Jaka wkładka T4P?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

Post autor: Wojtek »

W sensie że teraz stawiamy sprawę na tym, że tańsze = lepsze? :)
Fakt faktem Grado Prestige jest bardziej rozwojową serią bo zawsze można sięgnąć po wyższe modele igieł (np. Red, oczko wyżej od Blue).
Przy M92/M97, szczytem jest igła SAS od JICO.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Boozer

Re: Jaka wkładka T4P?

Post autor: Boozer »

Teraz jeszcze okazalo sie, ze Grado Blue to wkladka na 1/2" a nie T4P. Podobnie Grado Black. Jedynie m92 ma t4p, z tym ze wowczas rzeczywiscie musze wymienic igle na 97... Szukalem takze jakiejs przejsciowki i znalazlem tylko w druga strone - dla wkladek T4P do gramofonow z 1/2"
Awatar użytkownika
Boozer

Wojtek pisze:W sensie że teraz stawiamy sprawę na tym, że tańsze = lepsze? :)
Nie, po prostu wiecej slucham jednak Jazzu i muzyki filmowej, ambientu itp. A sam stwierdziles, ze Grado bardziej sie nadaje do takiej muzy...

Czemu mi sie ciagle wydawalo, ze Grado jest na T4P???
kielek

Jaka wkładka T4P?

Post autor: kielek »

O ile pamięć mnie nie myli to chyba jest Grado Black na T4P :?:

P.S Co prawda używka i nie Black http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-g ... 62113.html lub nówka http://allegro.pl/grado-green-pmount-no ... 07068.html

A tu Black http://www.topwinyl.pl/grado-prestige-b ... 5b566d9aae ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

Boozer pisze:Teraz jeszcze okazalo sie, ze Grado Blue to wkladka na 1/2" a nie T4P. Podobnie Grado Black. Jedynie m92 ma t4p
Facet, nie rozbrajaj mnie. Myślisz że ja bym Tobie coś polecał nie będąc świadomym takich oczywistości?

Każda Grado Prestige (różnią się głównie igłami, wszystkie body są kompatybilne) jest dostępna zarówno w wersjach 1/2'' jak i T4P.
Boozer pisze:Szukalem takze jakiejs przejsciowki i znalazlem tylko w druga strone - dla wkladek T4P do gramofonow z 1/2"
Nie ma przejściówek w drugą stronę.

Jeśli jesteś zdecydowany na Grado to poleciłbym Tobie zakup tej używki, jako najrozsądniejszy wybór: http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-g ... 62113.html
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Boozer

Wojtek pisze:
Boozer pisze:Teraz jeszcze okazalo sie, ze Grado Blue to wkladka na 1/2" a nie T4P. Podobnie Grado Black. Jedynie m92 ma t4p
Facet, nie rozbrajaj mnie. Myślisz że ja bym Tobie coś polecał nie będąc świadomym takich oczywistości?
NIe o to mi chodzi, absolutnie daleki jestem od takich podejrzen, po prostu wszystkie egzemplarze na jakie sie napotykalem do tej pory byly na 1/2". Moze faktycznie zle sie wyrazilem, myslac, ze dostepne sa przejsciowki.

Wojtek pisze:
Boozer pisze:Szukalem takze jakiejs przejsciowki i znalazlem tylko w druga strone - dla wkladek T4P do gramofonow z 1/2"
Nie ma przejściówek w drugą stronę.
Tego nie bylem swiadomy, dopiero zaczynam z gramofonami. A w zasadzie wracam do tematu po kilku(nastu) latach przerwy.
Wojtek pisze:Jeśli jesteś zdecydowany na Grado to poleciłbym Tobie zakup tej używki, jako najrozsądniejszy wybór: http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-g ... 62113.html
Dzieki, powanie rozwaze temat.
ISOPHON

Jaka wkładka T4P?

Post autor: ISOPHON »

Do mocowania T4P jest bardzo dobra wkładka AUDIO TECHNICA AT311EP-jest to odpowiednik AT120 w niskiej cenie.ok150zł.W komplecie z adapterem umożliwiającym mocowanie w headshellu 1/2 cala/SME/.Parametry super,szczególnie separacja kanałów.
Awatar użytkownika
chudy_b

Jaka wkładka T4P?

