Pomoc babie potrzebna

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Cukierek

Pomoc babie potrzebna

Post autor: Cukierek »

Witam wszystkich,

jestem melomanką, mam małą kolekcję winyli i od zawsze planowałam zakup gramofonu. Ale, że zawsze cierpiałam na brak kasy i totalną niewiedzę związaną z tym cudnym urządzeniem wciąż odkładałam zakup. Oto z czym mam problem:

Ktoś by pomyślał, że los się w końcu do mnie uśmiechnął i dostałam w prezencie gramofon. Wszystko byłoby ładnie pięknie, gdyby nie fakt, że jest to... Dual dt 210... Zaznaczam, że totalnie nie znam się na tym sprzęcie, ale wystarczyło bym poczytała pare stron i zorientowała się, że to dziadostwo. Dlatego potrzebuję pomocy jakiegoś życzliwca, który będzie miał ochotę poświęcić mi trochę czasu. Myślę nad dwiema opcjami - albo sprzedać tego duala i poszukać całego sprzętu od nowa. Wtedy niestety powstaje ogromny problem finansów, ponieważ jestem w stanie poświęcić na to jakieś 300-400zł.
Albo wyjść z założenia, że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma i dokupić do tego duala głośniki i wzmacniacz a w przyszłości wymienić go na coś innego, lepszego.
Wiem, że to będzie wyzwanie. I proszę nie każcie mi ponownie czytać całego forum, bo często to o czym piszecie jest dla mnie czarną magią. Dlatego szukam pomocy, mogę odwdzięczyć się przysłowiowym piwem ;) Jeśli ktoś taki się znajdzie proszę o wiadomość na priv. Jeśli administrator uzna, że to durny post, proszę o zamknięcie ;)

Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pomoc babie potrzebna

Post autor: Wojtek »

Nie masz w domu absolutnie nic grającego? Choćby głośniki do komputera czy miniwieżę lub zestaw kina domowego? Telewizor? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Cukierek

Re: Pomoc babie potrzebna

Wredoto lub kanalio,

owszem posiadam inny sprzęt grający, ale niestety nie odtworzy on mi moich czarnych krążków (tak tyle wiem!) :)
Awatar użytkownika
chudy_b

Pomoc babie potrzebna

Post autor: chudy_b »

Odtworzy, odtworzy - trzeba go ładnie poprosić. Napisz co masz, a my Ci powiemy czego nie masz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pomoc babie potrzebna

Tak, po to pytam by wiedzieć czy masz już do czego podpiąć gramofon. Jeśli byś nie miała nic to faktycznie na start konieczna byłaby inwestycja w wzmacniacz i kolumny.
Wsparcie finansowe forum
Cukierek

By wykrzesać coś z tego duala potrzeba mi sensownego wzmacniacza i głośników. Doceniam jeśli opiszecie mi parametry, ale dla mnie to będzie jak czytanie o działaniu wała korbowego silnika. To tak jakby Wam, mężczyznom, kazać rozróżnić kolor seledynowy od turkusowego ;)
Jeśli więc znajdzie się rycerz na białym koniu, który mi pomoże będę bardzo wdzięczna. Reszta ze złośliwymi komentarzami również mile widziana w celu rozładowania atmosfery ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pomoc babie potrzebna

A może zamiast być uparta odpowiesz na już zadane, dość proste pytanie?
Skoro masz coś grającego to powiedz co. Marka i model. Mam nadzieję, że to nie problem.

Ja naprawdę chcę Tobie pomóc. Nie wiem gdzie widzisz tutaj złośliwość z mojej strony :)
Mogę napisać prywatnie, ale zadam to samo pytanie :D
Wsparcie finansowe forum
Cukierek

Pomoc babie potrzebna

Wybacz, ze tak olałam Twoje pytanie ;)
Posiadam starą miniwieżę Samsunga MM-ZS8, która nawet nie chce liczyć ile ma lat oraz głośniki komputerowe Creative 2.1 A120, które wyczynem techniki również nie są, więc wciąż podejrzewam, że czeka mnie wydatek.

