicsa to "drapaki", jakie jest Twoje zdanie?
ODPOWIEDZ