Post autor: chudy_b »

O wkładki Grado Prestige w mocowaniu T4P pytaj mailem, lub telefonicznie w sklepach specjalizujących się w takim asortymencie (np.Q21) Oni często nie wystawiają ich na Allegro, albo nawet na własnej stronie, bo zainteresowane jest małe. Ale pod konkretne zamówienie na pewno mogą ściągnąć.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

ISOPHON pisze:AUDIO TECHNICA AT311EP-jest to odpowiednik AT120
To nie jest prawda.

AT311EP to to samo body co AT92E, tyle że z inną igłą. Dobra wkładka, to fakt, ale mimo wszystko dość bazowa.
Wsparcie finansowe forum
ISOPHON

Jaka wkładka T4P?

Post autor: ISOPHON »

Odpowiednik nie oznacza takiego samego body/to tylko blaszka-obudowa/-generator jest ten sam.Firmy są sprytne i starają się nie utrudniać sobie produkcji.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

ISOPHON pisze:Odpowiednik nie oznacza takiego samego body/to tylko blaszka-obudowa/
Zgadza się, ale co z tego? :)

Ogólnie generatory AT są podobne pomiędzy seriami, ale rzadko kiedy identyczne, szczególnie pomiędzy oddzielnymi seriami wkładek.

Różnice w parametrach elektrycznych wykluczają sensowność tezy, że w AT-120E i w AT-92E siedzi to samo wnętrze.
To prawda, że niektóre parametry ze specyfikacji tych wkładek są zbieżne (te które dotyczą generatora, a nie igły), ale nie wszystkie.

Odpowiednikiem AT-120E w świecie T4P jest AT-122EP.

Zresztą, jaki jest sens w takim gadaniu skoro nawet jeśli by to była prawda to nie zmienia to faktu, że AT-311EP/AT-92E to wkładka bazowa, którą mimo wszystko stawiamy obok AT-95E, a nie wyższych modeli AT.

AT-120E/AT-122EP zjada AT-92E i AT-95E na śniadanie.

To tyle.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
mr_shelp
Gramofon: Technics SL-Q3

Jaka wkładka T4P?

Post autor: mr_shelp »

Po przekonaniu się na własne uszy jak brzmi zamiennik igły z Wamatu, przymierzam się do wymiany wkładki w moim Technicsie SL-QL15. Znalazłem dwie oferty na modele, które padły w tym temacie:

Shure M92 - 180 zł
http://www.muziker.pl/dj/akcesoria-dj/w ... shure-M92E
(szlif sferyczny - to chyba pomyłka?)

Digitrac 300 SE - 300 zł
http://wamataudio.pl/wkladki/wkladka-gr ... n-t4p.html

Bliżej jest mi do Shure ze względu na cenę, ale pozwolę sobie jeszcze zapytać: czy warto dopłacać 2/3 ceny Shure do Digitraca? Czy może jest to trochę przesadzona cena jak za tę wkładkę?
Awatar użytkownika
tollo

Jaka wkładka T4P?

Post autor: tollo »

Shure M92 to bardzo fajna wkładka z tego co pamietam nie jest już produkowana jednak, igły są dostępne. Digitrac to jednak zdecydowanie lepsza wkładka, oferująca znacznie lepszy dźwięk.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

mr_shelp pisze:(szlif sferyczny - to chyba pomyłka?)
Tak, pomyłka w opisie. "E jak eliptyczny" ;)

Jeśli Wamat nadal ma w swojej ofercie Digitraci (przez jakiś czas nie miał) to nic tylko brać póki jest.
mr_shelp pisze:Czy może jest to trochę przesadzona cena jak za tę wkładkę?
Bez przesady :) Nie ma chyba tańszego ekwiwalentu Ortofon OMP 20.

Wpisz może Digitrac w wyszukiwarkę forumową.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
mr_shelp
Gramofon: Technics SL-Q3

Jaka wkładka T4P?

Post autor: mr_shelp »

Mój błąd - rzeczywiście nie ma możliwości kupna Digitraca w Wamacie... Ale nie ma tego złego - udało mi się znaleźć Grado Prestige Black P, więc chyba na niego się właśnie zdecyduję. Dzięki za odpowiedzi!
ODPOWIEDZ