Co do złośliwości - chyba jestem uprzedzona ;) Często szukam pomocy na forach jeśli chodzi o różne kwestie techniczne, elektroniczne itp. i jestem do tego przyzwyczajona ;)
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Pomoc babie potrzebna

Post autor: KasparHauser »

Może czytanie jest męczące? Wojtek mógłby wytłumaczyć w cztery oczy, co i jak, skoro to taki problem. :D

Jedno jest pewne - budżet musi zostać zwiększony na ten cel ;) . Nie ma co oszczędzać, a posłuży przez lata.
Cukierek

Czytanie mnie nie meczy lecz mimo mojej wrodzonej inteligencji nie chce popelnic gafy i stracic pieniedzy na marne na cos co bedzie do dupy albo nawet nie bedzie dzialac ;)
Co do inwestycji sie zgadzam wiec moze po prostu odloze co nieco na ten cel. Wychodzi wiec na to ze w tym momencie wywolalam niepotrzebna burze. Tym bardziej ze podejrzewam ze za 300zl ciezko bedzie znalezc cos sensownego. Ale nie placzcie - wroce :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pomoc babie potrzebna

Z mojej perspektywy zakup gramofonu już teraz za te 300 złotych (+ przedwzmacniacz gramofonowy za około stówę) ma już dzisiaj sens i podepniesz to sobie pod miniwieżę albo głośniki Creative (miniwieża chyba lepsza będzie, ale to lepiej ocenić nausznie).

Później sobie dozbierasz na porządniejszy wzmacniacz i kolumny, a w między czasie będziesz już mogła słuchać płyt.
Cukierek pisze:Tym bardziej ze podejrzewam ze za 300zl ciezko bedzie znalezc cos sensownego.
Ja wiem, że prosiłaś o niezalecanie czytania całego forum, ale spójrz chociaż na ten wątek: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=46&t=293
Całkiem nieprzypadkowo, liczy on już 86 stron, także spokojnie, coś się kupi ;)

Ja tam burzy nie widzę. Za oknem mam słoneczko.
Wsparcie finansowe forum
Cukierek

Moze nie bede wiecej upierdliwa i siade porzadnie nad poleconym tematem. Dzielnie poczytam i postaram sie wybrac cos dobrego. Jesli zrobie glupstwo bede obwiniac Was ;)

Co do glosnikow od miniwiezy bylyby zdecydowanie lepsze, ale jest jeden szkopul. Jest to model sprzed paru lat (i teraz powstaje problem jak to wytlumaczyc bez odpowiedniego slownictwa a zeby kazdy zrozumial :P) i glosniki sa podlaczone do samej wiezy za pomoca kabli z wystajacymi drucikami, nie ma zadnej wtyczki ktora mozna nazwac (czarny i czerwony kabelek przy kazdym z glosnikow). Dlatego tutaj bylaby zdecydowanie potrzebna pomoc elektryka ;) Ale skoro mowisz ze te komputerowe na poczatek wystarcza to dobrze.
Awatar użytkownika
chudy_b

Pomoc babie potrzebna

Post autor: chudy_b »

Ta miniwieża zapewne też da radę. Nie w głośnikach problem, tylko w tym, czy ona ma jakieś zewnętrzne wejście. Powinno być opisane np. AUX. Jeśli ma, to wystarczy, że kupisz przedwzmacniacz gramofonowy VIVANCO za 30 zł i już gra. Szału nie będzie, ale inwestycja minimalna. Potem powoli sobie sprzęt rozbudujesz w miarę mozliwości finansowych.
Cukierek

Musze w takim razie to sprawdzic bo nie mam pojecia. Ale w takim razie gdyby posiadala takie wejscie jest szansa podlaczyc ten dual? Podobno posiada wbudowany przedwzmacniacz. Z ciekawosci bym go wyprobowala.
Awatar użytkownika
kebabożerca

Pomoc babie potrzebna

Post autor: kebabożerca »

Z tyłu gramofonu ustawiasz przełącznik na LINE i podłączasz pod wejście w wieży jeśli takie masz.
Aj du not baj dys rekord, it is skraczt.
ODPOWIEDZ